Deze natuurlijke merken steunen goede doelen – Doe jezelf en de planeet plezier!

Het is deze maand de ‘’month of love’’, gericht op alles rondom liefde. We gaan het nu natuurlijk niet hebben over valentijn, maar wel over bijzondere merken die meedoen aan liefdadigheid. Wat bedoelen we hiermee?

Heel wat van onze merken zetten zich in voor goede doelen. Een heleboel hiervan zijn gelinkt aan milieuthema’s, maar sommige steunen ook andere sociale projecten. Dit doen ze door een deel van hun winst te schenken of met de teelt en productie bewust regio’s te ondersteunen die het moeilijk hebben.

Kortom: naast het feit dat ze natuurlijke, ecologische, en duurzame producten maken die bijdragen aan een groenere wereld, investeren deze merken ook hun opbrengsten in allerlei goede doeleinden om de wereld beetje bij beetje beter te maken. In deze blog laten we je een aantal van onze merken zien die wat teruggeven aan onze wereld!

The Good Roll

Het bijdragen aan een groene wereld zit hem al in de kleinste dingen. In dit geval gaat het om toiletpapier! The Good Roll ontwikkelt duurzame toiletrollen, gemaakt van 100% bamboe toiletpapier (of gerecycled papier uit Nederland). Op die manier willen ze de boskap met bijhorende nadelige gevolgen tegengaan. Daarnaast is hun toiletpapier ook nog eens sterk, zacht, en gaat het lang mee.

Bomen zijn ontzettend belangrijk voor onze planeet. Ze voorzien de aarde van gezuiverde lucht, filteren het water wat we drinken, bieden leefruimte voor dieren, voorkomen erosie en overstromingen, en voorzien de bodem met voedingstoffen.

De reden waarom bamboe zo’n goed alternatief is, is omdat bamboe een snelgroeiende plant is. Na het kappen groeit de bamboe vanzelf weer terug. Ook blijft er na het oogsten geen afval over. Hoe meer bamboe er dus kan worden gebruikt voor papier, hoe beter! Ook is bamboe zelf heel goed voor de natuur, aangezien het zelfs 35% meer zuurstof produceert dan bomen.

Hoe steunt The Good Roll goede doelen?

The Good Roll draagt met een deel van de opbrengsten bij aan meerdere dingen. Hun missie is om schone en veilige sanitaire voorzieningen te bouwen voor iedereen. Als motto gebruiken ze: ‘’Lets make the world less shitty.’’ Zo willen ze dat geheel Ghana in 6 jaar tijd voorzien is van toiletten. 50% van de winsten gaat dan ook naar het bouwen van meer toiletten in Oost-Afrika, in de vorm van een stichting genaamd ‘’The Good Roll Foundation.’’

Verder zorgt The Good Roll dankzij hun fabriek in Ghana voor lokaal werk, en zijn er al ruim 400 boeren die bamboe aan de fabriek leveren. The Good Roll heeft als ambitie om voor werk te zorgen voor zo’n 200.000 tot 250.000 boeren. En naast dit alles moedigt The Good Roll ook samen met lokale partners lokale gemeenschappen aan om hun eigen toiletten en wastafels te bouwen. Ze geven voorlichting over hygiëne, en leiden dorpelingen op tot onderhoudstechnicus. Ook zijn er gloednieuwe toiletten gebouwd op de botoku School in Ghana.

Zelfs in Nederland levert The Good Roll een bijdrage dankzij haar sociale werkplaats in Weesp. Zo bieden zij begeleiding en werk aan mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Immers, iedereen kan een steentje bijdragen aan de arbeidsmarkt, toch?

Wil je dan ook The Good Roll ondersteunen met hun missie om Oost-Afrika van toiletten te voorzien, en om de boskap tegen te gaan? Vervang dan je standaard toiletpapier door The Good Roll toiletpapier.

Natracare

Voor Natracare is er geen succes als ze het niet kunnen gebruiken om bij te dragen aan onze planeet. Zodoende willen ze al vanaf het begin investeren in liefdadigheidsprojecten die echt een verschil maken. Natracare biedt een oplossing voor menstruatie, maar dan plastic-vrij. Zodoende willen ze de impact van plastic op het milieu aanzienlijk terugdringen. Niet alleen is de productie van plastic schadelijk voor het milieu en het klimaat. Ook is veel plastic slecht tot niet afbreekbaar, waardoor het o.a. verdwijnt in oceanen met alle gevolgen van dien.

Met biologische, natuurlijke en plastic-vrije producten waaronder maandverband en tampons, wil Natracare over de hele wereld een impact maken. Ze zijn daarnaast gemaakt van 100% katoen en bieden de betrouwbaarheid en kwaliteit die je nodig hebt.

Het prachtige idee om minder plastic te gebruiken voor de menstruatie van vrouwen, is ontstaan door het televisieprogramma World in Action. In 1989 trok deze de aandacht door het effect van dioxine vervuiling te laten zien, en de rol die het speelde in sanitaire bescherming productie. Voor sommige vrouwen was dit zo schokkend dat ze besloten om chloor gebleekt maandverband en tampon te boycotten en om verandering te eisen.

Hoe steunt Natracare goede doelen?

Natracare werkt samen met WEA, de Women’s Earth Alliance. Deze organisatie is opgericht om een wereld te creëren waarin vrouwen meer te zeggen hebben, waarin de mensen voor de planeet zorgen, en waarin gemeenschappen toegang hebben tot gezond voedsel. De WEA wil fungeren als katalysator voor zogenaamde grassroots-organisaties en initiatieven, geleid door vrouwen die gericht zijn op het beschermen van het milieu. Met andere woorden: ze geven vrouwen de tools om deze veranderingen in de milieusector door te voeren.

De WEA wil scheve verhoudingen rechttrekken, aangezien dit ook onze planeet ten goede komt. Het blijkt namelijk dat vrouwen te weinig beslissingen nemen en de beslissingen doen nog te weinig voor vrouwen. Als dit meer zou gebeuren, zou dit ook vrouwen in ontwikkelingslanden ten goede komen.

Vrouwen blijken hier sterker te worden benadeeld door klimaatverandering dan mannen. O.a. doordat zij verder moeten lopen om water te halen door droogte, waarbij hun dochters hen te hulp moeten schieten en niet naar school kunnen. Ook is er door voedseltekort te weinig eten voor het gezin, sterven vrouwen sneller bij natuurrampen, en zijn zij kwetsbaarder voor geweld.

Al met al vindt de WEA dat vrouwen een belangrijke rol spelen in het verbeteren van onze planeet. Help je mee? Bekijk dan eens ons Natracare assortiment.

Seepje

Ook Seepje draagt haar steentje bij aan goede doelen. Seepje maakt gebruik van zogeheten ‘superschillen uit de flepol’. Dit zijn schillen van de mukorossi-vrucht, afkomstig van de Sapindusbomen die in overvloed groeien in- en rondom het Himalaya gebergte. Zodra deze schil in aanraking komt met water, staat deze een natuurlijke vorm van zeep af. Zo krijg je volledig plantaardige zeep! Of het nu gaat om afwasproducten, wasmiddelen, allesreinigers, of handzeep, met Seepje laat je de natuur je was doen.

Daarnaast zijn de producten van Seepje voor 97% van gerecycled plastic. Dit leidt tot een besparing van bijna 115.000 kilo aan plastic per jaar! Ook zijn alle producten dierproefvrij, vegan, en bevatten ze dan ook geen ingrediënten van dierlijke oorsprong.

Hoe steunt Seepje goede doelen?

Seepje zorgt ervoor dat de Sapindus bomen in Nepal en India behouden blijven, door een eerlijke prijs te betalen voor de natuurlijke grondstoffen. Hierdoor blijft het ook interessant voor boeren om bomen te planten. In 2021 heeft Seepje bijvoorbeeld meer dan 40 eerlijke jaarinkomens kunnen bewerkstelligen in Nepal.

De producten van Seepje kosten minder energie om te maken, en minder energie om uit het afvalwater te filteren. Daarnaast werken ze samen met The GoodShippingProgram om op het transport jaarlijks zo’n 1.106 kg CO2-uitstoot te besparen. Seepje koopt bij hun biobrandstof in die gemaakt zijn van afval- of reststromen. Ook helpen ze mensen met een beperking door de Seepjes in te laten pakken op een sociale werkplaats. Er worden hier meer dan 500.000 Seepjes ingepakt per jaar!

Wil je dan ook genieten van volledig natuurlijk zeep, waarbij de natuur zijn werk doet? Kijk dan eens bij ons assortiment van Seepje.

Màdara

Madara is een zeer geliefd natuurlijk en biologisch cosmetica merk uit Letland. Ze maken dan ook goed gebruik van dit land dankzij haar grote diversiteit aan bloemen en grassen. Het gure klimaat in Letland zorgt voor korte zomers, waardoor de bloemen een korte bloeiperiode hebben. Het gevolg? Er blijven enorm veel actieve bestanddelen behouden. Zo haal je dus het maximale uit de ingrediënten! Màdara maakt zowel make-up als huidverzorging waarbij de unieke noordelijke ingrediënten als basis worden gebruikt.

Hoe steunt Màdara goede doelen?

Màdara wil te hulp schieten bij de oorlog van Oekraïne, door gebruik te maken van Oekraïnse ambassadeurs. Ze vinden het heel belangrijk dat hun leven en carrièrecontinuïteit van deze make-up artiesten worden ondersteund.  Verder roept Màdara ook adverteerders, marketing- en contentspecialisten in heel Europa op om Oekraïners te huren voor komende projecten.

Velen in Oekraïne zijn pas onlangs verhuisd, of wonen nog in Oekraïne waarbij ze hopen dat de aanhoudende oorlog snel voorbij gaat. De make-up gemeenschap in Oekraïne heeft het zwaar te verduren. Projecten worden geannuleerd, er is minder werk, er zijn materiaaltekorten, minder klanten, prijsstijgingen, en natuurlijk schade door beschietingen aan studio’s.

Màdara noemt de Oekraïnse make-up artiesten dan ook wel als vogels zonder vleugels. Er is talent, maar geen mogelijkheid om te creëren. Màdara heeft dan ook meerdere ambassadeurs uit Oekraïne die getalenteerd, sterk, en flexibel zijn. Deze Oekraïners wonen o.a. in Duitsland, Engeland, en Oekraïne zelf.

Ben je benieuwd naar de producten met krachtige ingrediënten uit Letland? Neem eens een kijkje bij ons Màdara assortiment.

Fair zone / Fair squared

Het merk FAIR ZONE is een onderdeel van Fair Squared, maar dan met haar eigen diverse productassortiment. Alle producten zijn klimaatneutraal en ze houden het vrij van onnodig plasticgebruik. Denk bijvoorbeeld aan huishoud handschoenen met FSC gecertificeerd natuurrubber, haarstiekjes van fairtrade rubber en biokatoen, scheerolie met o.a. fairtrade olie uit Marokko, een waterwarmkruik gemaakt van eerlijk verhandelde natuurlatex, en nog veel meer. Je kunt dan ook shampoo’s, lippenstift, en zepen van dit merk kopen. Neem gerust eens een kijkje bij ons FAIR ZONE assortiment voor alle producten.

Hoe steunt Fair Squared goede doelen?

Aldus Fair Squared heeft iedereen recht op een eerlijke behandeling. Ze zijn dan ook al sinds het begin betrokken geweest bij de fairtrade beweging. In de armste regio’s in onze wereld worden mensen namelijk nog steeds niet eerlijk behandelde. Denk aan bescherming van het minimumloon en het recht van vakbonden om ons te beschermen tegen uitbuiting. Door de duurzame ontwikkelingen te bevorderen in de internationale handel, met name bij de export van arme landen naar rijke landen, willen ze ervoor zorgen dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun export producten.

Dr. Bronner

Een wereldwijd bekende zeep die veel geliefd is dankzij haar veelzijdige werking, is de zeep van Dr. Bronner. Ze hebben zepen met allerlei verschillende geuren: lavendel, citrus, amandel, en nog veel meer. Het handige is dat ze o.a. zepen hebben die ‘’18-in-één’’ zijn, wat inhoudt dat ze voor 18 verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt. Denk aan je handen, lichaam, haren, maar ook de vaat of zelfs je tanden! Het merk Dr. Bronner is dan ook ideaal om mee te nemen op vakantie.

Door exact de juiste hoeveelheid van alle stoffen toe te voegen, ontstaat er een natuurlijk schuimende werking en is de zeep dus zeer aangenaam en zacht voor de huid. Niet voor niets staan de zepen synoniem voor magische zepen.

Hoe steunt Dr. Bronner goede doelen?

Over de hele wereld heeft Dr. Bronner fair trade en biologische projecten opgezet, of samengewerkt met dit soort projecten. Denk bijvoorbeeld aan India voor muntolie. Ecuador voor palmpitolie, Indonesië voor kokossuiker, Brazilië voor rietsuiker, Ghana voor cacao en palmolie, Sri Lanka en Samoa voor kokosolie, en Palestina en Israël voor olijfolie. De schatting is dat er wereldwijd zo’n 10.000 mensen profiteren van hun fair trade-projecten. Zelfs in Noord-Amerika steunen ze de ontwikkeling van binnenlandse fair-trade programma’s.

 

Gebruik certificaten om de juiste merken te vinden

In plaats van te zoeken op merk, kun je ook certificaten gebruiken om de juiste (bijvoorbeeld milieubewuste) merken te vinden. Het voordeel hiervan is dat je meerdere merken tegelijk vindt die aan de eisen van het certificaat voldoen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat alle merken met een certificaat hoge normen hebben op het gebied van milieuprestaties, of dat alle producten met een certificaat moeten bijdragen aan een eerlijke handel. Hieronder vind je een aantal certificaten die bijdragen aan een betere wereld.

1% for the planet

1% for the planet is een wereldwijde organisatie die zich inzet om onze planeet en toekomstige generaties te laten gedijen. Het netwerk bestaat inmiddels uit duizenden bedrijven, individuen, en milieupartners die werken aan een betere toekomst voor iedereen. De organisatie inspireert bedrijven en particulieren om milieupartners te steunen. Dit kan door middel van lidmaatschap, maar ook dagelijkse acties. Ze willen het zo makkelijk en effectief mogelijk maken. 1% for the planet geeft dan ook advies over partnerschappen en vertellen verhalen over de certificering en impact door derden.

Welke producten hebben een fair trade certificaat?

Wij hebben op onze website een categorie gemaakt voor alle merken die een fair trade certificaat bevatten. Al deze producten dragen bij aan een eerlijke handel. Daarnaast hebben we ook een andere categorie eerlijke handel  aangemaakt om de projecten te ondersteunen die geen officieel certificaat hebben zoals Seepje en Dr. Bronners.

Het B Corps certificaat

Alle bedrijven die het B Corps certificaat hebben, voldoen aan hoge normen op het gebied van sociale en milieuprestaties, wettelijke verantwoordingsplicht, en openbare transparantie. Het doel is hierbij om winst en doel in evenwicht te houden. Gecertificeerde B-Corporaties gebruiken het bedrijfsleven als een kracht voor het goede om een meer duurzame en inclusieve economie op te bouwen.

BigGreenSmile: Bijna B-corps gecertificeerd!

Ook wij als BigGreenSmile hebben onze applicatie voor het B corps certificaat ingediend. Nu moeten we vol spanning afwachten op de goedkeuring. Hou zeker onze socials in het oog, dan weet je als eerste wanneer we officieel een B Corp bedrijf zijn. Verder gaven we ook eind 2022 alle teruggestuurde goederen die nog intact waren aan Geven voor Gambia https://gevenvoorgambia.jimdo.com/. Check deze Instagram reel voor foto’s.­­

Maak meer impact met je persoonlijke verzorging/schoonmaakmiddelen

Als individuen kunnen wij al een behoorlijke impact maken op onze planeet door alles wat we binnenshuis doen. Denk aan plasticvrij de was doen, het creëren van frisse lucht, en zelfs biologisch afbreekbaar schoonmaken. En als je daarnaast ook nog eens een merk gebruikt die zich inzet voor goede doelen, dan is dat een win-win!