Maak je eigen ecologische allesreiniger

Er zijn verschillende manieren om je schoonmaak ecologischer en plasticvrij te maken. Je kan op zoek gaan naar natuurlijke alternatieven op je reguliere schoonmaakmiddelen, maar je kan ook overwegen om een aantal schoonmaakproducten zelf te maken. Zo vertelden we je eerder al hoe je zelf wc-reiniger kan maken. Nu geven we je graag drie recepten mee voor een ecologische allesreiniger. Benieuwd? Lees dan zeker verder!

Eerst even dit: veilig schoonmaken

Voordat we je de recepten meegeven, eerst even een kort stukje over veilig gebruik van schoonmaakmiddelen. Als je gaat googelen of naar online video’s kijkt, kom je soms de vreemdste recepten, tips en lifehacks tegen. Soms worden hierbij ingrediënten gebruikt die niet veilig zijn voor jouw gezondheid, voor de oppervlakken die je wil reinigen en voor het milieu.

Borax

Borax of boorzuur is een natuurlijk mineraal, maar het is niet ongevaarlijk. Het heeft desinfecterende eigenschappen en wordt daarom soms aanbevolen om schoon te maken. Hiernaast wordt het soms ook voor de was gebruikt. Borax kan worden opgenomen via de huid bij aanraking en via de longen bij inademing. Het is schadelijk voor de nieren en de lever bij inname en beïnvloedt de vruchtbaarheid. Hiernaast kan het ook allergische reacties veroorzaken.

Bleek

Bleek wordt nog maar al te vaak gebruikt voor allerlei schoonmaakklussen zoals het toilet schoonmaken of de terrastegels schuren. Bleekmiddel is echter erg schadelijk voor het milieu. Het mengt zich met allerlei andere stoffen in het afvalwater en zo kunnen er gevaarlijke en giftige producten ontstaan die niet biologisch afbreekbaar zijn. Daarnaast is bleek ook schadelijk voor onze gezondheid. De gassen die ontstaan bij het gebruik van bleek kunnen de luchtwegen en je ogen irriteren. Bij inname ontstaan er brandwonden in de mond, slokdarm en maag. Bovendien heeft bleekwater geen ontsmettende eigenschappen zoals soms gedacht wordt. Beter van wegblijven dus!

Etherische oliën

Bij het gebruik van etherische oliën is er ook soms twijfel over de veiligheid. Bij juist gebruik en in kleine hoeveelheden zijn etherische oliën veilig en hebben ze ook een aantal voordelen. Op flesjes etheriche oliën staan verplicht een aantal veiligheidswaarschuwingen. Dat is belangrijk om de gebruiker correct te informeren, maar er is geen verschil tussen deze waarschuwingen op 5ml flesjes en grote bidons van 200L voor de industrie. Terwijl dat net is waar het om draait, de juiste concentratie. Sommige oliën die bijtend kunnen zijn voor de huid, zoals tijmolie worden ook enkel verkocht in verdunde vorm, met een dragerolie. Let echter wel op als je kleine kinderen in huis hebt of als je zwanger bent. Het onverdund drinken van etherische oliën kan wel gevaarlijk zijn. Contacteer altijd het antigifcentrum als je kind een product inslikt. Ook tijdens de zwangerschap kan je bepaalde etherische oliën beter vermijden. Niet alle risico’s zijn hiervan bekend, dus dan is voorkomen de betere optie. Vraag bij twijfel steeds advies aan een specialist. Een laatste aandachtspunt zijn onze huisdieren: gebruik nooit etherische oliën rechtstreeks voor je huisdieren. Wat goed is voor de mens, is dit niet altijd voor je dier.

Alle producten die we op onze website verkopen zijn veilig te gebruiken en niet schadelijk voor jouw gezondheid en die van onze planeet.  Zo kan jij je keuze maken zonder zelf alles te moeten nalezen. Onderstaande recepten kan je dus met een gerust hart uitproberen!

Vloeibare allesreinigerspray met azijn

Azijn is een wondermiddel voor in huis en kan je ook puur voor allerlei klusje gebruiken. Zo is het erg handig om een sprayfles azijn in huis te hebben om bijvoorbeeld je kranen of glanzende oppervlakken in je keuken tussendoor af te kuisen. In het assortiment van Ecodoo en Miniml vind je azijnspray met een geur, wat het gebruik nog aangenamer maakt. Wil je een iets krachtigere reiniger dan kan je azijn als basis gebruiken.

Dit heb je nodig:

-        Azijn

-        Water

-        Ecologisch afwasmiddel

Zo maak je het: Doe een halve liter water en een halve liter natuurazijn in een spray flacon. Voeg hieraan 1 eetlepel afwasmiddel toe. Goed Mengen en klaar!

Deze spray is handig om snel de tafel en het keukenaanrecht af te vegen. Je kan er ook de microgolfoven mee schoonmaken en rvs en glazen oppervlakken. Pas wel op met natuursteen: azijn en natuursteen gaan niet samen. Ook een inductiekookplaat kan je best niet met een zure reiniger poetsen.

TIP: Natuurazijn en schoonmaakazijn zijn niet hetzelfde. Schoonmaakazijn heeft een hogere zuurtegraad en is dus krachtiger. In dit recept gebruiken we natuurazijn, Meestal is dit krachtig genoeg. Voor hardnekkige kalkaanslag op je kraan kan je bijvoorbeeld wel voor schoonmaakazijn kiezen.

Vloeibare allesreinigerspray zonder azijn

Azijn is niet voor alle oppervlakken geschikt en niet iedereen gebruikt dit graag. Je kan ook een allesreiniger spray maken zonder azijn. Hiervoor gebruik je marseillezeep en baking soda.

Dit heb je nodig:

-        Natriumbicarbonaat (baking soda)

-        Marseille zeep (schaafsel of vlokken)

-        Heet water

Zo maak je het:

-        Doe twee eetlepels baking soda in een spray fles

-        Los zo’n 20 gram Marseille zeep op in heet (gekookt) water: doe de zeep in een kommetje en overgiet met het water. Roer tot de zeep goed opgelost is.

-        Doe je Marseille zeep mengsel in de sprayfles

-        Vul aan met warm water (tot je ongeveer 1L hebt) en meng goed

Let op als je een plastic sprayfles wil gebruiken of herbruiken. Als je hier te warm of kokend water in doet, kan de fles smelten. Dan maak beter eerst de spray in een glazen kom en giet het daarna in de fles (met behulp van een trechter). Dezelfde waarschuwing geldt voor het spraykopje. Het buisje dat in je fles zit is bijna altijd van plastic. Wacht dus tot het geheel voldoende is afgekoeld voordat je de spraykop er op zet.

Deze spray kan je voor allerlei schoonmaakklussen in en rond je keuken gebruiken en bijvoorbeeld ook om kastjes en de toiletbril mee schoon te vegen en voor houten oppervlakken zoals snijplanken. Merk je dat de spray een vettig laagje of witte was achter laat? Te veel Marseille zeep is de boosdoener!  Verdun de spray met extra water en schud nog eens goed door.

Dikke allesreiniger

Deze allesreiniger is een wondermiddel en erg handig voor bijvoorbeeld tegels door zijn dikkere structuur. Je kan de reiniger ook oplossen in een emmer water als je toch een vloeibaar product wil. Het is net iets meer kookwerk, maar het loont wel de moeite.

Dit heb je nodig:

-        Kristal soda (natriumcarbonaat)

-        Marseille zee ( vlokken of schaafsel)

-        Water

Zo doe je het:

-        Rasp 40gr marseillezeep of weeg 40gr zeepvlokken af.

-        Breng 2,5 liter water aan de kook en los de zeep hierin op.

-        Laat het geheel 5 tot 10 minuten doorkoken.

-        Haal van het vuur en voeg drie eetlepels kristalsoda toe.

-        Doe in een afsluitbaar bakje of een bokaal en laat een nachtje staan

Gebruik: het resultaat is een dikkere reiniger die je bijvoorbeeld rechtstreeks op een sponsje kan gebruiken. Deze geconcentreerde zeep is krachtiger dan de vloeibare varianten en kan dus goed gebruikt worden voor lastigere klussen. Het voordeel is dat je de gelachtige zeep ook verder kan oplossen in warm water en zo maak je er weer een vloeibare zeep van om bijvoorbeeld grotere oppervlakken schoon te vegen. Sodakristallen gebruik je beter niet om aluminium te poetsen, maar je kan de reiniger wel gebruiken op hout, voor de vaat, voor de badkamer en veel meer!

TIP: Kristalsoda is niet hetzelfde als baking soda. Het verschil is hetzelfde als tussen natuurazijn en schoonmaakazijn. Kristal soda is veel krachtiger dan bakingsoda. En net als bij natuurazijn is (zuivere) baking soda ook bruikbaar voor voeding, terwijl kristal soda enkel voor de schoonmaak gebruikt wordt.

Probeer jij deze recepten uit? We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt! Deel je resultaten bijvoorbeeld op Instagram of facebook en gebruik #biggreensmilenl. Via onze socials delen we bovendien ook regelmatig tips.