Weleda – Zo veel meer dan alleen een merk met 100% natuurlijke ingrediënten.

De producten van Weleda hoeven niet veel introductie. Het merk is al meer dan 100 jaar actief en is in 2023 door de Nederlandse consumenten verkozen tot het meest duurzame beautymerk, zoals blijkt uit de sustainable brand index. Bij Weleda is duurzaamheid geen trend. Duurzaamheid is onderdeel van hun identiteit. Al meer dan 100 jaar is Weleda pionier op het gebied van duurzame cosmetica.

Wat maakt Weleda dan zo duurzaam? Daar gaan we je nu alles over vertellen. Hierover willen we je meer vertellen in deze blog:

  • Weleda producten zijn klimaatneutrale producten
  • Weleda biodynamische tuinen en teelprojecten
  • Samenwerkingen met biodiversiteitspartners

Klimaatneutrale producten

Weleda haalt al haar ingrediënten uit de natuur. Zonder de natuur kan Weleda z’n fantastische producten dus niet blijven maken. Daarom zorgen ze ervoor dat ze evenveel nemen van de natuur als dat ze teruggeven. Sterker nog, ze geven zelfs meer terug dan ze nemen. Dat is immers waar duurzaamheid om gaat. Duurzaamheid kan je omschrijven als een manier van leven, werken en produceren die ervoor zorgt dat we kunnen blijven voldoen aan onze behoeften en die van toekomstige generaties. Dit doe je dus door de planeet en zijn natuurlijke bronnen niet uit te putten, maar net te beschermen.

Weleda doet dit o.a. via teeltprojecten en biodynamische landbouw. Hiermee draag het merk bij aan een gezond ecosysteem. Hierover vertellen we je hieronder meer.  Daarnaast houdt Weleda de CO2 uitstoot zo laag mogelijk door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen. Ook compenseert het merk de resterende uitstoot. Dit alles zorgt ervoor dat Weleda producten klimaatneutraal zijn. Dat maakt je douche of dagelijkse beautyroutine extra fijn toch? Weleda verzorging is dus niet enkel zacht voor je huid, maar ook voor onze planeet.

Biologisch-dynamische landbouw

Wist je dat het hoofdkantoor van Weleda Benelux in Zoetermeer zijn eigen biodynamische tuin heeft. Deze tuin is er niet enkel voor de gezelligheid. Een deel van de planten die hier groeien worden ook echt gebruikt in hun producten. Wereldwijd heeft Weleda 7 tuinen, waarvan de grootste zich in Duitsland bevindt. In deze tuin wordt onder meer de Calendula geteeld die je in de Weleda babyverzorging terugvindt en in de Weleda Skin Food producten. Hoe gaat dit juist in zijn werk?

Biologische Calendula uit Duitsland

Het telen van bloemen en planten voor verzorgingsproducten op een biologische en biodynamische wijze is erg intensief. Om de Calendula-extracten voor de Weleda producten te verkrijgen worden er in deze tuin in Duitsland jaarlijks zo’n 3 ton bloemen met de hand geplukt en verwerkt. Om tot een goed oogst te komen moet doorheen het jaar de bodem verrijkt worden met biodynamische preparaten uit bijvoorbeeld brandnetel en paardenbloem en moet de aarde regelmatig geharkt worden zodat de plantjes de voedingsstoffen makkelijk kunnen opnemen. Als de bloemen klaar zijn om te oogsten, ongeveer in Juni, wordt dit met de hand gedaan. Zo zijn ze er zeker van dat elke bloem van de beste kwaliteit is. De verwerking hiervan gebeurt vlak naast de akkers, zodat de plantjes zo vers mogelijk zijn en alle goede stoffen behouden blijven. Het Calendula-extract dat verkregen wordt heeft kalmerende eigenschappen en bevordert regeneratie van de huid.

Indrukwekkend, toch. Maar wat houdt een biodynamische tuin juist in? Biodynamische landbouw gaat nog net een stapje verder dan biologische landbouw.  Het is vooral een holistische benadering. Dit wil zeggen dat er niet enkel naar opbrengst en een gezond veld wordt gekeken, maar naar de natuur in zijn geheel. Er wordt onder andere ook rekening gehouden met klimaat, biodiversiteit en watervervuiling. Eén van de belangrijkste aspecten in de biodynamische landbouw is de bodem. Zoals je hierboven al kon lezen wordt de bodem versterkt door onder andere de toepassing van natuurlijke preparaten, maar bijvoorbeeld ook door wisselteelt. Niet enkel de vruchtbaarheid van de bodem wordt zo versterkt, maar ook de structuur. Het doel is een rijke en gezonde bodem vol leven.  Door de principes van biodynamische landbouw toe te passen, worden veerkrachtige ecosystemen gecreëerd die goed bestand zijn tegen hitte, droogte en andere klimaatverschijnselen.

Naast de biodynamische tuinen die Weleda zelf heeft, hebben zij ook ruim 50 teeltprojecten over de hele wereld, waaronder in Portugal, Spanje en Italiê, maar ook in Hongarije, Roemenië en Moldavië. Bij deze teelprojecten staat naast de duurzame productie van ingrediënten ook het welzijn van de mensen centraal. Eerlijke lonen, een goede balans tussen werk en privé en eerlijke kansen op de arbeidsmarkt garanderen ook een ethisch verantwoorde productie. Weleda helpt ook boeren bij het omvormen van reguliere landbouw naar een biologische teelt. Eén van deze boeren is het familiebedrijf Kunzo & Rothlisberger in Toscane. Al meer dan 10 jaar heeft Weleda een partnership met hen voor de teelt van duindoornbessen.

Duindoornbessen uit Italiê

Duindoorn is een wilde plant die afkomstig is uit Centraal-Azië, maar zich in de loop der tijd verder naar het Westen verspreid heeft. Het familiebedrijf Kunzo & Rothlisberger is er in geslaagd deze zeldzame wilde plant op een duurzame manier te telen. Het domein waarop ze geteeld worden is ongeveer 100 hectare groot en elk jaar worden er zo’n 200 ton duindoornbessen geoogst van vijf verschillende soorten.

Duindoorn heeft erg veel zonlicht nodig om de waardevolle vitamine te kunnen aanmaken die de plant zo krachtig maken. Na de oogst die deels manueel en deels machinaal gebeurt, worden de bessen gescheiden van de takken en in verschillende stappen geperst en gepasteuriseerd.

Zoals je al kon lezen, is vooral het hoge gehalte aan vitamine in de duindoornbessen kenmerkend en dan vooral het hoge gehalte aan vitamine C.  Hiernaast heeft de olie uit de zaden en pulp van de bessen ook beschermende en verrijkende eigenschappen voor de huid. Weleda duindoornproducten zijn mild voor de huid, zijn intensief verzorgend en hebben een heerlijk fris zomerse geur.

Even terug naar waar we begonnen zijn. Weleda zorgt dus onder andere voor duurzame producten via hun eigen tuinen en via teeltprojecten over heel de wereld. Via deze teeltprojecten en biodynamische landbouw draag Weleda bij aan een gezond ecosysteem. Voorbeelden hiervan zijn specifieke zaadgroeistrategieën, wildpluk, composteren en het uitsluiten van chemische bestrijdingsmiddelen. Weleda heeft hierbij niet alleen oog voor ecologische aspecten, maar zij letten ook op het welzijn van de mensen die erbij betrokken zijn. Bij elk project streven ze naar een samenwerking op lange termijn waarbij eerlijke beloning, extra kansen op de arbeidsmarkt en een gezond evenwicht tussen gezin en werk centraal staan.

Biodiversiteitspartners – Samen sterk voor BIOdiversiteit

Om als bedrijf echt impact te maken, moet je samenwerken. Dat is ook wat Weleda doet. Hierbij hebben ze één belang voor ogen: Onze natuur. Een rode draad in de samenwerkingen is behoud en herstel van biodiversiteit. Biodiversiteit betekent dat de verschillende planten- en diersoorten in harmonie leven met elkaar zodat de rijkdom aan leven behouden blijft. Dit is erg belangrijk omdat in onze ecosystemen al deze vormen van leven met elkaar verbonden zijn en afhankelijk zijn van elkaar.

Waarom is het belangrijk om de biodiversiteit te beschermen?

De laatste jaren neemt de biodiversiteit af.  Dit voornamelijk door menselijke activiteiten zoals onverantwoord landgebruik, vervuiling, gebruik van pesticiden enz. Biodiversiteit is echter van groot belang voor allerlei andere processen op aarde zoals schone lucht, een goed bodemkwaliteit en de bestuiving van onze gewassen. Als we de biodiversiteit niet beschermen en herstellen, komt onder andere de productie van voedingsstoffen en andere belangrijke grondstoffen in gevaar.  Hiernaast is biodiversiteit ook van belang in de bestrijding van de klimaatverandering en het tegengaan van natuurrampen.

Meer dan redenen genoeg dus om hierop in te zetten! En dat is ook wat Weleda doet, samen met 4 partners, namelijk Natuurmonumenten, Naturalis, Plantentuin Meise en de Plastic Soup Foundation.

Weleda x Natuurmonumenten

Natuurmonumenten en Weleda hebben een belangrijk gemeenschappelijk doel, namelijk de bescherming en het herstel van de Nederlandse natuur.  Natuurmonumenten beheert meer dan 100 000 hectare natuur in Nederland en creëert ook nieuwe natuur. Jaarlijks doet Weleda een actie om natuurmonumenten te steunen en dit al meer dan 10 jaar. Op deze manier kon Weleda al verschillende biodiversiteitsprojecten ondersteunen zoals het aanplanten van bomen in bosgebieden in Ede en Weert en het creëren van nieuwe natuureilanden in de Marker Wadden.

Weleda x Naturalis

Naturalis wil biodiversiteit onder de aandacht brengen. Het is een nationaal onderzoeksinstituut en museum. In het museum ontdek je de rijkdom van de natuur. Het Naturalis Biodiversiteitscentrum telt meer dan 43 miljoen objecten. In het onderzoeksinstituut werken meer dan 100 wetenschappers aan projecten over biodiversiteit in al zijn aspecten. Ook met Naturalis heeft Weleda al enkele jaren een partnerschap waarbij ze geld inzamelen om de werking van Naturalis te ondersteunen.

Weleda x de plantentuin van Meise

De plantentuin van Meise is een prachtig domein van 92 Hectare in België waar je plantensoorten van over heel de wereld kan ontdekken. Hun missie is het ontdekken, onderzoeken en beschermen van het plantenrijk om zo te bouwen aan een duurzame toekomst. Een missie die Weleda als sponsor graag ondersteund;

Tip: Elk jaar in de lente staan de tientallen wilde magnolia’s en variëteiten in de tuin van Meise in bloei. Magnolia’s kondigen de lente aan en doen je met hun frêle bloemen en heerlijke geuren de winter in één klap vergeten. De bloeitijd van de magnolia’s is van ongeveer eind maart tot midden april

Weleda x The Plastic Soup Foundation

Zoals je al wel kan vermoeden bindt The Plastic Soup Foundation de strijd aan tegen plastic. Ook microplastics in verzorgingsproducten zijn een belangrijk deel van het plasticprobleem. Dit brengt Weleda graag onder de aandacht. Alle Weleda producten zijn gegarandeerd microplasticvrij. Hierover kan je meer lezen in dit artikel: “Weleda verzorging, gegarandeerd zonder microplastics”

Wil j meer weten over microplastics in verzorging en zonnebrand? Ook hierover schreven we al een artikel.

Wij kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van deze blog net zo enthousiast zijn over Weleda als wij. Goed nieuws, Weleda is verkrijgbaar in onze webshop!

Klik hier om direct naar de producten van Weleda te gaan en maak kennis met deze 100% natuurlijke en biologische producten. Daarmee heb je niet alleen de allerbeste verzorging voor je huid, maar zorg je ook nog eens goed voor de wereld!