Fietsen in de winter - Zo behoud je een gezonde huid!

Laat jij je niet afschrikken door winterse temperaturen, ijskoude wind en onguur weer? Neem je ondanks deze koude tijden toch de fiets naar je werk, school, of voor je boodschappen? Misschien ben je wel je goede voornemens van start gegaan door meer te gaan fietsen, ook tijdens deze koude tijden. Dan ben jij een held van de winter!

We helpen je graag om deze gezonde bezigheid in stand te houden. Je zult ongetwijfeld te maken krijgen met vervelende verschijnselen door het koude winterweer op zowel jezelf, als je fiets. Ontdek met onze tips hoe je je nog beter kan beschermen als je in de winter de fiets opspringt.

We vertellen je hoe je je huid gezond houdt in winterse temperaturen, en hoe je het beste veilig kunt fietsen. Deze tips zijn dus voor jouzelf, en voor je omgeving!

Veilig fietsen bij winterse temperaturen

Allereerst willen we het hebben over je fiets. Het kan namelijk gevaarlijk worden op het moment dat je fiets niet bestand is tegen het winterweer. Denk aan hoe je het beste je stabiliteit behoudt, welke kledij het meest ideaal is, en hoe je de gezondheid van je huid kan behouden. Al deze kleine tips die makkelijk op te volgen zijn, zorgen ervoor dat fietsen in de winter nóg veiliger en aangenamer wordt. En nog een ander voordeel: jij houdt het makkelijker vol!

Is je fiets winterproof?

Het is verstandig om niet zomaar op iedere fiets te springen in de winter. De kans is namelijk aanwezig dat je er niet op kunt vertrouwen, omdat de fiets niet klaar is voor de gevolgen van de winter. Geen enkele fiets zal natuurlijk op ijs kunnen fietsen, maar bij licht gladde wegen en paden moet het nog steeds mogelijk zijn om te kunnen fietsen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je fiets zo goed mogelijk bestand is tegen de gevolgen van de winter?  

Banden

Besteed allereerst aandacht aan je banden. Hebben deze nog voldoende diepe groeven? Deze groeven zorgen er namelijk voor dat het water kan worden afgevoerd. Daardoor blijft het rubber van je band contact houden met het wegdek. Het gevolg? Je fiets blijft grip houden, ook als het wat gladder is.

Remblokjes

Naast je banden, is het belangrijk om je remblokjes te controleren. Maak ze schoon zodat er geen residu tussen zit wat ervoor zorgt dat je remblokjes gaan piepen en minder effectief worden. En uiteraard: test of ze goed genoeg werken. Door het vele water op de weg (door regen en/of sneeuw) zullen de remblokjes namelijk nog sneller slijten. En het laatste wat je wilt is geen effectieve rem op het moment dat er een auto van rechts komt aanscheuren.

Ketting

Je ketting onderhouden is waarschijnlijk een minder leuke bezigheid. Maar als je veilig op weg wilt zijn, dan is het verstandig om je ketting schoon te houden. Wanneer je dit met regelmaat doet in de winter, zorg je ervoor dat er niet teveel strooizout of modder aanplakt. Al dit vuil resulteert namelijk in een minder soepel lopende ketting, met als gevolg dat je schakelsysteem niet meer naar behoren werkt. En je kunt je waarschijnlijk zeer goed voorstellen hoe vervelend het kan zijn als je met harde tegenwind in een hoge versnelling moet trappen: geen pretje!

Als je je ketting dus voldoende schoon houdt, kun jij door de winter heen goed blijven schakelen. Een ander bijkomstig voordeel is dat de levensduur van je ketting wordt verlengd. Dat is de extra moeite wel waard, toch?

Fietsverlichting

Wat heb je aan een perfect werkende fiets, als je niet kunt zien waar je rijdt? Precies. Als het donker is wil je een zo goed mogelijke zichtbaarheid hebben. Controleer daarom of je fietsverlichting nog goed genoeg werkt. Als de lamp voor je uit schijnt, voorkom je ongelukken, mede doordat anderen jou goed kunnen zijn. Daarnaast voorkom je dat je over iets heen fietst wat je liever niet zou willen. Denk aan glasscherven of een dikke tak. Dan zit jij snel met de gebakken peren, omdat je banden leeglopen. En dat wil je niet hebben als je na je werk op weg bent naar je avondeten.

Zadel

Dit is een hele makkelijke en snelle tip, maar je zult er veel profijt van hebben. Door je zadel simpelweg wat lager te zetten wanneer het glad is, komt je zwaartepunt wat lager te liggen en kun je makkelijker met je voeten bij de grond. Daarmee voorkom je een hoop ellende op het moment dat je grip verliest en je dreigt uit te glijden. Je kunt ook in plaats van je zadel lager zetten, wat meer lucht uit je banden laten. Dan sta je ook wat dichter bij de grond.

Ga jij winterproof op weg?

Je weet nu exact hoe je je fiets tiptop in orde krijgt. Maar vergeet jezelf niet! Jij en je fiets moeten het samen doen. Daarom hebben we nog een paar belangrijke tips die je op jezelf kunt toepassen om nog steeds aangenaam te kunnen fietsen in de winter.

Ademende kledij

Niks is zo vervelend als zwetend op de fiets te zitten, terwijl je nog een groot stuk te gaan hebt. Even stoppen en kleding uit doen is niet altijd een optie. Dan heb je het vaak of te warm, of te koud. Dit kun je oplossen door gebruik te maken van warme, maar ademende kledij. Een simpel trucje om het zweten te kunnen voorkomen, is door het net te koud te hebben bij het vertrekken. Dit zal namelijk snel verholpen zijn op het moment dat je je gaat inspannen. Zorg er ook voor dat je handen en voeten warm en droog genoeg zijn.

Vertrek op tijd

Hoe kun je van jezelf verwachten dat je nog gecontroleerd blijft fietsen, als je enorme haast hebt? Je zult mogelijk minder goed uitkijken bij gladde bochten, harder fietsen waardoor je abrupter moet remmen, en misschien minder goed letten op het deelnemende verkeer omdat je in je hoofd druk bent met op tijd te komen. Ga daarom op tijd weg, zodat je wat rustiger door de bochten heen kunt fietsen. Een handige tip hiervoor is om je fiets in een hogere versnelling te zetten. Hierdoor krijg je meer stabiliteit.

Als je de tijd hebt, kun je langzamer fietsen waardoor je niet abrupt hoeft te remmen. Kijk goed voor je uit zodat je tijdig kunt beginnen met remmen. Je reistijd zal hierdoor ongetwijfeld langer worden, maar dat moet geen probleem zijn als jij wat extra tijd incalculeert zodat je die trein of de start van je vergadering niet mist!

Smeren maar!

Wees zeker niet te bescheiden met verzorgende, hydraterende producten in de winter. Deze voorkomen namelijk dat je huid droog wordt, pijn doet, en gevoeliger is voor bacteriën. Het koude weer maakt je huid (en vooral je handen) droog, en een droge huid laat makkelijker bacteriën en andere chemische stoffen door. Hierdoor kan zelfs eczeem in de vorm van jeuk of vochtblaasjes in de huid ontstaan. 


Vooral je lippen, handen, maar ook andere lichaamsdelen hebben het hard te verduren door het winterweer. Om je op weg te helpen met gezonde verzorging wat het beste is voor jou en de planeet, hebben we hieronder een aantal tips.

Je huid beschermen tegen wind en koude temperaturen

Als je tijdens weer en wind de fiets opstapt, dan heeft je huid het extra hard te verduren. Om alle nadelige gevolgen waar we het net over hadden te voorkomen, kun je het beste kiezen voor een aangepaste verzorging. Dit zijn de beste producten om je huid en lippen in optimale gezondheid te houden – en stiekem ook onze favorieten:

  • Weleda cold cream gezichtscrème legt een beschermend laagje over je huid zonder de poriën af te sluiten. De crème beschermt en herstelt de huid.
  • Obvs Skincare Biologische Balsem is een goed alternatief voor vaseline. Vaseline is immers een aardoliederivaat en dat is niet bepaald duurzaam. Deze biologische balsem wordt in de winter vaak gebruikt om de huid tegen de koud te beschermen of tijdens de nacht intens te voeden. Met deze crème zal je de vaseline snel aan de kant schuiven.
  • Burt’s Bees handcrème is een intensief verzorgende crème voor droge en ruwe handen.
  • Dr. Hauschka lippenbalsem beschermt je lippen tegen extreme weersinvloeden en helpt wondjes te genezen.

Nog meer tips om je huid te beschermen en te verzorgen

Naast goede beschermende en herstellende crèmes, zijn er nog andere dingen die je kan doen om je huid te beschermen en verzorgen in de winter. Hoe meer tips, hoe beter toch? Hier komen ze:

  • Blijf je huid goed hydrateren, ook in de winter. Drink hiervoor voldoende water, aangezien je huid uit zo’n 70% uit water bestaat. Een goed geydrateerde huid is glad en zacht, in tegenstelling tot een droge huid wat gebarsten, witachtig, of trekkerig aanvoelt.
  • Zonnebrandcrème is het hele jaar door nuttig, en dus ook in de winter. Er mag wellicht minder zon zijn waardoor je niet snel verbrandt, maar de UVA stralen komen nog steeds door de wolken heen – en deze staan in verband met vroegtijdige huidveroudering. Breng daarom een lichte zonnebrandcrème aan onder je dagcrème of gebruik een dagcrème met SPF. Het liefst eentje die ook beschermt tegen UVA stralen. Als je alle ins en outs wilt weten van UVA en UVB stralen, bekijk dan deze blog over natuurlijke zonnebrand.
  • Lang warm douchen kan heerlijk zijn, zeker wanneer het koud is. Toch is het beter om dit niet te doen om je huid zo goed mogelijk op peil te houden. Wat in elk geval enorm helpt, is om gebruik te maken van hydraterende doucheproducten zoals Douce Nature douchecrème met sheaboter en aloë vera of Avalon Organic douchegel met kokosnoot olie.
  • Om je bodylotion of nachtcrème goed te laten werken, kan je het beste je huid scrubben of je gezicht reinigen voordat je de crème of lotion aanbrengt. Kies in de winter voor een gezichtsreiniger op oliebasis zoals Dr. Organic Argan Olie gezichtsreiniger.
  • In de winter is een nachtcrème geen overbodige luxe. Tijdens de nacht heeft je huid tijd om te herstellen. Het klinkt wellicht vreemd, maar in de nacht is je huid het meest actief. Sterker nog: in de nacht neemt je huid de werkstoffen uit de producten maar liefst 6 keer beter op dan overdag! Des te beter het is om kwalitatieve producten te gebruiken (en geen chemische, schadelijke ingrediënten). Je kunt voor een nachtcrème dan ook gerust kiezen voor een wat vettere crème, aangezien je dit niet onder je make-up zult gebruiken. En er is natuurlijk niemand die je ziet.

Wees naast lief voor je huid ook lief voor jezelf!

Houd je in de winter zeker vast aan je gezonde gewoontes (of nieuwe voornemens) door te blijven fietsen naar je werk, naar school, of naar de winkels. Vergeet dan vooral jezelf niet af en toe te belonen met een heerlijk kopje thee, een lekker dessert, of een warm bad. Een beetje Arnica bad olie van Weleda verwarmt en ontspant je spieren, en helpt je om mentaal weer op kracht te komen waardoor het badderen nóg leuker wordt!

Tenslotte willen we je nog één keer attenderen op het belang van zonnebrand tegen UVA en UBV stralen (ja, ook in de winter). Lees daarom vooral ons artikel over natuurlijke zonnebrand.