Ontharen zonder zorgen

Iedereen heeft wel in meer of mindere mate lichaamshaar. Maar op sommige plaatsen ben je ze misschien liever kwijt dan rijk. Wat zijn nu effectieve en huidvriendelijke manieren om van ongewenst lichaamshaar af te komen?

In deze blog delen we graag een aantal waardevolle tips en methoden voor natuurlijk en huidvriendelijk ontharen, zodat je kunt genieten van een gladde en verzorgde huid – op een gezonde manier. Of je nu de voorkeur geeft aan snel en pijnloos scheren of op zoek bent naar langdurige resultaten, er is voor ieder wat wils. Laten we de mogelijkheden eens bekijken.

Wat zijn de mogelijkheden voor ontharen?

Om de manier van ontharen te vinden die bij jou past, kun je letten op enkele factoren: snelheid, pijngevoeligheid, en de duurzaamheid van de resultaten. Met duurzaamheid bedoelen we: hoe lang blijf je ‘’plezier’’ hebben van het ontharen? Daarnaast willen we jou een eerlijk beeld geven van de mogelijke bijwerkingen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Hier vind je enkele populaire ontharingsmethoden om je te helpen kiezen.

Let op: Het is goed om te weten dat iedereen anders reageert op ontharingsmethoden. Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Als je twijfels hebt of gevoelig bent voor bepaalde bijwerkingen, is het raadzaam om advies in te winnen bij een dermatoloog of een professionele schoonheidsspecialist.

1.     Scheren

Scheren is veruit de meest gebruikte methode voor ontharing. Het is vaak ook de methode waar veel mensen mee beginnen voordat ze andere methoden ontdekken of gaan gebruiken. Het is namelijk snel, gemakkelijk en over het algemeen pijnloos. Met een scheermesje kun je eenvoudig onder de douche of in je eigen badkamer de haartjes verwijderen. Het nadeel is echter dat je regelmatig moet scheren om stoppels te voorkomen. Meestal moet je minstens één keer per week scheren om een gladde huid te behouden.

Wat zijn de bijwerkingen van scheren?

Ook deze veelgebruikte methode heeft bijwerkingen. Denk aan huidirritatie, zoals roodheid, jeuk, en een branderig gevoel. Dit kan vooral voorkomen bij het gebruik van een bot scheermesje of bij mensen met een gevoelige huid. Verder kan het voorkomen dat je jezelf per ongelijk snijdt tijdens het scheren, vooral als je gehaast bent of niet de juiste scheertechniek gebruikt. Als laatste kan het voorkomen dat er ingroeiende haartjes ontstaan.

2.     Harsen of waxen

Ben je op zoek naar een methode die langdurige resultaten biedt, die wel 3 tot 6 weken kunnen aanhouden? Dan kan harsen of waxen een interessante ontharingsmethode zijn. De reden waarom deze methode zo goed werkt, is omdat de haartjes bij de wortel worden uitgetrokken met behulp van een hars. Er zijn verschillende manieren om te waxen, zoals het gebruik van waxstrips of het aanbrengen van een striploze wax. De keuze hangt af van de specifieke toepassing en persoonlijke voorkeur.

Wat zijn de bijwerkingen van harsen of waxen?

Over het algemeen is harsen of waxen veilig voor gebruik, maar het kan enige ongemak en mogelijke bijwerkingen met zich meebrengen. Denk aan huidirritatie, pijn en ongemak, of ingroeiende haartjes. Ook moet je ervoor zorgen dat je de huid niet teveel uitrekt tijdens het verwijderen van de hars om kleine blauwe plekken te voorkomen, vooral op dunne of gevoelige huidgebieden.

3.     Ontharingscrème:

Een andere methode is het gebruik van ontharingscrème, een vorm van chemisch ontharen waarbij de haartjes net onder de huid oplossen. Hoewel dit een pijnloze methode is, is het belangrijk op te merken dat je veel chemische stoffen op je huid aanbrengt. Dit kan mogelijk irritatie veroorzaken. Bovendien kunnen de haartjes al na enkele dagen terugkomen, dus het vereist regelmatig herhaald gebruik.

Wat zijn de bijwerkingen van een ontharingscréme?

Hoewel ontharingscrèmes over het algemeen als veilig worden beschouwd, kunnen sommige mensen gevoelig zijn voor de ingrediënten in deze producten. Denk aan huidirritatie, allergische reacties, of een onvolledige ontharing. Het kan ook zo zijn dat er een chemische verbranding plaatsvindt. Dit is echter zeldzaam, en kan voorkomen als het product te lang op de huid blijft zitten of als het op een beschadigde of gevoelige huid wordt aangebracht.

4.     Epileren

Epileren is een ontharingsmethode waarbij individuele haartjes worden uitgetrokken met behulp van een epileertoestelletje of een pincet. Het is een populaire keuze voor diegenen die langdurige resultaten willen behalen: meestal 3 tot 4 weken. Epileren pakt de haartjes bij de wortel aan, waardoor ze langer wegblijven.

Wat zijn de bijwerkingen van epileren?

Epileren is vaak een pijnlijke ervaring en direct na het epileren kan er irritatie optreden. Denk aan tijdelijke rode vlekken, pijn en ongemak, of ingroeiende haartjes. Om deze methode succesvol toe te passen, is een goede voorbereiding van de huid en voldoende nazorg essentieel.

5.     Laser ontharing en IPL:

Laser ontharing is een populaire optie voor mensen die op zoek zijn naar permanente ontharing. Het wordt meestal uitgevoerd in schoonheidsinstituten, waar gespecialiseerde apparatuur wordt gebruikt om laserlicht op de haarzakjes te richten. Het laserlicht wordt geabsorbeerd door het pigment in de haren, waardoor de haarzakjes worden beschadigd en de haargroei wordt vertraagd of permanent gestopt.

IPL, ook wel bekend als Intense Pulsed Light, is een thuisversie van laserontharing. Het biedt echter geen permanente resultaten zoals laserontharing dat kan doen. Bij het gebruik van IPL dien je eerst meerdere behandelingen te ondergaan om het gewenste effect te bereiken. Daarna moet je regelmatig om de 6 tot 8 weken opnieuw behandelen om vrij te blijven van ongewenste haargroei.

Let op: Je moet zeker oppassen als je koperkleurige, grijze of blonde haartjes hebt. Je kan je huid hiermee verbranden.

Wat zijn de bijwerkingen van laser ontharing en IPL?

Laser ontharing en IPL zijn over het algemeen veilige procedures, maar er kunnen enkele bijwerkingen optreden. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn tijdelijke huidirritatie, veranderingen in huidskleur, en jeuk of huiduitslag. In zeldzame gevallen kunnen er brandwonden ontstaan. Dit risico is echter groter als de behandelaar onervaren is of als de apparatuur niet correct wordt gebruikt. Raadpleeg dan ook een gekwalificeerde professional wanneer je laser ontharing wilt gebruiken. 

6.     Sugaring (suikerhars)

Sugaring is een ontharingsmethode die vergelijkbaar is met harsen, maar in plaats van traditionele hars wordt er gebruikgemaakt van een suikerpasta. Deze suikerpasta, ook wel sugarwax genoemd, wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals suiker, water en citroensap. Sugaring staat bekend om zijn vele voordelen en wordt steeds populairder als een zachte en natuurlijke manier van ontharen. In ons assortiment vind je de suikerharsen van Sugar Coated.

Wat zijn de bijwerkingen van sugaring?

Hoewel sugaring over het algemeen als een milde methode wordt beschouwd, kan het nog steeds enige mate van huidirritatie veroorzaken, vooral als de huid gevoelig is of als de procedure niet correct wordt uitgevoerd. Ook kan de huid direct na het sugaren wat rood worden en gevoelig aanvoelen. Dit is een normale reactie en zou na korte tijd moeten verdwijnen. Ook kan er een allergische reactie ontstaan, wanneer er ingrediënten worden gebruikt die je huid niet kan tolereren.

Hoe kun je bijwerkingen van ontharen voorkomen?

Ja, elke methode heeft bijwerkingen. Maar gelukkig zijn deze goed te voorkomen. Hier zijn enkele tips:

  1. Volg de instructies op de verpakking
  2. Houd je huid schoon en gehydrateerd (voor/na de ontharingsmethode)
  3. Als je gaat waxen, exfolieer je huid vóór het waxen om dode huidcellen te verwijderen en ingegroeide haartjes te voorkomen

Tip: test je ontharingsmethode altijd eerst op een klein stukje huid voordat je het op een groter gebied gebruikt om eventuele allergische reacties te controleren.

Wat is de meest huidvriendelijke methode voor ontharen?

Hoe je het went of keert: ontharen is altijd belastend voor de huid. Dus als je een gevoelige huid hebt, zorg er dan voor om het eerst altijd op een klein stukje huid te testen. Ontharingscrème is dan alvast geen goed idee, aangezien hier vaak agressievere ingrediënten voor worden gebruikt.

Sugaring (suikerhars)

Suikerhars is de zachtste methode voor de huid en ook geschikt voor gevoelige lichaamsdelen. Het is gemaakt van eenvoudige, natuurlijke ingrediënten. Hierdoor heb je weinig kans op allergische reacties. Een extra voordeel is dat het een langdurig effect heeft (zo’n 3 weken). Hierdoor belast je minder vaak de huid dan wanneer je de huid zou scheren. Ook het risico op ingegroeide haartjes is kleiner bij sugaring.

Na het waxen kun je het beste 2 dagen geen hete douches nemen of naar de sauna gaan. Ook is het verrstandig om direct na het waxen niet in de zon te liggen of te gaan sporten. Door zweten bestaat er een grotere kans op irritaties. Vermijd ook wrijving door het dragen van strakke kleding, omdat dit de gevoelige huid kan irriteren.

Wat is het verschil tussen suikerhars en lauwe wax strips?

Het verschil tussen suikerhars en kant-en-klare waxstrips die je in de supermarkt kunt kopen, ligt in de manier waarop ze zich hechten aan de huid. Kant-en-klare waxstrips die je met een cassette aanbrengt, hebben de neiging sterk aan de huid zelf te kleven. Dit maakt het proces veel pijnlijker en kan ook schadelijker zijn voor de huid. Suikerhars (of suikerwax) hecht zich alleen aan de haartjes zelf, waardoor het minder ongemak veroorzaakt en de huid minder belast.

Scheren

Scheren kan ook een huidvriendelijke manier zijn om te ontharen. Belangrijk is wel dat je in de groeirichting van de haartjes scheert. Het risico bij scheren in tegenstelling tot het gebruik maken van suikerhars, is dat je wondjes maakt. Deze kans bestaat vooral als je huid droog is. Hierdoor kunnen haarzakjes gaan ontsteken waardoor je ontsierende rode bultjes krijgt (ingegroeide haartjes). Dit duurt ongeveer 1 tot 2 weken voordat deze weggetrokken zijn.

Zorg er in elk geval voor bij het scheren dat je huid van tevoren voldoende gehydrateerd is, en verzorg je huid na het scheren met een parfumvrije crème. Vermijd ook de directe zon na het ontharen. Ga je op vakantie, een dagje weg of naar een feest? Onthaar altijd minstens één dag van tevoren.

Wat is de meest milieuvriendelijke methode?

Naast het zorgen voor je huid, is het ook belangrijk om milieubewust te zijn bij het kiezen van een ontharingsmethode. De meest milieuvriendelijke methode is er één die minimaliseert of voorkomt dat afval wordt geproduceerd.

Scheren

Scheren kan je op milieuvriendelijke wijze doen door gebruik te maken van een zogenaamde safety razor. Hierbij scheer je met één vervangbaar metalen mesje. Je gooit enkel het mesje zelf weg en geen plastic omhulsel dat de mesjes samenhoudt.

In ons assortiment vind je het scheermesje van Wild & Stone terug. Deze zijn er in 4 mooie zachte kleuren. Als je nog nooit dit type mesje hebt gebruikt, vergt het wel enige oefening. Maar wanneer je het eenmaal gewend bent, heb je een mooi, glad resultaat, zonder plastic afval.

Een goed alternatief hierop zijn de scheermesjes van Gruüm. Grüüm maakt wel gebruik van cartridges met meerdere mesjes die je volledig vervangt, maar de houder is gemaakt van staal.

Ook voor je scheercrème zijn er duurzame alternatieven, zoals het solide scheerblok van Lamazuna. Dit is erg handig in gebruik. Je kunt het namelijk gewoon over je natte huid wrijven en er ontstaat een zacht schuim.

Een ander goed alternatief is scheerolie van Somersets. De olie is erg zuinig in gebruik en werkt hydraterend.

 

Sugaring (suikerhars)

Het mooie van suikerhars is dat het volledig gemaakt is van natuurlijke ingrediënten. Vaak bestaat suikerhars enkel uit suiker, citroensap, appelciderazijn en water. Soms wordt er ook honing aan toegevoegd, wat de wax extra plakkerig maakt en tegelijkertijd de huid verzorgt. Als je liever een volledig plantaardig product hebt, kun je de honing ook weglaten.

De suikerharsen van Sugar Coated zijn zonder toegevoegde zuren en daardoor extra zacht voor de huid. Afhankelijk van de toepassing kan er een voedende olie aan toegevoegd zijn. Zo is de full body ontharingskit enkel gemaakt van suiker en water, terwijl de wax speciaal voor je oksels een citroengras olie bevat omwille van de antibacteriële eigenschappen.

Suikerhars belast het milieu niet na gebruik en is bovendien zacht voor de huid. Een extra voordeel is dat je de restjes was gemakkelijk kunt afspoelen, zelfs uit handdoeken of kleding. Suikerhars lost volledig op in warm water.

Wat je ook doet, voorbereiding is belangrijk

Onthaar nooit als je huid erg droog of geïrriteerd is. Zorg ervoor dat je huid in goede conditie is door enkele dagen goed te hydrateren met een bodylotion, crème of olie. Zodoende voorkom je vervelende bijwerkingen en zijn de ontharingsbehandelingen het meest effectief.

Een dag voor het ontharen is het ook aan te raden om je huid te scrubben. Hiermee verwijder je de dode huidcellen en maak je je huid gladder. Je kunt hiervoor een milde scrub, een vaste scrub bar of een spons of handschoen gebruiken.­­­

Als je ervoor kiest om te scheren, is het verstandig om dit te doen in bad of onder de douche, of direct daarna. Het warme water zorgt ervoor dat de haartjes minder stug zijn, waardoor je een gladder resultaat kunt bereiken.

Tips bij het scheren

Hieronder vind je nog enkele tips om het scheren nog beter te laten verlopen.

  1. Scheer nooit droog, maar gebruik een scheercrème of scheergel. Je kan ook een douchegel gebruiken om te scheren, maar hierdoor zal wel je mesje sneller bot worden. Bovendien bevat een scheercrème of olie ook voedende ingrediënten voor je huid.
  2. Laat minstens twee dagen tussen scheerbeurten zitten om de huid de kans te geven zich te herstellen.
  3. Vervang je scheermesje tijdig en spoel je mesje altijd af na het scheren.
  4. Scheren mag je doen tegen de haarrichting in voor een gladder resultaat. Heb je echter een gevoelige huid, overweeg dan om met de groeirichting van de haartjes mee te scheren om irritatie te voorkomen.
  5. Spoel restanten scheercrème goed af en behandel je huid altijd met een ongeparfumeerde bodylotion zoals de bodylotion van Urtekram.


Je huid verzorgen na het ontharen

Ook na het ontharen heeft je huid extra liefde nodig. Dit zijn verschillende manieren waarop je dat kan doen:

  • Wil je graag even douchen na het epileren of waxen, gebruik dan lauw of koud water. Dit zorgt er ook voor dat de poriën sluiten. Kies voor een huidvriendelijke douchegel. Probeer de douchegels van Bee Honest bijvoorbeeld eens.
  • Vlak na het ontharen is het beter om niet te zonnen. Ga ook niet dezelfde dag nog onder de zonnebank. De huid is extra gevoelig en kan je best beschermen met een zonnecrème met hoge beschermingsfactor (SPF 30 is voldoende).
  • Ook intensief sporten is niet aan te raden. Door het zweten heb je namelijk meer kans op irritaties.
  • Vermijd ook te strakke kleding die over je huid schuurt.
  • Blijf je huid hydrateren met een bodylotion, olie of crème.
  • Onthaar je ook je oksels, vermijd dan deodoranten met alcohol en synthetische parfums.

 

Zelf je eigen suikerhars maken

Wist je dat je zelf ook gemakkelijk je eigen suikerhars kunt maken? Aangezien suikerhars vaak maar uit enkele ingrediënten bestaat, heb je hier niet veel voor nodig en kun je met een paar ingrediënten uit je keuken al aan de slag. Deze suikerhars is ook oplosbaar in warm water, dus geen paniek als er per ongeluk wat hars in je haar komt.

Dit heb je nodig:

  • 200 gram suiker
  • 40 ml citroensap of appelciderazijn
  • 40 ml water (of 40 ml honing voor een extra plakkerig resultaat)

Bereiding:

  1. Doe alle ingrediënten in een kleine metalen pan en verwarm het geheel op een middelhoog vuur.
  2. Blijf goed roeren met een houten of metalen roerlepel en houd het mengsel in de gaten.
  3. Zodra het mengsel een laagje bubbels en een goudbruine kleur krijgt, haal je het mengsel van het vuur.
  4. Giet de hars voorzichtig in een glazen potje en laat het rustig afkoelen.

De suikerhars is klaar voor gebruik zodra het op kamertemperatuur is. Is je suikerhars te hard geworden? Geen zorgen. Dan kun je het voorzichtig even opwarmen in de magnetron of het op de verwarming plaatsen om het weer wat vloeibaarder te maken.