Natuurlijke Luiers – Waarom is dit belangrijk?

In de beginjaren van het ouderschap zijn luiers onmisbaar. Ze hebben een grote invloed op het comfort en welzijn van je baby en zijn altijd aanwezig. Maar wanneer het aankomst op luiers, rijst de vraag: waarom zou je kiezen voor natuurlijke luiers en hoe verschillen ze van traditionele opties? Zijn natuurlijke luiers beter tegen luieruitslag?

In deze blog nemen we je mee in de wereld van luiers. We vertellen waarom natuurlijke luiers steeds populairder worden, en we gaan dieper in op hoe ze zich onderscheiden van de traditionele luiers.

Ook leer je hoe je het beste de tere huid van je baby kan verzorgen bij luieruitslag, hoe specifieke luiers de overgang naar het potje kunnen vergemakkelijken, en de handigheid van milieuvriendelijke ‘’safe to flush’’ doekjes.

Laten we beginnen.

Waarom kiezen voor natuurlijke wegwerpluiers?

  • Minder schadelijke stoffen: Natuurlijke luiers bevatten geen schadelijke chemicaliën zoals parfum, conserveringsmiddelen, parabenen, kleurstoffen, of chloor, waardoor ze zacht zijn voor de gevoelige huid van je baby.
  • Natuurlijke materialen: Ze worden vervaardigd uit plantaardige materialen zoals biologisch katoen – er is dus geen sprake van aardolie derivaten. Een handige tip is om naar eventuele certificaten van het product te kijken om er zeker van te zijn dat je een milieuvriendelijke keuze maakt.
  • Duurzaamheid: Natuurlijke luiers worden op een duurzame manier geproduceerd. Dit omvat zorgvuldig beheer van energie- en waterverbruik, en een verminderde uitstoot van broeikasgassen tijdens transport en productie.
  • Biologisch afbreekbaar: Ze dragen bij aan het verminderen van de ecologische belasting omdat ze beter biologisch afbreekbaar zijn dan traditionele luiers.
  • Milieuvriendelijke verpakking: Veel merken, zoals Bambo Nature, schakelen momenteel over op papieren verpakkingen voor de luiers. Je kan er al enkele terugvinden op onze webshop. De overige verpakkingen zijn gemaakt op basis van suikerriet. Bovendien zijn de verpakkingen van merken zoals The Cheeky Panda volledig vrij van plastic. 
  • Transparantie: Fabrikanten van natuurlijke luiers streven naar transparantie. Zo weet je precies welke ingrediënten in de producten zitten, zodat je een bewuste keuze kan maken.

Wist je dat…

Een baby gemiddeld 5 à 6 luiers per dag draagt? Dat zijn er wel 150 per maand! Kiezen voor een ecologisch alternatief heeft dan ook een grote impact.

Hoe weet je of een luier milieuvriendelijk is?

Als we kijken naar traditionele luiers, veelal luiers zonder ecologische labels, bevatten ze vaak aardolieproducten die bij het verbranden van het afval voor veel CO2-uitstoot zorgen. Het probleem? Al deze CO2-uitstoot kan niet door bomen en planten worden opgenomen.

Zodoende komt deze CO2-uitstoot in de atmosfeer terecht – en dit draagt bij aan het broeikaseffect, wat leidt tot stijgende temperaturen wereldwijd. Deze opwarming van de aarde heeft verstrekkende gevolgen, waaronder extreem weer, stijgende zeeniveaus, en smeltende ijskappen.

Het goede nieuws?

De hoeveelheid CO2 die vrijkomt tijdens het verbranden van ecologische luiers is aanzienlijk lager en er komen ook minder andere schadelijke chemicaliën vrij. Hierdoor dragen natuurlijke luiers bij aan het verminderen van de klimaatverandering, wat invloed heeft op de levenskwaliteit van de volgende generaties. Inclusief de kleintjes voor wie we zorgen.

Bewust kiezen voor milieuvriendelijke alternatieven zoals natuurlijke, ecologische luiers is dan ook van groot belang om deze negatieve impact te verminderen.

Welke labels vertellen je dat een luier milieuvriendelijk is?

Hieronder vind je enkele labels die jou verzekeren van een milieuvriendelijke luier:

  • Het FSC-label. Dit keurmerk garandeert je dat de gebruikte grondstoffen afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen en verantwoorde bronnen.
  • Nordic Swan Ecolabel. Het Nordic Swan Ecolabel beoordeelt niet alleen de milieu-impact van een product gedurende het hele productieproces, maar houdt ook rekening met kwaliteit en gezondheidseffecten. Het is een zeer streng keurmerk dat al sinds 1989 bestaat.
  • Vegan. Producten met het Vegan-label bestaan uitsluitend uit plantaardige materialen en zijn niet op dieren getest. Dit is dan ook een geruststelling voor consumenten die naast milieuvriendelijke ook diervriendelijke keuzes willen maken.

Over Fluff & SAP

We duiken nu even wat dieper in de technische aspecten van luiers. Want je wilt natuurlijk wel dat je luiers ook effectief zijn. In dit stukje wordt duidelijk hoe natuurlijke luiers o.a. zo effectief kunnen zijn, en huidirritatie helpen te verminderen.

Fluff

Fluff is de absorberende kern van de luier die bestaat uit plantaardige cellulose vezels. Je kunt dit vergelijken met papier, maar dan in een losse of ‘’fluffy’’ structuur (vandaar de naam). De basis van fluff is dus papier die tijdens de productie opgepoft wordt.

Fluff is echter niet het enige materiaal wat wordt gebruikt voor natuurlijke luiers. Want als fabrikanten alleen fluff zouden gebruiken als absorberend materiaal, krijg je erg dikke luiers. Er is veel fluff nodig voor een luier om voldoende absorberend te zijn. En om die reden wordt er ook SAP toegevoegd.

SAP

Wat is SAP dan precies? SAP = Super Absorberend Polymeer. Het is een deel van de absorberende kern van de luier. Het zit als poeder of korrels in de luier en zodra het vocht opneemt, verandert het in een gel. SAP heeft de capaciteit om vocht op te nemen en vast te houden, tot wel 300 keer zijn eigen gewicht aan vocht!

Aangezien het zo effectief werkt, bestaan sommige luiers vandaag de dag ook enkel uit SAP. Maar toch geven de meeste fabrikanten de voorkeur aan een combinatie van fluff en SAP. Dankzij deze combinatie zijn de luiers zowel effectief in het vasthouden van vocht, als comfortabel en flexibel genoeg voor de baby.

Bij ecologische luiers is de cellulose voor de fluff afkomstig van duurzame bronnen, vandaar het FSC label. Bovendien is het chloorvrij. Chloor wordt soms gebruikt voor het bleken van de cellulosevezels, maar dat is een milieubelastend proces. Ecologische fabrikanten kiezen daarom voor alternatieve methodes.

De toplaag van de luier

Je baby’s huid komt niet rechtstreeks in contact met fluff of SAP. Een luier bestaat namelijk uit een heleboel laagjes. Het buitenste laagje dat in contact komt met de babyhuid wordt meestal van polypropyleen gemaakt, een kunststof dus. Dit laagje is toegevoegd om ervoor te zorgen dat de luier aan de binnenzijde droog aanvoelt, zodat de babybillen niet vochtig blijven, wat irritatie en luieruitslag kan veroorzaken.

Bij Naty-luiers is dit buitenste laagje gemaakt van plantaardig polypropyleen (PP) in plaats van PP op aardoliebasis. Op de ingrediëntenlijst zul je "non-woven PP" zien staan, wat betekent dat het een dun vliesje is in plaats van geweven stof. Dit ademende laagje helpt bij het voorkomen van luieruitslag.

Bij Attitude kiezen ze voor een polymeer laagje gemaakt van maïszetmeel en dat biologisch afbreekbaar is.

Bij de luiers van The Cheeky Panda is deze toplaag (en ook de buitenzijde van de luier) gemaakt van 100% bamboe. 

Ontdek hier ons volledige assortiment luiers:

https://www.biggreensmile.nl/departments/luiers.aspx?deptid=B8

De oorzaken van luieruitslag

Luieruitslag kan om verschillende redenen optreden. Hier zijn de meest voorkomende redenen:

  • Contact met ontlasting: Luieruitslag kan optreden wanneer de huid in contact komt met ontlasting. Daarom is het extra belangrijk om de luiers regelmatig te verschonen en om te kiezen voor luiers die goed absorberen.
  • Samenstelling van de luier: Wanneer je kiest voor luiers zonder chemicaliën en met ademende materialen, verklein je de kans op luieruitslag aanzienlijk.
  • Babydoekjes en verzorgingsproducten: Het is belangrijk om babydoekjes en verzorgingsproducten te selecteren die geen minerale oliën bevatten. Minerale oliën hebben namelijk een afsluitend effect, waardoor de huid kan irriteren en wat het herstel van luieruitslag vertraagt. Het gebruik van zinkzalf kan wel helpen om luieruitslag te verlichten.
  • Latexallergie: Het kan voorkomen dat je baby last heeft van een latexallergie. In dat geval is het essentieel om luiers te kiezen die latexvrij zijn. Latex kan aanwezig zijn in de beenelastieken of de sluitklevers van luiers. De luiers van Tidoo zijn gegarandeerd latexvrij.

TIP: Bij het verschonen is het ook belangrijk om de babyhuid grondig schoon te vegen, zodat er geen resten van urine of ontlasting op de huid achterblijven. Dit kan namelijk de huid aantasten. Vermijd hierbij wel doekjes of zepen die de huid kunnen uitdrogen doordat er bepaalde (schadelijke) ingrediënten in zitten.

Hoe kies je een huidvriendelijk babydoekje?

  • Less is more: Een lange ingrediëntenlijst voorspelt meestal weinig goeds (denk hierbij aan 20 of meer ingrediënten). Een babydoekje bestaat eigenlijk voornamelijk uit water. Hiernaast wordt er meestal een olie toegevoegd, glycerine en verzorgende ingrediënten zoals kamille-extract of aloë vera. Een kortere ingrediëntenlijst duidt meestal op eenvoudige, milde formules.
  • Vermijd bepaalde ingrediënten: Babydoekjes zouden geen alcohol, parabenen, PEG (polyethyleenglycol) en SLS (sodium lauryl sulfaat) moeten bevatten. Deze ingrediënten kunnen de gevoelige babyhuid irriteren.
  • Let op parfum: Hoewel een aangename geur tijdens het verschonen prettig kan zijn, kunnen sommige parfums allergische reacties en irritaties veroorzaken. Heel veel babydoekjes zijn om die reden parfumvrij, zoals de meeste doekjes op onze website
  • Milieuvriendelijkheid: Bij babydoekjes speelt ecologie ook een grote rol. Veel traditionele babydoekjes bevatten plastic. Er zijn echter voldoende plasticvrije alternatieven. Aangezien babydoekjes dagelijks in grote aantallen worden gebruikt, kan het bewust kiezen voor een plasticvrij babydoekje al een grote impact hebben op het milieu.

Na het verschonen kan je een luierzalf gebruiken. Dit herstelt luieruitslag, maar legt ook een beschermend laagje om irritatie te voorkomen. Een luierzalf bevat meestal zinkoxide. Zinkoxide beschermt niet alleen de huid, het stilt ook jeuk en heeft een verkoelend effect.

Sommige zink zalven bevatten ook vaseline of petrolatum, wat afkomstig is van aardolie. Er zijn andere alternatieven beschikbaar zonder minerale oliën die minstens even goed werken.

Ontdek luierzalf op onze website: https://www.biggreensmile.nl/departments/luierzalf.aspx?deptid=B9

Je baby groeit op

Wanneer je baby de luiers ontgroeit, bespaar je niet alleen geld, maar verminder je ook de hoeveelheid afval die wordt gegenereerd. Uiteraard kun je de overgang naar zindelijkheid niet forceren: er is namelijk altijd een overgangsperiode. Dan kunnen luierbroekjes handig zijn. Bambo Nature, Tidoo en Naty hebben luierbroekjes in hun assortiment. Je kan trouwens al voor de zindelijkheidstraining op luierbroekjes overstappen

Wat maakt luierbroekjes zo ideaal?

Als je baby beweeglijker wordt, is verschonen soms een hele strijd. Dan kan een luierbroekje de oplossing zijn. Je baby kan rechtop blijven staan tijdens het verschonen en zelf helpen bij het aantrekken van het broekje. Dit helpt hen meteen de bewegingen te leren die ze later nodig hebben om zelfstandig naar het toilet te gaan. Meestal zijn luierbroekjes handiger dan traditionele luiers vanaf ongeveer 8 maanden.

TIP: Let wel goed op dat je de juiste maat luierbroekjes koopt. Je hebt immers geen plakstrips waarmee je ze kan verstellen. Een te groot broekje kan afglijden, wat ongemakkelijk is voor je baby en het risico op lekken vergroot.

Daarnaast zijn de "safe to flush" doekjes van Natracare ook handig. Hiermee kan je peuter zelf vegen, en het maakt niet uit of het vochtige doekje in het toilet belandt.

Wil je meer weten over de verzorging van je baby?

Wil je meer te weten komen over de verzorging van je baby en hoe je hun welzijn kunt optimaliseren? Naast het gebruik van natuurlijke, ecologische luiers, zijn er tal van andere aspecten van de ouderlijke zorg die van belang zijn. In deze blog gaan we ook in op hoe je de tere huid van je baby kunt beschermen tegen o.a. de zon.