Low waste schoonmaaktips – Duurzaam schoonmaken doe je zo!

Zorgen de lentekriebels bij jou ook voor schoonmaakkriebels? Na een lange, koude winter waar je veel tijd binnenshuis hebt doorgebracht, heeft je huis waarschijnlijk veel stof, vuil, en rommel verzameld. De lente biedt daarom een mooie, natuurlijke gelegenheid om schoonmaaktaken op te pakken die tijdens de koude maanden mogelijk zijn verwaarloosd.

Daarnaast wil je natuurlijk ook graag van de natuur, de zon en het water genieten tijdens de lente en de zomer. Om dit te blijven doen, moeten we de natuur beschermen. Dit kan je onder andere doen door te kiezen voor low waste schoonmaak alternatieven.

In dit artikel vertellen we je exact welke duurzame/natuurlijke middelen jij kunt inzetten om jouw huis tiptop in order te maken, waarbij je in een lekker fris huis de lente tegemoet gaat – en dat alles terwijl je de natuur beschermt!

Waarom low waste schoonmaakmiddelen?

Door te kiezen voor low waste schoonmaakmiddelen bescherm jij de natuur en draag je bij aan een duurzamere toekomst. Kleine veranderingen aan je dagelijkse routine, waaronder schoonmaken, zorgen er al voor dat je de planeet en haar natuurlijke hulpbronnen beschermt – ook voor toekomstige generaties.

Verder zijn er nog meer redenen om voor low waste schoonmaakmiddelen te kiezen:

  1. Traditionele schoonmaakproducten bevatten vaak agressieve chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Denk aan het schaden van (zee)dieren en het vervuilen van waterwegen. Door te kiezen voor low waste schoonmaakmiddelen, verminder je dus de hoeveelheid schadelijke chemicaliën die in het milieu terecht komen.
  2. Veel traditionele schoonmaakproducten zitten in plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik. En dit draagt bij aan de wereldwijde plastic-crisis. Door te kiezen voor producten met weinig of geen verpakking, of verpakkingen die gemaakt zijn van milieuvriendelijke materialen, kun je de hoeveelheid plastic verminderen die op stortplaatsen of in de oceaan terechtkomt.
  3. Je draagt bij aan het behoud van energie en hulpbronnen. Veel low waste schoonmaakproducten zijn zodanig samengesteld dat productie, verpakking en het vervoer ervan minder energie en hulpbronnen vergen dan traditionele schoonmaakproducten. Ook hebben low waste schoonmaakproducten vaak geconcentreerde formules die minder water en verpakking vereisen, of maken bijvoorbeeld gebruik van gerecycleerde materialen.
  4. Luchtkwaliteit: traditionele schoonmaakproducten kunnen vluchtige organische stoffen (VOC’s) bevatten die bijdragen tot luchtvervuiling in jouw huis. Dankzij low waste schoonmaakproducten die gemaakt zijn van natuurlijke en niet-giftige ingrediënten, verbeter je de luchtkwaliteit in huis en verminder je het risico op ademhalingsproblemen.
  5. Waterbesparing: Veel low waste schoonmaakproducten zijn ontworpen om minder water te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan producten als microvezeldoeken waardoor je je huis kunt schoonmaken met een minimum aan water. Ook water is een kostbare hulpbron die we kunnen sparen.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Genoeg redenen dus om voor low waste schoonmaakmiddelen te kiezen.

Zijn low waste schoonmaakmiddelen net zo doeltreffend?

Jazeker, low waste schoonmaakproducten kunnen even doeltreffend zijn als traditionele schoonmaakmiddelen. En het mooie: vaak zijn ze nog doeltreffender ook. Dit is waarom:

  • Ze gebruiken bijvoorbeeld krachtige ingrediënten op basis van planten of enzymen die net zo effectief schoonmaken als chemische producten. Ook heb je met low waste schoonmaakproducten niet het risico dat ze gezondheidsproblemen veroorzaken of oppervlakten beschadigen.
  • Een ander voordeel is dat low waste schoonmaakmiddelen weinig tot geen residuen veroorzaken, waardoor je huis langer schoon blijft. Traditionele schoonmaakproducten kunnen resten achterlaten die vuil en bacteriën aantrekken, wat na verloop van tijd voor nog meer vuil zorgt.
  • Verder wil je natuurlijk dat je huis aangenaam ruikt. Low waste schoonmaakproducten gebruiken vaak natuurlijke geuren, waardoor je geen sterke en onaangename geur krijgt zoals met traditionele schoonmaakmiddelen..
  • Als laatste voordeel willen we noemen dat low waste schoonmaakmiddelen multifunctioneel zijn. Dat betekent dat je ze voor meerdere schoonmaaktaken kunt gebruiken. Extra doeltreffend dus!

Al de schoonmaakproducten in ons assortiment zijn zorgvuldig door ons geselecteerd, onderzocht, en zijn bewezen effectief. Daarom weet je zeker dat je met duurzame kwaliteit te maken hebt.

Waarom is minder (plastic) afval belangrijker dan ooit?

We willen nog even stil staan bij de wereldwijde plastic-crisis die we eerder hebben genoemd. Wat houdt dit in? Het probleem met plastic is dat het niet vergaat en dus voor altijd op één of andere manier aanwezig blijft in de natuur. Het valt uiteen in kleinere stukjes, en elke fase van afbraak levert specifieke problemen op:

  • Grote stukken plastic spoelen aan op oevers en stranden
  • Dieren raken verstrikt in plastic resten van plastic tasjes, netjes, verpakkingen,...
  • Stukje uiteengevallen plastic beschadigen koraalriffen
  • Kleinere stukjes plastic worden bewust of onbewust opgegeten door zeedieren en vogels
  • Uiteindelijk valt plastic uiteen in microplastics en nanoplastics die ons water blijvend vervuilen en in alle delen van onze voedselketen terechtkomen.

De productie van plastic neemt toe

Ondanks dat we erg goed weten dat al dit plastic onze oceanen, waterwegen en fauna en flora bedreigt, laten huidige voorspellingen zien dat de productie van plastic alleen maar zal blijven toenemen. Als we deze trend niet tegengaan zal er tegen 2050 meer plastic in de oceanen liggen dan dat er vissen in rondzwemmen! Behoorlijk schrikwekkend dus. Niet alleen de vissen en zeedieren worden bedreigd, maar ook de koraalriffen en de mens zelf.

Zowel bacteriën als andere verontreinigende stoffen hechten zich makkelijk aan plastic zoals pcb’s, dioxines en kwik. Ook de chemische weekmakers die worden gebruikt bij de productie van plastic vormen een bedreiging voor de mens.

Waarom zijn koralen zo belangrijk?

Je hebt het ons waarschijnlijk al vaker horen zeggen in onze blogs, dat koralen worden bedreigd en dat we dit beter zoveel mogelijk moeten voorkomen. Maar waarom is

 het koraal nu zo belangrijk? Hieronder vind je enkele redenen.

  • Biodiversiteit: koraalriffen zijn één van de meest bio diverse ecosystemen op de planeet, waar zo’n 25% van alle dieren in de oceaan leven (van kleine visjes tot grote zoogdieren)
  • Koolstofopslag: koraalriffen spelen een belangrijke rol om koolstofdioxide uit de atmosfeer te absorberen en op te slaan, wat de klimaatverandering tegen gaat
  • Bescherming tegen stormen: koraalriffen vormen een natuurlijke barrière tegen stormen en erosie, en helpen zo de kustlijn en de mensen die er wonen te beschermen.
  • Visserij: koraalriffen zijn een essentiële bron van voedsel en inkomsten voor miljoenen mensen over de hele wereld.

De invloed van plastic op koralen

Doordat koralen levende organismen zijn die het water filteren voor voedsel, vangen zij ook de microplastic deeltjes op waardoor het koraal gevoeliger wordt voor ziektes. Anderzijds kan plastic het koraal ook beschadigen doordat resten plastic het koraal kapot trekken. Gewond koraal is eveneens sterk verzwakt, waardoor de kans op afsterven vele malen groter wordt.

Als het beschadigd koraal door ziekteverwekkende bacteriën ziek wordt, dan is er tevens een grote kans dat de bacteriën verder doorgegeven worden via het zwerfplastic. Plastic is namelijk een ideale broedplaats voor bacteriën. Ze hechten makkelijk aan het poreuze oppervlak en kunnen zo grote koraalgebieden besmetten.

Kortom: plasticvervuiling vormt een grote bedrijving voor de gezondheid en het voortbestaan van koraalriffen. Daarom is het belangrijk om het gebruik van plastic te verminderen en plastic op de juiste manier te verwijderen om deze belangrijke ecosystemen te helpen beschermen.

Niet elk type plastic is hetzelfde

Er zijn verschillende types plastic zoals PE, PE, en PVC. Maar waar wij geïnteresseerd in zijn, is waar dit plastic van gemaakt wordt. Hierin zijn immers ook grote verschillen.

  • Aardolie

Het grootste deel van het reguliere plastic wordt nog steeds van aardolie gemaakt. Het staat buiten kijf dat dit het minst duurzame alternatief is. Aardolie is geen duurzame bron en bij de productie van dit soort plastic komt er erg veel CO2 vrij.

  • Bioplastics

Bioplastic wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals suikerriet of maïszetmeel. De milieuwinst zit hem in de CO2 uitstoot bij de productie. Nadien reageert dit type plastic hetzelfde als regulier plastic.

  • Biologisch afbreekbaar plastic

Er bestaan ook biologisch afbreekbare of composteerbare plastics. In de meeste gevallen is dit echter enkel mogelijk bij industriële compostering. En zelfs hierbij blijven er nog vaak restjes plastic achter.

  • Gerecycled plastic

Plastic recyclen is een noodzaak in de bestrijding van de plastic vervuiling. Er is immers enorm veel plastic in omloop en er komt steeds meer bij. Recyclen is dus zeker een goede keuze, maar recyclen alleen zal het probleem zeker niet oplossen. Hiervoor moeten vooral de productie van nieuw plastic verminderen.

Verandering van onderuit

Je vraagt je misschien af wat jij als enkeling kan doen om zo’n groot probleem aan te pakken. Wel, een heleboel! Als de verkoop van plastic producten mindert, zal de productie volgen. Dus door zoveel mogelijk voor plasticvrije alternatieven of verpakkingen van gerecycled plastic te kiezen kunnen we allemaal samen een verandering teweegbrengen. Hoe minder plastic producten er geproduceerd worden, hoe beter.

Low waste alternatieven voor de schoonmaak

Laten we terugkeren naar waar we begonnen zijn, de lenteschoonmaak. Hoe kan jij nu low waste gaan schoonmaken?

Oma weet raad

Reclame probeert ons aan te praten dat elk schoonmaakklusje een ander product nodig heeft met een andere felle kleur en zijn eigen plastic fles. Maar door terug te keren naar enkel goede basis producten kan je al deze verschillende flesjes buiten houden. Het volgende mag zeker niet ontbreken in jouw low waste schoonmaakkast:

Kant-en-klaar oplossingen

Heb je geen tijd of zin om telkens aan de slag te gaan met deze basics, dan kan je nog steeds voor zero waste oplossingen kiezen in de vorm van tabs of pods. Het principe is eenvoudig: je gooit de capsule in een fles of emmer, lengt het aan met water en laat de pod oplossen. Even schudden of roeren, en klaar!

Voor elk type schoonmaakmiddel bestaat er een low waste alternatief: badkamer reiniger of ontkalker, keukenreiniger of ontvetter, allesreiniger en vloerreiniger.

In ons assortiment vind je verschillende merken terug die geweldige oplossingen bieden om low waste aan de slag te gaan met schoonmaken (zonder plastic).

  • Ecopods: wateroplosbare capsules
  • Ocean Saver: schoonmaakoplossingen met plantaardige ingrediënten (en volledig biologisch afbreekbaar)
  • Homethings: planeet-positieve producten die je huis schoon houden
  • Biobaula: schoonmaaktabletten

Naast oplosbare producten kan je ook voor geconcentreerde producten kiezen die je dan kan aanlengen met water. Deze vind je bijvoorbeeld terug bij Sodasan en Ecover.

Ook refills bieden een oplossing. Door voor groter verpakkingen te kiezen bespaar je een boel kleinere plastic flesjes. Je kan meer lezen over de voordelen van refills in deze blog: https://www.biggreensmile.nl/article/3-redenen-om-voor-refills-te-kiezen.aspx

Sponsjes, borstels en doekjes

Ook de sponzen en andere schoonmaakmaterialen die je gebruikt bevatten vaak plastics, zoals een klassieke schuurspons. Hier bestaan plasticvrije alternatieven voor die zeker even goed zijn (en eigenlijk zelfs beter).

Schuursponzen zonder plastic vind je bijvoorbeeld bij Seep. Deze plantaardige sponsjes gaan langer mee dan de kleurrijke sponsjes van de supermarkt, én kan je tussendoor opfrissen in de vaatwasser of wasmachine. Hierdoor blijven ze extra hygiënisch.

Bij LoofCo vind je allerlei sponzen gemaakt van natuurlijke Loofah, een komkommerachtige plant die gedroogd wordt.

Gebruik je af en toe graag een afwasborsteltje, dan kan je kiezen voor een exemplaar met vervangbare kop zoals van Eco Living. De borstelharen zijn gemaakt van tampico, wat vezels van de agave cactus zijn. En het handvat is gemaakt van siliconen en roestvrij staal.

Ook een schoonmaakdoekje is handig voor tal van klusjes. Er bestaan heel veel sponsdoekjes gemaakt van katoen en cellulose zoals de doekjes van Sodasan, Eco Living en Ocean Saver. Deze samenstelling maakt dat de doekjes zeer goed absorberend zijn en wasbaar. Als ze versleten zijn, kan je ze makkelijk thuis composteren.

Gebruik wat je al hebt!

Voor je gaat shoppen, kijk dan eerst in je kast wat je nog hebt en maak van de gelegenheid gebruik om de kast op te ruimen en goed te organiseren zodat je een beter overzicht krijgt. En denk ook verder dan je voorraadkast alleen.

Wat heb je in huis dat je best kan hergebruiken voor schoonmaakwerk? Denk aan oude kledij of lakens waar je doekjes uit kan knippen (om bijvoorbeeld zelf schoonmaak wipes te maken zoals in deze blog beschreven staat).

Ook sprayflessen van oude schoonmaakmiddelen kan je bijvoorbeeld vaak nog gebruiken om azijn in te doen. Dat is extra handig om je spiegel of kraan te poetsen.

Tot slot kun je keukenafval gebruiken zoals schillen van citroen en ander citrusfruit om een allesreiniger te maken, om vieze geurtjes in de koelkast of vuilbak tegen te gaan, om een vaas of koffiepot te ontkalken, en nog veel meer.

En wist je dat koffiegruis ook een handig middeltje is om bijvoorbeeld de gootsteen te ontstoppen of vuile pannen te schuren? Je kan er ook erg vuile handen mee schoonschrobben. Zo zie je maar weer: de oplossingen om duurzaam schoon te maken zitten al  in een klein hoekje!

Tot slot

Door te kiezen voor low waste schoonmaakproducten met al de genoemde voordelen, kun je een effectievere en duurzamere schoonmaakroutine creëren die zowel jou als het milieu ten goede komt. Zoals je ziet kun je zelf dus al een grote impact maken – en dat start al bij schoonmaken.

We hebben recent ook een blog geschreven over duurzame menstruatieproducten. Als je benieuwd bent waarom dit zo belangrijk is voor de gezondheid van vrouwen en die van de planeet, lees dan vooral deze blog: https://www.biggreensmile.nl/article/duurzame-menstruatieproducten-de-beste-alternatieven.aspx