Vermijd de post-vakantieblues met deze tips

Heb jij ook moeite om na je vakantie terug te keren naar de drukte van elke dag? We hebben allemaal wel eens te maken gehad met dit gevoel dat opduikt zodra de vakantie tot zijn einde komt: het beruchte post-vakantie syndroom, of zoals sommige het noemen, de post-vakantieblues.

Gelukkig hebben wij voor jou een aantal slimme tips om die terug-naar-de-realiteit overgang een stuk soepeler te maken, zodat jij die post-vakantieblues te slim af kunt zijn.

Wat is de post-vakantieblues?

Na een heerlijke vakantie weer aan het werk gaan kan soms resulteren in een gevoel van vermoeidheid, desinteresse en zelfs prikkelbaarheid. Dit fenomeen staat bekend als de post-vakantieblues, waarbij het lijkt alsof je vakantie-enthousiasme plotseling wordt overstemd door alledaagse stress. En dat terwijl de vakantie juist bedoel is om uit te rusten en met hernieuwde energie terug te starten.

Hoe komt het nu precies dat je te maken kunt krijgen met dit gevoel?

Hier zijn de boosdoeners:

-        Na je vakantie krijg je onmiddellijk een boel taken over je heen.

-        Je blokkeert door de stress van elke dag die plots terugkomt.

-        Ontregeld slaapritme na je vakantie, waarbij je ineens vroeg moet opstaan.

-        Werk voelt als een verplichting, terwijl vakantie staat voor ontspanning en plezier.

-        Je vakantieplanning was te druk.

-        Je leeft voor je vakantie.

Bovendien spelen je hersenen ook een rol: tijdens een vakantie komen gelukshormonen zoals dopamine en endorfine in overvloed vrij, wat een plotselinge terugkeer naar de dagelijkse sleur des te lastiger kan maken. Het is dan ook goed te begrijpen dat veel mensen te maken krijgen met de post-vakantieblues.

TIP: Een veelvoorkomend symptoom van de post-vakantieblues is hoofdpijn. Een ontspannend avondritueel kan hierbij helpen. Maak bijvoorbeeld nog even een rustige avondwandeling en neem dan een ontspannende douche of bad. Een aanrader hierbij zijn de Tisserand Real calm producten, zoals de Real Calm bad-en douchegel. Deze bestaat uit een ontspannende mix van Lavendel, Bergamot & Patchouli waardoor niet alleen de huid wordt gereinigd maar ook jij tot rust komt.

Wat kan je doen voor je vakantie?

Wist je dat je al vóór en na je vakantie slimme stappen kan ondernemen om de post-vakantieblues te voorkomen of te verminderen? Jazeker. Dit is wat je kunt doen:

  1. Rustig afschalen: Bouw je werk rustig af en zorg ervoor dat er geen losse eindjes achterblijven die voor stress kunnen zorgen wanneer je weer aan het werk gaat.
  2. Out of Office strategie: Stel je 'Out of Office' melding op je mail slim in. In plaats van beloven direct te reageren na je vakantie, kun je aangeven dat je tijdens je vakantie verstuurde e-mails niet beantwoordt. Vraag iedereen vriendelijk om de week na je vakantie contact op te nemen als het dringend is.
  3. Geleidelijke overgang: Plan een overgangsperiode tussen je vakantie en terugkeer naar werk. Geef jezelf de tijd om rustig terug in je routine te komen. Sta wat eerder op en bouw je dagelijkse gewoontes langzaam weer op.
  4. Bewuste mindset: Ga op vakantie met de juiste mindset. Geniet bewust van elk moment en oefen dankbaarheid voor alle leuke ervaringen die je hebt opgedaan. Dit kan helpen om gevoelens van rusteloosheid te verminderen wanneer je vakantie voorbij is.

TIP: Je kan op vakantie een logboek bijhouden met alle ervaringen die je hebt opgedaan. Dit helpt niet alleen om mooie herinneringen levendig te houden, maar kan ook dienen als bron van positiviteit wanneer je weer terug bent in je dagelijkse routine.

Wat kan je doen na je vakantie?

Na je vakantie is het vooral belangrijk om weer rustig terug aan het werk te gaan. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om de overgang naar het dagelijkse leven soepel te laten verlopen:

  1. Rustig beginnen: Pas je 'Out of Office' instellingen zo aan dat je nog een extra dag hebt om rustig op te starten. Hierdoor voorkom je overweldiging en kun je de eerste dag na je vakantie rustig acclimatiseren. Overweeg zelfs om de vrijdag na je terugkeer vrij te nemen voor een kortere werkweek.
  2. Prioriteer slaap: Zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt om je energie op peil te houden. Een goede nachtrust is van onschatbare waarde voor je productiviteit en algehele welzijn.
  3. Eet gezond en beweeg: Maak bewuste keuzes voor gezonde voeding en beweeg regelmatig. Sporten, tuinieren of een ontspannende wandeling maken kan helpen om de stress van de werkdag los te laten. Door te sporten maak je extra endorfine aan die het geluksgevoel van tijdens je vakantie terugbrengen.
  4. Plannen omzetten in actie: Als je tijdens je vakantie plannen hebt gemaakt, zet dan de eerste stappen om ze waar te maken.
  5. Aanpassingsvermogen: Accepteer dat je niet meteen op dag één dezelfde productiviteit zult hebben als voor je vakantie. Het kost tijd om weer in het werkritme te komen, en dat is volkomen normaal.

TIP: Heb je de neiging om je toevlucht te nemen tot cafeïne houdende drankjes om je energie niveau op te peppen? Doe dit liever niet. Op korte termijn lijkt het misschien effect te hebben, maar op langere termijn werkt dit averechts.

In plaats daarvan kan je kiezen voor de Revitalise thee van Pukka die dankzij ingrediënten als groene thee en munt je een natuurlijke en verantwoorde energieboost geven. Heb je tijdens je vakantie meer alcohol gedronken dan gewoonlijk? Pukka Feel New thee helpt je lichaam te ontgiften en je spijsvertering tot rust te brengen.

Doorbreek patronen na je vakantie

Een vakantie is het ideale moment om ingesleten patronen te doorbreken. Probeer dus na je vakantie vast te houden aan een aantal gezonde vakantiegewoontes zoals:

  • Minder schermtijd in de avond.
  • Vaker (korte) pauzes nemen gedurende de dag.
  • Regelmatig nieuwe ervaringen opdoen om je geest te blijven stimuleren.
  • Meer in het nu leven en genieten van het heden.
  • Beter voor jezelf zorgen.

De kracht van geuren

Geuren zijn erg krachtig. Wist je dat ze ook invloed kunnen hebben op jouw humeur, productiviteit en immuunsysteem?

Humeur en productiviteit

Dit komt doordat geur een directe invloed heeft op het limbisch systeem van de hersenen, dat verantwoordelijk is voor emoties, geheugen en stemming. Positieve geuren die je herkent vanuit je vakantie of ontspanning kunnen een gevoel van geluk en welzijn teweegbrengen. Het is niet voor niets dat aromatherapie al lange tijd wordt gebruikt om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen.

Immuunsysteem

Er is enig bewijs dat bepaalde geuren een indirect effect kunnen hebben op het immuunsysteem. Denk bijvoorbeeld aan etherische oliën zoals lavendel, eucalyptus en tea tree olie. Deze hebben van nature antibacteriële en antivirale eigenschappen. Ook kan het inademen van deze geuren helpen bij het verminderen van ziekteverwekkers en het versterken van het immuunsysteem.

Gebruik de geuren van jouw vakantie!

Het is dan ook zeker geen slecht idee om bepaalde geuren die je met jouw vakantie associeert opnieuw op te zoeken, zoals lavendel of misschien bepaalde fruit- of bloemengeuren. Kies dus gerust eens voor een andere douchegel of een ander wasmiddel met een heerlijke vakantie geur. Het is een kleine verandering die een groot verschil kan maken, niet alleen voor je gemoedstoestand maar ook voor je zintuigen.

Een geur die je terugbrengt naar de zee, vind je onder meer bij Attitude. Zo kan je met de  Attitude leaves bar met zeezout geur genieten van een verzorgende en verkwikkende douche. Daarna verzorg je je huid met de Body butter of dry body oil met zeezout geur. Zo kan je de hele dag door genieten van deze heerlijke vakantiegeur.

Het beste is dat de producten van Attitude niet alleen je zintuigen verwennen, maar ook de planeet beschermen, want de verpakkingen zijn 100% plasticvrij. Zo draag je jouw steentje bij om plasticvervuiling in de oceanen tegen te gaan.

Ook de Weleda duindoorn producten hebben een heerlijk zomerse geur. Probeer bijvoorbeeld eens de duindoorn deodorant voor een fris en zomers gevoel zelfs tot wel 24 uur lang. Het is als een klein stukje vakantie dat je met je meedraagt, waar je ook bent.

Andere geuren die vaak met vakantie geassocieerd worden zijn:

Sensory beauty

Wat is sensory beauty? De filosofie hierachter is dat onze routines een moment van ontspanning en zelfzorg kunnen zijn door producten te gebruiken die onze zintuigen prikkelen en onze emoties beïnvloeden. Het omarmt dan ook de overtuiging dat onze dagelijkse routines meer kunnen zijn dan alleen taken.

Bij sensory beauty draait het ook om vertraging, het omarmen van lichaamspositiviteit en het tonen van respect voor de natuur. Deze principes kunnen je niet alleen de post-vakantieblues helpen overwinnen, maar ook gedurende de rest van het jaar je stressniveau verlagen en je beter in je vel laten voelen.

Een merk dat hier specifiek op wil inspelen is Attitude. In hun nieuwe Essentials reeks met etherische oliën passen ze de principes van sensory beauty toe. Een echte vakantiegeur is de tropische mix van bergamot en ylang-ylang. Probeer bijvoorbeeld de handzeep om tijdens de dag regelmatig herinnerd te worden aan die fijne vakantiegevoelens.

Ook de Weleda aroma showers passen binnen het principe van sensory beauty. Genoeg keuze dus!

Nog een laatste tip: Plan regelmatig snipperdagen of korte vakanties tijdens het jaar. Zo heb je altijd iets om naar uit te kijken – een lichtpuntje in je drukke schema dus.

Breng je geluk naar voren

Om nog even door te gaan op onze laatste tip: interessant genoeg onthult onderzoek dat de meest gelukzalige momenten vaak vóór de daadwerkelijke vakantie plaatsvinden, eerder dan tijdens of erna.

Waarom is dat zo?

Het draait allemaal om het krachtige gevoel van anticipatie. Het vooruitzicht van iets leuks en spannends in de nabije toekomst kan je voorzien van een enorme hoeveelheid energie en geluk. Het gevoel van "ergens naar uitkijken" heeft dan ook een magisch vermogen om je op te beuren en je humeur te verbeteren, zelfs voordat je daadwerkelijk op reis gaat.

Een extra goede reden dus om te beginnen met het plannen van die kleine ontsnappingen en pauzes. Geniet van de boost van positieve energie en opwinding die je voorbereidingen je kunnen brengen.