Hoe kies je een natuurlijk wasmiddel?

De geur van versgewassen kleding die hangt te drogen of van verse lakens op je bed. Je wordt er instant gelukkig van. Hoe kies je een natuurlijk wasmiddel zonder in te boeten aan de heerlijke geur en zachtheid die andere wasmiddelen je beloven? Goed nieuws! Vandaag hoef je die keuze helemaal niet meer te maken. Alle wasmiddelen in dit artikel zijn zacht voor jou en de planeet. Ok, volgende vraag dan: welk type eco wasmiddel past bij jou? We zetten onze favorieten even op een rijtje. 

Ecologisch vloeibaar wasmiddel

Er zijn tal van natuurlijke vloeibare wasmiddelen. Gaat je voorkeur uit naar vloeibaar, dan kan je kiezen of je een wasproduct kiest met of zonder enzymen. Enzymen wordt aan wasproducten toegevoegd om hardnekkige vlekken, zoals vet-, gras-, modder- of voedselvlekken, makkelijker te verwijderen. Zo heb je minder wasmiddel nodig en kan je op lagere temperatuur wassen, wat ook weer ecologischer is. Enzymen werken namelijk het beste op 30 of 40 graden.

Enzymen zijn eiwitten en niet giftig voor mens, plant of dier. Bovendien zijn de enzymen volledig biologisch afbreekbaar en maken ze zelfs maar ongeveer 1% uit van alle ingrediënten in het wasmiddel. Wij raden alvast de vloeibare wasmiddelen

 aan van Ecover, Marcel’s Green Soap of Seepje.

Sommige mensen reageren gevoelig op enzymen, ook al zit er maar een kleine concentratie

 in het wasmiddel. Net als jonge ouders, kiezen mensen met een (extreem) gevoelige huid beter voor een natuurlijk wasmiddel zonder enzymen, zoals Bio-D, Attitude of Sodasan. Ook voor wol, zijde en andere fijne stoffen kies je best voor een wasmiddel zonder enzymen.

Natuurlijk waspoeder, kan dat ook?

Waspoeder is vooral bij witte was efficiënter. Aan ecologisch waspoeder is meestal een zuurstof  bleekmiddel toegevoegd, zoals natriumbicarbonaat of natriumpercarbonaat. Deze natuurlijke  stoffen zijn heel goede vlekverwijderaars en halen ongewenste geurtjes uit je was. Bovendien reinigen deze stoffen ook je wasmachine. Tot nooit meer, schimmels in de wasmachine.

Heb jij hard water door je leidingen stromen? Dan werkt waspoeder beter dan een vloeibaar wasmiddel. Waspoeder is vaak ook goedkoper dan de vloeibare variant. Het nadeel van poeder is dan weer dat je kleding sneller slijt door de wrijving en dat de zuurstofbleekmiddelen beter werken op hogere temperaturen.

Bestaan er alternatieven voor vloeibaar wasmiddel en waspoeder?

Ja hoor, naast waspoeder en vloeibaar wasmiddel bestaan er nog tal van andere soorten ecologisch wasmiddelen:

-   Het wasei: Met een was ei hoef jij niet meer na te denken over de juiste dosering. Bovendien is een wasei zacht voor de gevoelige huid en heb je geen wasverzachter meer nodig.

-   Wasstrips: Een revolutionaire uitvinding, die wasstrips. Geen afval, geen gedoe met dosering, past in elke kast en is ook nog eens geschikt voor de gevoelige huid.

-   Wasnoten: Vertrouw je was toe aan de kracht van de natuur. Wasnoten zijn composteerbaar en dus 100% natuurlijk. De hoeveelheid noten die je per wasbeurt gebruikt is afhankelijk van hoe hard het water in jouw gemeente of stad is en … natuurlijk … hoe vuil je was is. Wij zijn fan van de wasnoten van Ecozone en Seepje.

-   Wasballen: Ecoballs zijn niet enkel handig qua dosering. Ze zijn ook energiebesparend.

-   Hexawash: Waarschijnlijk het meest ecologische wasmiddel ooit, deze Hexawash, met magnesium. Uit de plasticvrije verpakking haal je maar liefst 300 wasbeurten.

We hadden het eerder al over de zalige geur van versgewassen was. Om biologische afbreekbaarheid te garanderen, kiezen heel wat natuurlijke merken voor een combinatie van natuurlijke en synthetische geurstoffen. Kies je bewust voor natuurlijke geuren, dan zijn de wasmiddelen van Ecover Essential, Bio-D en Attitude echt iets voor jou. Kies je resoluut voor geurloos, ook dan vind je bij BigGreenSmile je gading.

Natuurlijke wasverzachter, knuffelzacht voor jou en de planeet.

Wasverzachter zorgt voor een heerlijk zachte was, een aangename geur, minder moeite bij het strijken, … de voordelen zijn eindeloos.

Toch is het niet altijd een goed idee om wasverzachter te gebruiken. Zo gebruik je beter geen wasverzachter bij

-   sport- of outdoor kleding en lakens. Het haalt de ademende werking uit dit type textiel.

-   jeans. Door wasverzachter verdwijnt de elasticiteit uit je jeans.

-   handdoeken en microvezeldoekjes. Wist je dat handdoeken minder vocht opnemen als je ze met wasverzachter wast?

Tip: stop je je was in de droogtrommel? Gebruik dan droogballen in plaats van wasverzachter. Een mooi voorbeeld hiervan is de Eco Egg droog bal.

Wasverzachter is dan weer wel een goed idee bij synthetische stoffen, wanneer je je was buitenhangt of op een droogrek en wanneer je niet wil dat het haar van je huisdieren aan je kleding blijft plakken.

Tip: Neem wat wasverzachter en los het op in water. Spray of dep het op je zetel en het haar van je lieve viervoeters zal minder snel blijven plakken.

Moet je opletten met geurstoffen? Dan bestaat er ook geurloze wasverzachter. Gebruik je liever geen wasverzachter? Ook dan zijn er voor jou tal van alternatieven: Wasparfums, droogballen, …

Naar welk type wasmiddel gaat jouw voorkeur uit?