Bijen zijn ware alchemisten: ontdek hoe bijen bijdragen aan onze natuurlijke verzorging

Doe jij ook graag een schepje lekker zoete honing in je thee? Heerlijk! Maar wist je dat honing ook een weldaad is voor de huid? Honing wordt vanwege zijn verzachtende en hydraterende werking al sinds oudsher gebruikt in de dagelijkse verzorging. En dat is niet alles, bijen maken ook andere bijzondere producten zoals propolis en gelee royale. Bijenproducten zijn rijke aan anti-oxidanten en andere actieve stoffen om je huid èn haar mooi en gezond te houden. Ontdek de unieke eigenschappen van deze producten en hoe we dit verwerken in onze natuurlijke verzorgingsproducten.

Honing: helend en verzachtend

Om honing te maken, halen bijen nectar uit bloemen en planten. Aan die nectar voegen zij vanuit hun speekselklieren verschillen enzymen en goede bacteriën toe en zo wordt de nectar omgezet in honing. Door dit proces is honing rijk aan enzymen, mineralen, vitaminen, aminozuren en antioxidanten en uitermate geschikt voor natuurlijke verzorging.

 • Herstellend en anti-veroudering: honing zit boordevol antioxidanten die celbeschadiging tegengaan en herstellen. Deze cel beschermende werking biedt ook meteen bescherming tegen vroegtijdige veroudering door ervoor te zorgen dat de huid zijn stevigheid, elasticiteit en gladheid behoudt.
 •  Helend en antibacterieel: honing versnelt het genezingsproces van wondjes en voorkomt het dat een wondje gaat ontsteken door zijn antibacteriële eigenschappen.
 •  Hydraterend en verzachtend: honing zorgt voor een betere opname van vocht door de huid en houdt het daar ook vast. Bovendien zorgt honing ervoor dat je huid (en je haar) lekker zacht aanvoelen. Dit maakt honing een ideaal ingrediënt voor dagcrème en handcrème.
 •  Kalmerend: honing werkt kalmerend en jeukverlichtend. Hierdoor is verzorging op basis van honing zeer geschikt voor een gevoelige, snel geïrriteerde (hoofd)huid. Zo zit er bijvoorbeeld ook honing verwerkt in Bee Honest calendula conditioner voor de gevoelige huid.

Gelee royale: huidveroudering tegengaan

Iedereen heeft al wel eens gehoord van gelee royal of koninginnegelei. Maar wat is deze “royal jelly” eigenlijk? Gelee royale is een melkachtige vloeistof die jonge werkbijen speciaal voor de koningin produceren. Er zitten zeer hoge concentraties vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren, flavonoïden en andere voedingsstoffen in. Hierdoor wordt de koninginnebij twee keer groter en zelfs 24 keer ouder dan een gewone bij. Het zal je dus niet verbazen dat dit ook een wondermiddel is om huidveroudering tegen te gaan.

 • Antiverouderend: de vele antioxidanten en mineralen in gelee royale activeren de aanmaak van elastine en met name collageen. Hierdoor blijft de huid stevig, glad en elastisch.
 •  Celvernieuwend: Hiernaast stimuleert gelee royale ook de aanmaak van nieuwe huidcellen. Dit zorgt ervoor dat de huid egaler oogt en er jonger en stralender uitziet.
 • Hydraterend: net als honing zorgt ook gelee royale voor een goede vochtbalans door vocht aan te trekken en vast te houden.

Gelee Royale vind je onder andere terug in de Bee Honest Gelee Royale Dagcreme en Bee Honest Gelee Royale Nachtcrème. Samen met Bee Honest Gelee Royale reinigingslotion zijn ze het perfecte huidverzorging trio voor de rijpere huid.

Bijenwas: bescherming tegen schadelijke invloeden

Als echte meesterbouwers gebruiken bijen bijenwas om hun honingraten te maken. Deze was produceren ze met klieren aan de zijkant van hun achterlijf. Bijenwas is echter meer dan een bouwmiddel, het beschermt ook larven, stuifmeel en honing tegen virussen en bacteriën doordat het van nature rijk is aan antimicrobiotica. Op dezelfde manier kan bijenwas ook onze huid beschermen.

 • Beschermend: bijenwas vormt een beschermend laagje op de huid en biedt zo bescherming tegen schadelijke factoren van buitenaf zoals koude, wind en vervuiling.
 • Hydraterend: Door het dunne laagje dat bijenwas op onze huid legt, houdt de huid vocht beter vast.
 • Celvernieuwend: bijenwas stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen. De huid wordt zachter en oogt egaler, jonger en stralender.
 •  Kalmerend: Bjenwas heeft ook een verzachtende en jeukverlichtende werking. Heerlijk voor de gevoelige en snel geïrriteerde huid.

Bijenwas vind je als ingrediënt onder andere terug in de shampoo & conditioner bar met bergamot & bijenwas en de Bee Honest Dagcrème met Rozen voor de droge huid.

Stuifmeel: herstellend voor je huid, meer volume voor je haar

Stuifmeel is de belangrijkste voedingsbron voor bijen. Ze verzamelen het, vermengen het met nectar en maken er bolletjes van die naar de bijenkorf gebracht worden. Deze stuifmeelkorrels zitten vol eiwitten, aminozuren en flavonoïden. Tijdens het verzamelen brengen de bijen ook stuifmeel over van de ene naar de andere bloem, waardoor bestuiving plaatsvindt. Eén van de redenen waarom bijen zo onmisbaar zijn voor ons en de aarde.

 •  Herstellend en anti-veroudering: stuifmeel bevat flavonoïden, een sterk antioxidant. Dat maakt het een dankbaar cosmetica-ingrediënt, want antioxidanten zijn in staat celbeschadigende vrije radicalen afkomstig van bijvoorbeeld luchtvervuiling en UV-straling te neutraliseren. Op deze manier wordt bestaande huidschade gerepareerd en zijn huidcellen beter beschermd tegen toekomstige beschadiging. Bovendien herstellen en beschermen antioxidanten het elastine- en collageenweefsel van de huid. Hierdoor wordt de huid steviger, gladder en elastisch.
 •  Verzachtend: stuifmeel heeft een verzachtende werking op de (ruwe) huid.
 • Volume-activerend: stuifmeel geeft fijn haar meer body en volume. Stuifmeel is dan ook een ingrediënt van Bee Honest Shampoo met Lavendel & stuifmeel.

Ook in de De Traay biologische zeep met Rozemarijn & stuifmeel zorgt stuifmeel voor een herstellende en verzachtende werking voor de huid.

Propolis: voor een zuivere huid

Propolis is een kleverige was die bijen maken van hars uit boom-en plantenknoppen. Bijen gebruiken propolis om hun bijenkorven te verstevigen en hun volk te beschermen tegen virussen, bacteriën en schimmels. Propolis heeft van nature namelijk een sterke schimmelwerende, antivirale en antibacteriële werking. Propolis wordt dan ook vaak gebruikt om de weerstand te versterken en bij klachten zoals keelpijn en hoest en bij hooikoortsklachten. Ook voor de huid is propolis weldadig. Het wordt bijvoorbeeld ingezet bij eczeem en acne.

 • Zuiverend: propolis bestrijdt bacteriën, is zuiverend en ontstekingsremmend. Het is daarom uitermate geschikt bij onzuivere huid en acne.
 • Kalmerend: op een gevoelige, snel geïrriteerde (hoofd)huid werkt propolis kalmerend en jeukverlichtend.
 • Herstellend: ook propolis zit boordevol antioxidanten die celbeschadiging door bijvoorbeeld luchtvervuiling en UV-stralen herstellen.
 • Anti-veroudering: diezelfde antioxidanten repareren en beschermen ook de elastine- en collageenweefsels in de diepere huidlagen, waardoor de huid stevig, glad en elastisch blijft. Hiernaast stimuleert propolis ook de aanmaak van nieuwe huidcellen.

Bee Honest voegde propolis toe aan hun shampoo en conditioner voor droog en beschadigd haar. Ontdek hier de Bee Honest haarverzorging voor droog en beschadigd haar.

Ongelooflijk toch wat zo’n klein bijtje allemaal aan goeds te bieden heeft. Ze doet het uiteraard niet alleen, in een bijenkorf leven er in de zomer al gauw 30 000 tot 60 000 bijen. Allemaal, stuk voor stuk, ware alchemisten!