Jouw keuken ecologisch schoonmaken doe je zo

Je poetst ze elke dag, na het koken. Een beetje extra na een vlaag van bakwoede of wanneer je een heerlijk menu op tafel hebt getoverd voor vrienden en familie. En niet te vergeten: je houdt er één à twee keer per jaar de grote schoonmaak: jouw keuken. En dat kan soms een vettig zootje zijn: vetresten, vieze vlekken op je werkblad gemaakt van een gevoelig materiaal als marmer. Geen nood, ook bij deze “zware” poetswerken staan er natuurlijk ecologische producten klaar om je bij te staan.

De hele keuken schoon dankzij natuurlijke keukenreinigers

Je hebt natuurlijk de multifunctionele allesreinigers speciaal voor de keuken. Met deze schoonmaakmiddelen, die lief zijn voor mens, dier en natuur, maak je je keuken in geen tijd schoon.

 Want geef toe: na het koken kan je keuken best een rommeltje zijn. Je aanrecht plakt (tot de vloer toe soms - dankjewel lieve schatten van kinderen voor de hulp), restjes voedsel overal. Dan heb je een betrouwbare bondgenoot nodig: de Attitude Nature+ Technology Kitchen cleaner, met de heerlijke geur van citroenzeste. Deze topper kan echt alles aan!

 De krachtigste natuurlijke keukenreiniger is ongetwijfeld de Delphis Eco Antibacteriële keukenreiniger. Deze is eveneens geschikt voor professionele keukens. Een veilige voedselbereiding is gegarandeerd, want deze krachtpatser doodt maar liefst 99,999% van de ziektekiemen en is toch veilig voor het milieu.

 Minder plastic gebruiken en je keuken toch vetvrij en brandschoon krijgen? Ontdek dan even deze in water oplosbare ontvetter. De Oceansaver Druppel pakt hardnekkige vlekken aan op je kookplaten, het aanrecht en andere harde oppervlakken. De frisse citroengeur achteraf, maakt je helemaal blij.

Een vettig klusje dat je graag snel, efficiënt, maar ook ecologisch achter de rug wil hebben? Dat kan met de YouSea Eco Keukenreiniger of de Method Keukenreiniger Spray. Oh, de geur van clementines bij deze laatste is gewoonweg heerlijk!

 Ecover, Marcel’s Green Soap en Driehoek hebben ook fantastische allesreinigers die jouw keuken meteen weer doen glanzen.

Let enkel op met gevoelige materialen, zoals hout of marmer op je aanrecht of keukenkastjes.

Hoe reinig je je werkblad en keukenkastjes zonder schade?

Je werkblad is vaak vervaardigd uit natuursteen zoals marmer. Net als je keukenkastjes, die vaak uit hout zijn gemaakt. Voor die gevoelige materialen waaruit keukenkastjes of je aanrechtblad gemaakt zijn, hebben we ook een oplossing.

Gebruik bij kasten met een laminaat afwerking niet teveel water. Een goede, en ecologische, oplossing daarvoor is soda. Soda is gekend als de natuurlijke krachtpatser voor zwaardere schoonmaakwerken. Het kan op de meeste oppervlakken worden gebruikt en ook voor de binnenzijde van je keukenkastjes. Wij raden de kristalsoda van Greenhub of Driehoek aan.

Tip: Soda ontgeurt ook, wat een gouden tip is om je koelkast schoon te maken.

De glanzende oppervlakken in je keuken streeploos schoon krijgen, doe je met een zeemlap.

Een werkblad uit marmer of graniet is gewoon prachtig in de keuken, maar hoe krijg je deze schoon? De Ecozone graniet & marmer reiniger to the rescue. De natuurlijke formule zorgt ervoor dat je snel jouw gevoelige werkblad weer laat glanzen. Speciaal voor graniet, heeft Method ook een granietreiniger. Deze reinigt niet alleen, maar boent ook jouw natuurstenen oppervlak en laat je keuken weer stralen.

Voor je houten aanrecht is een milde zeep heel geschikt. Vlekken op hout, krijg je dan weer makkelijk schoon met Bragg appelciderazijn of de Ecodoo Azijnspray met geur van frambozen. Je houten snijplank krijg je weer brandschoon met simpelweg citroensap en zout.

Voor RVS werkbladen of gasfornuizen raden we de Method reiniger aan speciaal voor roestvrij staal. Deze is ook inzetbaar voor professioneel keukenmateriaal. Geen schadelijke ingrediënten, geen strepen, de geur van appel en perzik, deze handige vegan keukenreiniger heeft het allemaal.

Je oven en fornuis schoonmaken zonder het zootje.

 Een schoonmaakklusje waar we allemaal tegenop zien: de oven of het fornuis poetsen. Je hebt zo makkelijk krassen en het is een vettig zootje. Wel, met deze natuurlijke schoonmaakmiddelen, speciaal voor fornuis en oven, gaan we het nog leuk vinden.

De ovenreiniger van Ecodoo is niet alleen een held in de keuken, maar ook ideaal om je barbecue schoon te krijgen. Het bevat geen ammoniak of bijtende zuren, maar verwijdert supersnel vet, roet en teer van ovens en je grill. De essentiële olie van citroen zorgt voor een verfrissende geur.

Een Cleaning Block is een echte must-have bij het schoonmaken van fornuizen. Geen ongewenste ingrediënten in deze natuurlijke blokken. Alle producten worden bovendien getest door onafhankelijk labo’s die bevestigen dat de blokken niet giftig, hypoallergeen en veilig zijn voor onze planeet en iedereen erop.

Je kookplaat ontvetten op basis van natuurlijke en plantaardige ingrediënten doe je met de Ecover Oven en Kookplaat reiniger en de Delphis eco keramische en inductiekookplaat reiniger

Heb je graag dat je poetsdoek ook voldoet aan jouw ecologische waarden? Probeer dan zeker eens de E-cloth kookplaat- en ovendoek. Je wil daarna geen andere meer.

Tip: Gebruik de glas- en polijstdoek van E-cloth ook om je keukenkasten te doen glanzen.

Zo krijg je de gootsteen stralend proper

Voor de gootsteen is afwasmiddel, met eventueel een stevige schuurcrème erna aan te raden, afhankelijk van het materiaal waaruit je spoelbak is gemaakt. Inox kan je best schoonmaken met azijn, bij een granieten gootsteen kan je ook kiezen voor afwasmiddel en schuurzeep erna. Met de schuurcrèmes van Ecodoo en Sonett blink je je gootsteen snel en zonder veel moeite weer op. Het schuurmiddel van Sonett kan je bovendien ook gebruiken om je zilver op te poetsen. 

Let op als je een keramische spoelbak hebt. Gebruik dan zeker geen soda of schuurmiddelen. Een spons of microvezeldoek, bijvoorbeeld van E-cloth , met water en zeep zijn dan meer dan voldoende. 

De afwas opzij in een handomdraai.

Hoe doe jij de afwas? Met de hand, of gebruik je een afwasmachine? In beide gevallen kan je kiezen om je vaat te reinigen met natuurlijk afwasmiddel.

Wij zijn grote fan van de afwasmiddelen van Marcel’s Green Soap. Welke is jouw favoriet? Ook in de keuze van je afwassponsje kan je volop voor milieuvriendelijk en natuurlijk gaan. Zo is er de Safix plasticvrije afwasspons, waarmee je ook je gootsteen kan schuren, gemaakt van 100% kokosvezel. Kies ook eens voor de Loofah afwasspons. Deze sponzen krassen niet, zijn duurzaam en flexibel en gemaakt van de Loofah plant. Als het op afwassen aankomt, zijn de afwasborstels en andere afwasproducten van Eco Living ook niet weg te denken uit onze keuken.

Voor de vaatwasser zijn er natuurlijk ecologische vaatwasblokjes, maar ook de vaatwasser zelf vraagt regelmatig om grondig gereinigd te worden. Dat doe je door hem leeg, op hoge temperatuur te laten draaien, eventueel met wat azijn of door de Ecozone was- en vaatwasmachine reiniger te gebruiken. De lekkere muntgeur krijg je er zo bij. De deur en de rubbers van je vaatwasmachine reinig je met een sopje van afwasmiddel.

Koken én leven wordt nog leuker in de keuken, als je kiest voor schoonmaakproducten die mild zijn voor mens, dier en natuur.