Duurzame menstruatieproducten – De beste alternatieven

Menstruatieproducten zijn onmisbaar. Dankzij deze producten kunnen we immers zorgeloos door de menstruatieperiode heen. Maar hoe duurzaam zijn menstruatieproducten eigenlijk? En staan we er wel bij stil of de menstruatieproducten veilig zijn?

Voor het geval dat je het nog niet wist: de vagina is het meest absorberende deel van het lichaam. Daarom zijn wij (en veel andere merken) het erover eens dat het daarom vreemd en onverstandig is dat er schadelijke ingrediënten in zitten – en dan gaat het om de klassieke menstruatieproducten.

Daarnaast weten we met een eenvoudige rekensom dat we gemiddeld zo’n 260 tampons en/of maandverbanden weggooien per jaar. En als je dit uitrekent voor een totaal leven, gooien we zo’n 11.000 menstruatieproducten weg. Als dit klassiek maandverband is, is dit omgerekend zo’n 200 kg aan plastic.

Behoorlijk veel dus. En je raad het waarschijnlijk al: dit plastic is enorm vervuilend voor onze planeet. Want zo’n 90% belandt in de oceaan met alle gevolgen van dien. Vrijwel alle zeedieren consumeren microplastics, zelfs plankton. Kortom: het schaadt de levensomgeving van zeedieren – en ook zij houden onze aarde in balans. Des te belangrijker is het om stil te staan bij welke producten je kiest.

Transparantie over menstruatieproducten

De hoeveelheid plastic dat we weggooien met onze klassieke menstruatieproducten zijn dus niet alleen schadelijk voor de planeet, ze zijn ook schadelijk voor ons. Ondanks dat de vagina het meest absorberende deel van je lichaam is, worden veel tampons & maandverband vandaag de dag van synthetische stoffen gemaakt. Er zit dan ook plastic in, en vaak ook parfum en andere chemicaliën.

Het is vaak moeilijk om te achterhalen wat voor ingrediënten menstruatieproducten bevatten. Dit komt omdat het wettelijk niet verplicht is voor fabrikanten om de ingrediënten van deze producten op de verpakking te zetten.

Gelukkig kiezen veel merken er voor om dit bewust wel te doen. Denk bijvoorbeeld aan Yoni, een Nederlands merk met duurzame menstruatieproducten dat gestart is door Mariah Mansvelt toen ze plots geconfronteerd werd met het voorstadium van baarmoederhalskanker. Dit inspireerde haar om een lijn menstruatieproducten te ontwikkelen die wél gezond zijn voor de vagina – en dus jouw lichaam als geheel. Het merk is dan ook volledig transparant over wat er in de menstruatieproducten zit.

We hebben naast Yoni nog veel meer interessante, duurzame merken voor menstruatieproducten, die we je zo laten zien.

Alternatieven op klassieke tampons en maandverband

Wat is dan wel slim om te gebruiken in plaats van klassieke menstruatieproducten?

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om wegwerp maandverband en tampons te gebruiken van natuurlijke materialen. Hierbij is het wel belangrijk om te kijken wat er in zit om er zeker van te zijn dat je met duurzame menstruatieproducten te maken hebt.

Om je op weg te helpen, kun je proberen om de volgende ingrediënten te vermijden:

 • Bleekmiddel of restanten ervan
 • Parfum
 • Plastic van aardolie
 • Kleurstoffen
 • Synthetische absorptiemiddelen
 • Rayon
 • Latex

Deze ingrediënten zijn wél goed om terug te vinden in je menstruatieproducten:

 • Biologisch katoen
 • Composteerbare materialen
 • Een natuurlijke absorberende kern

Duurzame merken voor menstruatieproducten

In ons assortiment hebben we een aantal mooie merken voor duurzame menstruatieproducten. Denk bijvoorbeeld aan het eerder genoemde Yoni, een Nederlands merk dat vrij is van chemicaliën, parfum, plastic, en andere synthetische stoffen.

Naast Yoni kun je ook denken aan de volgende merken. Zij zijn volledig transparant aan wat er in het maandverband zit, waardoor je verzekerd bent van een veilig en duurzaam alternatief. Ook steunen enkele merken goede doelen dankzij de menstruatieproducten.

Het doel van Naty is om plantaardige en biologisch afbreekbare materialen te gebruiken. Zo is het duurzame maandverband plasticvrij, volledig plantaardig, en 100% biologisch afbreekbaar. Verder zijn de tampons van Naty gemaakt van GOTS gecertificeerd biologisch katoen. GOTS is een internationaal keurmerk voor grondstoffen; het stelt hoge milieueisen voor biologisch katoen. Al met al is Naty een verantwoord alternatief voor klassieke menstruatieproducten, en is het gemaakt van 100% biologisch katoen dat de gevoelige pH-balans van je lichaam beschermt.

Al sinds 1989 maakt Natracare menstruatieproducten van ademende en zachte materialen die veilig zijn voor je lichaam. Daarnaast zijn de duurzame menstruatieproducten milieuvriendelijk, aangezien ze zijn gemaakt van biologisch katoen met lange vezels. Hierdoor verliezen ze geen vezels, in tegenstelling tot tampons die gemaakt zijn van een mix van rayon, katoen, en vaak een synthetisch omhulsel. Alle producten zijn ook volledig chloorvrij gebleekt. Natracare werkt samen met de WEA (Women’s Earth Alliance) om vrouwen te helpen de planeet te verbeteren.

&Sisters is opgericht door 2 vrouwen met als doel om duurzame menstruatieproducten te maken die beter zijn voor ons lichaam en onze planeet. Daarnaast hebben ze het doel om te strijden tegen menstruatiearmoede. Via 1% for the planet steunen ze non-profit organisaties zodat niemand zich geremd moet voelen tijdens de menstruatie. Naast tampons en maandverband van plantaardige materialen en biologisch katoen, hebben ze ook een menstruatiecup in hun assortiment.

De menstruatiecup

Wat is een menstruatiecup nu precies?

Een menstruatiecup is een hypoallergeen bekertje dat het menstruatiebloed opvangt in plaats van het absorbeert. Dit heeft als groot voordeel dat je geen producten meer weg hoeft te gooien. Je kunt namelijk simpel het menstruatiecupje legen en opnieuw inbrengen. Het is daarnaast aangenaam in gebruik, aangezien het van soepel, buigzaam materiaal is gemaakt. Dankzij de herbruikbaarheid is het een uitstekend alternatief voor de klassieke menstruatieproducten.

 Nog meer voordelen van het gebruik van een menstruatiecup zijn (voor zowel jezelf als het milieu):

 • Je kan hem tot 12u dragen
 • Volledig onzichtbaar onder alle kledij
 • Hypoallergeen
 • Vangt tot 3x zoveel bloed als een tampon
 • Verschillende afmetingen naargelang je lichaamsbouw
 • Geen maandelijks afval
 • Op lange termijn goedkoper
 • Zeer betrouwbaar
 • Ook bruikbaar bij weinig bloedverlies (dan kan een tampon lastig zijn)

Lekker duurzaam dus, zo’n menstruatiecup. En het kan je nog geld besparen ook.

Heeft een menstruatiecup dan geen nadelen? Jawel, het voornaamste kan zijn dat je even moet wennen aan het inbrengen en het verwijderen van het menstruatiecupje (net zoals met een tampon). Ook is het verstandig om water bij de hand te hebben om de cup en je handen af te spoelen. Mocht je in een publiek toilet willen wisselen, dan kan het verstandig zijn om een tweede exemplaar mee te nemen.

De menstruatiecups van &Sisters en Lamazuna zijn gemaakt van 100% siliconen van medische kwaliteit. Deze siliconen zijn hypoallergeen en milieuvriendelijk.

Wasbare menstruatieproducten

Je kunt ook voor een zeer gemakkelijk alternatief gaan: een wasbaar menstruatieproduct. Hierbij hoef je niet te wennen aan het inbrengen van het product zoals met de menstruatiecup.  Ook vermijd je hiermee maandelijks afval – ondanks dat je voor maandverband of een tampon kiest.

Denk bijvoorbeeld aan het merk ImseVimse, een Zweeds bedrijf dat al sinds 1988 bestaat, en ondertussen al in meer dan 50 landen verkrijgbaar is. Ze zijn begonnen met herbruikbare luiers en hebben hun assortiment wasbare producten steeds verder uitgebreid.

De wasbare maandverbanden en tampons zijn gemaakt van biologisch katoen en voelen zacht en prettig aan. Ze zijn gegarandeerd vrij van giftige stoffen en worden verpakt in een kartonnen verpakking. Ook hebben ze een handig drukknopje waarmee je ze na gebruik eenvoudig kan sluiten aan de gebruikte kant om vlekken te voorkomen. En voor onderweg kun je de gebruikte exemplaren in een speciaal tasje stoppen.

Hieronder vind je een aantal voordelen van wasbare menstruatieproducten:

 • Geen afval
 • Zelfde manier van gebruiken als wegwerp producten
 • Goed alternatief bij gevoelige huid
 • Ademende stoffen voorkomen bacteriehaarden en geurtjes
 • Ook geschikt bij licht urineverlies

Menstruatie ondergoed

Wat nou als je in plaats van klassieke menstruatieproducten gewoon simpelweg ander ondergoed draagt? Ondergoed waarbij je geen enkel product hoeft te gebruiken? Dat klinkt waarschijnlijk ideaal – en dat is het ook. Zo hebben wij in ons assortiment menstruatie ondergoed van Yoni, dat ondanks de dunne stof erg absorberend is en net zoveel menstruatiebloed opvangt als drie medium tampons (30ml aan vloeistof). Oftewel: je bent voor geruime tijd goed én veilig beschermd, alleen al door ander ondergoed te kiezen!

Het duurzame menstruatie ondergoed van Yoni is gemaakt van biologisch katoen en 6% elastaan om het comfortabel en rekbaar te maken. Daarnaast heeft het ondergoed een elastische band, een ultra-dunne absorberende laag, en is het herbruikbaar. Spoel het broekje even uit onder de kraan was het in de wasmachine, laat aan de lucht drogen en draag het weer opnieuw. Dankzij dit ondergoed kun je – afhankelijk van je flow - tampons en maandverband geheel vervangen, of het gebruiken in combinatie met een bijvoorbeeld een menstruatiecup of een tampon.

Goed om te weten: dit menstruatieondergoed zien er zeker niet uit als oma-onderbroeken, maar hebben de grote van een reguliere slip. Door de absorberende laag voelen de slipjes ietsje stugger, maar hier raak je snel aan gewend. Het ondergoed is makkelijk wasbaar op 40°.

Ook kun je deze onderbroekjes gerust dragen tijdens het sporten, op warmere dagen, of ’s nachts. In het begin is het misschien prettig om het lekker uit te proberen op minder zware dagen of een dag dat je thuis bent. Al snel zul je je er comfortabel bij voelen en ontdekken hoe dit ondergoed zorgt voor een zorgeloos gevoel: geen nattigheid, geen lekken, en geen producten!

Maak nóg meer impact dankzij deze merken

Naast duurzame menstruatieproducten hebben we nog veel meer producten in ons assortiment die bijdragen aan een gezondere, groene planeet en een veilige gezondheid van de mens. Ook zetten heel wat van onze merken zich in voor goede doelen. Denk bijvoorbeeld aan milieuthema’s of sociale projecten, waardoor jouw impact nóg groter wordt.

Ben je benieuwd naar hoe enkele merken in ons assortiment wat teruggeven aan onze wereld? Neem dan een kijkje op deze blog: https://www.biggreensmile.nl/article/deze-natuurlijke-merken-steunen-goede-doelen-doe-jezelf-en-de-planeet-plezier.aspx