Minimalistisch schoonmaken doe je zo

Heb je een hele kast vol met schoonmaakmiddelen, maar weet je niet meer welke je voor wat moet gebruiken? En heb je je weleens afgevraagd of die chemische middelen wel goed zijn voor je gezondheid en het milieu? Als je het antwoord op deze vragen ja is, dan is deze blogpost voor jou. In deze blogpost leer je hoe je minimalistisch kunt schoonmaken met natuurlijke middelen. Minimalistisch schoonmaken betekent dat je minder schoonmaakmiddelen nodig hebt.

Waarom minimalistisch schoonmaken?

Voor elke klus lijkt het tegenwoordig alsof we een aparte reiniger nodig hebben. Althans, dat is wat de marketeers ons willen doen geloven. Denk maar eens aan alle schappen in de supermarkt die bezaaid zijn met verschillende reinigingsproducten. Maar laten we eerlijk zijn, al die sprays, reinigers en flacons zijn eigenlijk helemaal niet nodig. We leggen je graag uit hoe minimalistisch schoonmaken daarbij helpt.

  • Duidelijk: minder spullen betekent minder schoonmaakwerk. Je hoeft niet meer te zoeken naar het juiste middel voor de juiste klus. Als je minder schoonmaakmiddelen hebt, is het ook makkelijker om een routine te ontwikkelen die je kunt volhouden.
  • Duurzaam: je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig, dus er komt ook minder verpakkingsmateriaal vrij.
  • Kostenbesparend: je hoeft minder schoonmaakmiddelen te kopen, wat geld bespaart op de lange termijn.

Minimalistisch schoonmaken is kort gezegd een eenvoudige manier om je huis schoon en opgeruimd te houden. Het zorg voor duidelijkheid, het is beter voor het milieu en je portemonnee. Het enige wat je nodig hebt is een aantal basisproducten die multi-inzetbaar zijn, wat we je zo laten zien.

Kies voor natuurlijke schoonmaakmiddelen

Veel standaard schoonmaakmiddelen zitten boordevol chemische stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Als we ons schoonmaakwater wegspoelen, vinden deze chemicaliën hun weg naar de waterwegen, zoals rivieren en meren. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de dieren die in zoetwater leven, maar ook voor zeedieren.

Schoonmaakmiddelen vol met chemicaliën zijn ook minder gezond. Denk bijvoorbeeld aan de inademing van dampen. Veel schoonmaakmiddelen bevatten vluchtige organische stoffen (VOS) zoals ammoniak en chloor, welke de luchtwegen irriteren. Langdurige blootstelling aan deze dampen kan leiden tot ademhalingsproblemen en allergieën.

Agressieve chemicaliën in schoonmaakmiddelen kunnen de huid ook irriteren. Denk hierbij aan jeuk, roodheid of zelfs allergische reacties. Dit is met name het geval wanneer je last hebt van een gevoelige huid. Niet alleen de chemicaliën maar ook parfums en geurstoffen kunnen allergische reacties uitlokken.

Het is daarom een verstandige keuze om over te stappen op natuurlijke schoonmaakmiddelen. Niet alleen draag je bij aan het behoud van een gezond milieu en het welzijn van dieren, maar je zorgt ook voor een veiligere en gezondere leefomgeving voor jezelf en je omgeving.

5 Must-haves voor een minimalistische schoonmaakkast

Met slechts een paar producten kun je alle oppervlakken in je huis schoonmaken. Deze must-haves zijn multi inzetbaar, dus je kunt ze voor veel verschillende taken gebruiken. Zo bespaar je ruimte en geld.

  1. Witte azijn: een alleskunner die kan worden gebruikt voor het reinigen van vele oppervlakken, waaronder badkamers, keukens, ramen, vloeren en kleding. Het is ook een effectieve ontkalker en vlekverwijderaar. Lees hier 5 manieren om azijn te gebruiken. En voor wie de geur van azijn niet kan waarderen, is er ook de azijn met frambozengeur of de handige eucalyptus azijn spray.
  2. Citroenzuur: een natuurlijke ontkalker die kan worden gebruikt voor het reinigen van wasmachines, vaatwassers, koffiemachines en waterkokers. Het is ook een effectieve vlekverwijderaar en je kunt er zelfs je toilet mee schoonmaken.
  3. Natriumbicarbonaat: reinigt tegels, ovens, vaatwassers, sanitair en meer. Het geeft glans aan glazen, bestrijdt mijten, verfrist geuren en beschermt zelfs je wasmachine tegen kalk. Ook in het assortiment van GreenHub vind je natriumbicarbonaat. Dit zuiveringszout is ook geschikt om te bakken.
  4. Een basiszeep: marseillezeep, groene zeep of zwarte zeep. Zeep is een effectieve reiniger voor allerlei oppervlakken, waaronder textiel, keukens en badkamers. Wist je dat je met groene zeep zelfs aluminium kunt schoonmaken, zoals aluminium raamkozijnen en aluminium tuinmeubels? Ook voor teak en wicker tuinmeubels is groene zeep geschikt. De zepen van Dr. Bronner’s zijn zelfs voor je lichaam te gebruiken en ontzettend veelzijdig.
  5. Afwasmiddel: geschikt voor het schoonmaken van keukenaanrechten, kastjes, eettafels, ramen, glazen en plexiglazen oppervlakken, waaronder douchedeurtjes. Daarnaast is het handig voor het verwijderen van vlekken uit tapijten of stoffen banken, het reinigen van laminaatvloeren, vinylvloeren en PVC-vloeren, en het schoonmaken van badkamer- en keukentegels.

Afwasmiddelen

De keuze van het juiste afwasmiddel hangt af van je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Als je een gevoelige huid hebt, is het bijvoorbeeld belangrijk om een afwasmiddel te kiezen dat parfumvrij is. Als je een milieuvriendelijke keuze wilt maken, kun je een biologisch afwasmiddel overwegen.

  • Marcels Green Soap afwas: houd je van verrassende geurcombinaties? Dan is Marcel's Green Soap de perfecte keuze. Dit is een duurzaam Nederlands schoonmaakmerk met producten die minstens 97% biologisch afbreekbaar zijn.
  • Bio-D afwasmiddel: parfumvrij en vegan, geschikt voor de gevoelige huid en allergieën. Zuinig in gebruik en perfect voor wie afwasmiddel zonder geurstoffen zoekt.
  • Ecover ZERO: speciaal samengesteld om allergierisico's te minimaliseren. Parfumvrij, zonder kleurstoffen, vegan en volledig biologisch afbreekbaar. I
  • Sonett afwasmiddel lemon: zeer geconcentreerd voor een glanzend schone vaat, geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

Nog meer schoonmaak basics in ons assortiment

Met de must-haves die hierboven zijn genoemd heb je de basis voor een schoon huis. Onderstaande producten in ons assortiment helpen je om nog efficiënter en milieuvriendelijker schoon te maken.

Vlekverwijderaars

Voor het verwijderen van vetvlekken op kwetsbare oppervlakken, zoals textiel en meubelbekleding, raden we Droguerie Ecologique Terre de Sommières aan. Deze aarde is een uitstekende droge vlekverwijderaar zonder dat het kringen achterlaat van vetvlekken op diverse materialen.

Wasmiddelen en vloeibare zepen

Wil je zelf eens wasmiddel of vloeibare zeep maken? Neem dan eens een kijkje bij de zeepvlokken van Droguerie Ecologique. Deze geconcentreerde witte zeepvlokken tot 78% met natuurlijke glycerine zijn hypoallergeen, zonder additieven en meer dan 98% biologisch afbreekbaar. En wist je dat je marseillezeep vlokken zelfs voor de babywas kan gebruiken?

Ecologische doekjes, sponzen en borsteltjes

Wil je je huis schoonmaken op een manier die beter is voor het milieu? Dan zijn onze ecologische doekjes, sponzen en borsteltjes een goede aanvulling. Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen die biologisch afbreekbaar zijn.

  • Seep biedt 100% plasticvrije en composteerbare producten. Ze zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten, zoals sponzen van katoen en vlas.
  • LoofCo maakt biologisch afbreekbare en recyclebare producten van natuurlijke plantaardige vezels, zoals loofah en kokosnoot. Ze zijn met de hand gemaakt door vakmensen.
  • Droguerie Ecologique biedt een afwasborstel van natuurlijke vezels (Mexicaanse agave) en onbehandeld beukenhout. Het handvat is duurzaam en de kop is vervangbaar.

Extra tips voor minimalistisch schoonmaken

We willen je graag nog extra tips meegeven om goed minimalistisch schoon te maken.

  • Kies voor kwaliteit: kies duurzame schoonmaakproducten en -hulpmiddelen van hoge kwaliteit. Dit minimaliseert afval en zorgt voor langdurig gebruik zonder je producten vaak te hoeven vervangen.
  • Gebruik herbruikbare doekjes: vervang wegwerpdoekjes door herbruikbare alternatieven zoals de composteerbare schoonmaakdoeken van Eco Living of Seep all-purpose reinigingsdoeken. Deze zijn wasbaar en verminderen de hoeveelheid afval die je produceert.
  • Essentiële oliën voor een aangename geur: citrusoliën zoals citroen of sinaasappel voegen niet alleen frisheid toe, maar hebben ook natuurlijke reinigende eigenschappen.
  • Multifunctionele middelen gebruiken: kies voor natuurlijke schoonmaakmiddelen die verschillende taken aankunnen, zoals een allesreiniger voor meerdere oppervlakken. Hierdoor heb je minder verschillende producten nodig.
  • Bewaar je schoonmaakmiddelen op één plek: houd al je schoonmaakbenodigdheden bij elkaar op een handige plek. Dit zorgt er niet alleen voor dat je minder hoeft te zoeken naar producten, maar het herinnert je er ook aan om regelmatig schoon te maken.

De overstap naar natuurlijke schoonmaakmiddelen

Je hebt nu ontdekt hoe eenvoudig en effectief minimalistisch schoonmaken kan zijn. Met minder schoonmaakmiddelen, minder rommel en minder impact op het milieu houd je je huis schoon en fris. Als je eenmaal de kracht van natuurlijke schoonmaakmiddelen hebt ervaren, wil je wellicht nooit meer terug naar de overvloed van chemische producten.

Met de overstap naar natuurlijke schoonmaakmiddelen ontdek je niet alleen de voordelen voor je huis, maar ook voor het welzijn van je gezin en onze planeet. Laten we samen streven naar een schonere toekomst, stap voor stap.

We begrijpen dat de overstap lastig kan zijn. Wat doe je bijvoorbeeld met je andere schoonmaakmiddelen? Als je hier benieuwd naar bent, neem dan eens een kijkje in deze blog: waarom kiezen voor natuurlijke schoonmaakmiddelen.