Waarom vaste zepen een goede keuze zijn

Het verkoudheidsseizoen staat weer voor de deur, en daarom is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan een eenvoudige maar uiterst effectieve gewoonte: handen wassen. Hiermee kun je het risico op verkoudheid en andere infecties aanzienlijk verminderen. Maar hoe kun je nu het beste je handen wassen? Met vaste zeep of vloeibare zeep?

Vaste zepen hebben een imagoprobleem. Veel mensen vinden ze namelijk onhygiënisch. Maar is dit wel zo? En hoe zit het met de impact op het milieu? Dat gaan we je in deze blog vertellen. Er is een grote kans dat je na het lezen van dit artikel andere keuzes gaat maken als het gaat om het aanschaffen van zeep.

Is een zeepbar hygiënisch?

In een tijd waarin hygiëne een cruciale rol speelt in onze gezondheid en welzijn, is het begrijpelijk dat we ons zorgen maken over de hygiëne van de producten die we dagelijks gebruiken, zoals zeep. Maar is vaste zeep wel zo hygiënisch? Bij de meeste mensen leeft het idee dat bacteriën op een zeepblok blijven zitten en dus worden overgedragen naar de volgende gebruiker. Dat is echter niet correct!

In meerdere wetenschappelijk onderzoeken, waaronder een onderzoek uitgevoerd door het dermatologisch centrum Utrecht, is aangetoond dat zelfs wanneer bacteriën bewust op een zeepbar worden aangebracht, deze bacteriën niet worden overgedragen aan de handen van de gebruiker. Hoe kan dit nu precies? Dit heeft te maken met de pH-waarde van zeep, die meestal rond de 9 ligt. Bij deze pH-waarde kunnen bacteriën zich niet vermenigvuldigen of overleven.

Met andere woorden, zeep heeft van nature antimicrobiële eigenschappen die de groei van bacteriën voorkomen. Dus of je nu een vaste zeep of traditionele, vloeibare zeep gebruikt, in beide gevallen hoef je je geen zorgen te maken dat er bacteriën op blijven zitten die aan de volgende gebruiker worden doorgegeven. Je kunt dus met een gerust hart je handen wassen met een vaste zeep.

Let er hierbij wel op dat je de juiste maatregelen neemt om te voorkomen dat er wél bacteriën op de zeep blijven zitten.

Zo houd je je vaste zeep hygiënisch

Nu je weet dat de gangbare opvatting dat vaste zeep onhygiënisch is, niet klopt, is het belangrijk om te weten dat hier wel voorwaarden aan verbonden zijn.

Om je vaste zeep hygiënisch te houden, moet je ervoor zorgen dat het niet in water blijft liggen. Een vochtige omgeving is namelijk een mogelijke broeihaard van bacteriën. Daarom kun je het beste je zeep in een bakje bewaren waar het water uit kan lopen. Maak dit bakje ook regelmatig schoon. Dan hebben bacteriën geen schijn van kans.

Ben je benieuwd naar mogelijkheden om je vaste zepen te laten drogen? Denk bijvoorbeeld aan een zeepkussen van bijvoorbeeld Hydrophil. Dit is een kussentje van loofah waar water en zeep doorheen lopen. Om het zeepkussen schoon te maken tussendoor, kan je het  simpelweg even koken in water.

Daarnaast is het aluminium zeepdoosje van Lamazuna een handige manier om je vaste zepen op te bergen en mee te nemen op vakantie.

Ontdek onze vaste handzepen: https://www.biggreensmile.nl/departments/handzeep.aspx?deptid=C1&formulation=Bar

Zo houd je je zeepdispenser hygiënisch

Heb je toch de voorkeur voor traditionele zepen? En maak je gebruik van een zeepdispenser? Ook deze moet je hygiënisch houden. Zeepdispensers zijn vaak gemaakt van plastic, een materiaal dat niet bacterie werend is. Wanneer zeeppompjes niet dagelijks worden gereinigd, kunnen ze zelf een grotere bacteriehaard worden dan bijvoorbeeld vaste zepen. Het is dus erg belangrijk om deze regelmatig te reinigen.

Wat is nu hygiënischer: vaste zeep of vloeibare zeep?

In het algemeen zijn zeepblokken en vloeibare zepen even hygiënisch als beide goed behandeld worden. Zorg ervoor dat je vaste zeep kan opdrogen en niet in water blijft liggen en dat je je zeepdispenser regelmatig schoonmaakt. Zo voorkom je de groei van bacteriën.

Maar met enkel een bacterievrije zeep ben je er nog niet. Om effectief je handen te kunnen wassen, wordt door experts een minimum aanbevolen van 20 seconden. Oftewel: de duur van het handen wassen is ook belangrijk. In deze 20 seconden heb je genoeg tijd om alle delen van de handen te bereiken. Dit is de beste manier om eventuele ziektekiemen effectief te verwijderen en een goede handhygiëne te waarborgen.

Hoe zit het met schuim?

Heb jij het gevoel dat, hoe meer de zeep schuimt, hoe sterker deze je handen reinigt? Dat is echter niet het geval – en een veelvoorkomend mistverstand. De mate van schuim in een zeep zegt niets over het reinigend effect van de zeep. Dat komt doordat de middelen die schuim veroorzaken niet reinigend zijn. Oftewel: je hebt dus geen schuim nodig om je handen goed te kunnen wassen.

De mate van schuim die een zeep produceert, wordt meestal bepaald door de aanwezigheid van bepaalde chemische stoffen, zoals oppervlakte-actieve stoffen, die schuimvorming bevorderen. Deze stoffen hebben geen directe invloed op het vermogen van de zeep om vuil, bacteriën of virussen van de huid te verwijderen.

Schuim is eerder een visueel en sensorisch aspect van het handen wassen. Het kan ervoor zorgen om het wassen aangenamer te maken en om de zeep gemakkelijker over de handen te verdelen. Dit is dan ook vaak een persoonlijke voorkeur. Houd er wel rekening mee dat schuimende zepen over het algemeen minder mild zijn, aangezien hier agressievere stoffen voor worden gebruikt. Dit kan leiden tot een gevoelige, droge huid.

Welke zeep is goed voor het milieu?

In een tijd waarin duurzaamheid steeds meer de aandacht krijgt, zijn milieuvriendelijke zeepkeuzes van groot belang. De zepen onderling hebben namelijk wel een verschil in de impact op het milieu. Hoe bepaal je nu welke zeep goed is voor het milieu?

Allereerst willen we je een indrukwekkend feit delen dat de ecologische voetafdruk van vloeibare zeep gemiddeld 25% hoger is dan deze van vaste zeep. Hierbij is rekening gehouden met de verpakking en het vervoer van de zeep. Kortom: een vaste zeep is dus in elk geval een duurzame keuze.

Er bestaan echter wel mogelijkheden om de impact op het milieu van je vloeibare zeep te verkleinen:

  • Kies voor oplosbare tabs of poeder. De nieuwe handzeep van Seepje, kan je navullen met een oplosbaar poeder en zo kun je je flesje hergebruiken. Door voor poeder te kiezen bespaar je ook een heleboel CO2-uitstoot van transport. Ben & Anna kiest voor tabs om een heerlijk schuimende handzeep te maken.
  • Kies voor refills. Er zijn een heleboel vloeibare handzepen als refill verkrijgbaar. Ontdek ze hier
  • Kies voor een duurzaam pompflesje. Attitude heeft een aantal aluminium flesje toegevoegd aan het assortiment, waaronder ook vier handzepen. Deze flesjes zijn erg duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Je kan ze telkens weer hervullen met de refill. Bij Faith in Nature kan je apart een aluminium pompflesje aanschaffen en deze vullen met je favoriete handzeep refill.

TIP: Als je voor een vloeibare zeep kiest, let dan goed op je dosis. Met een zeeppompje gebruik je namelijk makkelijker meer zeep dan nodig. Met een vaste handzeep is dit bijna onmogelijk.

Is een zeepbar goed voor je huid?

Een zeepbar kan zeker goed zijn voor je huid, maar dit hangt (net zoals met vloeibare zepen) af van de specifieke zeep die je gebruikt. Een groot voordeel van vaste zepen is dat ze geen bewaarmiddelen nodig hebben en geen extra schuimmiddelen bevatten. Hierdoor zijn ze doorgaans ook milder voor de huid.

Kies wel voor natuurlijke zepen die geen synthetische geur- en kleurstoffen bevatten. Natuurlijke zepen danken hun geur meestal aan etherische oliën of andere natuurlijke extracten. Heb je een erg gevoelige huid? Dan kan je ook kiezen voor een zeep zonder toegevoegde geur, zoals deze milde plantenzeep van Dr. Bronner’s of Curd zeep van Sodasan.

Welke vaste handzeep kies je?

In ons assortiment vind je onder andere een aantal traditionele zepen terug zoals de zepen van De Traay / Bee Honest, de plantenzepen van Dr. Bronner en de Marseille zeep van Douce Nature. Ze worden gemaakt volgens traditioneel recept op basis van verschillende plantaardige oliën. Het grootste voordeel: ze zijn mild voor de huid én de natuur. 

Heb je een droge huid? Probeer dan eens de Verveine zeep met bijenwas van De Traay / Bee Honest. De zeep is verrijkt met karité boter om je handen extra te verzorgen.

Bij Goats of the Gorge vind je zepen terug met, inderdaad, geitenmelk. Geitenmelk helpt bij allerlei huidklachten zoals eczeem en psoriasis. De zepen zijn daarom ook erg geschikt bij een droge of gevoelige huid.

Wil je je kinderen overtuigen om hun handen regelmatig te wassen? Dan kan je de zeep bar in de vorm van een teddybeer eens proberen. Je kan deze zeep ook gebruiken voor in bad, wat bijvoorbeeld helpt om jeuk te verzachten bij waterpokken.

Een andere erg veelzijdige en erg milde zeep is aleppo oerzeep van Herbelle. Aleppo zeep komt oorspronkelijk uit Syrië en wordt gemaakt van 100% olijfolie.

Heb je voorkeur voor een zoete of bloemige geur in je zeep? Dan zijn de handzeep bars van Marcel’s Green Soap misschien wel wat voor jou. Of bekijk eens de natuurlijke zepen van Faith in Nature.

Andere zeep bars

Tegenwoordig zijn er steeds meer vaste zepen verkrijgbaar, zoals douchebars en shampoobars. Zodoende kun je een groot deel van je persoonlijke verzorging omzetten naar vaste zepen. En voor deze zeep bars geldt uiteraard hetzelfde: ze zijn perfect hygiënisch en zelf schoner dan een flesje, mits je ze tussendoor goed laat drogen.

Het beste is dan ook om je zeepbars niet in de douche te laten liggen. Hierdoor raken ze trouwens ook sneller op, omdat er door de warmte en de vochtigheid telkens wat zeep wegsmelt. Hierdoor gaat je zeep bar minder lang mee.

TIP: Bij elke vaste zeep is het een goed idee om de kleine restjes te verzamelen in een apart bakje. Als je ze eventjes warm maakt kan je ze weer samenkneden tot een groter stuk en zo verder opgebruiken.

Gebruik natuurlijke zeep voor de (af)was

Door gebruik te maken van vaste zepen draag jij je steentje bij aan een beter milieu. Daarnaast zijn vaste zepen doorgaans milder voor de huid, en gaan ze (met goede maatregelen) lang mee.

Naast het gebruiken van vaste zeep als shampoo, reiniging voor onder de douche of voor je handen, kun je er ook voor kiezen om tijdens de (af)was en natuurlijk en milder alternatief te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de zepen van Se­­epje: zij maken gebruik van superschillen uit de Himalaya!