Hoe de planeet profiteert van een meer plantaardige levenswijze

Januari is veganuary, een maand waarin we een plantaardige levenswijze in de kijker zetten. Maar waarom zou je kiezen voor meer plantaardig? Wat zijn de voordelen voor onze planeet en is dit echt de moeite waard?

Een plantaardige levenswijze is meer dan een trend. Het is een krachtige keuze die veel voordelen heeft voor onszelf en de aarde. Het betekent dat je zoveel mogelijk kiest voor plantaardige producten, van voeding tot verzorgingsproducten en kleding.

Kies je voor een vegan levenswijze, start je een ontdekkingsreis waarin je ontdekt hoe jouw keuzes de wereld beïnvloeden. In deze blog laten we zien hoe dit proces werkt.

Welke impact heeft een vegan levenswijze op het milieu?

Een vegan levenswijze heeft op verschillende vlakken een positieve impact op het milieu. Zo stoot je door te kiezen voor plantaardige alternatieven tot 50% minder broeikasgassen uit. Ook het verbruik van water, land en energie is aanzienlijk lager. Vaker kiezen voor vegan helpt dus om de klimaatverandering tegen te gaan, de luchtkwaliteit en de waterkwaliteit te verbeteren en de biodiversiteit te beschermen.

Op deze manier heeft kiezen voor meer plantaardige producten een positieve invloed op de natuur en onze gezondheid:

  • Minder broeikasgassen: Bij het houden van vee zoals koeien, schapen en geiten komt er veel methaan vrij, wat een sterk broeikasgas is. Hiernaast stoot de volledige productieketen van dierlijke producten ook meer CO2 uit dan bij plantaardige alternatieven. Deze uitstoot draagt bij aan de klimaatverandering. Het zorgt ervoor dat de aarde warmer wordt, waardoor het zeeniveau stijgt, extreme weersomstandigheden vaker voorkomen en de biodiversiteit wordt bedreigd. Je hoeft niet onmiddellijk alles te schrappen om impact te hebben, door twee dagen per week geen vlees of vis te eten bespaar je al 130kg CO2 per persoon per jaar!
  • Schoner water en minder waterverbruik: Er is erg veel water nodig voor de productie van veevoer en de verwerking van dierlijke producten. Daarnaast bevat de mest van vee schadelijke stoffen zoals fosfaat, nitraat en ammoniak. Deze stoffen kunnen in het grond- en oppervlaktewater terechtkomen, wat schadelijk is voor de natuur en de kwaliteit van ons drinkwater kan aantasten. Door vaker te kiezen voor plantaardig bespaar je dus water en draag je bij aan schoner water.
  • Verbetering van de luchtkwaliteit: De uitstoot van ammoniak en fijnstof uit grote stallen bij het houden van vee voor de voedselindustrie kan leiden tot problemen met de luchtkwaliteit. Ammoniak is een gas dat kan neerslaan in de vorm van ammoniakdauw. Dit kan schadelijk zijn voor planten en dieren. Hierdoor wordt het natuurlijk evenwicht in onze natuurgebieden verstoort. Fijnstof is ook voor mensen schadelijk, het kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken en leiden tot longziekten. Ook op de luchtkwaliteit heeft een plantaardige levenswijze dus een invloed.
  • Herstel van de biodiversiteit: Om vee te voeden, worden enorme stukken bos gekapt. Dit leidt tot het verlies van natuurlijke habitat voor wilde dieren en zelfs tot het uitsterven van soorten. Door meer plantaardige te leven, kan deze boskap gestopt worden en kan land terug verwilderen, waardoor diersoorten zich kunnen herstellen.

Tips als je meer vegan wil gaan leven

Als je meer vegan wil gaan leven, zijn er een paar dingen die je kunt doen om het proces wat makkelijker te maken.

  • Begin met kleine stappen. Als je gewend bent om elke dag vlees te eten, kun je bijvoorbeeld proberen om één dag in de week geen vlees te eten. Als dat goed gaat, kun je de volgende week twee dagen proberen. Zo kun je stapje voor stapje je dieet veranderen.
  • Zoek recepten die je lekker vindt. Er zijn tegenwoordig veel heerlijke vegan recepten beschikbaar. Je kunt recepten vinden op internet, in kookboeken of in vegan kookprogramma's. Probeer verschillende recepten uit om te vinden wat je lekker vindt.
  • Maak gebruik van vegan producten. Er zijn steeds meer vegan producten verkrijgbaar, zoals vleesvervangers, zuivelvervangers en eierenvervangers. Deze producten kunnen je helpen om een gezond en gevarieerd vegan dieet samen te stellen.
  • Leer over de voordelen van een plantaardige levenswijze. Als je weet wat de voordelen zijn van een plantaardige levenswijze, kan dit je motiveren om de overstap te maken. Denk hierbij aan een betere gezondheid, een duurzamere levensstijl en een eerlijkere levenswijze waar dierenleed wordt verminderd.

Welke vegan keuzes kan je maken?

Er zijn veel verschillende manieren om een plantaardige levenswijze te leiden. Je kunt ervoor kiezen om volledig vegan te gaan, of om alleen bepaalde dierlijke producten te vermijden, zoals vlees, vis of zuivel. Hier zijn een paar voorbeelden van vegan keuzes die je kunt maken:

  • Wat je eet: je kunt vlees, vis, zuivel, eieren, honing en andere dierlijke producten vervangen door plantaardige alternatieven.
  • Wat je drinkt: je kunt melk, yoghurt, kaas en andere zuivelproducten vervangen door plantaardige alternatieven, zoals sojamelk, havermelk, amandelmelk en kokosmelk.
  • Wat je draagt: je kunt leer, wol en andere dierlijke producten vervangen door veganistische alternatieven, zoals kunstleer, bamboe en tencel.
  • Wat je gebruikt: je kunt zeep, shampoo, conditioner en andere persoonlijke verzorgingsproducten vervangen door veganistische alternatieven.

Vegan producten voor je huid en haar: waarom is het beter en waar moet je op letten?

Een vegan levensstijl zie je ook terug in de producten die je gebruikt voor persoonlijke verzorging.

Vegan producten hebben over het algemeen minder kans op allergische reacties .

Het is wel belangrijk op te merken dat niet alle vegan producten automatisch vrij zijn van alle  mogelijke allergenen. Daarom is het verstandig om de ingrediëntenlijst zorgvuldig te controleren. Verder kan je ook nagaan dat de producten specifiek getest zijn voor de gevoelige huid.

Daarnaast zijn vegan producten meestal rijker aan voedende ingrediënten, zoals plantenextracten, vitamines en mineralen. Deze ingrediënten kunnen helpen om je huid en haar te hydrateren, te beschermen en te herstellen.

Zijn vegan producten meer natuurlijk?

Vegan producten zijn vaak meer natuurlijk dan niet-vegan producten. Let er wel op dat je dit voor jezelf controleert. Er zijn namelijk heel wat allergenen zoals synthetische parfums die je ook vegan kan noemen. Dan is het belangrijk om ook te kijken of de ingrediënten ook natuurlijk zijn.

Keurmerken die hierbij kunnen helpen zijn Natrue, BDIH en EWG.

Let op de ingrediëntenlijst

Het is belangrijk om goed op de ingrediëntenlijst te letten om zeker te weten dat het product vegan is. Zoek naar producten die geen dierlijke ingrediënten bevatten, zoals honing, lanoline en gelatine.

Tip: wil je zeker en snel weten of een product vegan is? Zoek dan naar het vegan keurmerk, zoals die van de Vegan Society met een herkenbaar zonnebloemlogo. Dit is een organisatie die al sinds 1944 advies geeft over een veganistische levensstijl. Je vindt het terug op producten van zeep tot shampoo en vochtinbrengers.

Ons assortiment vegan producten

Ben je benieuwd naar welke vegan producten je kunt gebruiken? Wij hebben tal van vegan producten in ons assortiment. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

Vegan onder de douche

Onder het stromende water van je douche kun je niet alleen ontspannen, maar ook bewuste keuzes maken voor duurzame verzorgingsproducten.

Bodybars

Neem bijvoorbeeld de Attitude plasticvrije bodybars. Deze producten zijn vegan en helemaal vrij van plastic, waardoor je niet alleen voor jezelf, maar ook voor het milieu zorgt.

Douchegels

Wil je nog meer duurzame opties ontdekken? Kijk eens naar de Faith in Nature douchegels. Deze schuimen heerlijk en zijn verkrijgbaar in verschillende geuren. Of je nu van fris en fruitig houdt of juist van bloemige geuren, er is voor elk wat wils. En het beste van alles? Ze zijn vegan en vrij van schadelijke stoffen.

En vergeet de Miniml Bad & Douchegels niet. Gemaakt met natuurlijke ingrediënten, houden ze je huid op een milde manier glad en gehydrateerd. Bovendien zijn ze biologisch afbreekbaar en vrij van nare toevoegingen. Een bewuste keuze voor jouw lichaam én de planeet.

Vegan huidverzorging

Ook in je dagelijkse huidverzorging kun je bewuste keuzes maken voor vegan producten die niet alleen goed zijn voor jou, maar ook voor de planeet.

Reiniging

Denk bijvoorbeeld aan Naïf, dat allerlei verzorgingsproducten heeft voor het hele gezin. Ze hebben niet alleen plasticvrije babydoekjes en andere babyverzorging, maar ook heerlijke verzorgingsproducten voor volwassenen. Het beste is dat alles van Naïf volledig vegan is en niet op dieren is getest.

Een andere goede keuze is Attitude Oceanly. Het is een nieuwe soort huidverzorging met vaste, vegan en plasticvrije producten. Ze hebben alles, van reinigers en serums tot gezichtscrèmes en maskers, en het is allemaal gemaakt met innovatieve ingrediënten zoals fytoglycogeen, vitamine C en peptiden.

Hydratatie

Voor lipverzorging zijn de vegan Hurraw lippenbalsems fantastisch. Gemaakt met gecertificeerde biologische en koudgeperste ingrediënten, verpakt in gerecycled plastic en ze doen geen dierproeven.

Als je op zoek bent naar een geweldige moisturizer, probeer dan Beauty Kitchen Seahorse Plankton crème. Het zit boordevol goede dingen zoals microalgen en zeewieren die wetenschappelijk zijn bewezen om je huid te beschermen. Het is geïnspireerd op de geur van een strandkampvuur bij zonsondergang en is helemaal vegan en B Corp gecertificeerd.

Voor een intensieve voeding van top tot teen is er de Weleda Skin Food Body Butter. Het is gemaakt van 100% natuurlijke en vegan ingrediënten, verpakt in 85% gerecycled glas en zonder synthetische parfums.

Als je boven de 40 bent, kun je de Weleda Granaatappel Dagcrème voor de rijpere huid proberen. Het ondersteunt de natuurlijke regeneratie van je huid, beschermt tegen vrije radicalen en blauw licht, en laat je huid er steviger en gladder uitzien.

Masker

Voor een diepe reiniging van je huid is het Dr. Hauschka reinigend masker een goede keuze. Het is een vegan gezichtsmasker met Oost-Indische kers en toverhazelaar, ideaal voor de onzuivere, vette huid.

Vegan haarverzorging

Vegan haarverzorging is niet alleen goed voor je lokken, maar ook voor Moeder Aarde. Het is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dat is niet voor niets, want vegan haarverzorging heeft veel voordelen.

Dagelijkse verzorging

Kies bijvoorbeeld voor Marcel’s Green Soap conditioner bars. Deze bars zijn niet alleen vrij van plastic en palmolie, maar zitten ook boordevol shea butter en kokosolie. Hierdoor wordt je haar niet alleen glanzend maar ook heerlijk gevoed.

Pluspunt: één bar staat gelijk aan drie flessen gewone conditioner, dus ook nog eens duurzaam!

Neem ook een kijkje bij de Attitude superleaves haarverzorging. Met natuurlijke ingrediënten van wortel tot punt, bieden ze shampoos en conditioners in vloeibare vorm, eco refill en plasticvrije bars in verschillende heerlijke geuren.

Gekleurd haar

Wil je je lokken kleuren? Dan is Naturtint haarkleuring een goede optie voor veganisten. Het biedt een permanente haarkleuring zonder ammoniak, met 100% grijsdekking en verzorgende ingrediënten. Een alles-in-één oplossing voor kleur, voeding en bescherming.

Duurzame vreugde delen

Wil je niet alleen voor jezelf een bewuste keuze maken, maar ook anderen inspireren om een stapje in de groenere richting te zetten? Er is niets leukers dan het verspreiden van de positieve impact van een vegan levensstijl door duurzame geschenken te geven.

En laten we het niet vergeten: het begint allemaal bij de presentatie. Verpak je cadeautjes op een ecologische manier met herbruikbaar inpakpapier, touw en misschien zelfs wat gedroogde bloemen als decoratie. Zo geef je niet alleen een attent en uniek geschenk, maar laat je ook zien dat je geeft om de planeet en dat het ook op een duurzame manier kan.