Tips voor nieuwe ouders

Het krijgen van een baby is een ongelooflijk bijzondere en spannende tijd voor ouders. Het brengt echter ook grote veranderingen met zich mee, en kan soms overweldigend en stressvol zijn.

We kunnen niet al je zorgen wegnemen, maar we kunnen wel helpen om deze nieuwe fase in het leven van jou en je gezin iets gemakkelijker te maken. In deze tips zullen we enkele nuttige suggesties geven om je te helpen bij de voorbereiding op de komst van je baby, en om je te ondersteunen in de eerste weken na de geboorte.

Of je nu voor de eerste keer ouder wordt of al ervaring hebt, deze tips zullen je hopelijk helpen om deze bijzondere tijd volledig te omarmen en van elk moment te genieten.

Babydoekjes zijn je redding + andere ultieme basics

Babydoekjes zijn essentieel voor het verzorgen van je baby, maar zijn ook handig voor allerlei andere situaties – zeker onderweg. Neutrale babydoekjes zonder nastieszijn ideaal voor het snel en efficiënt schoonmaken van verschillende oppervlakken (en dus niet alleen de babybillen).

Je kunt babydoekjes gebruiken voor het afvegen van babyhandjes en -gezichtjes, maar ook voor het reinigen van oppervlakken zoals tafels, speelgoed en zelfs toiletbrillen. Zoals je ziet zijn ze dus erg veelzijdig in gebruik.

Hierbij nog meer voorbeelden waarvoor je babydoekjes kunt gebruiken:

 • Veeg gerust zijn/haar outfit en die van jou schoon met een babydoekje
 • Fris snel je schoenen op met een babydoekje
 • Onderweg kan je ook jouw handen schoonmaken met een doekje
 • Is je baby wat groter en zit hij/zij in een eetstoel als je ergens onderweg eet? Met een babydoekje veeg je het tafeltje snel schoon
 • Ben je geen fan van toiletten in wegrestaurant? Neem een babydoekje mee om de bril even schoon te vegen
 • Je kan ook jezelf even snel verfrissen met een babydoekje. Veeg even onder de oksels voor een fris gevoel (en breng wat natuurlijke deodorant aan)
 • Ook je mobiele telefoon kan je af en toe met een babydoekje schoonmaken
 • Veeg de fopspeen snel af met een doekje
 • Is je peuter gevallen? Met een doekje maak je het wondje snel schoon

Waar je op moet letten met babydoekjes

In heel veel babydoekjes uit de supermarkt zit plastic verwerkt, namelijk in het doekje zelf. Dit kan schadelijk zijn voor het milieu en onze baby’s. Daarnaast zijn babydoekjes natuurlijk wel wegwerpproducten, dus kies het liefste wel voor duurzame doekjes die geen plastic bevatten en dus biologisch afbreekbaar zijn. Sinds 2021 zijn fabrikanten trouwens verplicht dit aan te geven met een logo op de verpakking.

In de doekjes in ons assortiment vind je geen plastic terug, dat is onze garantie.

We benoemden eerder al dat neutrale doekjes het meest ideaal zijn. Maar wat bedoelen we hier precies mee? Babydoekjes hoeven niet veel ingrediënten te bevatten. Sterker nog, babydoekjes moeten zacht zijn en het liefst zo min mogelijk ingrediënten bevatten. Het  absolute basis ingrediënt van een babydoekje is water. Verder kan er een tikje olie in zitten, glycerine, kamille-extract of aloë vera.

Wat je wil vermijden in babydoekjes is alcohol, synthetische parfums en andere synthetische toevoegingen zoals bewaarmiddelen of middelen om de doekjes langer vochtig te houden zoals PEG (Propylene Glycol). PEG wordt ook wel PG of PPG genoemd. Dit bestanddeel ontvet en droogt de huid uit. Het kan allergische reacties veroorzaken en eczeem uitlokken of verergeren.

Al met al kunnen bovenstaande bestanddelen ervoor zorgen dat je de huid van je baby irriteert. Wil je het dan ook simpel en veilig houden voor de gevoelige huid van je kleintje, dan is het van belang om hier rekening mee te houden.

Naast babydoekjes zijn er nog een aantal andere basics voor de verzorging van je baby die je het liefste altijd bij de hand hebt, zoals:

Een neutraal wasmiddel werkt voor iedereen

Knuffelen met je baby is niet alleen gezellig, het werkt ook rustgevend voor zowel je baby als voor jou als ouder. Maar weet wel dat wanneer je je baby knuffelt, je baby ook in contact komt met jouw kleding. Het is daarom belangrijk om voor jouw kleding ook het neutrale wasmiddel te gebruiken dat je bijvoorbeeld ook voor de kleding van je baby en het beddengoed gebruikt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een wasmiddel voor je baby?

En hoe zit het met enzymen?

Veel ecologische wasmiddelen bevatten enzymen. Dit zijn eiwitten die vlekken uit je was verwijderen. Dit is een natuurlijk en 100% biologisch afbreekbaar product. Soms wordt echter afgeraden om wasmiddelen met enzymen te gebruiken voor babykleding en wasbare luiers, gezien de gevoelige huid van de baby’s en omdat sommige baby’s allergisch kunnen reageren op de enzymen. Hierbij gaat men ervan uit dat er enzymen achterblijven in de stof na het wassen.

Hier zijn enkele overwegingen:

 • De hoeveelheid enzymen in wasmiddel is erg klein (1% of minder)
 • Enzymen werken uit en worden vervolgens afgebroken. Er blijven geen tot zeer weinig resten enzymen achter in je wasgoed. Het is wel belangrijk om je wasmiddel goed te doseren. Als je twijfelt, spoel dan extra na
 • Alleen bij baby's met een zeer gevoelige huid of huidproblemen zullen enzymen reacties veroorzaken. Restanten van urine of babypoep kunnen sneller de babyhuid irriteren dan enzymen
 • Enzymen maken je wasmiddel efficiënter op lage temperaturen
 • Bij wasbare luiers kan je eventueel een wasmiddel met enzymen gebruiken voor enkel de voorwas en een ander wasmiddel voor de hoofdwas.

In ons assortiment wasmiddelen vind je zowel producten met enzymen als wasmiddelen zonder enzymen terug. 

Tip: Fabrikanten van wasbare luiers raden vaak af om natuurlijke wasmiddelen te gebruiken voor de luierwas omdat ze niet krachtig genoeg zouden zijn. Om de waskracht van je ecologische wasmiddel te versterken kan je Bio-D waskrachtversterker voor luiers toevoegen aan je wasmiddel.

Meer tips voor het wassen van babykleding

Hieronder hebben we nog wat meer tips voor je voor het wassen van babykleding:

 • Was alle babykleding voor gebruik.
 • Maak je wasmachine schoon voordat je de eerste keer babyspulletjes gaat wassen. Dit doe je door de wasmachine op 90° te zetten met wat sodakristallen of azijn. Vergeet niet om daarna de rubbers in de trommel en de binnenkant van het deurtje schoon te maken.
 • Hang babykleertjes in de zon te drogen. De zon is een natuurlijk bleekmiddel en zal lastige vlekken, zoals van voeding, nog wat afbleken.
 • Wees voorzichtig met agressieve vlekverwijderaars. Een veilige vlekverwijderaar vind je bijvoorbeeld bij Attitude.

Een rustgevend avondritueel voor je baby en voor jou

Slaap is één van de meest voorkomende gespreksonderwerpen bij jonge ouders. En dat is niet voor niets. Baby’s hebben namelijk nog een ander ritme en dat zorgt ervoor dat jonge ouders vaan onderbroken nachten hebben. Voor een baby is het belangrijk dat hij/zij voldoende slaapt. Daarom is het de kunst om voor zowel jezelf als de baby voor voldoende slaap te zorgen. Het bouwen van een goede avondroutine kan je hierbij helpen. Bovendien creëer je hiermee een moment van rust voor jezelf.

Vanaf 6 à 12 weken slaapt je baby al wat langer aan één stuk. Houdt de avond als ouder rustig en probeer drukte te voorkomen in de avond. Bouw de avond rustig af, ook al wordt deze dan eens onderbroken door een wakkere baby.

Een avondroutine voor je baby

Wil je ervoor zorgen dat je baby ontspannen in het babybedje beland en het liefst zo snel mogelijk slaapt? Dan zou je een rustgevende avondroutine voor je baby kunnen hanteren. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

 • Badtijd! Een badje geven is een rustmomentje waar zowel baby als ouders van kunnen genieten. Let er wel op dat het water niet te warm is en gebruik een zacht en voedend badproduct zoals Weleda Calendula welterustenbad.
 • Na het badje kan je je baby zacht masseren met een olie of crème. Zo verzorg je de huid en het lichaamscontact brengt je baby tot rust. Naïf babyolie kan je zowel voor het badje als voor babymassage gebruiken
 • Een slaapliedje of verhaaltje kunnen een mooie overgang vormen tussen het bij mama zijn en naar het babybedje gaan
 • Er zijn nog tal van andere routines die mogelijk zijn, zoals even rustig samen in de schommelstoel zitten. Wees in elk geval consequent. Het werkt pas als je het even volhoudt.

Een avondroutine voor mama

Als ouder is het belangrijk om ook aan jezelf te denken. Door een goede avondroutine voor jezelf te creëren, kan je beter ontspannen en genieten van je rustmoment.

 • Zet een uur voordat je wil gaan slapen schermen uit
 • Zorg dat de praktische afspraken voor de volgende dag in orde zijn en schrijf eventueel een to-do-lijstje, zodat je dit uit je hoofd kan zetten.
 • Praat bij met je partner, over de baby maar ook over andere zaken zoals werk, familie, vrienden
 • Creëer een klein momentje van rust voor jezelf. Je kan bijvoorbeeld een yoga- of meditatiesessie doen en je partner even voor de baby laten zorgen.
 • Verzorg je huid voor het slapengaan, verwijder eventuele make-up en reinig je gezicht. Ook voor mama kan een gezichtsmassage met een gezichtsolie of nachtcrème rustgevend zijn.
 • Probeer altijd op hetzelfde uur te gaan slapen en op te staan. Ook als volwassenen is routine belangrijk. Als je baby wat ouder is, kan je zijn laatste voeding afstemmen op je bedtijd en heb je alvast enkele uren ononderbroken slaap.

Voel je zelfverzekerder in de nieuwe rol als ouder

Als nieuwe ouders kan het ouderschap soms overweldigend zijn. Maar door de juiste tips en tools tot je beschikking te hebben, kun je je zelfverzekerder voelen in deze nieuwe rol. Of het nu gaat om het vinden van de juiste routine, het creëren van een veilige omgeving met veilige producten voor je baby, of het omgaan met slaapgebrek, er zijn talloze manieren om het ouderschap te vereenvoudigen. Onthoud dat er geen 'perfecte' manier is om een ouder te zijn, en dat je jezelf de tijd moet gunnen om te wennen aan deze nieuwe fase in je leven.

Ben je benieuwd naar ons grote assortiment aan biologische en natuurlijke producten? Al onze producten zijn op een duurzame wijze geproduceerd zodat ze niet schadelijk zijn voor jou of voor het milieu. Kijk vooral rond op onze webshop.

Heb je een vraag? Stel deze dan vooral aan onze klantendienst naar [email protected].