Vegan Eco Swaps – Met 5 producten een Vegan leefstijl

Steeds meer mensen maken de overstap naar vegan. Wat houdt dit precies in? Een vegan levensstijl gaat onder andere dierenleed tegen, is beter voor het milieu, en beter voor je gezondheid. Zeker nu het nieuwe jaar net is begonnen, is het een perfect moment om je goede voornemens eens onder de loep te nemen. Ben je van plan om voor een vegan levensstijl te gaan in 2023? Of ben je geïnteresseerd in deze levensstijl? Dan hebben wij voor jou 5 producten die je makkelijk kunt inruilen voor een vegan variant.

1.     Wasverzachter zonder dierlijke vetten

Laten we beginnen met een wasverzachter. Veel wasverzachters bevatten namelijk dierlijke vetten van vee zoals varkens, koeien en schapen. Deze vette substantie zorgt ervoor dat je was soepeler en zachter wordt. Klinkt goed, toch? Ja, maar naast het feit dat er dieren worden gebruikt, zorgt het er ook voor dat je handdoeken niet zo goed meer afdrogen. Er blijft door wasverzachters namelijk een vettig laagje achter op de handdoek, waardoor het minder goed water kan absorberen.

Hoe weet je nu precies of er dierlijke vetten in je wasverzachter zitten? Dit kun je al snel zien aan ingrediënten met het woord ‘tallow’. Dit woord verwijst namelijk altijd naar een dierlijk vet. Volgens de Europese wetgeving hoeven niet alle ingrediënten letterlijk vermeld te worden bij schoonmaakproducten, waaronder de wasverzachter dus. Dit maakt het weer lastiger voor jou om te bepalen of er nu dierlijke vetten in zetten. Wil je toch volledige zekerheid dat je een vegan wasverzachter hebt? Neem dan eens een kijkje bij onze vegan wasverzachters.

Tip: Ook in andere schoonmaakproducten kan je zepen of wasactieve stoffen vinden van dierlijke oorsprong. Ontdek hier ons vegan schoonmaak assortiment.

2.     Rode lippen zonder dierlijke kleurstoffen

Houd jij ervan om je lippen een mooi rood kleurtje te geven? Het ‘’probleem’’ met vele rode lippenstiften is echter dat er karmijn voor wordt gebruikt. Dit is een biologische en natuurlijke rode kleurstof die een mooie, intens rode kleur geeft aan de lippenstift. Hier lijkt in eerste instantie niks mis mee, maar deze kleurstof is allesbehalve vegan. Karmijn wordt namelijk gemaakt van fijngemalen insecten, en dan voornamelijk de cochenilleluis. Om 1 kilogram karmijn te krijgen moeten er maar liefst 100.000 luizen gedood worden. Daarnaast zijn er enkele bewezen bijwerkingen, zoals contactallergie met de huid, andere allergische reacties, en hyperactiviteit bij kinderen.

Wil je dus ook een vegan lippenstift, waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van luizen? Kies dan voor een plantaardig alternatief. In deze lipsticks wordt er meestal gebruik gemaakt van rode ijzeroxide of plantaardige pigmenten.

3.     Huidverzorging zonder collageen

Je kent het vast wel: collageen. Dit populaire ingrediënt wordt veel gebruikt in huidverzorging, omdat het ervoor zou zorgen om de huid er jonger en strakker uit te laten zien. Op korte termijn lijkt dit inderdaad zo, maar op de lange termijn maakt dit geen enkel verschil. Wat collageen tijdelijk doet, is dat het de huid meer elasticiteit, stevigheid, en structuur kan geven. Om collageen toe te voegen aan huidverzorging, wordt deze vaak gewonnen uit koeienhuid.

Zoals je ziet heeft collageen dus geen blijvend effect op de lange termijn. In plaats van collageen te gebruiken, kun je beter voor de natuurlijke optie kiezen: de collageenproductie van je eigen huid stimuleren. Niet alleen werkt dit veel beter (en blijvend) dan dierlijk collageen, het is ook nog eens gezonder voor jou. Je kunt je eigen collageenproductie beschermen door:

  1. Je huid te beschermen tegen de zon
  2. Niet tot zo min mogelijk te roken
  3. Overmatig cafeïnegebruik te verminderen

Wanneer je deze 3 tips opvolgt, zul je het nadelige effect op de collageenproductie van je huid tegengaan. Verder kun je een gezonde collageenproductie ook stimuleren door voeding. Denk bijvoorbeeld aan ingrediënten als Vitamine C, aloë vera, en antioxidanten. Ontdek hier onze vegan huidverzorging.

4.     Douchen zonder lanoline

Als het gaat om douchegels en haarverzorging, is lanoline of wolvet een veelvoorkomend ingrediënt. Dit is een vet dat aanwezig is in schapenwol, en het beschermt de huid en vacht van het schaap tegen weersinvloeden. Om die reden beschermt het dus ook onze huid en haren. Wolvet lijkt ook sterk op ons eigen huidvet. Daarom wordt het veel gebruikt als hydraterend middel en als alternatief voor vaseline dat van aardolie gemaakt wordt. Ook zit het veel in producten voor de gevoelige of droge huid.

Het lijkt er misschien op dat wolvet vrijwel onmisbaar is, of niet weg te denken valt. Echter is het zo dat er voldoende alternatieven zijn die net zo goed werken! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Green People voor producten voor de gevoelige huid.

Heb je geen droge of gevoelige huid, maar wil je toch zeker zijn dat er geen dierlijke ingrediënten in je douchegel zitten, neem dan hier een kijkje.

Tip: Lanoline wordt ook soms gebruikt in lippenbalsems en lipgloss om een mooiere glans te geven. Naast bijenwas kan je dit dus ook in je lipverzorging terugvinden. Kijk hier voor onze vegan lippenbalsems.

5.     Tanden poetsen zonder dierlijke glycerine

Glycerine is een emulgator die houdt vocht vast waardoor producten, waaronder met name tandpasta’s, niet te snel uitdrogen. Het interessante aan glycerine is dat het zowel dierlijk als plantaardig kan zijn. Daarom is glycerine niet per direct vegan. Hoe kun je dit dan weten? Wanneer er niet specifiek bij vermeld staat dat het om plantaardige ingrediënten gaat, dan kun je er vanuit gaan dat het glycerine van dierlijke oorsprong is. Om al van tevoren volledige zekerheid te krijgen, kun je gebruik maken van producten en tandpasta’s met certificaten – zoals bij deze plantaardige tandpasta’s.

Tip: Er is een handige tool om de ingrediënten van je favoriete producten te checken: https://doublecheckvegan.com/

Betekent vegan ook cruelty-free?

Als het gaat om vegan producten, dan zou je denken dat er geen gebruik wordt gemaakt van dieren, en dus ook niet van dierenleed. Dit is helaas niet volledig waar. Sinds 2013 is er een Europees verbod op het testen van persoonlijke verzorging op dieren en op ingrediënten die gebruikt worden in persoonlijke verzorging. Het probleem is dat deze regel niet geldt voor schoonmaakproducten. Met andere woorden: voor schoonmaakproducten is het nog steeds toegestaan om deze op dieren te testen. En dit is exact de reden waarom het extra belangrijk is om voor schoonmaakproducten te kiezen die kunnen aantonen dat ze cruelty-free zijn.

Nog een ander puntje. Er zijn natuurlijk ingrediënten die zowel in schoonmaak- als verzorgingsproducten worden gebruikt. En wanneer dit het geval is, kunnen deze ingrediënten nog steeds worden getest op dieren. De conclusie hiervan is dat je met verzorgingsproducten dus niet 100% zeker kan zijn dat er geen sprake is geweest van dierenleed.

Als je wel volledige zekerheid wil, dan kom je toch weer uit bij gecertificeerde producten. Deze zijn uitvoerig getest en gekeurd. Het is goed om te weten dat we bij Big Green Smile deze controle doen voordat we de producten aan de website toevoegen. Alle producten die we verkopen zijn dus gegarandeerd cruelty free!

Hoe zit het met minerale olie?

Wanneer er dierlijke producten worden gebruikt, gaat dit vaak over vetten. Denk bijvoorbeeld aan zeep, wat ook altijd van vetten wordt gemaakt. Sommige fabrikanten gebruiken naast dierlijke vetten ook nog steeds minerale oliën of aardolie.

Minerale oliën wordt gewonnen uit aardolie, ook wel genaamd ‘petroleum’. Aardolie is wel een natuurlijk goedje, maar zoals je misschien al weet is het niet duurzaam. Daarnaast zijn minerale oliën alles behalve huidvoedend en celstimulerend. Het lijkt goed te werken, maar dit komt omdat de huid snel ‘’verslaafd’’ raakt aan de minerale oliën. Zodra je dan even geen crème hebt gesmeerd, gaat de huid weer trekkerig aanvoelen. Voor een goede dagelijkse huidverzorging, is het dus beter om geen gebruik te maken van minerale oliën.

Wil je deze ingrediënten herkennen in schoonmaakproducten, let er dan op of er gebruik is gemaakt van synthetische wasactieve stoffen. Hier hebben wij een handig artikel over geschreven, wat gaat over biologisch afbreekbaar schoonmaken. Daar kun je meer lezen over de verschillende oppervlakte-actieve stoffen in schoonmaakmiddelen. In verzorgingsproducten vind je aardolie terug als ‘petroleum jelly’ of ‘petrolatum’ (zogenaamde vaseline) en als ‘paraffine’ of ‘paraffinum liquidum’.

Meer weten over persoonlijke verzorging?

Ben je benieuwd naar meer green tips over persoonlijke verzorging? Kijk dan eens rond bij onze andere artikelen, zoals: