3 redenen om voor refills te kiezen

Meer en meer merken voegen navullingen toe aan hun assortiment, zowel voor schoonmaakmiddelen als voor je persoonlijke verzorging. En dat vinden wij ook helemaal terecht! Hervullen heeft immers veel voordelen. Met navullingen maak je een meer duurzame keuze, maak je het jezelf lekker makkelijk en bespaar je tijd en geld. Want duurzame keuzes hoeven niet moeilijk of duur te zijn om impact te hebben.

1.Minder plastic en minder co2

Lijkt evident, als je minder nieuwe plastic verpakking koopt, bespaar je op plastic. Hoeveel je uitspaart is afhankelijk van de grootte van de refill en de inhoud van het originele flesje. Meeste merken drukken dit uit in percentages. Enkele voorbeelden:

 • MGS navul stazak handzeep : 79% minder plastic tegenover de aankoop van een nieuw flesje
 • Attitude Bag-in-Box refills : 80% minder plastic elke keer je hervult ipv een nieuw flesje koopt
 • Met Ecover 5l refills bespaar je 27% tot 74% plastic. Hoeveel je bespaart staat duidelijk vooraan op de verpakking. Zo kan jij je impact onmiddellijk inschatten. Met de Ecover allesreiniger refill bespaar je 46% plastic ten aanzien van de aankoop van een nieuwe fles.
 • Sodasan bag-in box refills besparen tot 92% plastic in vergelijking met het originele product.

Laat je echter niet van de wijs brengen door deze cijfers. Onthoud vooral dat elke flesje dat je uitspaart, telt.

Hoe zit het met die CO2 besparing?

De ecologische voetafdruk van producten wordt voor een groot deel bepaald door het transport van en naar de producent. En verder in de keten door het transport van producent naar verdeler en van bij de verkoper naar jouw thuis. Er is dus veel winst te halen in het beperken van het aantal transporten:

 • Zowel voordat ze gevuld worden (van fabrikant naar de plek waar ze gevuld worden) als na het vullen nemen bag-in box verpakkingen en flexibele verpakkingen zoals navulzakken minder plek in, hierdoor zijn er aanzienlijk minder vrachtwagens nodig voor het transport. Je vindt Bag-in-box verpakkingen bijvoorbeeld bij Attitude.
 • Bidon verpakkingen die makkelijk stapelen en een meer rechthoekige vorm hebben leveren ook al een flinke besparing op. Er kunnen meer liters product in één keer vervoerd dan in kleinere flesjes. Zulke 5L bidons worden onder andere gebruikt door Bio-D, Faith in Nature en Ecover.
 • Ook jij bespaart op transport: als je gelijk met het originele product een refill besteld, kan je een heel aantal bestellingen besparen en dus ook ritjes van de koerier of van jezelf naar de winkel of het afhaalpunt.

2.Lekker makkelijk

Ok, als je wil overschakelen op refills, zal je je voorraadkasten even moeten reorganiseren. Maar eens geïnstalleerd zijn navulverpakkingen super handig. Door de (meestal) rechthoekige vorm, verlies je geen opbergruimte in je kasten. Bovendien heb je geen last meer van “vergeten” extra stuks die je lang geleden kocht en ergens achteraan in je kast beland zijn. Met deze tips breng je orde in je opbergkasten en maak je plaats voor navulverpakkingen:

 • Alles eruit! Maak je kast leeg en zet alles op de tafel, het aanrecht of de grond.
 • Gooi lege verpakkingen en te oude producten weg.
 • Geef weg wat je niet meer gebruikt.
 • Plaats je legplanken zodat de navulling er netjes tussen past. Maak gelijk je legplanken schoon.
 • Orden alle producten op een voor jouw logische manier. Gebruik mandjes of bakken voor kleinere producten en producten die niet goed stapelen zoals vaatdoekjes en sponzen.

Een andere manier waarop hervullen je dagelijks leven makkelijker maakt is door een stukje ruimte in je hoofd vrij te maken. Je hoeft immers niet wekelijks of maandelijks na te kijken wat er allemaal bijgekocht moet worden. Een gemiddeld gezin heeft met één 5L verpakking Ecover afwasmiddel, genoeg afwasmiddel voor bijna een jaar. Je komt dus niet zo makkelijk meer zonder te zitten. Als je de laatste keer hervuld hebt, heb je tijd genoeg om je nieuwe refill te bestellen, je hebt je flesje immers net opnieuw bijgevuld.

3.Bespaar tijd en geld

Dit voordeel sluit mooi aan bij de twee vorige. Refills maken plaats vrij in je hoofd en agenda. Je hoeft immers minder vaak te winkelen, dat bespaart tijd. Hierdoor bespaar je ook weer ritjes van de koerier of jezelf. Je merkt het al, alles is verbonden, meer product is minder transport, minder plastic, minder zorgen en ook… minder duur. Een duurzame levensstijl hoeft geen aanslag op je budget te zijn. Grootverpakkingen zijn altijd goedkoper per liter of kilo dan dezelfde hoeveelheid in kleinere verpakkingen.

Als je opbergruimte beperkt is

Niet iedereen heeft grote kasten of aparte bergruimte om navulverpakkingen te kunnen opbergen. Maar ook dan kan je kiezen voor slimme oplossingen om je plastic verbruik te minderen:

Oplosbaar kan ook

Naast vloeibare producten die je bijvult, kan je ook kiezen voor tabs, capsules en geconcentreerde producten. Voor de schoonmaak kan je bijvoorbeeld kiezen voor een meer geconcentreerd product, dat je zelf kan aanlengen met water zoals Ecover allesreiniger concentraat of Sodasan keukenreiniger en badkamerreiniger concentraat. Een ander mogelijkheid voor de schoonmaak zijn oplosbare tabletten of capsules zoals Eco Pods of Ocean Saver. Bij deze producten koop je éénmalig een fles die je telkens vult met water en een tablet of capsule reinigingsmiddel. Even laten oplossen, schudden en klaar. Ben & Anna creëerde ook oplosbare tabs voor douchegel en handzeep. Met het glazen pompflesje van Ben & Anna maak je makkelijk een heerlijk schuimende handzeep. Deze handzeep wolkjes zijn niet enkel ecologisch, maar ook heerlijk in gebruik.

Ook kleinere refills helpen

Een navulling van 5L is niet altijd makkelijk op te gebruiken als je alleen of met twee bent. In dit geval kan je kiezen voor kleinere refills, zoals de navulverpakkingen van 2.5L van Faith in Nature. Met deze refills vervang je meer dan 8 flesje van 300ml. Ook bij Attitude kiezen ze voor kleinere refills vanaf 2L en de navullingen van Marcel’s Green Soap handzeep zijn bedoeld om je flesje handzeep van 250ml of 500ml, één of twee keer bij te vullen. Je bespaart hiermee nog steeds 70% plastic ten opzichte van het kopen van een nieuw flesje.

Kleine aanpassingen, big wins

Zie je het nog kleiner, start dan bij je dagelijkse verzorgingsproducten. Zo zijn er verschillende merken met hervulbare deodoranten zoals Salt of the Earth en Wild. Bij deze laatste koop je een aluminium koker die je telkens kan navullen met een vaste deodorant. Bij Salt of the Earth vind je ook navullingen voor deosprays.

Tip: Ook make-up kan je navullen. Neem eens een kijkje bij  Love The Planet.

Slimme keuzes om plastic te besparen zijn één ding, maar dan moet de bezorging uiteraard ook zo duurzaam en plasticvrij mogelijk gebeuren. Bij Big Green Smile wordt je bestelling plasticvrij verpakt en co2-neutraal bezorgd. Lees hierover meer op de “Over Ons” pagina’s. Zo kunnen we samen bijdragen aan een meer duurzame toekomst.