Droge huid in de winter – Onze beste tips!

De winter brengt vaak gezellige momenten met zich mee, maar helaas kan het ook een strijd opleveren voor je huid. Denk aan de koude temperaturen, een lage luchtvochtigheid in huis, en andere factoren die jouw huid sterk kunnen beïnvloeden.

Als je natuurlijke huidbarrière uit balans is, heeft je huid meer moeite om de vochtbalans op pijl te houden. Het resultaat? Een droge en trekkende huid en soms zelfs roodheid, schilfers en kloofjes. Dit geldt niet alleen voor je gezicht, maar ook voor je handen, lippen, en andere plekken op je huid.

In de winter kan je meer last hebben van een droge huid, en ook de huidaandoening Rosacea kan verergeren tijdens de winter. Wat kan je doen om je huid in balans en goed gehydrateerd te houden in de winter? Dat gaan we je vertellen in deze blog! Laten we beginnen me de oorzaken van een droge huid.

Wat veroorzaakt een droge huid?

Zoals gezegd is een droge huid het gevolg van een huidbarrière die uit balans is. Hoe komt dit nu precies? Allereerst heb je de invloeden van de winter zelf: de luchtvochtigheid is een stuk lager en ook de verwarming kan voor een drogere huid zorgen. Bovendien trekken bij koudere temperaturen de bloedvaatjes onder de huid samen, wat voor een verminderde zuurstoftoevoer zorgt in de huid. Dit leidt tot een huid die sneller droog wordt.

Naast de invloeden van de winter en de koudere temperaturen, kan de huidbarrière ook uit balans raken door de producten die je gebruikt. Denk hierbij aan handzepen, schoonmaakmiddelen en handontsmetting.

Verder kan een droge huid ook worden veroorzaakt doordat je last hebt van een huidziekte. En ook de ouder wordende huid wordt sneller droog. Wist je trouwens dat rimpeltjes meer zichtbaar zijn in de winter? De lagere luchtvochtigheid zorgt er namelijk ook voor dat je huid minder elastisch is en kleine rimpeltjes worden dan beter zichtbaar.

Hoe zit dit met acne?

Ook als je acne hebt, kan je last hebben van een droge huid. Doordat de huid lange tijd te droog is, gaat deze meer talg produceren waardoor puistjes kunnen ontstaan. Je huid lijkt dan vet te zijn, maar eigenlijk reageert je huid op de verstoorde vochtbalans van je huid. Het slimste is om dan direct te stoppen met het gebruiken van agressieve reinigers en een goede vocht inbrengende crème te gebruiken.

Het is belangrijk dat deze vocht inbrengende crème de poriën niet verstopt, zoals de Madara Deep Moisture cream. Speciaal voor dit huidtype ontwikkelde Dr. Hauschka ook een gezichtsolie die helpt om de talgproductie van de huid te normaliseren.

Wat kan je doen tegen een droge huid?

Ben jij ook slachtoffer van een droge huid tijdens de wintermaanden? Geen zorgen, want er zijn tal van effectieve manieren om je huid in topconditie te houden, zelfs wanneer de kou en lage luchtvochtigheid uitdagingen met zich meebrengen. Hier zijn een aantal tips hoe je ongemakken kunt voorkomen en kunt genieten van een gezonde huid, ongeacht het seizoen.

Optimaliseer de luchtvochtigheid in huis

Zorg voor een betere luchtvochtigheid in huis door goed te ventileren. Is het echt koud buiten? Gebruik dan een luchtbevochtiger. Misschien kan je je nog wel herinneren dat men vroeger een schaaltje water bovenop de verwarming zette in de winter. Dat is dus om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren. Een eenvoudig en slim trucje die je natuurlijk nog steeds kunt gebruiken.

Gebruik een zachte handzeep

Het gebruik van milde zepen voor je handen is van cruciaal belang, vooral in de winter. Je handen zijn in de winter vaak blootgesteld aan externe invloeden en hebben het dus extra hard te verduren. Kies bijvoorbeeld voor een zachte en neutrale handzeep zoals de neutrale handzeep van Bee Honest. Deze keuze minimaliseert irritatie en behoudt de natuurlijke balans van je huid.

Hydrateer je huid

In de winter is het essentieel om je huid voldoende te hydrateren. Een handcrème is dan ook geen overbodige luxe. Overdag kun je een lichtere, minder vette crème gebruiken, terwijl je 's nachts je handen extra kunt verwennen met een rijke, intens voedende crème. Een handige én plasticvrije handcrème die je overal mee naartoe kan nemen is bijvoorbeeld de Ben & Anna Daily Care handcrème. Dit kleine potje past goed in elke handtas. Een klassieker onder de vettere crèmes is de handcrème van Burt’s Bees.

Blijf exfoliëren voor een frisse huid

Blijf ook je huid in de winter exfoliëren of scrubben om dode huidcellen te verwijderen. Voor je gezicht kun je in de winter het beste kiezen voor een exfoliërend product zonder echte scrubkorrels, want dat is zachter voor de huid. Dit type exfoliërende producten maken gebruik van fruitzuren om de dode huidcellen te verwijderen. Kies bijvoorbeeld voor de Green People fruit scrub exfoliator, Nourish London Kale enzymatic exfoliator of Q+A Apple AHA gezichtsscrub. Speciaal voor de rijpere huid kan je voor de Sukin Pure Ageless Micro exfoliating cleanser kiezen.

Wist-je-datje: Leuk weetje: Een fruitzuur reiniger wordt ook wel een AHA exfoliator genoemd. AHA staat voor Alpha Hydroxy Acid, wat verwijst naar het fruitzuur in het product

Vermijd te warme douches

Pas op dat je geen te warme douches neemt, aangezien heet of zelfs warm water je huid flink kan uitdrogen. Heb je veel last van droogheid over je hele lichaam, zoals ook op je ellebogen, knieën en je benen? Kies dan voor een extra mild doucheproduct. Een aanrader is de shampoo & body wash van Balmonds. Deze zeep is geschikt voor het hele gezin en is mild voor je huid, zelfs tijdens de koude wintermaanden.

TIP: Als je een rijpere huid hebt, heeft Weleda een apart assortiment: de "Weleda granaatappel producten". Deze lijn biedt producten die speciaal zijn ontworpen om de huid te herstellen en celvernieuwing te stimuleren. Bekijk zeker ook de handcrème in dit assortiment voor extra verzorging en hydratatie.

Ingrediënten die de droge huid in de winter extra verzorgen

Er zijn een aantal ingrediënten die erin uitblinken om de droge huid in de winter extra te verzorgen. Voeg deze ingrediënten toe aan je huidverzorgingsroutine en ervaar een warme deken voor je huid. Ontdek hieronder wat de geheimen zijn voor een goed gehydrateerde en beschermde huid.

Vitamine C

Vitamine C is een antioxidant die de huid beschermt tegen externe stressfactoren, zoals zonlicht en roken. Bovendien ondersteunt het een goede huidbarrière, waardoor de huid wordt beschermd tegen uitdroging. Omdat het grootste deel van de vitamine C die we uit voeding halen naar onze organen gaat, is het goed om een crème met vitamine C te gebruiken die de huid ondersteunt. Onder andere de PHYTO-glow reeks van Attitude Oceanly bevat vitamine C. Voor een extra vitamine C boost kan je een serum toevoegen aan je huidverzorging zoals het C-effects serum van Jason.

Plantaardige oliën

Intuïtief voel je waarschijnlijk wel aan dat een olie goed is voor een droge huid, maar wat maakt dat ze onze huid zo goed verzorgen? De meeste plantaardige oliën bevatten niet alleen vetzuren maar ook antioxidanten. Deze stoffen kunnen je huid soepel en gehydrateerd houden én je huid beschermen tegen zonschade. Ook zitten er in oliën vaak stoffen die kalmerend of ontstekingsremmend werken. Een olie die goed door de huid geabsorbeerd wordt is bijvoorbeeld jojoba olie. Deze olie bevat overigens ook grote concentraties aan vitamine E. Jojoba olie is te vinden in tal van huidverzorgingsproducten en kan je ook puur kopen.

De huid van je gezicht verzorgen in de winter

Wat is nu precies de beste verzorging voor je gezicht? Hieronder geven we je enkele tips.

Het mag net iets meer zijn

Het is geen overbodige luxe om bij koud weer de huid een extra beschermlaagje te geven. Gebruik hiervoor een iets rijkere crème overdag. De Weleda Skin Food light crème bevat bijvoorbeeld bijenwas om de huid af te schermen voor de kou en vocht beter vast te houden. In de Weleda Skin Food reeks vind je bovendien ook een reiniger terug die je huid reinigt zonder deze uit te drogen.

Ook de gekleurde dagcrème van Dr. Hauschka bevat bijenwas en andere beschermende ingrediënten voor de huid. Daarnaast zorgt het direct voor een meer egale teint.

Daarbij kan je ook voor een rijkere nachtcrème kiezen of een serum en/of beauty olie zoals de Madara deep moisture vitamine olie.

Bescherm je huid ook in de winter tegen de zon

Ook in de winter kan zonlicht je huid beschadigen. Gebruik dus onder je dagcrème een lichte zonnebrandcrème om huidbeschadiging en huidveroudering door de zon tegen te gaan. Wist je trouwens dat UVA stralen verantwoordelijk zijn voor huidveroudering? Lees hier meer over in deze blog.

Biosolis gezichtscrème heeft een SPF30 en is bijzonder geschikt voor de droge huid. Let op: SPF alleen zegt niets over de bescherming tegen UVA stralen, welke verantwoordelijk zijn voor huidveroudering. Kies dus altijd voor een zonnebrand met een breed spectrum bescherming tegen UVA en UVB stralen, zoals deze van Biosolis. Een andere aanrader voor je gezicht is deze van Green People.

Vergeet je lippen niet

Ook de huid van je lippen droogt sneller uit in de winter. Kies in de winter dus voor een extra voedende lippenbalsem zoals de lippenbalsem van Weleda Skin Food. Bij Burts Bees vind je een heel assortiment aan lipverzorging zoals ook een scrub voor je lippen en een ultra hydraterende lippenbalsem.

Rosacea verzorgen in de winter

Rosacea kan tijdens de winter verergeren. Rosacea is een chronische huidaandoening met kenmerken als blozen, roodheid, bultjes, puistjes en uitgezette bloedvaatjes. De huid kan een pijnlijk en branderig gevoel geven. Bij rosacea is de barrièrefunctie van de bovenste laag van de huid aangetast, waardoor de huid gevoeliger is voor invloeden van buitenaf en er sneller ontstekingsreacties ontstaan.

Invloeden van buitenaf kunnen zorgen voor de zogenaamde ‘flare-ups’, het oplichten van de roodheid. Een van de uitlokkende factoren bij rosacea is de overgang van kou naar warmte, maar ook bijvoorbeeld de blootstelling aan zonlicht. Een huid met rosacea is vaak erg gevoelig. Daarom is het des te belangrijker om extra voorzichtig te zijn voor deze huid.

Het werkt beter om voor rosacea geen huidreinigers voor je gezicht te gebruiken. In plaats daarvan kun je je gezicht wassen met lauwwarm water. Gebruik bij voorkeur crèmes zonder parfum, aangezien deze de huid kunnen irriteren. Het is wel aan te raden om dagelijks een hydraterende crème te gebruiken. Kies voor een zachte neutrale crème die niet te vet is. Producten met vitamine C kunnen de huid helpen kalmeren bij rosacea.

Grahams ontwikkelde een crème die speciaal is afgestemd op de huid met rosacea. Deze crème heeft een medisch bewezen doeltreffendheid en bevat ingrediënten zoals colloïdale havermout en vitamine C.

Obvs skincare intensive huidherstel crème kan helpen de huid te voeden en kalmeren. Deze crème bevat zinkoxide, wat helpt bij jeuk en een warm gevoel van de huid. Je hebt slechts een kleine hoeveelheid van het product nodig.

Ook Weleda verzachtende gezichtscrème met amandel is geschikt bij rosacea. De crème kalmeert de huid en vermindert roodheid.

TIP: Als je last hebt van rosacea gebruik dan altijd een zonnecrème om je huid te beschermen. Een milde zonnecrème zonder parfum vind je bijvoorbeeld bij Green People

Bescherm de gevoelige babyhuid tijdens de winter

Nu je weet hoe je jouw huid het beste kunt verzorgen tijdens de winter, is het ook belangrijk om de gevoelige babyhuid niet te vergeten. Heb jij (binnenkort) een baby, en ben je benieuwd naar tips voor natuurlijke babyverzorging? Lees dan vooral deze blog.