Zo ga je plasticvrij op vakantie

Ga je in je dagelijkse leven bewust om met plastic? Top! Het verminderen van plasticafval is een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst. Maar we begrijpen ook dat je tijdens je vakantie even alles wilt kunnen loslaten en optimaal wilt genieten.

Gelukkig betekent een ontspannen vakantie niet dat je je inspanningen om plasticvrij te leven volledig moet opgeven. Met een beetje voorbereiding en bewuste keuzes kun je zorgeloos, ontspannen én plasticvrij op vakantie gaan.

Plasticvrij op vakantie gaan voorkomt ook een hoop ongemakken. We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat een flesje shampoo of een plastic potje met crème tijdens het reizen gaat lekken. Niet alleen kan dit zorgen voor een onaangename verrassing bij het openen van je bagage, maar het kan ook leiden tot vlekken op je kleding of andere persoonlijke bezittingen.

Lees snel onze tips om jouw vakantie zo optimaal mogelijk én plasticvrij te laten verlopen.

Eten en drinken onderweg

Het kan wel even duren voordat je op je vakantiebestemming bent. En dus is het tijd voor een pauze! Hoe kun je plasticvrij eten en drinken onderweg? Dit is vaak een uitdaging. Het vermijden van plastic flesjes frisdrank en snelle snacks tijdens uitstapjes of onderweg naar je bestemming lijkt bijna onmogelijk. En soms is het kraanwater op je bestemming niet drinkbaar of gewoon niet lekker.

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om plasticvrij te blijven, zelfs tijdens je reis.

Met deze handige tips en informatie kun je niet alleen plasticvrij reizen, maar ook genieten van gemak en functionaliteit met de juiste herbruikbare producten. Zo kun je je impact op het milieu verminderen en meehelpen aan een schonere en duurzamere wereld, zelfs tijdens je vakantie!

Dit is wat je kan doen:

  • Neem een hervulbare drinkfles per persoon mee. Je kunt deze flessen alvast vullen voordat je vertrekt en misschien kom je onderweg of op je bestemming plekken tegen waar je ze kunt bijvullen. Als dat niet mogelijk is, kun je altijd grote flessen kopen om je hervulbare fles mee te vullen in plaats van kleine wegwerpflesjes. In ons assortiment vind je drinkflessen terug van Klean Kanteen en Stojo.
  • Neem ook een aantal herbruikbare rietjes mee, vooral als je buiten Europa gaat. In Europa zijn plastic rietjes ondertussen verboden, maar dat is niet overal het geval. Op dit moment is het verbod slechts van kracht in 27 landen. Vraag daarom altijd om je drankje zonder rietje op een zonnig terrasje en neem gewoon je eigen herbruikbare exemplaar mee, bijvoorbeeld Wild & Stone.
  • Een snackzakje van Fluf of een herbruikbaar katoenen groentetasje zijn erg handig als je bij een lokale bakkerij of groentewinkel niet-verpakte producten wilt kopen. Je vindt ze van Wild & Stone, Bag Again of AH!Table
  • Heb je zin in een ijsje op vakantie? Kies dan voor een klassieke bol op een hoorntje als plasticvrij alternatief voor waterijsjes of andere verpakte ijsjes.

Meer over de flessen van Klean Kanteen

De flessen van Klean Kanteen zijn niet alleen duurzaam, maar ook zeer praktisch. De flessen hebben een handige sportdop en zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Zo zijn er kleine kindermaten beschikbaar en grotere maten voor volwassenen. Met een sportdop vermijd je gemors op de achterbank tijdens het reizen.

En wil je een handige oplossing om je drankje langer koel te houden tijdens de zomer? Of om je koffie of thee warm te houden? Dan zijn er ook dubbelwandige flessen verkrijgbaar. De TK wide flessen van Klean Kanteen zijn heel geschikt voor beide doeleinden.

Flessen voor zo min mogelijk bagage

Wil je zo weinig mogelijk bagage meenemen, overweeg dan de flessen, koffiebekers en kommetjes van Stojo. Deze zijn gemaakt van flexibel siliconenmateriaal en kunnen worden opgevouwen. Wacht, opgevouwen? Ja! Met opvouwbare flesjes en bekers past het zelfs in je broekzak. Zo heb je een duurzaam én praktisch alternatief wat ook nog eens zorgt voor minder bagage.

Naast eten en drinken kun je de Stojo-producten ook voor andere toepassingen gebruiken. Zo kan de koffiebeker bijvoorbeeld dienen als handige tandenpoetsbeker en de box of bowl kan ook gebruikt worden als hondenkom. De mogelijkheden zijn eindeloos.

TIP: Dankzij het lusje aan de flessen van Stojo kun je ze gemakkelijk aan de buitenkant van je rugzak bevestigen. Zo heb je ze altijd bij de hand en hoef je geen kostbare ruimte in je bagage op te offeren.

TIP: Twijfel je over de waterkwaliteit op je vakantiebestemming? De makkelijkste en meest betrouwbare manier om water te zuiveren is door het te koken. Door het water te koken, zorg je ervoor dat eventuele bacteriën of andere verontreinigingen worden geëlimineerd, waardoor het veilig is om te consumeren.

Sommige hotelkamers hebben een waterkoker (waar je natuurlijk geen vuur kunt maken), op de camping kun je je kampeervuur gebruiken en in een huisje kun je gewoon de kookplaat of de magnetron gebruiken.

Vergeet je boodschappentas niet

Vergeet niet om je eigen boodschappentas mee te nemen, of om er eentje extra bij je te hebben. Tijdens je vakantie zul je waarschijnlijk wel ergens gaan winkelen, of het nu voor eten en drinken is, souvenirs of misschien iets wat je vergeten bent. Vooral lokale (brocante) markten zijn leuk om te bezoeken tijdens je vakantie.

Wanneer je een extra boodschappentas of rugzak bij je hebt, hoef je geen wegwerp plastic tasjes te accepteren. Door je eigen tas mee te nemen, draag je bij aan het verminderen van plastic afval en help je de omgeving schoon en mooi te houden. Bovendien is het handig om een tas bij de hand te hebben voor al je aankopen en vondsten.

Onder de douche en huidverzorging

Hoe zit het dan met het douchen en verzorgen van je huid, zowel op je bestemming als tijdens je reis? Het meenemen van grote vloeistoffen in je handbagage is vaak niet toegestaan, en het risico op lekkende flesjes douchegel en onhandige tandpastatubes is groot. Bovendien is er vaak beperkte ruimte in je bagage voor al je huidverzorgingsproducten, en de kleine verpakkingen die je in hotels vindt, zijn meestal niet erg duurzaam.

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen die je kunt overwegen om plasticvrij te blijven, zelfs als het gaat om je douche- en huidverzorgingsroutine tijdens het reizen. Hier zijn een paar suggesties:

  • Kies voor solide producten: Overweeg het gebruik van solid bars voor je lichaam en haar tijdens het douchen. Deze compacte en plasticvrije alternatieven zijn gemakkelijk mee te nemen en lekken niet. In ons assortiment vind je meer dan 50 verschillende bodybars.  En om het je extra makkelijk te maken, hebben we ook reispakketten van Attitude toegevoegd. Je zeep droog opbergen, kan met het zeepdoosje van Lamazuna.
    • All-in-one producten: Nog meer plaats besparen doe je met een all-in-one product zoals de shampoo-en lichaamszepen van Ben & Anna of de shampoo-en conditionerrbars van Bee Honest ook de plantenzepen van Dr. Bronner’s zijn geweldige alleskunners.
    • Hervulbare reisflesjes: Neem je toch graag vloeibare zepen mee, dan is het hervulbare reisflesje van Beauty Kitchen een oplossing. Deze flesjes kun je vullen met je favoriete producten van thuis, zodat je geen wegwerpflesjes hoeft te kopen tijdens je reis. Let er wel op dat je voldoet aan de regels en beperkingen voor vloeistoffen in je handbagage.  Ga je kamperen met je gezin of heb je kinderen die veel op kamp gaan? Met een 5L verpakking douchegel kun je een hele vakantie lang alle flesjes hervullen.
    • Alternatieven voor plasticverpakkingen: Ook andere verzorgingsproducten zijn makkelijk plasticvrij te maken, zoals een deodorant in een kartonnen verpakking. Ook kun je zelfs voor een solid parfum kiezen.
    • Tandpasta tabletten: De perfecte oplossing voor je mondverzorging zijn tandpasta tabletten. Deze compacte tabletten nemen weinig ruimte in beslag en je hebt geen gedoe meer met tubes tandpasta. Als je gaat kamperen in de natuur kies je best voor een fluoridevrije variant, dan kan je gewoon bij de rivier je tanden poetsen!

TIP: Het Attitude Oceanly assortiment is een volledige reeks hoogwaardige plasticvrije gezichtsverzorging. De mini-verpakkingen zijn ideaal voor op reis. Hiernaast kan je ook kant-en-klare reispakketten kopen. Bovendien is het assortiment van Oceanly recent nog uitgebreid met make-up.

Zonnebescherming

Zonnebescherming is een essentieel onderdeel van je vakantie-uitrusting. Het is belangrijk om jezelf te beschermen tegen schadelijke Uv-stralen en zonnebrand te voorkomen. Er zijn echter een aantal problemen waar je tegenaan kunt lopen als je zonnebescherming meeneemt op vakantie.

Het gaat snel op

Eén van de problemen met zonnebrand is dat deze snel opgaat tijdens je vakantie, en al helemaal als je veel tijd buiten doorbrengt. Dan is het namelijk belangrijk om je regelmatig (om de 2 uur) in te smeren. Hierdoor moet je een grote voorraad zonnebrand meenemen, wat niet handig is. Of je moet telkens op je vakantiebestemming nieuwe flessen kopen.

Lekkage

Een ander probleem is dat zonnebrandflessen soms kunnen lekken. Dit kan gebeuren wanneer de dop niet goed sluit of wanneer de fles per ongeluk wordt samengedrukt, wat vooral heel vervelend is in je bagage. En niet alleen wordt het een plakkerige puinhoop, het is ook zonde voor verspilling van het product.

Niet praktisch en duurzaam

Het meenemen van een grote fles zonnebrandcrème is niet altijd praktisch. Het kan veel ruimte in je bagage innemen, vooral als je met alleen handbagage reist. Aan de andere kant zijn een boel kleine flesjes zonnebrand ook niet echt duurzaam, omdat ze extra verpakkingsmateriaal en plastic afval genereren.

Gelukkig zijn er oplossingen om deze problemen aan te pakken en plasticvrije alternatieven te gebruiken voor zonnebescherming tijdens je vakantie. Hier zijn enkele tips:

  • Voorzie voldoende zonnebrand voor op vakantie: Het is altijd verstandig om genoeg zonnebrandcrème mee te nemen, omdat je nooit zeker weet of je op je vakantiebestemming veilige en milieuvriendelijke zonnebrand kunt kopen.
  • Gebruik zonnebrandsticks: Zonnebrandsticks zijn een geweldig alternatief voor traditionele zonnebrandcrèmes. Ze zijn plasticvrij, lekken niet uit en zijn licht en compact, waardoor ze gemakkelijk in een handtas of rugzak passen. Dit maakt ze ideaal om mee te nemen op reis.
  • Kies voor milieuvriendelijke aftersun: Na een dagje buiten is het verstandig om aftersun te smeren, om je huid te hydrateren en kalmeren. Ook hier zijn plkasticvrije alternatieven voor beschikbaar. Attitude biedt bijvoorbeeld een aftersunstick aan. Als je de voorkeur geeft aan een crème, kun je kijken naar de Suntribe aftersun in een aluminium blikje.

TIP: Reis licht! Probeer zo min mogelijk bagage mee te nemen tijdens je vakantie. Dit bespaart niet alleen gedoe, maar vermindert ook de CO2-uitstoot, zowel met de auto als met het vliegtuig. Hoe lichter het totale gewicht van je bagage, hoe minder brandstof er wordt verbruikt. Minimalisme en bewust inpakken kunnen bijdragen aan een duurzamere reiservaring.

Het verschil tussen een minerale en chemische zonnebrand

Wil je het verschil weten tussen een minerale en chemische zonnebrand? En wat onder andere het verschil is tussen UVA- en UVB-straling? En welke natuurlijke zonnebrand het beste is? Lees dan vooral deze blog over natuurlijke zonnebrand.

We wensen jou een fijne, plasticvrije vakantie toe!