Hoe hou je muggen op een natuurlijke manier op afstand?

Zoemende muggen in je slaapkamer die je wakker houden en vervelende jeukende muggenbeten kunnen behoorlijk op je zenuwen werken. Er zijn talrijke spray’s, lotions en apparaten op de markt die muggen bestrijden, maar ze bevatten vaak chemicaliën zoals DEET, Icaridine en chemische bewaarmiddelen. Hoe kan je muggen en andere insecten op afstand houden zonder gebruik te maken van deze chemische producten?

Natuurlijke producten tegen muggen

Incognito gebruikt biologische citronella, eucalyptus en andere natuurlijke ingrediënten om muggen op natuurlijke wijze af te weren. De producten zijn vegan gecertificeerd en vrij van parabenen. De Incognito insectenwerende Spray is een van de meest populaire natuurlijke insectenwerende middelen op de markt. Het assortiment van Incognito bevat ook een vochtinbrengende crème, deodorant, zonnebrandcrème, zeep, wierookstokjes en meer.

In het assortiment van Odylique vind je een heerlijk hydraterende olie die insecten weghoud. De Odylique Mosimix Body Oil voedt je huid en je blijft gespaard van muggenbeten. Een ideaal product dus voor op vakantie!

Een andere fijne reisgezel is de Eco Cosmetics zonnebrandcrème anti-muggen SPF30 die je huid met een minerale zonnefilter beschermt tegen schadelijke UVA en UVB stralen en beschermt tegen muggenbeten door de toevoeging van etherische oliën van citrus en eucalyptus. 

Baby's en kinderen

Speciaal voor baby’s en kinderen is er Squitos. Squitos Insectenwerende Stickers zijn 100% natuurlijk en veilig te gebruiken vanaf de geboorte. Je kan de vrolijke dieren stickers op de kleding, het bedje of de buggy van je baby of kind plakken zo hebben ze er zelf geen last van en zijn ze toch beschermt tegen muggen. 

DIY Muggenolie of muggenspray

Er zijn verschillende etherische oliën waarvan is aangetoond dat ze insecten en dus ook muggen weghouden. De meest gekende zijn natuurlijk citronella, citroengras en eucalyptus. Maar ook etherische olie van rozemarijn, munt en lavendel hebben een insectenwerende werking. Je kan zelf een middel tegen muggen maken door deze oliën te combineren met een neutrale olie zoals Tisserand druivenpitolie voor een lichaamsolie of met hamameliswater voor een verfrissende spray. Als je kiest voor olie zal de geur iets langer blijven hangen dan bij een spray. Je kan bijvoorbeeld volgende combinatie maken:

 • 4 druppels citronella etherische olie

 • 4 druppels citroengras etherische olie

 • 4 druppels rozemarijn etherische olie

 • 4 druppels eucalyptus etherische olie

 • 4 druppels munt etherische olie

 • 4 druppels lavendel etherische olie

 • 60ml hamamelis water of neutrale olie

Meng de etherische oliën met de drager en doe in een druppelflesjes of sprayflesje. 

Je kan ook voor een eenvoudigere combinatie kiezen met de beste muggenbestrijders:

 • 10 druppels citronella olie

 • 10 druppels lavendel olie

 • 4 druppels eucalyptusolie

 • 60ml hamamelis water of drager olie

Tip: Ben je toch gebeten, een druppeltje etherische olie van lavendel kan de jeuk snel verzachten.