Waarom PH-waardes van belang zijn

Heb je weleens stilgestaan bij de pH-waardes van de producten die je dagelijks gebruikt? Misschien heb je weleens gehoord van de term "pH-neutraal" of "hypoallergeen", maar wat betekent dat eigenlijk? De pH-waarde van een product kan meer invloed hebben dan je denkt.

In deze blog duiken we in de fascinerende wereld van pH-waardes en ontdekken we waarom ze van belang zijn voor onze huid, verzorgingsproducten, wasmiddelen en schoonmaakmiddelen. Dus ga er lekker voor zitten en laat je verrassen door de verborgen kracht van pH-waardes.

Wat betekent de pH waarde nu eigenlijk?

De pH-waarden op de producten onthullen iets belangrijks over de chemische eigenschappen van het product. Het varieert op een schaal van 0 tot 14. Een pH-waarde lager dan 7 geeft aan dat een stof zuur is, terwijl een pH-waarde hoger dan 7 duidt op alkaliteit. Een pH-waarde van 7 wordt beschouwd als neutraal. Laten we eens dieper ingaan op de betekenis van deze verschillende pH-waarden.

Alkaliteit

Wanneer we spreken over alkaliteit, verwijzen we naar de mate waarin een product basisch is, met een pH-waarde hoger dan 7. Dit betekent dat het product in staat is om zure stoffen te neutraliseren. Alkaliteit is handig bij het ontvetten en reinigen van oppervlakken, zoals bij keukenreinigers, afwasmiddelen en sommige schoonmaakmiddelen. Deze producten kunnen effectief reageren met zuren om de zuurgraad te verminderen en zo grondige reiniging mogelijk te maken.

Zuur

Aan de andere kant hebben zure stoffen een lagere pH-waarde onder de 7. Denk bijvoorbeeld aan citroensap, dat bekend staat om zijn verfrissende zuurgraad. Zure stoffen hebben verschillende toepassingen, variërend van het toevoegen van smaak aan voedsel en dranken tot het gebruik als conserveringsmiddel. Interessant genoeg heeft zelfs ons bloed een pH-waarde van ongeveer 7,4, wat het licht alkalisch maakt.

Neutraal

Naast zure en alkalische eigenschappen is er ook neutraliteit. Een pH-waarde van 7 wordt beschouwd als neutraal. Dit betekent dat de concentratie van zure en basische componenten in evenwicht is, resulterend in een gebalanceerde zuurgraad. Zuiver water is een goed voorbeeld van een neutrale stof, omdat het een gelijke concentratie waterstofionen (H+) en hydroxide-ionen (OH-) bevat.

pH-waarde en onze huid

Waarom worden sommige producten aangeprezen als ‘’pH-neutraal’’? Dit is omdat de pH-waarde een belangrijke factor speelt bij het kiezen van de juiste huidverzorgingsproducten. En dat wordt duidelijk als we kijken naar de pH-waarde van de huid.

Onze huid heeft van nature een licht zure pH-waarde, ongeveer rond de 5.5, dankzij een beschermende laag genaamd de zuurmantel. Deze zuurmantel speelt een essentiële rol bij het afweren van bacteriën en het behouden van een gezonde huid. Wanneer producten beweren ‘’pH-huidneutraal’’ te zijn, duidt dit meestal op een pH-waarde rond de 5.

De reden waarom veel mensen liever voor een pH-neutraal product kiezen, is omdat een hoge pH-waarde op de huid kan leiden tot droogheid, dofheid, verhoogde gevoeligheid, en een verminderde bescherming tegen schade en veroudering.

Tegelijkertijd wil je ook niet dat de pH-waarde van de huid te laag is. Hierdoor hebben schimmels en bacteriën meer kans om te floreren. Het gaat dan ook om de juiste balans tussen zuur en alkaliteit, oftewel: pH-neutraal.

Voorbeelden van pH-waarden

Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden om de impact van pH-waarden beter te begrijpen.

Eerder hadden we al genoemd dat zuiver water pH-neutraal is, aangezien de pH-waarde hiervan 7 is. Dit is dus hoger dan de pH-waarde van onze huid (5.5). Kraanwater heeft vaak een iets hogere pH-waarde, meestal tussen 7 en 8.5. Zeep daarentegen heeft meestal een pH-waarde van ongeveer 10.

Bij het douchen met zeep met een hogere pH-waarde kan de zuurmantel van de huid worden aangetast, samen met overtollige vetten, vuil en ziektekiemen. Gelukkig heeft de huid het vermogen om de zuurmantel binnen enkele uren na het douchen te herstellen.

Echter, als je huid al ontregeld is door bijvoorbeeld ziekte of allergieën, kan dit herstelmechanisme verstoord raken, wat kan leiden tot een droge huid en irritaties.

Wist je dat: Tomatensap een pH-waarde heeft van ongeveer 4, terwijl ons bloed een pH-waarde heeft van 7.4? Hier zit dus een flink verschil tussen.

De boosdoener in veel zepen: SLS

Een boosdoener in veel zepen, shampoos en zelfs tandpasta's is het schuimmiddel SLS (natriumlaurylsulfaat). Dit krachtige ontvettingsmiddel heeft een basische pH-waarde boven 7, wat betekent dat het niet goed wordt verdragen door mensen met een gevoelige en droge huid.

Een milder alternatief heeft de naam SLES (natriumlaurethsulfaat) en wordt vaak beter verdragen. Dit geldt voor wanneer je last hebt van een ontregelde of droge huid. Een oudere huid kan bijvoorbeeld ook gevoeliger reageren op SLES.

Producten afgestemd op de pH-waarde van je huid

In ons assortiment vind je verschillende merken huidverzorgingsproducten die zijn afgestemd op de pH-waarde van je huid. Neem bijvoorbeeld de producten van Green People of Weleda, die de pH-waarde van je huid respecteren. Als je huid wat rust nodig heeft, zijn de amandelproducten van Weleda een uitstekende keuze.

Ook de producten van Urtekram zijn zacht voor je huid, met een pH-waarde tussen 5 en 6. Deze milde formules zorgen voor een zachte reiniging en hydratatie.

Naast doucheproducten is het ook de moeite waard om je handzeep eens onder de loep te nemen. We wassen onze handen vaak meerdere keren per dag en ze worden blootgesteld aan verschillende invloeden, van weersomstandigheden tot schoonmaakmiddelen. Daarom is een zachte dagelijkse handzeep een aanrader. Probeer bijvoorbeeld de handzepen van Ecover, Seepje of Lavera, die pH-huidneutraal zijn. Daarnaast is het handig om een "heavy duty" zeep achter de hand te hebben voor wanneer je handen echt vuil en vet zijn, of je kunt een scheutje afwasmiddel gebruiken. In ons assortiment vind je ook afwasmiddelen met heerlijke geuren, zoals die van Marcel's Green Soap of Method.

Een handige tip: Heb je vaak last van aften of tandvleesontstekingen? Vermijd dan tandpasta's met SLS. De tandpasta's van Weleda zijn een uitstekende keuze als je een gevoelige mond hebt.

pH-waarde en wasmiddelen

Wasmiddelen spelen een belangrijke rol bij het reinigen van onze kleding, maar wist je dat de pH-waarde van deze producten invloed kan hebben op je huid? De meeste wasmiddelen zijn namelijk basisch, met een pH-waarde van ongeveer 8, om effectief te kunnen ontvetten. Hoewel dit zorgt voor een grondige reiniging van je kleding, kan het schadelijk zijn voor je huid - vooral als deze al beschadigd, erg droog of zeer gevoelig is, zoals bij een babyhuid.

Met andere woorden: wasmiddelen met een hogere pH-waarde zorgen voor een goed wasresultaat, maar als je huid beschadigd, droog, of erg gevoelig is kun je overwegen om een huid-neutraal wasmiddel te gebruiken.

In ons assortiment vind je wasmiddelen die geschikt zijn voor een gevoelige huid en zelfs speciaal voor baby's. Attitude biedt bijvoorbeeld een uitgebreid assortiment wasmiddelen die zijn afgestemd op de behoeften van de babyhuid, zowel parfumvrij als met milde hypoallergene geuren.

Een ander merk om te overwegen is Seepje, dat wasmiddelen met een pH-waarde van 4.5 tot 5.5 aanbiedt. Dit is vergelijkbaar met de pH-waarde van onze huid. Dit komt doordat Seepje geen traditionele zeep gebruikt. Ze gebruiken een 100% natuurlijk alternatief: de Sapindus mukorossi-vrucht. Hierdoor zijn de wasmiddelen niet alleen pH-gebalanceerd, maar ook hypoallergeen.

Tip: afwasmiddel wordt vaak genoemd als een effectieve manier om vlekken uit kleding te verwijderen, vooral vetvlekken, vanwege de sterke basische eigenschappen. Afwasmiddel is echter niet geschikt voor wol en zijde. Bovendien kunnen je handen sneller uitdrogen als je vaak afwasmiddel gebruikt. Als je een gevoelige huid hebt, is het dan ook raadzaam om handschoenen te dragen tijdens het afwassen.

pH-waarde en schoonmaken

Bij het schoonmaken van ons huis gebruiken we verschillende schoonmaakmiddelen waarbij de pH-waarde van deze producten een belangrijke rol speelt. De pH-waarde wordt bepaald door wat je wilt schoonmaken en kan variëren afhankelijk van het specifieke reinigingsdoel.

Allesreinigers hebben meestal een pH-waarde rond de 7, wat als neutraal wordt beschouwd. Deze zijn geschikt voor dagelijkse schoonmaaktaken en oppervlakken die niet extreem vuil zijn. Over het algemeen zijn ze ook mild voor de huid.

Voor het ontvetten van oppervlakken, zoals keukenreinigers en afwasmiddelen, worden alkalische schoonmaakmiddelen gebruikt met een hogere pH-waarde. Deze producten zijn effectief in het verwijderen van vet en vuil, maar kunnen agressiever zijn voor de huid. Als je een gevoelige huid hebt, is het ook hier raadzaam om tijdens het gebruik van deze producten schoonmaakhandschoenen te dragen.

Aan de andere kant zijn er zure reinigingsmiddelen die worden gebruikt voor het bestrijden van kalkaanslag en schimmels, zoals badkamer reinigers en WC reinigers. Deze producten hebben een lagere pH-waarde.

Pas wel op met zure en ontkalkende reinigers, omdat niet alle oppervlakken deze kunnen verdragen. Natuursteen en marmer bevatten bijvoorbeeld ook kalk en kunnen beschadigd raken door het gebruik van zure reinigingsmiddelen. Gebruik dus nooit azijn om natuursteen of marmer schoon te maken.

Het is ook goed om te weten dat sterk basische producten, zoals baking soda, aluminium kunnen aantasten. Houd hier rekening mee bij het kiezen van reinigingsmiddelen voor oppervlakken die aluminium bevatten.

Kortom, een allesreiniger is dus goed bruikbaar voor dagelijkse klussen en niet te vuile oppervlakten en is meestal mild voor de huid. Ga je aan de slag met ontvettende of sterk ontkalkende producten, dan kan je beter schoonmaakhandschoenen dragen, zeker als je een gevoelige huid hebt.

Nu je meer weet over pH-waardes, ontdek de wereld van tuinieren

De pH-waarde speelt een grote rol bij het behouden van een gezonde huid, en om effectief schoon te maken zonder de gezondheid van je huid in gevaar te brengen. Maar de pH-waardes hebben nog andere interessante betekenissen.

Een leuk feit is dat bepaalde bloemen zoals hortensia’s van kleur kunnen veranderen afhankelijk van de pH-waarde van de bodem waarin ze groeien. Zure bodems resulteren in blauwe bloemen, terwijl alkalische bodems roze bloemen produceren. Dit komt door de interactie tussen de pH-waarde en de beschikbaarheid van bepaalde pigmenten in de plant.

Het kan een leuke en creatieve manier zijn om de uitstraling van je tuin te veranderen. En tuinieren is ontzettend goed voor lichaam en geest. Wil je meer weten? Kijk dan vooral op deze blog: https://www.biggreensmile.nl/article/tuinieren-goed-voor-lichaam-en-geest.aspx