De plasticvrije keuken: voedsel bewaren & meenemen

Restje bewaren, groenten uit de moestuin invriezen, je lunch meenemen, een snackdoosje voor de kinderen op school: we gebruiken dagelijks bakjes, doosjes, bekers, potjes en zakjes om voedsel in te bewaren en mee te nemen. Wil je graag minder plastic bakjes, vershoudzakjes, vershoudfolie en aluminiumfolie gebruiken, lees dan zeker verder en ontdek onze zero waste alternatieven.

Siliconen

Het alternatief dat je meer en meer ziet zijn siliconen bakjes en tasjes. Siliconen ziet eruit als plastic, maar is het niet. Siliconen wordt gemaakt van silicium wat één van de hoofdbestanddelen is van zand en één van de meest voorkomende grondstoffen op aarde. Van silicium wordt ook glas gemaakt.

Zijn Siliconen veilig?

Producten van 100% siliconen zijn een veilig alternatief voor plastic. Siliconen bevat geen BPA en andere chemische toevoegingen zoals weekmakers. Siliconen is niet poreus, dus bacteriën blijven er niet aan vastkleven en is inert, dit wil zeggen dat het niet reageert met andere stoffen zoals voedsel en drank. Een ander groot voordeel is dat siliconen heel sterk is en een lang levensduur heeft. Siliconen tasjes en zakjes zijn telkens opnieuw herbruikbaar. Siliconen producten zijn bovendien geschikt voor de vaatwasser, de diepvriezer en de magnetron.

Ontdek onze merken

We hebben verschillende merken in ons assortiment die siliconen bakjes en tasjes maken als alternatief om voedsel te bewaren zonder plastic of mee te nemen onderweg:

Stasher bags zijn siliconen tasjes die lekdicht en luchtdicht afsluiten met een zipsluiting. Hierdoor zijn ze perfect om gesneden groenten en fruit te bewaren in te vriezen en mee te nemen. Je kan zo ook gebruiken als sandwich zakje of om bijvoorbeeld je smartphone waterdicht in te bewaren tijdens een boottochtje.

Food Huggers siliconen dekseltjesHet opvallenste product van Food Huggers zijn … de Food Huggers, natuurlijk. 

Dit zijn een soort siliconen dekseltjes die je op je resterende stuk groenten of fruit zet om ze te bewaren, bijvoorbeeld op een halve ui of citroen. Je kan ze ook gebruiken als dekseltje op bijvoorbeeld een glazen bokaal. Hiernaast maakt Food Huggers ook deksels van glas en siliconen en siliconen tasjes.

 

De nieuwste aanwinst in ons assortiment is Ziptop. Ziptop maakt siliconen bakjes en bekers met een platte bodem. Hierdoor kan je ze dus rechtop bewaren. Een extra voordeel is ook dat je ze volledig kan openen zodat je een Ziptop container of cup ook als kom, bord of beker kan gebruiken. Dit is erg handig om je salade of yoghurt onderweg of op het werk op te eten. Je kan Ziptop gebruiken om voedsel te bewaren, restjes opnieuw op te warmen, lunch en snacks mee te nemen en zo veel meer. 

Een veelzijdig alternatief

Ziptop is een veelzijdig product

Je kan siliconen tasjes en containers echt voor alles gebruiken. Ze zijn bijvoorbeeld erg handig als je in een verpakkingsvrije supermarkt gaat winkelen. Enkele andere manier waarop je ze kan gebruiken zijn: om elektronica op te bergen in je reistas, om een zeep bar in te bewaren en mee te nemen, om make-up in te bewaren en mee te nemen, als pennentas, om kleine spulletjes in je handtas mee te nemen zoals elastiekjes en lippenbalsem. Je kan vast zelf nog tal van andere toepassingen bedenken!


Katoenen afdekwraps

Een ander alternatief zijn katoenen wraps en tasjes. Ze zijn gemaakt van katoen met Bee's wrap afdekwrapeen laagje bijenwas of vegan was. Hierdoor zijn ze waterafstotend en kan je ze sluiten doordat de wraps kleven als je de was wat opwarmt met je handen. Ze zijn een goed alternatief voor vershoudfolie. Je kan ze talloze keren herbruiken en afwassen. Katoenen afdekwraps zoals van Bee’s Wrap of Waxwrap kan je gebruiken om schalen en kommen mee af te dekken en om groenten, fruit, kaas, brood of je lunch in te pakken. Deze wrap's zijn ook volledig zero waste. na gebruik kan je ze makkelijk composteren.

 

 

Papieren zakjes

Ook papieren zakjes zijn een alternatief voor je lunch of snacks of om bijvoorbeeld zelfgemaakte koekjes in te verpakken. Soms is dit gewoon erg handig, als je bijvoorbeeld een traktatie wil uitdelen. Gelukkig bestaan hier ook ecologische en duurzame alternatieven voor. Het merk If You Care heeft een mooi assortiment composteerbare papieren zakjes.