Najaarsschoonmaak tips

De komst van de herfst betekent het begin van gezellige avonden binnenshuis, waar we kunnen genieten van knusse momenten op de bank, gezamenlijke diners aan de eettafel en ontspanning. Terwijl de dagen korter worden en de temperatuur buiten daalt, is het des te belangrijker om je leefomgeving aangenaam en fris te houden. Daarom is de start van de herfst het ideale moment voor een grondige najaarsschoonmaak.

Een najaarsschoonmaak zorgt niet alleen voor praktische voordelen, zoals een hygiënischer en gezonder huis, maar het kan ook zorgen voor een gezellige herfstsfeer wat we extra prettig vinden tijdens de herfst. Met onze 3 handige tips in deze blog kun je je huis helemaal klaar maken voor het najaar.

Welke najaarsklussen kun je aanpakken?

Misschien vraag je je af welke najaarssklussen je kunt aanpakken om je huis in topvorm te brengen. Om te beginnen hebben we daarom vast een lijst samengesteld met een scala aan taken die je kunt overwegen. Deze variëren van praktische opruimwerkzaamheden tot het creëren van een warme en gezellige sfeer in huis.

 • Opruimen binnen èn buiten: Ruim je huis en tuin op en verwijder overbodige spullen. Daarnaast kun je je lades en kasten organiseren en buiten kun je bladeren en tuinafval opruimen.
 • De camper schoonmaken: Maak je camper gereed voor het najaar door een grondige schoonmaak. Reinig zowel het interieur als het exterieur om ervoor te zorgen dat je camper in topconditie blijft.
 • Kledingkast uitpluizen: Neem de tijd om je kledingkast door te spitten en maak ruimte voor je herfst- en wintergarderobe.
 • Hoes en kussentjes van de bank wassen: Verwijder de hoezen van je bank en was ze volgens de juiste instructies (hier geven we je zo handige tips over). Een schone bank zorgt voor een frisse uitstraling in je woonkamer.
 • Gordijnen wassen: Reinig je gordijnen om stof en allergenen te verwijderen. Schone gordijnen dragen bij aan een gezonde binnenlucht en heldere ramen.
 • Ramen poetsen: Maak je ramen zowel van binnen als van buiten schoon voor zoveel mogelijk daglicht tijdens de kortere herfstdagen.
 • Vloerkleden reinigen: Stofzuig en reinig je vloerkleden om stof en vuil te verwijderen. Een schone vloer draagt bij aan een frisse leefomgeving.
 • Keukentoestellen reinigen: Neem de tijd om keukentoestellen zoals de oven, magnetron en koelkast grondig te reinigen. Verwijder voedselresten en vetvlekken voor een hygiënische keuken.
 • Voorraadkast opruimen: Sorteer en organiseer je voorraadkast. Controleer de houdbaarheidsdata en verwijder verlopen producten. Zo heb je een overzichtelijke voorraad voor het koken in de herfst.
 • Knus en gezellig inrichten: Decoreer je huis met warme herfstaccenten, zoals kussens, dekens en kaarsen. Vergeet geen planten die de lucht schoonhouden.

1.   Maak je huis stofvrij

Ook wanneer je regelmatig je huis stofzuigt en stof afneemt, zijn er altijd plekken in huis waar stof blijft hangen of zich ophoopt. Denk bijvoorbeeld aan de bekleding van je bankstel, in de kussentjes en in de gordijnen. Het is dus hoog tijd om deze plekken grondig aan te pakken.

Bankstel schoonmaken

Sommige banken hebben een wasbare hoes en dat maakt het reinigen een stuk eenvoudiger. Volg dan gewoon de was instructies op het label. Heb je geen wasbare hoes op je bank? Dan kun je met deze tips je stoffen bankstel effectief schoonmaken (lees de tips onderaan voor een stoffen bank):

 • Verwijder alle losse kussens en gooi de kussenhoezen in de was. Was deze volgens de instructies.
 • Stofzuig grondig zodat alle kruimels en vuil weg zijn
 • Heb je een huisdier, en heb je last van dierenharen op je bank? Dan kun je makkelijker alle dierenharen verwijderen door eerst een spuitfles te vullen met 3/4 water en 1/4 wasverzachter. Schud goed en spray dit mengsel op je bank (maak de bank hierbij niet te nat). Ga dan met een (vochtige) ramenwisser over de bekleding. De wasverzachter zorgt ervoor dat de haren makkelijker loskomen.
 • Om je bank op te frissen, kan je soda gebruiken: Los een paar scheppen soda op in water en drenk een spons in het mengsel. Wring je spons goed uit en neem de bank af met de licht vochtige spons. De sponsen van Seep zijn handige grote sponzen hiervoor.
 • Hardnekkige vlekken kan je uit je bankstel verwijderen met shampoo. Doe de shampoo rechtstreeks op de vlek, wrijf erover tot de shampoo schuimt en gebruik een droge absorberende doek om de shampoo te verwijderen.
 • Ook met een sopje met groene zeep kan je je volledige bank schoonmaken. Gebruik hiervoor ook een goed uitgewrongen spons.

TIP: Zorg ervoor dat je je stoffen bankstel niet te nat maakt, want een te vochtige bank kan te langzaam drogen en schimmelvorming veroorzaken.

Gordijnen wassen

Door twee maal per jaar je gordijnen te wassen, blijf je huisstofmijt de baas. Daarom is het wassen van je gordijnen een essentieel onderdeel van een grondige najaarsschoonmaak.

Volg deze stappen om je gordijnen weer fris en stofvrij te maken:

 • Was je gordijnen op een programma voor fijne was of een wolwasprogramma. Gebruik hiervoor een wasmiddel voor fijne was zoals dat van Seepje, Ecover of  Ecodoo
 • Was de gordijnen op een lage temperatuur, bijvoorbeeld 20 of 30 graden Celsius.
 • Als je gordijnen haakjes hebben, is het aan te raden om ze in een waszak of een kussensloop te doen om te voorkomen dat ze beschadigd raken in de wasmachine.
 • Stop de machine niet te vol om de kans op kreuken te verminderen. Ongeveer ⅓ van de trommel mag gevuld zijn.
 • Haal de gordijnen na de wasbeurt zo snel mogelijk uit de wasmachine.
 • Hang de gordijnen nat terug en trek ze goed dicht, zodat ze gelijkmatig kunnen drogen.

TIP: Let erop dat de natte gordijnen niet over de vloer slepen terwijl je ze terughangt, om te voorkomen dat je eigenlijk de vloer aan het dweilen bent. Je wilt waarschijnlijk niet dat je gordijnen direct weer in de wasmachine moeten.

TIP: Terwijl je gordijnen in de machine zitten, kan je net zo goed de ramen lappen. Zo kun je twee klusjes in één keer afstrepen. Ontdek hier onze ruitenreinigers

Vloerkleden reinigen

Vloerkleden kunnen snel vuil worden als er vaak over gelopen wordt, zeker in een modderig seizoen als de herfst. We zijn vaker binnen en de kans bestaat dat er modder of bladeren naar binnen worden gelopen. Stof en zand op je tapijt verwijder je eenvoudig door te stofzuigen. Dit kun je het beste elke week doen. Maar om je tapijt wat grondiger schoon te maken, kan je zo te werk gaan:

 • Meng 1 deel azijn met 10 delen water, dus bijvoorbeeld 100ml azijn op een liter water
 • Breng dit mengsel aan op het tapijt met een borstel en schrob het grondig.
 • Veeg het tapijt vervolgens af met een vochtige doek om eventuele resten te verwijderen.

Om je tapijt op te frissen, kan je er baking soda en enkele druppels etherische olie op doen. Laat dit een nacht inwerken en stofzuig de baking soda de volgende ochtend op.

TIP: Als je last hebt van dierenharen op je tapijt, kun je dezelfde methode gebruiken met wasverzachter als voor je bankstel. Het kan een effectieve manier zijn om de haren los te maken en te verwijderen.

2. Pak ook de keuken aan

Wanneer je de najaarsschoonmaak begint, zijn er ook een aantal klussen in de keuken die je kan aanpakken, zoals:

-        Het schoonmaken van keukentoestellen

-        De voorraadkast opruimen

Heel veel oppervlakken in de keuken, inclusief de buitenkant van je keukentoestellen, kunnen effectief worden gereinigd met afwasmiddel. Dit komt doordat afwasmiddel bekend staat om zijn krachtige ontvettende eigenschappen.

Heb je een inductiekookplaat? Gebruik dan een gespecialiseerd schoonmaakmiddel hiervoor en let op voor krassen. Speciale reinigers voor je inductie kookplaat vind je bij Delphis eco en Ecover. Gebruik geen schuurspons om krassen te voorkomen en de glans van de inductiekookplaat te behouden.

De koelkast

Het is een slim idee om het schoonmaken van je koelkast te plannen net voordat je boodschappen gaat doen, omdat je de koelkast volledig moet leegmaken. Volg deze stappen om je koelkast grondig schoon te maken:

 • Verwijder alle inhoud. Neem alle voedingsmiddelen en items uit je koelkast. Dit is een goed moment om te controleren op verlopen producten en voedsel dat niet meer goed is.
 • Haal de planken en lades eruit. Dit maakt het gemakkelijker om elk hoekje en gaatje schoon te maken.
 • Reinig de binnenkant. Gebruik een natuurlijk schoonmaakmiddel, zoals de keukenreiniger van Attitude of een mengsel van water en azijn, om de binnenkant van de koelkast schoon te maken. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën, omdat je niet wilt dat er schadelijke stoffen in de buurt van je eten komen.
 • Reinig ook de lades en planken. Meestal volstaat gewoon afwasmiddel.
 • Droog alles grondig af voordat je alle voedingsmiddelen en items weer in de koelkast plaatst. Een droge omgeving helpt voorkomen dat bacteriën zich vermenigvuldigen.

De airfryer

Het schoonmaken van de airfryer is essentieel om ervoor te zorgen dat je voedsel geen ongewenste smaken overneemt en zorg er natuurlijk voor dat de airfryer goed blijft werken. Verwijder altijd de stekker voordat je de airfryer schoonmaakt. Met deze stappen kun je je airfryer effectief schoonmaken:

 • Verwijder het mandje: Haal het mandje uit de airfryer en verwijder zo goed mogelijk voedselresten uit de airfryer en het mandje; Je kan hiervoor keukenpapier of een herbruikbare vaatdoek gebruiken.
 • Gebruik een vaatwastablet: Vul de airfryer bak met warm water en los hierin een vaatwastablet op. Plaats het mandje terug in de airfryer.
 • Laat inwerken en giet leeg: Laat het vaatwastablet en het water enige tijd in de airfryer inwerken. Dit zal helpen om vastzittend vet en voedselresten los te weken. Giet vervolgens het water uit de bak.
 • Veeg de binnenkant schoon: Gebruik een zachte doek om de binnenkant van de airfryer schoon te vegen. Zorg ervoor dat je alle resterende vuil en zeep verwijdert.
 • Reinig het mandje: Het mandje kan je met een schuurspons schoonmaken wat vooral effectief is voor hardnekkige vlekken. Probeer bijvoorbeeld eens de plasticvrije schuurspons van kokosvezels van Safix.

TIP: Je kan ook een citroen voor zowel je airfryer als je microgolfoven gebruiken. Dit is handig én milieuvriendelijk. Gebruik een hittebestendig schaaltje en vul dit met wat kokend water en een paar plakjes citroen. Zet dit enkele minuten in je airfryer of microgolfoven en veeg dit na afloop eenvoudig schoon. Dankzij de stoom die wordt gegenereerd laat vuil makkelijker los en verdwijnen de nare geurtjes. Let op: verhit het water niet met de airfryer of microgolfoven, maar doe dit met een waterkoker.

En terwijl je toch bezig bent met het schoonmaken van de keuken, vergeet dat niet om je apparaten zoals de waterkoker en de koffiemachine te ontkalken. Een multifunctionele ontkalker kan hierbij handig zijn of een grote verpakking natuurazijn. Na deze klus zal je kopje koffie of thee nog lekkerder smaken.

Tips voor de voorraadkast

De voorraadkast opruimen kan een hele klus zijn, maar wanneer deze goed is georganiseerd wordt de kast ook een stuk prettiger om te gebruiken. We geven je graag enkele tips:

 • Haal alles uit de kast. Gewoon, letterlijk: alles.
 • Check de houdbaarheidsdata en sorteer gelijk alles in thema’s zoals kruiden, bakspullen, pasta en rijst. Denk even na wat voor jou het handigst is.
 • Je kunt ook gebruik maken van mandjes of bakjes om de orde te bewaren. Gebruik je niet transparante exemplaren, dan kan je ze best van een label voorzien zodat je producten makkelijk terugvindt, of gebruik bijvoorbeeld een andere kleur voor elke categorie.
 • Maak je kast goed schoon aan de binnenkant. Misschien moet je eerst even stofzuigen om kruimels te verwijderen. Daarna veeg je alles schoon met een sopje afwasmiddel of met een allesreiniger spray.
 • Om goed bij te houden wat je nog op voorraad hebt, kan je een app gebruiken zoals Out of Milk of Stock and Inventory Simple. Dit kan helpen om te voorkomen dat je onnodig dingen koopt die je al hebt.

3. Maak het gezellig

Na al dat schoonmaken verdien je wel wat gezelligheid. Dus breng gerust wat sfeer in huis met mooie herfstkleuren. Denk hierbij aan diep oranje, rijke bordeauxrood, warm bruin en goudgeel. Je kunt deze tinten integreren in kussenslopen, gordijnen, tafelkleden en decoratieve items.

TIP: De natuurlijke kaarsen van koolzaadwax van Mulieres brengen de geur van de herfst in huis, zo kan je kiezen voor een heerlijke bosgeur of een knusse peperkoek geur.

Daarnaast kun je gedroogde bloemen, bladeren of extra sfeerlichtjes gebruiken. Vergeet ook niet wat luchtzuiverende kamerplanten in huis te halen. Ze voegen niet alleen een vleugje groen toe aan je interieur, maar ze kunnen ook de luchtkwaliteit verbeteren. Denk hierbij aan varens, sanseviera, of vredeslelie.

Heb je behoefte aan extra tips om jouw huis effectief schoon te maken in het najaar? Lees dan bijvoorbeeld ook deze blog waarin staat hoe je verschillende vloeren kunt schoonmaken.