Over de babyhuid

Weleda baby en mama

Wist je dat de huid van je baby 5 keer dunner is dan die van een volwassene? Ze is nog niet volledig ontwikkeld en daardoor erg gevoelig. Bovendien staan de huidcellen bij een babyhuidje minder dicht op elkaar. De talgklieren moeten zich nog volledig ontwikkelen en de beschermende zuurmantel is nog onvolledig. Pas rond het vierde levensjaar is de opperhuid geheel ontwikkeld. Dit verklaart waarom de babyhuid zo kwetsbaar is voor invloeden van buitenaf en makkelijk uitdroogt.

Smeer wat je kunt eten

Een veilig uitgangspunt is dat je alles wat je smeert ook zou moeten kunnen eten. Bij baby’s kun je dat vrij letterlijk nemen, want vroeg of laat krijgen ze wel een likje crème binnen of nemen ze een slokje van het badwater. Daarom is het verstandig om te kiezen voor milde, natuurlijke verzorgingsproducten zonder synthetische toevoegingen.

De prille babyhuid staat erg open voor stoffen van buitenaf, en dus ook voor de ingrediënten van de producten waarmee je je kindje verzorgt. Voor je baby geldt daarom nog sterker dat alles wat je op zijn huid aanbrengt, ook in zijn lichaam terecht komt. Vooral producten die synthetische parfumstoffen, parabenen, synthetische reinigers en minerale oliën bevatten. Die kun je maar beter vermijden. Deze kunnen de huid extra irriteren of -in het geval van minerale oliën- afsluiten. 

De kracht van aanraken

Een mooie manier om met je baby te communiceren en hem tot rust te brengen is door massage. Met eenvoudige en rustige bewegingen creëer je een intiem onderonsje waarbij jij en je kindje helemaal in elkaar op kunnen gaan.

Je kunt je baby vanaf de eerste week na de geboorte masseren, waarbij je de massage geleidelijk aan steeds wat langer laat duren. Van een paar minuten aan het begin tot 15 à 20 minuten na de eerste maand. Kies hiervoor het juiste moment uit, na het badje bijvoorbeeld. Geef geen massage voor of na een voeding of als je baby erg moe is. 

De buikjesolie van Weleda is 100% natuurlijk en biologisch. Deze olie is ideaal voor een ontspannende buikmassage en helpt bij darmkrampjes. Puur natuurlijke amandelolie en natuurlijke etherische oliën zoals kardemom en majoraan ondersteunen de spijsvertering.

Wekelijks bad feestje

Tijdens de eerste maanden wordt je kindje nauwelijks vuil, behalve bij zijn billetjes. Te frequent baden kan je best vermijden omdat dit het beschermende huidlaagje aantast. Daarbij kost het je baby energie om na het bad zijn eigen lichaamstemperatuur weer op te bouwen. Een wekelijks terugkerend ‘badfeestje’ is dus beter dan een dagelijks bad.

De billetjes kun je makkelijk proper houden door ze regelmatig met een washandje met lauw water af te vegen en daarna droog te deppen.

Was je kindje bij voorkeur met een natuurlijke olie (parfumvrij) in plaats van en zeep. Doe ook altijd een scheutje olie in het badwater, zodat de huid niet uitdroogt. Meng de olie steeds eerst in een klein bekertje met water en voeg het daarna toe aan het badwater. Zo voorkom je dat de olie op het water gaat drijven.

Ontdek hier de Weleda baby bad producten.

Zacht, zachter, zachtst

Gebruik milde, natuurlijke verzorgingsproducten die de de huid niet prikkelen en dus geen parfum of synthetische conserveringsmiddelen bevatten. Zorg ervoor dat de kleertjes niet voor extra irritatie zorgen en kies bij voorkeur voor zachte (bio-)katoenen stofjes. Gebruik een wasproduct dat geschikt is voor de zeer gevoelige huid.