Wasmiddelen met en zonder enzymen

Wasmiddelen maken onze kleren schoon, maar wist je dat ze niet allemaal op dezelfde manier werken? Sommige wasmiddelen hebben een geheime kracht: enzymen. Enzymen zijn kleine, krachtige moleculen die helpen bij het verwijderen van vlekken.

Maar wat zijn enzymen precies en waarom zijn ze belangrijk? En nog belangrijker, welk wasmiddel moet je kiezen: een met enzymen of zonder? Laten we hier eens dieper op ingaan en ontdekken welke de beste keuze is voor jou.

Wat zijn enzymen?

Enzymen zijn kleine, complexe moleculen die van nature voorkomen in alle levende organismen. Ze helpen onder andere bij de afbraak van voedsel en de regulatie van chemische reacties in het lichaam. In de wereld van wasmiddelen worden enzymen toegevoegd om hardnekkige vlekken te bestrijden.

Hier vind je de verschillende soorten enzymen en hun werking:

 • Proteasen: deze enzymen zijn gericht op eiwitvlekken, zoals bloed, gras, melk, of yoghurt. Proteasen knippen grote eiwitmoleculen in kleinere stukjes, waardoor ze makkelijker door het water en de rest van het wasmiddel opgenomen en weggespoeld kunnen worden.
 • Lipasen: vetvlekken van frituurvet, sauzen, of lippenstift zijn geen partij voor lipasen. Deze enzymen breken vetmoleculen af, waardoor ze oplosbaar worden in water en eenvoudig weggespoeld kunnen worden.
 • Amylasen: heb je geknoeid met pasta, aardappels, of chocolade? Amylasen komen dan te hulp. Ze knippen zetmeelmoleculen in kleine stukjes, zodat deze vlekken verdwijnen tijdens het wassen.

Enzymen en de septische tank

De afvoer van je huis is iets wat we allemaal als vanzelfsprekend zien, maar achter de schermen gebeurt er heel wat. Een belangrijk onderdeel van dit systeem is de septische tank. Deze ondergrondse tank breekt afvalstoffen af met behulp van natuurlijke bacteriën.

Net zoals wij soms een helpende hand nodig hebben, kunnen die bacteriën ook wat extra hulp gebruiken in de vorm van enzymen. Deze breken dit afval in kleinere stukjes, waardoor de bacteriën in je septische tank het veel gemakkelijker kunnen verwerken.

Voordelen van enzymen in septische tanks

 • Snellere afbraak: enzymen versnellen de afbraak van organisch materiaal, waardoor de bacteriën efficiënter kunnen werken. Dit helpt verstoppingen en nare geurtjes te voorkomen.
 • Minder slibvorming: door afval effectiever af te breken, kan een enzymenboost helpen bij het verminderen van slibophoping in je septische tank. Teveel slib kan leiden tot problemen zoals overlopen en dure lediging.

Waar moet je op letten?

 • Veilig voor de septische tank: hoewel de meeste enzymen in wasmiddelen veilig zijn voor septische tanks, kies je het beste voor een product waarop dit ook vermeld staat. Deze middelen zijn zo samengesteld dat ze de goede bacteriën in je tank niet schaden.
 • Gebruik met mate: zelfs met een septic-safe label is het belangrijk om het product met mate te gebruiken. Te veel enzymen kunnen net als teveel afval de bacteriën overweldigen. Volg daarom altijd de aanbevolen dosering op het etiket

Waarom kiezen voor wasmiddel met enzymen?

We willen allemaal schone kleding, maar liefst ook op een manier die goed is voor het milieu. Wasmiddel met enzymen kan je hierbij helpen. Deze natuurlijke stoffen helpen vuil en vlekken af te breken in kleinere stukjes, waardoor je wasmiddel efficiënter werkt. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee:

 • Schoon wassen met koud water: enzymen werken ook prima bij lagere temperaturen. Je kunt dus gerust je was draaien op een koude stand, wat een stuk minder energie kost dan heet wassen. Dit is beter voor je energierekening én voor het klimaat.
 • Milieuvriendelijkere ingrediënten: veel wasmiddelen met enzymen bevatten plantaardige enzymen en andere biologisch afbreekbare ingrediënten. Deze stoffen breken sneller af in waterzuiveringsinstallaties en zijn minder belastend voor het milieu.
 • Minder chemische troep: enzymen pakken specifieke soorten vlekken aan. Daardoor heb je vaak minder agressieve chemicaliën nodig in het wasmiddel. Dit is beter voor je kleding en voor de waterkwaliteit.

Natuurlijk wil je wel voor de meest duurzame optie gaan. Let hierbij op:

 • Plant-based is key: kies een wasmiddel met enzymen die afkomstig zijn van planten.
 • Check de rest van de ingrediënten: ook met enzymen kunnen er nog minder duurzame stoffen in wasmiddelen zitten, zoals fosfaten. Kies daarom voor een fosfaatvrij wasmiddel.
 • Verpakking telt mee: ga voor wasmiddelen met zo min mogelijk verpakking, of verpakkingen van gerecycled materiaal.

Samengevat: wasmiddel met enzymen is een goede keuze voor een schone en duurzame was. Kijk wel even naar de samenstelling en verpakking om de meest milieuvriendelijke optie te kiezen. Zo zorg je niet alleen voor stralende kleding, maar ook voor een stralende planeet.

Wanneer kan je wasmiddel met enzymen het beste vermijden?

Enzym-wasmiddelen zijn geweldig voor het behandelen van vlekken en vuil, maar in sommige gevallen is een ander type wasmiddel beter geschikt. Hieronder vertellen we je wanneer je beter een wasmiddel zonder enzymen kunt gebruiken.

Gevoelige huid of allergieën

Hoewel het niet vaak voorkomt, zijn sommige mensen gevoelig voor de enzymen zelf of voor andere ingrediënten die vaker voorkomen in wasmiddelen met enzymen (zoals parfum). Ervaar je irritatie na het overstappen op een wasmiddel met enzymen? Ga dan terug naar een parfumvrij wasmiddel zonder enzymen. Ook mensen met een schimmelallergie kunnen gevoeliger zijn voor enzymen in wasmiddelen.

Wassen van delicate stoffen

Enzymen, vooral proteasen, breken eiwitvezels af. Dit is perfect voor hardnekkige vlekken op katoen of synthetische stoffen, maar het kan delicate kledingstukken van wol, zijde of kasjmier beschadigen. Kijk altijd op het waslabel van je kleding en gebruik voor kwetsbare kleding een wasmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor delicate stoffen.

Volg de instructies op het kledingstuk

Staat er op het waslabel van je kleding dat je wasmiddel zonder enzymen moet gebruiken? Volg dan die instructies. De fabrikant weet immers het beste hoe je de stof moet verzorgen om de kwaliteit en levensduur te behouden.

Samengevat: in de meeste gevallen zijn wasmiddelen met enzymen veilig en effectief. Heb je last van een gevoelige huid, was je delicate kledingstukken of volg je de instructies op het kledingstuk om geen enzymen te gebruiken? Dan is een wasmiddel zonder enzymen een beter alternatief.

Wasmiddelen zonder enzymen: hoe werken ze?

Enzymen zijn populair in wasmiddelen, maar ze zijn niet de enige manier om je kleding schoon te krijgen. In plaats van enzymen vertrouwen ze op verschillende andere stoffen om vuil en vlekken te verwijderen.

Oppervlakteactieve stoffen

De meeste wasmiddelen bevatten oppervlakteactieve stoffen. Deze stoffen binden zich aan vuil en vet, waardoor ze loskomen van de stof en met het spoelwater worden meegenomen. Denk maar eens aan hoe afwasmiddel het vet van je borden haalt.

Voorbeelden van oppervlakteactieve stoffen zijn anionische, cationische en niet-ionische stoffen. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, en vaak worden ze in combinatie gebruikt voor optimale reiniging. Oppervlakte-actieve stoffen kunnen zowel natuurlijk als geheel (of gedeeltelijk) synthetisch zijn.

Wil je meer weten over hoe oppervlakte actieve stoffen werken? Lees dan onze blog over biologisch afbreekbaar schoonmaken.

Natuurlijke zepen

Sommige wasmiddelen zonder enzymen zijn gemaakt met natuurlijke zepen, zoals Marseillezeep. Deze zepen zijn gemaakt van plantaardige oliën en bevatten geen kunstmatige toevoegingen. Ze zijn mild voor de huid en het milieu en staan al eeuwenlang bekend om de krachtige reinigende werking.

Wasnoten

Je kan ook wassen met wasnoten, zoals deze van het merk Seepje. Met wasnoten kun je de kracht van de natuur gebruiken om je was schoon te krijgen. Wasnoten zijn de pitten van een boom genaamd Sapindus mukorossi. Ze bevatten natuurlijke stoffen genaamd saponinen, die vuil verwijderen en bacteriën doden.

Wasballen

Wasballen, ook wel bekend als Laundry Eggs of was eieren, zijn herbruikbare bolletjes die gevuld zijn met keramische pellets of mineralen. De belofte: schoon wassen zonder chemicaliën. Een bekend merk van wasballen is Eco Egg. Deze wasballen bevatten twee soorten pellets: witte pellets voor reiniging en grijze pellets voor waterontharding.

Ons assortiment wasmiddelen met enzymen

Wil je weten welke wasmiddelen met enzymen we aanbieden? Hieronder zie je een overzicht van een aantal van onze beste keuzes:

 • Marcel's Green Soap Wasmiddel Vanille & Katoen: een palmolievrij en vegan wasmiddel dat zowel witte als gekleurde was diep reinigt. Met een heerlijke vanillegeur voor een frisse was zonder microplastics.
 • Ecover Vloeibaar Wasmiddel Universal: een ecologisch wasmiddel met een verfrissende bloemengeur. Plantaardig, biologisch afbreekbaar en veilig voor septic tanks.
 • Seepje Wasmiddel Universeel Sprankelende Jasmijn: voor een krachtige reiniging met natuurlijke ingrediënten en een heerlijke geur. Bijna alle ingrediënten zijn van natuurlijke oorsprong en de recyclebare fles maakt het een duurzame keuze.
 • Eco-Max Wasstrips Parfumvrij: ideaal voor eenvoudige en effectieve reiniging zonder agressieve chemicaliën. Oplosbaar en biologisch afbreekbaar, zonder kleurstoffen, synthetische geurstoffen of optische witmakers. Een milieuvriendelijke oplossing voor het wassen.

Ons assortiment wasmiddelen zonder enzymen

Wil je ontdekken welke wasmiddelen zonder enzymen we aanbieden? Hier is een overzicht van enkele van onze beste keuzes:

 • Ecodoo Wasmiddel met Marseille Zeep: een plantaardig wasmiddel geschikt voor zowel witte als bonte was, biedt een krachtige en biologisch afbreekbare reiniging.
 • Attitude Vloeibaar Wasmiddel Wildflowers: veilig en effectief wasmiddel met een natuurlijk aroma van wilde bloemen. Hypoallergeen, vrij van kleurstoffen en irriterende stoffen.
 • Biobel Wasmiddel: verrijkt met etherische olie van lavendel, biedt dit wasmiddel een krachtige reiniging zonder synthetische ingrediënten. Ideaal voor mensen met allergieën of een gevoelige huid.
 • Sonett Vloeibaar Wasmiddel Lavendel: een ecologisch verantwoord wasmiddel met een heerlijke lavendelgeur. Vrij van enzymen en optische bleekmiddelen, zacht voor zowel je kleding als het milieu.
 • Eco Egg Wasballen: innovatieve en duurzame oplossing voor het reinigen en verzachten van je was zonder agressieve chemicaliën. Navulbaar voor hergebruik.
 • Bio-D Vloeibaar Wasmiddel: hypoallergeen en parfumvrij, geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Geschikt voor zowel machine- als handwas, verpakt in een fles van 100% post-consumer plastic.

Extra tips voor een stralende en duurzame was

Nu je veel hebt geleerd over enzymen en hoe ze werken in wasmiddelen, wil je misschien nog meer weten over hoe je je wasgoed stralend en duurzaam houdt. Een duurzame wasroutine houdt niet alleen je kleding langer mooi, maar helpt ook om het milieu te beschermen.

Wil je dus nog meer tips en geheimen ontdekken voor een stralende garderobe en een schonere planeet? Bekijk dan onze blog "Een gids door wasland" voor meer informatie. Samen kunnen we een verschil maken en zorgen voor een duurzamere toekomst.