Wat is baking soda en hoe gebruik je het?

Baking soda - je hebt er vast wel eens van gehoord. Misschien staat er zelfs een doosje in je keukenkastje, maar wist je eigenlijk dat je hier heel wat schoonmaakklussen makkelijker en duurzamer mee maakt? Helaas circuleren er ook wat onjuiste tips.

Daarom gaan we in deze blog dieper in op dit veelzijdige ingrediënt en ontdekken we wat het is en hoe je het kunt gebruiken. Dit is niet alleen in de keuken, maar ook voor allerlei andere handige toepassingen in en rondom het huis. Zo ben je klaar voor de voorjaarsschoonmaak.

Wat is baking soda?

Baking soda is een natuurlijk mineraal dat voorkomt in gesteenten. Tegenwoordig halen we het uit een chemische reactie tussen krijt en zout. En raad eens? Het zit zelfs in ons lichaam! Het is een soort zout dat basisch is, het tegenovergestelde van zuur. En dat maakt het handig om vetten te verwijderen, dingen schoon te maken en nare geurtjes te bestrijden.

Ook heeft het een schurende werking en werkt het goed samen met zure middelen, zoals azijn om bijvoorbeeld zeepresten op te lossen. Het heeft een bindend effect en is dan ook geschikt om vieze geurtjes weg te halen, zoals die in je schoenen, afvalbak, kattenbak of om zelfs de vacht van je hond op te frissen.

De voordelen van schoonmaken met baking soda

Baking soda kopen is een slimme zet als je een duurzamer leven wilt leiden. Het is namelijk een natuurlijke, milieuvriendelijke stof. En wist je dat het ook nog eens heel goed reinigt en ontvet? Daarom wordt het gezien als een groen alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen.

Goed voor het milieu

Schoonmaken met baking soda is een stuk beter voor het milieu, omdat standaard schoonmaakproducten vaak schadelijke stoffen bevatten. Denk hierbij aan ingrediënten als alcohol, bleekmiddel en ammonia – en nog veel meer. Vlekverwijderaars en glasreinigers hebben bijvoorbeeld  oplosmiddelen en drijfgassen die bijdragen aan smogvorming en luchtvervuiling.

Na het schoonmaken spoelen we deze stoffen door de gootsteen, waarna ze in het riool terechtkomen. Rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen deze stoffen grotendeels uit het water filteren, maar dit kost enorm veel energie. Niet alle schadelijke stoffen worden verwijderd, waardoor ze uiteindelijk in onze rivieren en oceanen terechtkomen.

Goed voor je gezondheid

Niet alleen is baking soda goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Traditionele schoonmaakmiddelen kunnen namelijk je luchtwegen irriteren en zelfs ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Denk maar aan chloorbleekmiddel en ovenreinigers, die giftige stoffen bevatten die je huid kunnen beschadigen bij contact.

In tegenstelling tot chemische schoonmaakmiddelen, is baking soda een natuurlijke stof die geen schadelijke dampen of irriterende stoffen bevat. Dit maakt het een veilige keuze voor mensen met allergieën, astma of andere gevoeligheden.

Bakken en schoonmaken? Niet elke soda is dezelfde

Elke soort soda heeft zijn eigen toepassing en het is belangrijk om ze goed te onderscheiden, zodat je ze op de juiste manier kunt gebruiken.

Baking soda en schoonmaaksoda

Baking soda, ook bekend als natriumbicarbonaat, is een veelgebruikt ingrediënt bij het bakken. Maar er bestaat ook schoonmaaksoda of kristalsoda, wat eigenlijk natriumcarbonaat is.

Let op: de schoonmaaksoda is niet geschikt voor consumptie of persoonlijke verzorging. Het verschil tussen deze twee zit hem vooral in de korrelgrootte. Baking soda is fijn van structuur, terwijl schoonmaaksoda meer lijkt op grove kristalsuiker en veel krachtiger is voor schoonmaakklussen.

Natriumpercarbonaat

Daarnaast hebben we nog natriumpercarbonaat, een ander soort soda. Als je deze soda met water mengt, ontstaat er een bleekmiddel: waterstofperoxide. Deze vorm wordt vaak gebruikt voor de was of om schimmel te verwijderen in de badkamer. Percarbonaat is ook erg geschikt om herbruikbare luiers en herbruikbaar maandverband te wassen

Deze klussen klaar je met soda

Met de onderstaande tips ontdek je hoe je met baking soda veel van je traditionele schoonmaakartikelen kunt vervangen.

De was

 • Versterken van de waskracht: voeg baking soda toe aan je wasmiddel om de waskracht te verbeteren en je kleuren op te frissen.
 • Wasverzachter: gebruik baking soda in het wasverzachterbakje van je wasmachine om de was zachter te maken en geuren te verdrijven.
 • Ontvlekken: laat je was vooraf weken in water met baking soda.

In de woonkamer

 • Tapijten opfrissen: strooi baking soda over je tapijt en laat het een paar uur intrekken. Daarna kun je je tapijt stofzuigen om het te ontgeuren en te verfrissen.
 • Stoffen bank schoonmaken: maak een pasta van baking soda en water en breng deze aan op de vlekken in je bank. Laat het intrekken en breng het vervolgens op met een vochtige doek.
 • Vieze randen schoonmaken: baking soda heeft een reinigend, schurend en blekend effect, ideaal voor het schoonmaken van de badkuip, douche of wastafel. Zeep en kalkaanslag verwijderen doe je het beste met een badkamerreiniger of kalkverwijderaar.

In de badkamer

 • Afvoer ontstoppen: giet baking soda en azijn in de afvoer en laat het 15 minuten bruisen. Spoel het vervolgens door met heet water om de afvoer te ontstoppen.
 • Toilet schoonmaken: baking soda werkt tegen geurtjes en heeft een reinigend en schurend effect. Daarom is het ideaal om je toilet op te frissen. Om afgezette kalkaanslag te verwijderen gebruik je beter een toiletreiniger of zelfgemaakt bruisend toiletblok waarbij je citroenzuur toevoegt om te ontkalken.

In de keuken

 • Natriumbicarbonaat is een prima ontvetter: gebruik baking soda om ovenschalen en potten met aangekoekte etensresten schoon te maken.
 • De oven zelf schoonmaken. strooi baking soda op de bodem van de oven en verwarm deze op 100°C. Laat het afkoelen, veeg het schoon met een vochtige doek.
 • Snijplanken schoonmaken. maak een pasta van baking soda en water en wrijf hiermee je snijplanken schoon.
 • In de vaatwasser. strooi baking soda rechtstreeks op de vuile vaat om etensresten te verwijderen en de vaatwasser te ontgeuren. 

Tip: vuile handen na het tuinieren kan je ook met baking soda bestrijden. Wrijf wat baking soda tussen je natte handen en afspoelen.

Opgelet: je mag natriumbicarbonaat niet gebruiken op aluminium, zijde en wol.

Baking soda producten in ons assortiment

In ons assortiment vind je verschillende baking soda producten die elk hun eigen unieke eigenschappen hebben en handig zijn voor verschillende schoonmaakklussen.

Heb je bijvoorbeeld een zware schoonmaakklus? Dan is de GreenHub Kristalsoda een goede keuze. Dit poeder is geconcentreerder en krachtiger dan traditionele huishoudsoda’s en perfect voor het verwijderen van vlekken op verschillende oppervlakken.

Voor een veelzijdige reiniger die geschikt is voor allerlei klusjes in huis, zoals het schoonmaken van tegels, de oven, de vaatwasser en het sanitair, kun je kiezen voor Ecodoo Natriumbicarbonaat.

Op zoek naar een effectief bleekmiddel en vlekkenverwijderaar voor de was en het schoonmaken van voegen in de badkamer? Dan is Droguerie Ecologique Waterstofperoxide een goede optie.

Voor het reinigen van textiel, steen en parket is de Driehoek Vloeibare Soda een handig product dat grondig reinigt en de oppervlakken verzorgt.

En als je vlekken wilt verwijderen en je was weer wit wilt maken, is de Ecodoo Ontvlekker & Witmaker met Percarbonaat een goede keuze. Let wel op de gebruiksaanwijzingen en test het eerst op een onopvallende plek.

Extra tips om baking soda te gebruiken

Naast het schoonmaken heeft baking soda nog zoveel meer te bieden. Hier zijn een paar handige tips voor het gebruik van baking soda in je dagelijks leven: de mogelijkheden zijn eindeloos!

 • Gebruik baking soda als luchtverfrisser: strooi een beetje baking soda in de bodem van vuilnisbakken, kattenbakken of schoenen om onaangename geuren te absorberen.
 • Reinig groenten en fruit: maak een mengsel van water en baking soda om groenten en fruit grondig te reinigen en eventuele resten van pesticiden te verwijderen.
 • Ontgeur je koelkast: plaats een open bakje baking soda in de koelkast om nare geurtjes te absorberen en de koelkast fris te houden.
 • Verwijder vuil en geurtjes uit sportschoenen: strooi wat baking soda in je sportschoenen en laat het een nacht zitten om zweet en geurtjes te absorberen.
 • Maak je zilveren sieraden schoon: maak een pasta van baking soda en water en gebruik een zachte doek om je zilveren sieraden op te poetsen en te laten glanzen.
 • Maak je BBQ rooster schoon: strooi wat baking soda op een vochtige spons en schrob het BBQ rooster om aangekoekte resten te verwijderen.
 • Gebruik baking soda om je tanden te poetsen: baking soda helpt om tandplak te verwijderen en je tanden witter te maken.
 • Gebruik baking soda als deodorant: baking soda neutraliseert zweetgeur en kan je helpen om fris te blijven.

Ontdek meer over duurzaam schoonmaken

Door over te stappen op groenere alternatieven zoals baking soda, maak je niet alleen je huis schoon, maar kies je ook voor een gezondere keuze voor jou en je gezin. Je beschermt jezelf tegen schadelijke stoffen en zorgt voor een gezondere leefomgeving.

Dus, waar wacht je nog op? Probeer baking soda eens uit en maak een stap richting een schoner én gezonder leven!

Wil je meer tips voor een duurzamer huishouden? Bekijk dan ook onze andere blogs over: