Wat kan je allemaal refillen?

Bij refills denk je misschien al gauw aan je handzeep. Maar er is een heleboel meer dat je kan refillen. Je hebt misschien nooit gedacht aan het bijvullen van schoonmaakmiddelen, shampoo, conditioner, en zelfs afwasmiddel. Toch is het mogelijk, en het is een eenvoudige manier om minder afval te produceren en onze aarde gezonder te houden.

Door te kiezen voor refills verminder je de hoeveelheid plastic verpakkingen die uiteindelijk op stortplaatsen belanden. En dat is een win-win voor jou en de planeet. Ontdek waarom refills een duurzame keuze zijn en hoe jij hier mee aan de slag kan gaan.

Voordelen van refills voor het milieu en jezelf

Refills zijn herbruikbare verpakkingen voor allerlei soorten producten. Door te kiezen voor refills, draag je bij aan een schonere planeet én bespaar je geld.

Voordelen voor het milieu

  • Minder afval: door herbruikbare verpakkingen te gebruiken, gooi je minder weg. Dit scheelt bergen plastic en andere materialen die anders in de verbrandingsoven of op de vuilnisbelt belanden.
  • Besparing op grondstoffen: de productie van herbruikbare verpakkingen vraagt minder grondstoffen dan die van wegwerpverpakkingen. Dit is belangrijk, omdat onze planeet steeds meer te maken krijgt met schaarste aan grondstoffen.
  • Minder CO2-uitstoot: de productie en het transport van herbruikbare verpakkingen stoot minder CO2 uit dan die van wegwerpverpakkingen. CO2 is een broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde.
  • Besparing op de lange termijn: in het begin lijken refills soms duurder, maar op de lange termijn bespaar je geld. Je hoeft namelijk niet steeds een nieuwe verpakking te kopen.
  • Gemak: steeds meer winkels bieden refills aan, waardoor het steeds eenvoudiger wordt om je favoriete producten te hergebruiken. Je moet bovendien minder vaak winkelen en bespaart dus ook tijd.
  • Goed gevoel: door te kiezen voor refills, draag je bij aan een duurzamere wereld. Dit geeft je een goed gevoel over jezelf en je levensstijl.

Voordelen voor jezelf

  • Besparing op de lange termijn: in het begin lijken refills soms duurder, maar op de lange termijn bespaar je geld. Je hoeft namelijk niet steeds een nieuwe verpakking te kopen.
  • Gemak: steeds meer winkels bieden refills aan, waardoor het steeds eenvoudiger wordt om je favoriete producten te hergebruiken. Je moet bovendien minder vaak winkelen en bespaart dus ook tijd.
  • Goed gevoel: door te kiezen voor refills, draag je bij aan een duurzamere wereld. Dit geeft je een goed gevoel over jezelf en je levensstijl.

Wist je dat je dit ook kan hervullen? Deodoranten, douchegel, shampoo en meer!

Herkenbaar? Een badkamerkast vol met plastic flessen van deodorant, douchegel en shampoo. En in de voorraadkast stapelen de schoonmaakmiddelen zich op. Maar wist je dat je veel van deze producten ook kunt hervullen? Steeds meer merken bieden refills aan, waardoor je een duurzamere keuze kunt maken. We helpen je graag op weg.

Refills voor verzorgingsproducten

Hieronder geven we een aantal voorbeelden van uitstekende refills voor verzorgingsproducten:

Douchegel

  • Seepje Shower Gel White Peach & Cedarwood: maak met deze navulling in een handomdraai 300 ml verfrissende douchegel met de heerlijke geur van witte perzik en cederhout. Bespaar per navulling een plastic fles van 300 ml!
  • Faith in Nature Kokosnoot Bad-en Douchegel: ervaar een vakantiegevoel met deze verfrissende gel, verrijkt met biologische kokosnoot, glycerine en vitamine E. Hiermee vul je maar liefst 13 keer de originele Faith in Nature Kokosnoot Bad- en Douchegel fles.

Bodylotion

  • Miniml Hand & Bodylotion Vanille: hervul je Miniml Hand & Bodylotion Vanille - 500ml met deze 1L refill. De lotion hydrateert en verzacht je huid met sheaboter en minerale olie. Ook verkrijgbaar in 5L refill voor extra voorraad en een nog duurzamere keuze.

Deodorant

  • Salt of the Earth Amber & Sandalwood Deodorant Spray: kies voor natuurlijke bescherming met deze deodorant op basis van minerale zouten, magnesium en aloë vera. Hiermee vul je het sprayflesje tot 5 keer na. Geniet van langdurige bescherming zonder witte strepen op je kleding.
Tip: Liever een roll-on of een stick in plaats van een spray deodorant. Ook hier vind je navulbare varianten van bij Salt of the Earth.  Ook de deodorant sticks van Wild in aluminium case zijn fijne, hervulbare alternatieven voor je deodorant

Shampoo

  • Miniml Shampoo Kokosnoot: hervul je Miniml Shampoo Kokosnoot - 500ml met deze 5L refill. Deze sulfaatvrije shampoo, verrijkt met voedende kokosnoot, zorgt voor zijdezacht haar en is geschikt voor dagelijks gebruik. Vegan, biologisch afbreekbaar en vrij van schadelijke stoffen.

Tip: het merk Attitude heeft een breed assortiment natuurlijke verzorgingsproducten voor het hele gezin, met navulbare opties voor shampoo, douchegel, deodorant en meer. Bij Faith in Nature zie je ook veel mogelijkheden aan navulbare producten.

Refills voor schoonmaakmiddelen

Ook voor je schoonmaakmiddelen zijn er handige refills, zoals:

Wasmiddel

  • Attitude Vloeibaar Wasmiddel Wildflowers: dit plantaardige wasmiddel is zacht voor de aquatische omgeving en heeft een krachtige reinigingswerking. Deze refill is goed voor maar liefst 160 wasbeurten.
  • Ecover Vloeibaar Wasmiddel Universal: dit ecologische wasmiddel bestrijdt hardnekkige vlekken, laat kleuren opnieuw stralen en is zacht voor de gevoelige huid. Met deze refill kan je jouw fles Ecover Universal vloeibaar wasmiddel 1.5L meer dan 3 keer navullen – wat goed is voor zo’n 100 wasbeurte

Kalkreiniger

  • Bio-D Kalkreiniger Spray Refill: een sterke reiniger die kalkaanslag aanpakt. Het maakt je kranen, tegels, doucheschermen en gootstenen schoon met natuurlijke ingrediënten. Deze refill is niet alleen vriendelijk voor de planeet en dierproefvrij, maar stelt je ook in staat om tot 10 keer je fles te hervullen.

Allesreiniger

  • Ecover Allesreiniger Citroengras & Gember: verwijdert moeiteloos vuil en vet van alle harde oppervlakken. De plantaardige ingrediënten zijn zacht voor de huid, terwijl de heerlijke frisse geur van citroengras & gember een aangename sfeer creëert. De fles is gemaakt van gerecycled en plantaardig plastic. Met de navulverpakking bespaar je 46% plastic!

Azijn spray

  • Miniml Witte Azijn Sorrento Citroen: een multifunctionele krachtpatser met talloze toepassingen. De azijn is krachtig tegen vuil en vet en heeft een frisse citroengeur. Het product is natuurlijk, biologisch afbreekbaar en vegan. De azijn spray is ook verkrijgbaar in een 1L navulverpakking.

Tip: het merk Bio-D produceert veganistische, dierproefvrije en ecologische schoonmaakmiddelen met allerlei navulbare opties voor het huishouden. Ook Ecover is een leidend merk in ecologische schoonmaakmiddelen en heeft veel navulbare producten.

Hoe begin je met refills?

Refills gebruiken is dus goed voor het milieu – maar het is ook verrassend eenvoudig. Hier zijn een paar stappen om te beginnen:

  • Ontdek welke producten je kunt hervullen: kijk rond in je buurt, bijvoorbeeld in fysieke winkels of online op onze webshop, om te zien welke producten navulbaar zijn. Steeds meer merken bieden deze optie aan.
  • Kies herbruikbare verpakkingen: ga voor verpakkingen die je keer op keer kunt hergebruiken. Dit kunnen glazen flessen, plastic flessen of metalen blikken zijn. Kies wat het beste bij jou past.
  • Maak het handig voor jezelf: zorg ervoor dat je altijd je herbruikbare verpakkingen bij de hand hebt. Op die manier kun je ze makkelijk gebruiken wanneer je ze nodig hebt. Denk aan handige plekken waar je ze kunt bewaren, zodat je ze niet vergeet.
  • Maak er een routine van: neem de tijd om je refills te hervullen en geniet van het gevoel dat je bijdraagt aan een schonere planeet.

Je voorraadkast opruimen

Een nette voorraadkast is niet alleen handig voor navulverpakkingen, maar het helpt je ook om niet langer te zoeken naar verloren spullen. En met navulverpakkingen hoef je niet steeds te controleren of je iets moet kopen. Na het bijvullen heb je voldoende tijd om te beslissen wanneer je een nieuwe refill wilt bestellen, zodat je nooit plotseling zonder zit. Makkelijk, toch?

Hier zijn wat handige tips om je voorraadkast te organiseren en ruimte te maken voor handige navulverpakkingen:

  1. Haal alles eruit: begin met een lege voorraadkast. Zet alles op tafel, het aanrecht of de grond.
  2. Weg met lege verpakkingen en oude producten: gooi weg wat leeg is of te oud. Dat schept meteen ruimte.
  3. Geef weg wat je niet gebruikt: als je iets hebt dat je niet meer gebruikt, denk er dan over na om het weg te geven. Maak ruimte voor wat je wel nodig hebt.
  4. Herorganiseer je planken: plaats de legplanken zo dat de navulverpakkingen er mooi tussen passen. Neem ook even de tijd om je planken schoon te maken.
  5. Orden alles logisch: gebruik mandjes of bakken voor kleinere en stapelbare producten, zoals vaatdoekjes en sponzen.

Ook kleinere refills helpen

Een navulling van 5L is niet altijd makkelijk op te gebruiken als je alleen of met z’n tweeën bent. In dat geval zijn er verschillende merken die kleinere refills aanbieden, zoals de 2.5L navulverpakkingen van Faith in Nature. Hiermee vervang je meer dan 8 flesjes van 300ml.

Ook Attitude biedt kleinere refills vanaf 2L aan, en de navullingen van Marcel’s Green Soap handzeep zijn perfect om je flesje van 250ml of 500ml één of twee keer bij te vullen. Je bespaart hiermee nog steeds 79% plastic in vergelijking met het kopen van een nieuw flesje.

Refills voor oplosbare producten

Een duurzame badkamer gaat verder dan alleen vloeibare producten. Ontdek de kracht van refills, tabs, capsules en geconcentreerde producten voor een minimalistische en ecologische badkamer- en schoonmaakroutine.

Seepje heeft bijvoorbeeld geweldige oplossingen bedacht dankzij de navullingen voor douchegels en haarverzorging. Met Seepje douchegel in navulpoeder maak je in een handomdraai 300 ml verfrissende en verzorgende douchegel. Elke keer dat je deze navulling gebruikt, bespaar je een plastic fles. Wil je ook je haar op een duurzame manier verzorgen? Ontdek dan ook de Seepje Shampoo in navulpoeder. Ben & Anna biedt ook oplosbare tabs voor douchegel, waarmee je eenvoudig milieuvriendelijke schuimende producten creëert.

Voor het schoonmaken kies je voor geconcentreerde producten zoals de Sodasan keuken- en badkamerreiniger concentraat, die je zelf met water aanlengt. Voor een andere aanpak zijn oplosbare tabletten en capsules zoals Eco Pods en Ocean Saver een uitkomst. Hierbij vul je een herbruikbare fles met water en voeg je een tablet of capsule toe. Even oplossen, schudden en klaar!

Zie hoeveel je bespaart met ons refill project

Bij BigGreenSmile hebben we een innovatief refill project waarmee je direct kunt zien hoeveel je bespaart wanneer je kiest voor een refill.

Neem bijvoorbeeld onze Ecover Allesreiniger. Als je bij dit product kijkt, zie je dat je 46% plastic bespaart en je fles 5 keer kan hervullen. Zo weet je precies waarmee je een flinke slag kunt slaan op het gebied van plasticvervuiling én besparing.

Hoe het werkt:

  • Koop een product met een refill-optie.
  • Gebruik je product tot het leeg is.
  • Koop een refill in plaats van een nieuw product.
  • Herhaal stap 2 en 3!

Wil je altijd voorbereid zijn? Koop dan nu alvast je refill. Zo zit je nooit zonder en lever je een waardevolle bijdrage aan een duurzamere toekomst.

Refills gaan perfect samen met een minimalistische levensstijl

Nu je op de hoogte bent van de voordelen van refills, is het tijd om jouw levensstijl naar een hoger niveau te tillen. Stel je voor: een georganiseerd huis met een positieve impact op de planeet.

Refills passen perfect in een minimalistische levensstijl, waar eenvoud en bewuste keuzes centraal staan. Door producten te kiezen die je kunt navullen, verminder je het aantal flessen en tubes in huis. Een simpele manier om georganiseerd te blijven en bewust om te gaan met het milieu.

Wil je ontdekken hoe je het beste minimalistisch schoonmaakt? Lees het hier in onze blog: "Minimalistisch schoonmaken doe je zo."