Huidverzorging bij wintersport

Is voor jou de winter onlosmakelijk verbonden met sneeuwpret? Fijn, geniet ervan, maar vergeet je huid niet te beschermen. Wintersport brengt niet alleen een frisse dosis adrenaline met zich mee, maar ook uitdagende omstandigheden voor je huid.

De koude berglucht en de weerkaatsing van de zon op de sneeuw kunnen hun tol eisen. Daarom is een goede huidverzorgingsroutine belangrijk om te genieten van elke afdaling en après-skiactiviteit zonder dat je huid eronder lijdt. Ontdek hieronder de zeven onmisbare tips voor een optimale huidverzorging tijdens wintersport.

1.   Zonnebrand

Hoewel de zon in de bergen misschien minder intens lijkt, is de weerkaatsing van de sneeuw een verraderlijke factor. UV-straling kan je huid beschadigen, zelfs op bewolkte dagen. Kies daarom voor een krachtige zonnebrandcrème met een hoge SPF en breng deze royaal aan op alle blootgestelde huid. Vergeet vooral je gezicht, nek en oren niet, en herhaal het aanbrengen gedurende de dag.

Bekijk vooral eens ons assortiment natuurlijke zonnebescherming. Hier vind je enkel zonnebrand en after sun op basis van natuurlijke en biologische ingrediënten. Dit betekent minder chemische stoffen en daardoor minder kans op irritatie. Daarnaast zijn deze producten milieuvriendelijker en duurzaam. Natuurlijke zonnebrandmiddelen bevatten vaak ingrediënten zoals zinkoxide of titaniumdioxide, die een fysieke barrière vormen tegen UV-stralen.

Tip: lees hier meer over de verschillen tussen minerale en chemische zonnebrand.

Welke SPF moet ik kiezen?

Het kiezen van de juiste SPF (Sun Protection Factor) is belangrijk voor goede bescherming tegen de zon. Een SPF 30-filter houdt ongeveer 97% van de zonnestralen tegen, en SPF 50+ houdt ongeveer 98% tegen. Daarom hebben veel zonnebrandcrèmes SPF 30, omdat het verschil in bescherming niet heel groot is.

Zorg ervoor dat je altijd genoeg zonnebrand aanbrengt en dit regelmatig herhaalt (elke 2 uur), vooral na het zwemmen of als je hebt gezweet. Als je dit niet goed doet, kan de bescherming van je zonnebrand lager zijn dan op de verpakking staat, en loop je alsnog risico op zonneschade.

2.   Dagcrème op basis van olie of boter

De gure wind en koude temperaturen tijdens de wintersport kunnen je huid uitdrogen en schraal maken. Om je huid extra bescherming te bieden, is het verstandig om een dagcrème te gebruiken op basis van natuurlijke oliën of boters. Deze crèmes voeden de huid intensief en helpen vochtverlies te voorkomen. Hierdoor blijft je huid gehydrateerd, zelfs onder extreme omstandigheden.

Een uitstekende keuze is de Obvs Skincare biologische dagcrème Naked, geschikt voor volwassenen en kinderen met een gevoelige huid. Deze natuurlijke crème zorgt voor een zachte, soepele huid met een subtiele geur van biologische Shea Butter.

Een milieuvriendelijke keuze is de Attitude Oceanly solid gezichtscrème. Met fytoglycogeen en blaaswierextract voedt en verzacht het de droge en gevoelige huid, verpakt in een recyclebare kartonnen verpakking.

Voor een rijke vochtbalsem is de Awake Organics divine skin moisture balsem ideaal. Deze balsem hydrateert en beschermt gezicht, ogen, wangen en lippen met natuurlijke oliën.

Andere opties zijn de MuLondon dag en nachtcrème en de klassieke Weleda coldcream. Ontworpen voor de gevoelige huid, bieden ze intense hydratatie en bescherming tijdens winterse omstandigheden.

3.   Lippen

De huid van de lippen is extra gevoelig voor uitdroging, irritatie en beschadiging omdat deze ongeveer 10 keer dunner is dan de huid van de rest van het gezicht. Geef je lippen daarom de aandacht die ze verdienen en investeer in een natuurlijke lippenbalsem met SPF om ze te beschermen tegen zowel UV-straling als de kou. Breng de balsem regelmatig aan, vooral voor en na het skiën of snowboarden, om ze zacht en gehydrateerd te houden.

Dr Organic lippenbalsem met vitamine E geeft niet alleen diepgaande hydratatie, maar heeft ook SPF 15 om je lippen te beschermen tegen schadelijke zonnestralen, zelfs in de winter. Voor een duurzaam en vochtinbrengend alternatief is de vegan lippenbalsen van Beauty Kitchen perfect. Deze is gemaakt van 100% natuurlijke en vegan ingrediënten. En als je op zoek bent naar extra voeding zonder toegevoegde smaak- of geurstoffen, is de ultra hydraterende lippenbalsem van Burt's Bees een uitstekende keuze.

4.   Handen én voeten

Tijdens wintersport verdient de huid van je handen en voeten extra zorg. De kou kan leiden tot droogheid en kloofjes. Draag waterdichte handschoenen en warme sokken om ze te beschermen. Probeer ook eens de feet nourishing butter balsem van Awake Organics voor diepe hydratatie voor het slapengaan. Dit is een ideaal moment voor de verzorging van je handen en voeten omdat je ze minder gebruikt.

Voor vermoeide voeten raden we de voetencrème van Nourish London aan. Deze voetencrème heeft arganolie, sheaboter en een frisse geur van biologische pepermuntolie voor een stimulerende en verfrissende ervaring.

Bij extreme droogheid adviseren we de Burt's Bees handcrème. Deze handcrème, met botanische oliën (afkomstig van planten), kruiden en bijenwas, biedt een goede oplossing voor ruwe, droge handen. Olijfolie, het speciale ingrediënt, helpt je handen intensief te hydrateren en te herstellen.

5.   Pijnlijke spieren

Na een dag vol activiteiten op de pistes, verdienen ook je spieren liefdevolle zorg. Overweeg een verwarmende spierbalsem of -gel voor stijfheidsverlichting. Een ontspannend bad kan ook wonderen doen voor je spieren en algeheel welzijn.

Vermoeide spieren na het sporten? Overweeg dan de bad- & douchegel van Nourish London. Met Epsom-zout en essentiële oliën van citroen, dennen, jeneverbes en lavendel, herstelt deze gel vermoeide spieren. Geschikt voor alle huidtypes, vegan en gemaakt met natuurlijke biologische ingrediënten.

Voor een goede nachtrust en spierontspanning, probeer eens de Westlab nagnesium vlokken. Deze vlokken zijn ook geschikt voor de gevoelige huid. Deze formule verhoogt het magnesiumniveau in je lichaam, waardoor spieren en zenuwen makkelijker kunnen ontspannen.

Weleda heeft een uitgebreid assortiment met natuurlijke producten voor sporters, zoals Arnica Sport Bad, Arnica Sport Gel, en Arnica Sport Massageolie om je spieren te verwennen na inspanning. Arnica is een geneeskrachtig kruid dat bekend staat om zijn ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.

6.   Nee tegen pluizig haar

Wanneer de koude berglucht en warme mutsen samenkomen, kan je haar snel pluizig worden. Bescherm je lokken tegen uitdroging en pluizen met een voedende haarolie of serum. Draag daarnaast een muts of hoofdband om je haar te beschermen tegen de gure berglucht.

Vermijd ook het gebruik van agressieve producten op je haar. Kies bijvoorbeeld liever voor een milde shampoo en conditioner zonder sulfaten, zoals de shampoo van Douce Nature met biologische argan olie.

Voor een intensieve behandeling van droog haar raden we het Sukin vernieuwend haar masker aan. Dit masker heeft shea & cacaoboter, kokosnootolie en Vitamine E, waardoor je haar zijdezacht en glanzend wordt. Je kan ook kijken naar arganolie van Dr Organic. Deze 'superfood' voor haar, huid, nagels en lippen hydrateert, maakt het haar pluisvrij en glanzend. Voor krullend en warrig haar kun je de Giovanni 2chic frizz be gone producten proberen.

Voor de verzorging van droge en beschadigde haarpunten kun je de Weleda voedende haarolie gebruiken. Een ander veelzijdig serum voor alle haartypes is de tri-sirum van Awake Organics. Het werkt goed tegen pluizig haar en je kunt dit serum ook op je hele lichaam aanbrengen.

Om je haar te herstellen en te beschermen, is de haarspray van Madara een goede keuze. . Deze helpt niet alleen bij het stylen van je haar, maar draagt ook direct bij aan de gezondheid ervan.

De conditioner van Jason Natural met druivenput olie, sheaboter en zeekelp helpt ook om je haar zachter, gladder en glanzender te maken. Of gebruik de conditioner van Awake Organics met kokosnoot en sesam. Deze ondersteunt ook de haargroei en maakt het pluizig haar zacht zonder het te verzwaren.

7.   Verwendagje na de vakantie

Na je winterse avontuur verdient je huid wat extra zorg. Verwen jezelf met een hydraterend gezichtsmasker, een ontspannend bad en een rustgevende massage. Laat je huid herstellen en geef je lichaam de nodige rust met een spa-dagje.

Tijdens dit verwendagje kun je gebruik maken van producten zoals de Safix plasticvrije scrub spons voor voeten & lichaam. Dit is een natuurlijke manier om je huid te reinigen en scrubben.

Voor een extra oppepper, probeer het Antipodes facial mud mask. Met minerale modder uit Nieuw-Zeeland en natuurlijke ingrediënten, verbetert het je huid op een effectieve en biologische manier.

Sluit je verwenmoment af met het Dr. Hauschka Moor lavendel bad, een kalmerend bad met natuurlijke extracten voor een rustgevende ervaring. Geniet tijdens dit bad van een ontspannen terugblik op je geweldige wintersport vakantie.

Zorg voor een goede nazorg in de winter

Met deze zeven tips ben je goed voorbereid op alle winterse uitdagingen. Geniet van de frisse berglucht en de pistes, terwijl je huid en haar optimaal beschermd en verzorgd zijn.

Heb je vooral last van een droge huid en ben je benieuwd naar oplossingen? Lees dan ook onze beste tips voor een droge huid in de winter.