B Corp: Wat is het en welke merken doen mee?

Maart is B Corp Maand! Dit jaar vieren we extra feest, want vorig jaar sloot Big Green Smile zich aan bij de B Corp community. Maar wat is B Corp nu precies? En wat betekent dit voor jou als klant? In dit artikel nemen we je mee door de wereld van B Corps, vertellen we over onze eigen bijdrage en delen we de merken die ook het B Corp-logo dragen.

Wist je dat wereldwijd al meer dan 6.000 bedrijven in 150 landen deel uitmaken van de B Corp-beweging? De community groeit snel, en steeds meer ondernemingen sluiten zich aan bij dit initiatief voor een betere wereld.

Wat is B Corp?

B Corps zijn bedrijven die zich inzetten voor een betere wereld. Ze streven naar een positieve impact op mens en planeet, en dat op een transparante en verantwoorde manier. Dit doen ze door te voldoen aan hoge standaarden op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur. Ze geloven dat winstmaximalisatie niet het enige doel van een bedrijf mag zijn.

De B Corp-filosofie is gebaseerd op drie pijlers:

 • People: B Corps zetten zich in voor eerlijke lonen, goede arbeidsomstandigheden en diversiteit en inclusie.
 • Planet: B Corps streven naar een minimale ecologische voetafdruk en dragen bij aan een duurzame toekomst.
 • Profit: B Corps geloven in winstoogmerk, maar niet ten koste van mens en milieu. Winst wordt gezien als een middel om de missie te realiseren.

Wat maakt B Corps uniek?

Om een B Corp-certificering te krijgen, moeten bedrijven een score behalen in het B Impact Assessment. Dit beoordelingsproces kijkt naar verschillende aspecten, zoals hoe het bedrijf het milieu beïnvloedt, hoe het met zijn werknemers omgaat, zijn betrokkenheid bij de gemeenschap en hoe open en eerlijk het is.

Hoe hoger de score, hoe groter de positieve impact. Een B Corp-score van 80 of hoger is vereist om het certificaat te behalen. Bedrijven met een score van 100+ behoren tot de top 10% van meest impactvolle B Corps.

Verder onderscheiden B Corps zich van andere bedrijven door de volgende punten:

 • Betrouwbaar en transparant: B Corps worden streng gecontroleerd door B Lab, een onafhankelijke organisatie. Dit zorgt ervoor dat ze altijd hun best doen om een ​​positieve impact te maken.
 • Streven naar verbetering: B Corps zijn verplicht om hun impact op mens en milieu te meten en te verbeteren. Ze willen elk jaar beter scoren op de B Impact Assessment.
 • Delen van waarden: B Corps zijn transparant over hun doelen en prestaties. Ze delen hun waarden met klanten en partners.
 • Concrete stappen: B Corps praten niet alleen over hun idealen, ze doen er ook iets aan. Ze zetten zich in voor een betere wereld.

Hoe herken je een B Corp?

B Corp-bedrijven zijn te herkennen aan het B Corp-logo. Dit logo is een keurmerk dat garandeert dat het bedrijf voldoet aan hoge standaarden op het gebied van sociale en ecologische prestaties, transparantie en verantwoordelijkheid. Hier vind je alle B Corp merken die we verkopen, waarbij duidelijk een B-Corp logo te zien is.

Big Green Smile en B Corp

Bij Big Green Smile geloven we dat een betere wereld begint met kleine, duurzame stappen. We zijn dan ook trots om een B Corp-gecertificeerd bedrijf te zijn, wat betekent dat we voldoen aan de hoogste standaarden op het gebied van sociale en ecologische prestaties, transparantie en verantwoordelijkheid. We zetten ons continu in om onze impact op mens en planeet te verkleinen.

Onze missie is het presenteren van de beste duurzame en natuurlijke merken van over de hele wereld. Zo creëren we een hoekje van die betere wereld hier bij Big Green Smile. We doen dit onder andere door:

 • Duurzame producten te verkopen: we selecteren onze producten met zorg en letten op factoren zoals duurzaamheid, circulariteit en fairtrade.
 • Onze ecologische voetafdruk te verkleinen: we investeren in groene energie, waterbesparende maatregelen en efficiënt transport.
 • Een sociale en inclusieve werkomgeving te creëren: we bieden onze medewerkers een fijne en gezonde werkomgeving, met aandacht voor diversiteit en inclusie.

B Corp merken in onze webshop

Bij Big Green Smile omarmen we de kracht van positieve verandering. We zijn dan ook trots om een breed scala aan B Corp gecertificeerde merken aan te bieden in onze webshop.

We lichten we graag een aantal van onze B Corp merken uit, met hun missie en focusgebieden.

Weleda

Weleda, opgericht in 1921, staat al bijna een eeuw bekend om het brengen van het beste van de natuur in de vorm van natuurlijke cosmetica, zelfzorgmiddelen en geneesmiddelen.

Weleda behaalde in 2021 een B Corp-certificering met een score van 106.9. Weleda streeft naar gezondheid en welzijn in harmonie met de natuur. Ze gebruiken alleen natuurlijke en biologische ingrediënten om hoogwaardige cosmetica en geneesmiddelen te produceren. Weleda laat zien dat winstgevendheid hand in hand kan gaan met een positieve impact.

Weleda legt de nadruk op:

 • Biodiversiteit: Weleda bezit wereldwijd verschillende teeltprojecten waar op een biodynamische manier wordt verbouwd. Ze zetten zich in om de biodiversiteit te bevorderen en een gezonde planeet te creëren.
 • Duurzaamheid: Weleda wil klimaatneutraal worden en meer duurzame oplossingen vinden voor transport en verpakkingen. Ze streven naar een minimale ecologische voetafdruk.
 • Sociale verantwoordelijkheid: Weleda investeert in eerlijke handel en langdurige relaties met hun leveranciers. Ze zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en een eerlijke vergoeding voor hun medewerkers.

Bekijk hier ons assortiment Weleda producten.

Faith in nature

Faith in Nature is een merk dat al meer dan 30 jaar natuurlijke en ethische verzorgingsproducten maakt. Ze zijn trots om een gecertificeerde B Corp te zijn en behaalden een score van 82,9. Hoewel Rivka het bedrijf heeft gestart, is de natuur altijd de baas geweest. Het vertrouwen in de natuur delen ze met jou door middel van hun natuurlijke verzorgingsproducten. Ze zijn ervan overtuigd dat iedereen toegang moet hebben tot de natuur. Hun overtuiging is simpel: wanneer we allemaal verbonden zijn met de natuur, zullen we ons er ook allemaal aan verbinden om het te beschermen.

Faith in Nature legt de nadruk op:

 • Een gezonde planeet: Faith in Nature gebruikt hernieuwbare energie, gerecyclede flessen en streeft naar een minimale CO2-voetafdruk.
 • Transparantie: Faith in Nature is B Corp-gecertificeerd en wordt voortdurend geëvalueerd op hun impact.
 • Eerlijke handel: Faith in Nature werkt samen met leveranciers die ethische praktijken en minimale milieuschade bevestigen.
 • Innovatie: Faith in Nature zoekt voortdurend naar nieuwe manieren om hun producten te verduurzamen.

Bekijk hier ons assortiment Faith in Nature producten.

Naif

In 2013, toen Jochem en Sjoerd allebei vader werden, ontdekten ze schadelijke ingrediënten in babyverzorgingsproducten. Daarom startten ze Naïf, verzorgingsproducten voor baby's en kinderen, met natuurlijke ingrediënten die goed zijn voor de huid en de planeet. Inmiddels heeft Naïf een compleet assortiment voor jong en oud. Naïf is een officiële B Corp met een indrukwekkende score van 111.9. Hun missie draait om eenvoudig en zorgeloos winkelen, met duurzame producten zonder schadelijke toevoegingen. Door microplasticvrije producten en bioplastische verpakkingen dragen ze bij aan een beter milieu.

Naïf legt de nadruk op:

 • Duurzame producten: Naïf gebruikt natuurlijke ingrediënten en bioplastische verpakkingen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Ze vermijden minerale oliën, conserveringsmiddelen en microplastics.
 • Transparantie: Naïf is B Corp-gecertificeerd en deelt alle informatie over de herkomst en samenstelling van hun producten op hun website en verpakkingen, zodat consumenten bewuste keuzes kunnen maken.
 • Sociale verantwoordelijkheid: Naïf investeert in eerlijke handel, goede arbeidsomstandigheden en werkt samen met lokale leveranciers. Hun producten worden in Nederland geproduceerd.
 • Community: Naïf is betrokken bij organisaties zoals de Plastic Soup Foundation en deelt kennis om anderen te inspireren.

Bekijk hier ons assortiment Naïf producten.

Seepje

Seepje is een bijzonder bedrijf dat zich inzet voor een schonere én mooiere wereld. Ze zijn trots om een B Corp te zijn, met een indrukwekkende score van 104.0. Wat maakt Seepje zo bijzonder? Seepje's missie is om natuurlijke ingrediënten te gebruiken, zoals schillen van de Sapindus-vrucht uit Nepal, om synthetische was- en poetsmiddelen te vervangen. Hierdoor dragen ze bij aan een schonere wereld en betere leefomstandigheden in India en Nepal. Seepje zet zich in voor gelijkheid en eerlijke kansen.

Seepje legt de nadruk op:

 • Natuurlijke producten: Seepje streeft naar producten die voor minstens 99% uit natuurlijke ingrediënten bestaan, zonder onnodige fossiele grondstoffen. Ze gebruiken plantaardige en minerale ingrediënten uit duurzame bronnen.
 • Duurzame productie: Seepje investeert constant in duurzame productieprocessen en verpakkingen. Ze verminderen hun ecologische voetafdruk door energie te besparen, water te hergebruiken en afval te verminderen.
 • Sociale verantwoordelijkheid: Seepje draagt bij aan eerlijke kansen en betere leefomstandigheden. Ze werken samen met lokale partners in India en Nepal en creëren werkgelegenheid in Nederland met behulp van sociale werkplaatsen.

Bekijk hier ons assortiment Seepje producten.

The Lekker company

The Lekker Company, opgericht door Dewi, is ontstaan uit de wens om eenvoudige en begrijpelijke huidverzorgingsproducten te creëren. The Lekker Company heeft als B Corp een sterke score van 104.1. De missie van The Lekker Company gaat verder dan alleen duurzame producten: ze streven naar positieve en duurzame verbeteringen, zowel binnen hun bedrijf als daarbuiten. Ze hebben zelfs een stichting opgericht die 1% van hun inkomsten schenkt aan non-profitorganisaties.

The Lekker Company legt de nadruk op:

 • Natuurlijke ingrediënten: The Lekker Company gebruikt minstens 99% natuurlijke ingrediënten in hun producten. Ze gebruiken geen schadelijke stoffen.
 • Duurzame productie: The Lekker Company investeert in duurzame productieprocessen en verpakkingen. Ze minimaliseren hun ecologische voetafdruk door energie te besparen, water te hergebruiken en afval te verminderen.
 • Sociale verantwoordelijkheid: The Lekker Company investeert in eerlijke handel en goede arbeidsomstandigheden. Ze steunen lokale gemeenschappen en goede doelen.
 • Transparantie: The Lekker Company is transparant over hun ingrediënten, productieprocessen en impact. Ze delen hun waarden en visie met hun klanten

Bekijk hier ons assortiment The Lekker Company producten.

The Good Roll

The Good Roll is een bijzondere B Corp met een score van 111.0. Ze hebben een heldere missie: veilige en schone toiletten voor iedereen! Ze maken 100% Europees gerecycled én bamboe toiletpapier. Maar het gaat verder dan dat. Met 50% van hun nettowinst bouwen ze toiletten in Ghana. Dit initiatief is ontstaan vanuit de schokkende cijfers dat wereldwijd 2,3 miljard mensen geen toegang hebben tot veilige toiletten, en er dagelijks 27,000 bomen worden gekapt voor toiletpapierproductie.

The Good Roll legt de nadruk op:

 • Duurzaamheid: The Good Roll wil de ecologische voetafdruk van papierwaren verminderen en bijdragen aan een circulaire economie.
 • Sociale verantwoordelijkheid: The Good Roll heeft een sociale onderneming voor het verpakken van hun producten, waar meer dan 75 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werken.
 • Transparantie: The Good Roll deelt niet alleen duurzame producten maar ook een directe maatschappelijke bijdrage. Ze zijn open over hun impact en delen hun missie.

Bekijk hier ons assortiment The Good Roll producten.

Samen kunnen we een verschil maken

Ook al is maart de B Corps maand, de aandacht voor B Corps en de kracht van bewuste consumptie mag het hele jaar door blijven bestaan. Door te kiezen voor producten van B Corp-gecertificeerde merken, zoals die in dit artikel besproken zijn, draag je bij aan een betere wereld.

Vergeet niet dat zelfs kleine stappen een verschil maken. Gebruik bijvoorbeeld plasticvrije alternatieven en verminder je energieverbruik. Deel je kennis over B Corps en de voordelen van bewuste consumptie met familie, vrienden en collega's.