Maak je eigen natuurlijke bodylotion bar

Kruip jij ook graag in de keuken op je vrije dagen? Met dit recept maak je geen taart of stoofpotje, maar je eigen body lotion bar. Deze bodylotion bar is geschikt voor de droge huid en bij huidproblemen en kan ook als handcrème gebruikt worden. Leuk voor jezelf en om cadeau te doen!

De ingrediënten

Om deze bodylotion bar te maken heb je natuurlijke oliën nodig en een was om er een vaste bar van te maken:

  • Shea boter of karitéboter wordt gemaakt van de zaden van de vrucht van de karitéboom. De olie of boter bevat heel veel vitamine E en A en vetzuren zoals stearinezuur. Shea butter hydrateert en beschermt de droge huid en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Algemeen gezien heeft het een hoog gehalte aan verzorgende eigenschappen (meer dan de meeste oliën), hierdoor helpt karitéboter ook om je huid te herstellen zoals bij zonnebrand, littekens, striemen, rode huid en bij acne. Bij acne helpt karitéboter om de ontstoken huid te herstellen.

  • Cacaoboter is het vet dat afkomstig is van cacaobonen. Nadat de bonen geroosterd en geperst zijn hou je enerzijds cacaoboter over en anderzijds cacaopoeder. Cacaoboter zit boordevol antioxidanten die de huid beschermen en herstellen. Verder bevat cacaoboter ook veel vetzuren om de huid te hydrateren en fytochemicaliën. Bovendien heeft cacaoboter een heerlijke chocoladegeur.

  • Kokosolie heeft van nature een lage SPF en werkt ontstekingsremmend en antibacterieel. Kokosolie heeft een positief effect bij eczeem, psoriasis en striemen. Wie een vette huid heeft, kan echter beter niet te veel kokosolie in zijn huidverzorging gebruiken.

Verder heb je ook nog bijenwas korrels nodig om een vaste bar te verkrijgen.

Het recept voor je voedende bodylotion bar

Gebruik de ingrediënten in volgende verhoudingen:

Verder heb je ook nog nodig

  • Een kom en pan

  • Een lepel

  • Siliconen vorm

Optioneel:

  • Enkele druppels etherische oliën bvb. van Tisserand

  • Gedroogde bloemen voor de afwerking

Bereidingswijze:

Smelt de sheaboter/ cacaoboter samen met de  kokosolie en bijenwas korrels au bain marie. Hiervoor plaats je een kom of pan in een grotere pan met een bodempje water dat je aan de kook brengt. Roer goed door. Als alle ingrediënten gesmolten zijn, neem je de pan van het vuur en laat het mengsel even afkoelen. Zeker als je etherische oliën wil gebruiken, moet je even wachten tot het mengsel iets is afgekoeld. Anders doe je de werking van de etherische oliën teniet. Giet het mengsel in een siliconen vorm en voeg eventueel wat gedroogde bloemen toe voor de afwerking. Laat hard worden. Dit proces kan je versnellen door je vormpjes in de diepvriezer te zetten.

Gebruik: Om je body lotion bar te gebruiken, warm je deze even op tussen je handen en smeer je de crème met je handen uit of rechtstreeks met de bar op je huid. Je kan de bar gebruiken voor je lichaam, gezicht en handen.


TIP: Bijenwas kan moeilijk terug uit je kom te krijgen zijn. Dit lukt wel door je kom een kwartiertje in de oven op lage temperatuur te zetten zodat alle restanten terug kunnen smelten. Hierdoor verdampen ook de eventuele resten van je etherisch oliën. Je kan er ook voor opteren om een kom speciaal hiervoor opzij te houden.

Nog meer ontdekken? Op onze website vind je ook kant-en klare plasticvrije bodylotions terug. Bodybutters en natuurlijke oliën vind je onder meer terug bij Zoya goes pretty en Fushi. Een plasticvrije balsem voor je handen vind je bij Badger balm en Scence.