Wat kan je zelf doen om de biodiversiteit te beschermen?

Biodiversiteit lijkt een ver-van-je-bed-thema, of iets waar wetenschappers zich druk om maken. Maar niets is minder waar! Biodiversiteit gaat over al het leven om ons heen: van de bomen in de bossen tot de insecten in onze tuin. En die diversiteit is in gevaar. Gelukkig kun je zelf een hoop doen om de biodiversiteit te beschermen. Alle kleine beetjes hebben samen een grote impact.

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit is een prachtig woord met een belangrijke betekenis. Bio betekent leven en diversiteit betekent afwisseling, verschil, verscheidenheid. Biodiversiteit gaat dus over alle soorten leven op aarde: van piepkleine insecten tot reusachtige walvissen, van prachtige bloemen tot bomen die al eeuwenlang staan.

Meer dan alleen planten en dieren

Biodiversiteit gaat veel verder dan alleen planten en dieren. Het bestaat ook uit alle kleine organismen die we met het blote oog niet kunnen zien, zoals bacteriën en schimmels. Deze organismen spelen een onmisbare rol in het ecosysteem, bijvoorbeeld door voedingsstoffen af te breken of planten te helpen groeien.

Biodiversiteit houdt ecosystemen in balans

De verschillende soorten planten, dieren en micro-organismen zijn allemaal met elkaar verbonden in een complex web van leven. Ze zijn afhankelijk van elkaar voor voedsel, beschutting en bestuiving. Zo zorgen bijen ervoor dat bloemen worden bestoven, wat weer zorgt voor nieuwe zaden en planten. En vleermuizen eten insecten die gewassen kunnen beschadigen. Door deze onmisbare samenwerking blijven ecosystemen gezond en in balans.

De biodiversiteit wordt bedreigd

Ecosystemen zijn dus de basis voor onze planeet: ze zorgen voor schoon water, voedsel, zuurstof en een stabiel klimaat. Helaas staat deze rijke biodiversiteit onder immense druk. De ecosystemen die ons in leven houden worden bedreigd door verschillende factoren, met grote gevolgen voor mens en dier.

 • Intensieve landbouw: de grootschalige landbouw met gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen verwoest natuurlijke habitats en bedreigt talloze soorten.
 • Ontbossing: bomen worden gekapt voor hout, landbouwgrond of veeteelt, waardoor leefgebieden verdwijnen en ecosystemen verstoord raken.
 • Vervuiling: giftige stoffen uit fabrieken, landbouw en huishoudens komen in het milieu terecht, met schadelijke gevolgen voor planten en dieren.
 • Klimaatverandering: de opwarming van de aarde heeft een grote impact op ecosystemen en bedreigt veel soorten die zich niet snel genoeg kunnen aanpassen.

De biodiversiteit staat dus onder druk. Maar dat betekent niet dat we machteloos staan. We kunnen de toekomst van onze planeet en de rijke biodiversiteit nog redden. Dit doen we door bewuste keuzes te maken en samen te werken.

Biodiversiteit en je koopgedrag

Wist je dat je met jouw dagelijkse keuzes een positieve impact kunt hebben op de biodiversiteit? Door bewuster te consumeren, draag je bij aan een gezondere planeet voor jezelf en toekomstige generaties.

Plantaardige keuzes & biologische ingrediënten

Plantaardig eten is niet alleen lekker, maar ook goed voor de natuur. Kies vaker voor plantaardige producten en biologische ingrediënten. Zo steun je landbouw die met respect voor de natuur wordt bedreven. Weleda en Dr. Hauschka gaan zelfs nog een stapje verder met hun biodynamische teelt.

Wat is biodynamische teelt?

Biodynamische boeren gebruiken geen chemische middelen, maar vertrouwen op natuurlijke methoden zoals compost maken van plantenresten en het gebruik van kruiden. Ze kijken ook naar de maan en andere hemellichamen om te weten wanneer ze zaaien, planten en oogsten. Zo willen ze gezond voedsel verbouwen terwijl ze goed voor de natuur zorgen. Dit alles doen ze in harmonie met de natuurlijke processen en ritmes van de aarde, maan en sterren.

Behoud van bossen

De bossen zijn de longen van onze planeet. Kies voor producten met het FSC-keurmerk, zoals Bambo Nature. Zo weet je zeker dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Kies het liefst voor producten zonder palmolie, zoals de producten van Marcel’s Green Soap. Je kunt ook voor palmolie kiezen van duurzame plantages, zoals de duurzame palmolie van Ecover.

Bescherm het waterleven

Onze wateren zijn een bruisend ecosysteem vol leven, maar helaas bedreigd door vervuiling en plastic afval. Door bewuste keuzes te maken, kun je een verschil maken voor het waterleven. Kies voor producten met veilige ingrediënten, minder plastic verpakking en koraalvriendelijke zonnebrand.

Natuurlijke zonnebrandcrème

Chemische zonnefilters in traditionele zonnebrandcrèmes kunnen schadelijk zijn voor koraalriffen. Kies daarom liever voor koraalvriendelijke zonnebrand die bijdraagt aan de bescherming van onze prachtige oceanen.

Suntribe is het perfecte merk voor liefhebbers van buitensport. Hun natuurlijke zonnebrandcrèmes bevatten geen chemische filters en zijn veilig voor de huid en voor het milieu. Ook Naïf draagt haar steentje bij met natuurlijke zonnebrandcrèmes aan die goed zijn voor de huid én voor het milieu. Deze zonnebrandcrème is waterbestendig, bevat natuurlijke oliën en laat geen witte waas achter op de huid.

Attitude heeft naast plasticvrije schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten ook een ruime keuze aan plasticvrije, natuurlijke zonnebrandcrèmes. De producten van Attitude zijn vrij van schadelijke chemicaliën en bevatten enkel natuurlijke en plantaardige ingrediënten.

Plasticvervuiling en biodiversiteit

Plastic vervuiling is een enorm probleem voor de diversiteit aan planten en dieren op aarde. Het grootste probleem is dat plastic overal voorkomt en niet verdwijnt.

Plastic breekt niet op een natuurlijke manier af en blijft daardoor honderden jaren in het milieu aanwezig. Hierdoor hoopt het zich steeds verder op, met alle gevolgen van dien voor de gezondheid van ecosystemen en de ontelbare soorten die daarvan afhankelijk zijn.

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe plastic het leven bedreigt.

Vastzitten en opeten

Dieren kunnen vast komen te zitten in groot plastic afval zoals tassen en netten, wat leidt tot verwondingen en zelfs de dood. Kleine stukjes plastic, microplastics genoemd, worden soms door dieren opgegeten, waardoor hun magen verstopt raken en ze honger lijden.

Verstoorde leefomgeving

Plastic afval kan natuurlijke leefgebieden verstikken, waardoor er minder zuurstof beschikbaar is voor planten en dieren om te overleven. Microplastics kunnen zich ophopen in bodems en waterwegen, waardoor planten minder voedingsstoffen opnemen en de gezondheid van het ecosysteem verslechtert.

Giftige stoffen

Veel plasticsoorten bevatten schadelijke stoffen die in het milieu terechtkomen. Deze stoffen kunnen de hormoonbalans van dieren verstoren, hun groei en voortplanting hinderen en hun afweersysteem verzwakken.

Klimaatverandering

De productie van plastic draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen, die klimaatverandering veroorzaken. Dit verstoort ecosystemen en legt extra druk op soorten die het al moeilijk hebben.

Ons plasticvrij assortiment

We helpen je graag op weg naar een duurzamer leven. Samen maken we niet alleen een verschil voor de planeet, maar ook voor onze eigen gezondheid en welzijn.

Waarom kiezen voor plasticvrije producten?

 • Minder afval: plasticvrije producten betekenen minder afval en een schonere planeet. Door te kiezen voor herbruikbare alternatieven verminder je de hoeveelheid plastic die in de natuur terechtkomt.
 • Gezonder voor jou: veel plastic producten bevatten schadelijke chemicaliën die een negatieve invloed kunnen hebben op je gezondheid. Plasticvrije alternatieven zijn vaak gemaakt van natuurlijke en veilige materialen.
 • Duurzame keuze: plasticvrije producten zijn vaak gemaakt van duurzame materialen die lang meegaan. Zo bespaar je op de lange termijn geld en draag je bij aan een duurzamere toekomst.

Tips om plastic te vervangen

Veel meer producten zijn plasticvrij te krijgen dan je denkt. Om je op weg te helpen, hebben we een aantal handige tips voor je.

 • Herbruikbare tassen en lunchzakken: zeg vaarwel aan plastic zakken en kies voor herbruikbare zakken van katoen of hennep. Je kunt ook kiezen voor afbreekbare vuilniszakken.
 • Duurzame drinkflessen: laat plastic flessen voor wat ze zijn en kies voor een herbruikbare drinkfles van roestvrij staal of glas.
 • Natuurlijke verzorgingsproducten: verwen jezelf met verzorgingsproducten zonder plastic verpakking en gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Neem ook eens een kijkje bij Attitude Oceanly: een revolutionaire lijn van solide, vegan, plasticvrije huidverzorgingsproducten.
 • Zero waste alternatieven: ontdek ons assortiment zero waste producten, zoals bijenwas wraps, shampoo bars en menstruatiecups.

Hoe we bijdragen aan een duurzame toekomst

Bij BigGreenSmile geloven we in een schonere planeet en een betere toekomst voor iedereen. Daarom zetten we ons in op verschillende gebieden om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en een positieve impact te maken.

We leveren CO2-neutraal

We streven ernaar om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Daarom versturen we alle bestellingen CO2-neutraal met DHL. Dit doen ze door te investeren in projecten voor CO2-reductie en -compensatie in ontwikkelingslanden. Zo dragen we bij aan een schonere planeet en een betere toekomst voor iedereen.

We ondersteunen duurzame doelstellingen.

We zetten ons in om de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties te behalen. Dit zijn 17 doelen die gericht zijn op een betere wereld in 2030, zoals armoedebestrijding, klimaatactie en onderwijs voor iedereen. In ons duurzaamheidsrapport kun je meer lezen over onze inspanningen op dit gebied.

Bomen planten

Bomen zijn onmisbaar voor onze planeet. Ze filteren vervuilde lucht, zorgen voor meer biodiversiteit en spelen een cruciale rol in de strijd tegen klimaatverandering. Door bomen te planten, zoals Attitude dat doet met haar reforestation program, investeren we in een schonere en gezondere toekomst voor onszelf en toekomstige generaties.

Lees hier waarom bomen zo belangrijk zijn.

Samen maken we het verschil!

Biodiversiteit is van levensbelang voor onze planeet. Door bewuste keuzes te maken en samen te werken, kunnen we de toekomst van onze planeet en de rijke biodiversiteit redden.

Laat je inspireren door onze andere blogs: