Duurzame Keuzes Maken Samen met je Kids

Als jij bewust kiest voor een groene levensstijl, wil je dit ongetwijfeld ook doorgeven aan je kinderen. Maar hoe maak je duurzaamheid begrijpelijk en leuk voor kinderen? En wat kun je als gezin doen om een positieve impact te hebben op het milieu? In deze blog delen we inspiratie en tips om samen met je kids duurzame keuzes te maken.

Tips om duurzamer te leven als gezin

Deze tips zullen niet alleen bijdragen aan een groenere planeet, maar ook zorgen voor waardevolle momenten en herinneringen binnen het gezin. Duurzaam leven hoeft namelijk helemaal niet saai te zijn; het maakt het leven juist leuker en betekenisvoller.

Recyclen

Een belangrijke stap naar een duurzamer gezinsleven is bewust omgaan met recycling. Maak er een gewoonte van om regelmatig je afval te scheiden. Leer je kinderen waarom het belangrijk is om afval te sorteren, en betrek ze actief bij het recyclingsproces. Bijvoorbeeld door samen plastic, papier en glas in de juiste bakken te deponeren. Eenvoudige acties maken een groot verschil.

Minder plastic

Verminder de plastic consumptie in je gezin door over te stappen op duurzame alternatieven. Hier zijn enkele eenvoudige veranderingen die je samen met je kinderen kunt doorvoeren:

  • Refills: refills zijn navulverpakkingen die je kunt gebruiken om producten opnieuw te vullen. Het is een duurzame oplossing voor gezinnen, waardoor je minder verpakkingsafval hebt.
  • Wasmiddelstrips: een kind kan de was doen met wasmiddelstrips. Door hier op over te stappen betrek je je kinderen bij een handigere en plasticvrije optie.
  • Herbruikbare tandenborstels: laat je kinderen wennen aan bamboe tandenborstels om de hoeveelheid wegwerpplastic te verminderen.
  • Oorstokjes: vervang traditionele oorstokjes door duurzame alternatieven, zoals herbruikbare of biologisch afbreekbare varianten. Neem bijvoorbeeld die van Hydrophil die 100% biologisch afbreekbaar zijn.
  • Hervulbare handzeep: gebruik hervulbare handzeep dispensers om de noodzaak van wegwerp plastic flessen te verminderen.
  • Duurzaam toiletpapier: maak de overstap naar duurzaam toiletpapier om plasticgebruik te verminderen.
  • Zeepbar: overweeg een zeepbar zoals die van The Lekker Company in plaats van vloeibare zeep voor een plasticvrije douche-ervaring. Het gebruik van zeepbars is niet alleen duurzaam, maar kan ook leuk zijn voor kinderen om te ontdekken.
  • Herbruikbare lunchtassen: de snacktassen van Fluf zijn perfect voor het meenemen van snacks of fruit naar school of werk. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, zodat je er zeker een vindt die jij of je kind leuk vindt
  • Herbruikbare food wraps: WaxWrap-food wraps zijn een milieuvriendelijke en praktische manier om voedsel te verpakken. Ze zijn perfect voor het bewaren van restjes, het inpakken van lunch of snacks, of het bewaren van fruit en groenten.

Kliekjesdag + eet minder vlees

Introduceer een wekelijkse 'kliekjesdag' om voedselverspilling te verminderen. Betrek je kinderen bij het plannen van maaltijden en het creatief gebruiken van restjes. Daarnaast kun je als gezin overwegen om minder vlees te eten. Verken samen vegetarische of plantaardige opties en ontdek nieuwe, duurzame recepten die zowel lekker als milieuvriendelijk zijn.

Minder met de auto

Gebruik minder vaak de auto en kies voor andere manieren van vervoer. Fiets bijvoorbeeld samen als gezin voor korte afstanden, wat ook een leuk avontuur kan zijn. Voor langere afstanden kun je samen het openbaar vervoer proberen of samen meerijden met anderen (carpoolen). Dit helpt niet alleen om duurzamer te leven, maar geeft ook kansen voor leuke momenten samen.

Duurzaam omgaan met energie

Breng bewustwording over energiegebruik binnen het gezin. Leer je kinderen de waarde van het uitschakelen van lichten en elektronische apparaten wanneer ze niet in gebruik zijn. Probeer als gezin energie te besparen door bijvoorbeeld zuinige apparaten te gebruiken en LED-verlichting te installeren. Samen kleine stappen nemen helpt om jullie huis energiezuiniger te maken.

Leuke activiteiten met je kids

Hier zijn enkele leuke activiteiten die niet alleen voor vermaak zorgen, maar ook de waardering voor de natuur en duurzaamheid stimuleren.

Ga op tuinsafari

Ontdek samen met je kinderen de natuur in je eigen tuin. Ga op zoek naar kleine beestjes, observeer planten en bloemen, en leer spelenderwijs over biodiversiteit. Het is niet alleen educatief maar ook gewoon heel erg leuk!

Een leuke manier om de biodiversiteit in je tuin te vergroten is door samen met je kinderen een Blossombs zaadbommetje te planten. Deze zaadbommetjes zorgen niet alleen voor mooie bloemen, maar leveren ook voedsel aan vlinders, bijen en hommels.

Voorleesboeken over de natuur en duurzaamheid

Voorleesboeken over de natuur en duurzaamheid kunnen een geweldige manier zijn om kinderen te leren over de schoonheid en kwetsbaarheid van onze planeet. Ze kunnen ook helpen om je kinderen te inspireren om duurzame keuzes te maken.

Je kunt hiervoor naar de bibliotheek, maar er zijn ook talloze voorleesboeken op het internet te vinden. Gebruik zoektermen als ‘planten en dieren’, ‘het milieu’, ‘klimaatverandering’, ‘afval’ en ‘duurzame energie’ gecombineerd met voorleesboek, en er zijn een overvloed aan boeiende verhalen beschikbaar.

Knutselen met afval

Verander afval in kunst! Heb je bijvoorbeeld lege melkpakken in huis? Hier kun je vogelvoeders van maken. Vul een lege melkpak met vetvrij broodkruimels en hang hem op in je tuin. Vogels zullen er dol op zijn!

Je kunt ook plastic flessen gebruiken als plantenpotten. Snijd de onderkant van plastic flessen af, vul ze met aarde en zaai er kruiden of kleine planten in. Of knip delen van een eierdoos uit en verf ze in verschillende kleuren. Voeg ogen, oren en andere details toe om schattige dieren te maken.

Nog een leuke manier is om met lege kartonnen dozen te knutselen. Maak hier bijvoorbeeld een speelgoedauto of -vliegtuig van. Gebruik verf, lijm en andere materialen om het speelgoed te versieren. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Met de fiets naar school

Maak van de dagelijkse reis naar school een avontuur. Fietsen is niet alleen gezond, maar het vermindert ook de CO2-uitstoot. Het is een geweldige en makkelijke manier om duurzaamheid aan de dagelijkse routine toe te voegen. Samen genieten van de frisse lucht en de buurt verkennen op de fiets maakt de reis naar school niet alleen milieuvriendelijker, maar ook leuker!

Samen koken

Betrek je kinderen bij het kookproces. Dit is een geweldige kans om te praten over de herkomst van ingrediënten, hoe voedsel wordt verbouwd en waarom het belangrijk is om bewuste keuzes te maken bij het kiezen van wat er op tafel komt. Daarnaast kan het een leuke manier zijn om nieuwe recepten uit te proberen en als gezin bewust te genieten van heerlijke, zelfbereide maaltijden.

Leg samen een moestuin aan

Samen een moestuin beginnen is niet alleen leerzaam, maar ook ontzettend leuk! Het proces van zaaien en zien hoe je eigen groenten en kruiden groeien, biedt waardevolle inzichten in de natuurlijke groeicyclus. Het kweken van je eigen voedsel maakt kinderen bewuster van waar hun eten vandaan komt en stimuleert verantwoordelijkheidsgevoel.

Belangrijke tips voor het maken van duurzame keuzes

Duurzame keuzes maken als gezin gaat verder dan alleen handelingen; het draait om een levensstijl. Hier zijn enkele waardevolle tips om duurzaamheid onderdeel te maken van het dagelijkse leven.

Walk the walk and talk the talk

Geef zelf het goede voorbeeld door consistent te handelen volgens de duurzame keuzes die je maakt voor je gezin. Hier zijn enkele manieren waarop je dat kunt doen:

  • Tweedehandskledij: als je tweedehandskleding voor je kinderen kiest, doe dit dan ook voor jezelf. Laat zien dat duurzaamheid belangrijk is voor iedereen in het gezin,
  • Duurzame vakantie: als je kiest voor een duurzame gezinsvakantie, vermijd dan tegenstrijdige keuzes, zoals met het vliegtuig op een stedentrip met vrienden gaan.

Doe het samen

Betrek je kinderen actief bij de duurzame beslissingen die je als gezin neemt. Samenwerking is belangrijk voor een duurzame levensstijl. Hier zijn enkele manieren om dit te bereiken:

  • Samen het menu samenstellen: laat je kinderen meehelpen bij het samenstellen van het menu. Het is niet alleen educatief, maar het maakt ook bewuste keuzes duidelijk voor hen.
  • Verantwoordelijkheid geven: geef je kinderen verantwoordelijkheid, zoals het uitdoen van alle lichten bij het verlaten van het huis. Dit versterkt het gevoel van betrokkenheid bij duurzame gewoonten.
  • Duurzaam speelgoed zoeken: ga samen op zoek naar duurzaam speelgoed. Dit laat ook zien dat er milieuvriendelijke alternatieven zijn.

Maak ruimte voor dialoog

Goede communicatie is belangrijk omdat het voor een betere samenwerking en begrip zorgt. Als mensen elkaar begrijpen, zijn ze meer geneigd elkaars standpunten te respecteren en samen te werken.

Zo zorg je voor een open sfeer waarin vragen en compromissen mogelijk zijn:

  • Beantwoord hun vragen: sta open voor vragen van je kinderen en leg uit waarom bepaalde keuzes worden gemaakt.
  • Sta open voor compromissen: begrijp dat niet iedereen dezelfde visie op duurzaamheid deelt. Sta open voor compromissen, vooral als je kinderen (of je partner) het niet eens zijn met bepaalde keuzes.
  • Onthoud: imperfect duurzaam is beter dan helemaal niets doen. Door deze principes toe te passen, bouw je samen aan een duurzame levensstijl binnen je gezin.

Samen schoonmaken: een duurzame afsluiting

Nu je samen met je kinderen de weg naar duurzaamheid hebt verkend, is het tijd om een andere belangrijke gewoonte te introduceren: samen schoonmaken. Het betrekken van je kinderen bij huishoudelijke taken is niet alleen een manier om verantwoordelijkheid te delen, maar het heeft ook een duurzame impact.

Laat je kinderen meehelpen bij het schoonmaken van de ruimtes waarin ze leven. Gebruik veilige, milieuvriendelijke schoonmaakproducten en leg uit waarom deze keuze beter is voor de gezondheid van de planeet en hun eigen welzijn. 

Wist je dat schoonmaken ook minimalistisch kan zijn? We hebben allerlei tips geschreven om minimalistisch schoon te maken. Met slechts een paar duurzame producten kun je op een effectieve manier een opgeruimde leefomgeving creëren.