Natuurlijke haarkleuring: mooie lokken zonder schadelijke stoffen!

Sta je ook te popelen voor een nieuwe look nu de lente in volle bloei staat? De zon schijnt, de vogels fluiten. Dus: weg met die grauwe wintertinten, tijd om te stralen. Maar al die chemische haarkleuringen in de winkel en bij de kapper, daar voel je je helemaal niet prettig bij.

Gelukkig is er een alternatief: natuurlijke haarkleuring. Met natuurlijke haarkleuring geef je je haar een mooi kleurtje zonder harde chemicaliën die je huid, je haar en de natuur beschadigen.

Schadelijke stoffen in haarkleuringen en hun risico’s

Voordat je je haren verft met een product uit de winkel of van de kapper, is het belangrijk om stil te staan bij de keerzijde van chemische haarkleuringen. Ze zitten vaak vol met een cocktail van schadelijke stoffen die slecht zijn voor je haar, huid en het milieu. Hier zijn enkele van de meest voorkomende boosdoeners.

Ammoniumhydroxide en waterstofperoxide

Deze stoffen zijn de blekende krachtpatsers in veel haarkleuringen. Ze openen de haarschacht om de natuurlijke pigmenten te verwijderen of te bleken, waardoor je haar de gewenste kleur kan krijgen. Maar deze agressieve werking komt met een flinke prijs:

 • Droog, broos en kwetsbaar haar: de harde chemicaliën strippen je haar van zijn natuurlijke oliën en vocht, waardoor het droog, broos en elastisch wordt. Dit kan leiden tot gespleten haarpunten, haarbreuk en dofheid.
 • Haaruitval: in extreme gevallen kan het herhaaldelijk gebruik van deze stoffen leiden tot haaruitval. De blekende werking kan de haarfollikels beschadigen, waardoor ze verzwakken en uiteindelijk afsterven.

Synthetische kleurstoffen

Deze kunstmatige kleurstoffen geven je haar die gewilde, intense kleur. Helaas komen ze met een addertje onder het gras:

 • Allergische reacties: synthetische kleurstoffen zorgen voor allergische reacties bij mensen die gevoelig zijn voor deze stoffen. Symptomen hiervan zijn jeuk, roodheid, zwellingen, irritatie van de hoofdhuid en zelfs blaren.
 • Schade op de lange termijn: naast allergieën, kunnen synthetische kleurstoffen je haar op de lange termijn beschadigen. Ze kunnen de haarschacht verzwakken, waardoor je haar broos en kwetsbaar wordt.

PPD (para-fenyleendiamine)

Dit is een veelgebruikte kleurstof die bij veel mensen allergische reacties veroorzaakt. Hoe erg deze reactie is verschilt per persoon. Hier zijn een aantal voorbeelden:

 • Jeuk, roodheid en zwellingen: dit zijn de meest voorkomende reacties als je allergisch bent voor PPD. Het kan overal op je huid voorkomen, vooral op je hoofd en gezicht.
 • Blaren: soms kunnen mensen die allergisch zijn voor PPD blaren krijgen op hun huid, zoals op hun hoofd.
 • Anafylaxie: heel zelden kan een allergie voor PPD een ernstige reactie veroorzaken die anafylaxie wordt genoemd. Dit is heel gevaarlijk en kan ademhalingsproblemen, zwelling van het gezicht en de keel, en een plotselinge daling van de bloeddruk veroorzaken.

Resorcine

Deze stof wordt gebruikt om de kleurstoffen in haarkleuringen te stabiliseren. Helaas kan het ook negatieve effecten hebben:

 • Huidirritatie: resorcine kan de huid irriteren, wat leidt tot roodheid, jeuk, branderigheid en ongemak.
 • Allergische reacties: mensen die gevoelig zijn voor resorcine kunnen allergische reacties ervaren, met symptomen zoals jeuk, zwelling, blaren en uitslag.

Parabenen

Deze bewaarmiddelen worden toegevoegd aan haarkleuringen om de houdbaarheid te verlengen. Parabenen komen in de laatste jaren steeds meer ter discussie vanwege hun mogelijke schadelijke effecten:

 • Hormoonverstorende werking: parabenen lijken de hormoonhuishouding te kunnen verstoren, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de voortplanting en andere lichaamsfuncties.
 • Risico op kanker: sommige studies suggereren een link tussen parabenen en een verhoogd risico op borstkanker.

Naast deze genoemde stoffen kunnen er nog andere schadelijke ingrediënten in haarkleuringen zitten, zoals formaldehyde, lood en nikkel.

Waarom kun je deze beter vermijden?

Hier zijn een paar goede redenen waarom je chemische haarkleuringen beter kan vermijden.

 1. Ze beschadigen je haar. Dat is toch wel het laatste wat je wilt, toch?
 2. Ze kunnen allergische reacties en bijwerkingen veroorzaken, zoals jeuk, roodheid, huiduitslag, hoofdpijn en zelfs problemen met ademhalen.
 3. Op de lange termijn kunnen ze zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid. Sommige van de schadelijke stoffen kunnen namelijk door je huid heen worden opgenomen en in je bloedbaan terechtkomen. En dat kan je hormonen helemaal in de war schoppen.
 4. En laten we het ook hebben over het milieu. Die chemicaliën zijn niet alleen slecht voor ons, maar ook voor de natuur. Ammoniak en waterstofperoxide bijvoorbeeld zijn niet echt vriendelijk voor het waterleven. En de productie van al die haarverf is ook niet bepaald milieuvriendelijk. Plus, we weten nog niet eens precies wat al die ingrediënten doen met het milieu.

Wat zijn de alternatieven?

Gelukkig hoef je niet te treuren als je al die schadelijke stoffen in klassieke haarkleuringen liever wilt vermijden! Er zijn namelijk genoeg natuurlijke alternatieven die je haar een prachtige, glanzende kleur geven zonder je haar, je huid of het milieu te belasten.

Natuurlijke haarverven kleuren je haar met planten extracten. De meest gekende is natuurlijk henna, maar er zijn ook haarkleuringen zonder henna mogelijk. Voor zowel permanente als semi-permanente haarkleuringen zijn er natuurlijke alternatieven.

Permanente haarkleuring

Permanente haarkleuringen zullen altijd minder natuurlijk zijn dan de andere methoden. Hier zijn een aantal opties voor een natuurlijke mogelijke permanente haarkleuring:

 • Naturtint permanente haarkleuring: deze is helemaal vrij van ammoniak, resorcinol en parabenen. Het is ook vegan en zit boordevol natuurlijke oliën om je haar te verzorgen. Plus, het dekt ook nog eens 100% van je grijze haren.
 • Herbatint haarkleuringsgel: deze bevat geen ammoniak, resorcinol, parabenen, alcohol of parfum. Het zit vol met 8 organische kruidenextracten en is ook vegan. Bovendien is het gecertificeerd als B Corp en dekt het ook 100% van je grijze haren.
 • Biokap haarverf: deze is vrij van PPD, resorcine, ammoniak en parabenen. Ook helemaal vegan! En het beste van alles, het werkt super snel, je hoeft het maar 10 minuten te laten zitten.

Semi-permanente haarkleuring

Semi-permanente haarkleuring is meestal vriendelijker voor je haar. Ook heb je minder last van die vervelende uitgroei, omdat de kleur langzaam vervaagt. Met natuurlijke semi-permanente haarkleuringen kun je misschien niet zo'n heftige kleurverandering krijgen, maar ze bedekken wel je grijze haren.

Neem bijvoorbeeld Surya Brasil Hennacream: deze is vrij van allerlei nare stoffen zoals ammoniak, peroxide, PPD, resorcinol en zware metalen. Ook zitten er geen geurstoffen, siliconen, formaldehyde, minerale oliën of genetisch gemanipuleerde ingrediënten in. En het beste van alles, het is ook nog eens vegan en bedekt 100% van je grijze haren! De kleurintensiteit neemt na enkele weken af, waardoor je geen harde uitgroei ervaart.

Kleuren met henna poeder

Ben je op zoek naar een 100% natuurlijke manier om je haar te kleuren? Dan is een hennapoeder de perfecte oplossing. Het hennapoeder van Surya Brasil is 100% natuurlijk en plantaardig. Je mixt het poeder gewoon met water en brengt het aan op je haar. Ook met hennapoeder kun je je grijze haren bedekken, maar je moet het wel iets langer laten zitten. En trouwens, dit is ook een soort van semi-permanente kleuring.

Bij Sante vind je ook 100% natuurlijk haarverfpoeder. Het kan henna bevatten, afhankelijk van de tint die je kiest. Met dit soort haarkleuring kun je je haar niet lichter maken, dus het is slim om een kleur te kiezen die dicht bij je eigen haarkleur ligt. Maar je kunt wel je grijze haren bedekken en je kleur een beetje opfrissen, zodat je haar er niet zo dof uitziet. Als je je grijze haren wilt verbergen, moet je de kleur wel lang genoeg laten inwerken.

Je gekleurde lokken verzorgen

Zelfs als je je haar hebt gekleurd met zo natuurlijk mogelijke haarverf, hebben ze nog steeds wat extra aandacht en verzorging nodig. Gelukkig bieden de meeste merken haarverf ook speciale verzorgingsproducten aan, zoals shampoos en conditioners.

Bij Naturtint hebben ze verschillende haarmaskers die niet alleen goed zijn voor geverfd haar, maar ook voor niet-gekleurd haar. Deze maskers geven je haar extra voeding na het kleuren.

Ook Surya Brasil heeft specifieke verzorgingsproducten om je gekleurde haar goed te verzorgen. De Surya Brasil shampoo is speciaal ontworpen om de kleur van je haar te behouden en de Surya Brasil conditioner maakt je lokken lekker zacht.

En wat dacht je van Herbatint? De Herbatint shampoo en Herbatint conditioner zijn perfect voor gekleurd haar. Deze producten helpen om je kleur langer mooi te houden en je haar gezond te houden.

En laten we Attitude niet vergeten! De Attitude colour protection shampoo en Attitude colour protection conditioner zijn speciaal ontwikkeld voor gekleurd haar, zodat je kleur langer blijft stralen.

Maak je natuurlijke haarkleuring compleet met deze tips

Met natuurlijke haarkleuring fleur je niet alleen je eigen look op, maar draag je ook bij aan een gezondere planeet. Kies dus voor de kracht van de natuur en laat je haren stralen! Met deze tips maak je je natuurlijke haarkleuring compleet:

 • Doe een allergietest: de kans op een allergische reactie met natuurlijke haarkleuring is klein, maar je kan nog steeds een allergietest doen als je dat fijn vindt. Breng dan een klein beetje van de kleuring aan op een onopvallende plek op je huid, zoals achter je oor. Wacht 24 uur en controleer op irritatie of allergische reacties.
 • Volg de instructies: lees de gebruiksaanwijzing van de haarkleuring goed door en volg de stappen nauwkeurig. Zo ben je zeker van het beste resultaat.
 • Bescherm je huid: draag handschoenen tijdens het aanbrengen van de haarkleuring om je handen te beschermen. Gebruik ook een oude handdoek om je schouders te bedekken.
 • Wees geduldig: natuurlijke haarkleuringen werken soms iets anders dan chemische haarkleuringen. Het kan zijn dat je de kleur langer moet laten inwerken om het gewenste resultaat te behalen.

Het belangrijkste: geniet van je prachtige, natuurlijke haarkleur!