Tuinieren: goed voor lichaam én geest!

Stel je eens voor: een zonnige ochtend in de zomer, de vogels fluiten en de bloemen beginnen langzaam te ontwaken uit hun winterslaap. Je loopt de tuin in, pakt je handschoenen en gereedschap en begint met het verzorgen van je planten. Het voelt rustgevend en ontspannend om buiten te zijn, en tegelijkertijd ben je actief bezig.

Tuinieren is niet alleen een hobby, maar het is ook een manier om je gezondheid te verbeteren. Het kan stress verminderen, je bloeddruk verlagen en je immuunsysteem versterken. En bovendien geeft het je de mogelijkheid om te genieten van verse groenten en fruit uit eigen tuin – zonder pesticiden.

Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, er valt altijd iets nieuws te leren en te ontdekken. In deze blog duiken we in de wereld van tuinieren en ontdek jij de vele voordelen die tuinieren te bieden heeft.

Waarom tuinieren goed is voor je lichamelijke gezondheid
Tuinieren heeft flinke voordelen voor je lichamelijke gezondheid. En als je lekker in je lijf zit, dan wordt het leven een stuk aangenamer. Lees hieronder de voordelen van tuinieren voor je lichamelijke gezondheid.

Tuinieren = bewegen

We weten allemaal dat bewegen goed is voor ons lichaam. Maar wat als je niet van sporten houdt? Of liever iets actiefs doet wat meer ontspannen is? Dan kan tuinieren wel eens dé oplossing zijn. Tuinieren is namelijk een matig intensieve vorm van bewegen waarbij je lichaam op verschillende manieren wordt uitgedaagd. Denk aan het tillen van zakken potgrond, het bukken om onkruid te wieden, en het lopen van de ene naar de andere kant van je tuin.

Bij het tuinieren heb je daarom ook geregeld je kracht nodig. Niet voor niets verbrand je met een half uurtje licht tuinwerk evenveel calorieën als een half uurtje badminton. Daarbij komt het voordeel dat je door de lichaamsbeweging ook endorfine aanmaakt, wat zorgt voor een blij gevoel. Het mooie van tuinieren is dat je het helemaal op jouw eigen tempo kunt doen en je kunt aanpassen aan jouw fysieke mogelijkheden.

Dus het maakt niet uit of je jong of oud bent, of wel of geen ervaring hebt: iedereen kan genieten van de voordelen van tuinieren.

Tuinieren = vitamine D opdoen

Het hele jaar door, of het nu winter of zomer is, maakt je huid vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Zit je door je werk of andere bezigheden veel binnen? Dan is tuinieren ideaal om meer zonlicht op te doen en je vitamine D-gehalte op peil te houden. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en een tekort kan leiden tot vermoeidheid en lusteloosheid. Let er wel op dat je niet verbrandt door beschermende kleding te dragen en een natuurlijke zonnebrandcrème te gebruiken.

Tuinieren is goed voor de weerstand

Misschien verbaast het je, maar na het tuinieren hoef je zeker niet je handen te wassen met een antibacteriële zeep. Wist je dat het contact met de grond en deze bacteriën je immuunsysteem versterkt? Dit komt omdat de grond van je tuin vol leven- en dus nuttige bacteriën zit.  Natuurlijk is het wel belangrijk om het zichtbare vuil van je handen te wassen. Hiervoor is de plasticvrije tuinierszeep van Fairzone een uitstekende oplossing.

Je groenten en fruit zijn supervers en zonder pesticiden

Door je eigen groenten en fruit te kweken in je tuin, weet je bovendien zeker dat ze supervers zijn en vrij van pesticiden. Hierdoor krijg je een gezonde dosis voedingsstoffen binnen en draag je bij aan een duurzame wereld.

Kruidenthee met verse kruiden helpt je bij kwaaltjes

Wat is er nu lekkerder dan kruidenthee met verse kruiden uit je eigen tuin? Zo kun je zelf je eigen thee mengen en heb je altijd iets lekkers en gezonds in huis. Muntthee bijvoorbeeld is niet alleen een echte traktatie, maar ook goed voor je spijsvertering.

Tip: Je houdt thee langer warm in een Huski Cup beker van rijstschillen. Ben je een echte thee-liefhebber? Neem dan zeker eens een kijkje in ons assortiment thee van Pukka. Zij hebben een heerlijk assortiment met kruidentheeën gebaseerd op de Ayurvedische leer. Alle ingrediënten zijn biologisch en afkomstig uit 100% natuurlijke en betrouwbare bronnen.

Je groenten, fruit en kruiden vers houden

Waarschijnlijk zul je niet direct al je groenten, fruit en kruiden direct opeten. Je moet ze dus ergens bewaren. Maar wat nou als je iets hebt waardoor je het nóg langer vers kan houden? Wij hebben hiervoor meerdere plasticvrije oplossingen. Denk aan de Vejibag waarin je groenten zoals sla en kruiden langer vers houdt, Bees wrap om je vers geplukt fruit of zelfgemaakte fruitsalade af te dekken, Ziptop siliconen bewaartasjes die je ook in de diepvriezer kan stoppen, en met Food Huggers kun je aangesneden ui, komkommer en meer afdekken in de koelkast.

Waarom tuinieren goed is voor je mentale gezondheid

Tuinieren is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je mentale gezondheid. Ontdek hier de redenen waarom je met tuinieren een mentale boost kunt krijgen.

Tuinieren = stress verlagend

Allereerst werkt tuinieren stress verlagend. Zeker wanneer je de hele dag met je hoofd hebt gewerkt, kan het lekker in de aarde wroeten een ideale manier zijn om werkstress te verlagen en je te helpen ontspannen na een lange dag. Tuinieren is ook een vorm van mindfulness. Dit is kort gezegd de kunst om je gedachten te sturen. Door je te concentreren op het tuinwerk, vergeet je even de andere storende gedachten.

Je kunt ervoor kiezen je te focussen op een specifieke handeling of gewoon in het midden van je tuin zitten en je bewust zijn van wat er om je heen gebeurt – waarbij je al je zintuigen gebruikt. Denk aan het waarnemen van alles wat rondom je is, wat je ruikt, hoort en voelt. Het is overbodig om te zeggen dat de tuin met alle leven, geuren en sensaties hier een ideale plek voor is.

Tuinieren herinnert je aan de cyclus van het leven

Een ander voordeel van tuinieren is dat het je helpt contact te maken met het natuurlijke ritme van het leven - en je herinnert aan de cyclus van het leven. In de tuin begin je van niets en zie je het leven groeien door je goede zorgen. Dit geeft veel voldoening. Ook maakt het je bewust van de seizoenen en dat alles komt en gaat, wat rustgevend kan werken als je te maken hebt met neerslachtige of depressieve gevoelens.

Tuinieren geeft je een doel

Heb je het gevoel dat je leven maar aan je voorbij gaat, zit je in een periode zonder baan, heb je te maken met een ziekte (of ben je hier net van hersteld), of heb je last van het lege-nestsyndroom? Voor al deze zaken is tuinieren ook uitermate geschikt. Het brengt je orde en ritme. Waarom? Je kan namelijk zelf plannen wat en hoe je iets wil laten groeien. Bovendien moet je bepaalde taken op bepaalde momenten doen om je doel te bereiken. Dit geeft betekenis aan je dagen en iets om naar uit te kijken.

Tuinieren helpt je contacten te leggen

Verder kan tuinieren je helpen om contacten te leggen, vooral als je betrokken bent bij volkstuintjes of stadstuinen. Hier werk je samen of elk op je eigen stukje in de tuin. Maar zelfs als je in je eigen achtertuin aan de slag gaat, kun je met andere mensen in contact komen. Misschien doordat je de groenten uit je tuin aan de buren geeft, of dat je naar marktjes of ruilbeurzen gaat. Online fora kunnen je ook in contact brengen met andere tuinenthousiastelingen.

Tuinieren is goed voor je hersenen

Hoe meer indrukken je op doet en hoe meer actief je bent, des te meer stimuleer je je hersenen om zenuwcellen aan te maken. En dit heeft mooie pluspunten. Je wordt er creatiever van, je vergroot je concentratievermogen én je geheugen. Wandelen in de vrije natuur heeft overigens hetzelfde effect. Als je dichtbij mooie natuur woont, is het dus de moeite waard om hier vaker van te genieten – of om de fiets of auto te pakken en naar een natuurgebied toe te gaan.

Tuinieren om je af te reageren

Loopt je boosheid of frustratie soms hoog op? Er zijn altijd klusjes in de tuin waarmee je je kunt afreageren, zoals goed stevig spitten of onkruid uittrekken. Door de fysieke inspanning maak je endorfine aan en word je dus blijer. Dat is de reden waarom mensen vaak gaan joggen als ze gestrest of boos zijn.  Het is daarom vergelijkbaar met joggen als een manier om stress of boosheid te verminderen. De tuin kan hetzelfde voor je doen en dat klusje is gelijk weer van de baan.

Nog een kleine tip: met tuinhandschoenen zorg je ervoor dat je handen onbeschadigd uit de strijd komen.

Ontspannen na het tuinieren

Wil je na het tuinieren nog verder ontspannen, dan kan een heerlijk bad met ontspannend badzout van Westlab zeker helpen. Het magnesium in het badzout zorgt ervoor dat je spieren ontspannen en sneller herstellen na een inspanning.

Ook het Weleda assortiment bevat bad- en doucheproducten die de spieren ontspannen en helpen herstellen na een inspanning. Weleda maakt hiervoor gebruik van Arnica extracten. Arnica extracten bevorderen de doorbloeding en zorgen er zo voor dat je spieren sneller recupereren. Na een bad of douche met een product uit het Weleda arnica assortiment voel je je dan ook weer helemaal verkwikt.

Help, ik heb geen tuin

Niet iedereen heeft het geluk een eigen tuin te hebben. Maar ook als je geen tuin hebt, zijn er nog steeds verschillende manieren om te profiteren van de voordelen van tuinieren. Dit is hoe je dat kan doen:

  • Ga op zoek naar stadstuintjes of deeltuinen in je buurt
  • Vraag je buur, oma, vrienden of je een stukje in hun tuin mag gebruiken
  • Plant in bakken en potten. Er zijn best wel wat dingen die je op kleine oppervlakken kan planten zoals wortelen, lente-uitjes, kerstomaatjes, en allerlei kruiden. Ga op zoek naar wat er kan en wat je leuk vindt.
  • Als het toegestaan is, kan je ook een geveltuintje aanleggen. Hiervoor haal je een stoeptegel weg, maar let op: dit moet je meestal wel aanvragen. Staat je gevel in de middagzon, dan kan de warmte van de muur een extra voordeel zijn om bijvoorbeeld fruit zoals vijgen en kiwi te laten groeien
  • Heel veel voordelen van tuinieren ervaar je ook door in de natuur te gaan wandelen

Tuinieren is ook goed voor de natuur

Werken in de tuin is niet enkel goed voor jezelf, je helpt er ook de natuur mee vooruit door plaats te geven aan nuttige insecten en andere kleine tuindiertjes zoals egels. Door het aanleggen van een insectvriendelijke tuin kunnen nuttige insecten en kleine tuindiertjes zoals egels worden aangetrokken.

Als je meer wilt weten over wat de natuur en specifiek bomen en bossen voor ons kunnen betekenen, lees dan zeker ook de blog over waarom bomen zo belangrijk zijn.

Kortom: tuinieren is een geweldige manier om te genieten van de natuur, te profiteren van zowel mentale als lichamelijke gezondheidsvoordelen, en het helpt je om je meer bewust te worden van hoe belangrijk het is om de omgeving te beschermen en te koesteren.