Schoonmaken in de herfst: de strijd tegen vuile vloeren.

Wat is de herfst een fijn seizoen, toch? Lange herfstwandelingen, spelen met de kinderen of de hond in het bos, een warme chocolademelk achteraf. Puur genieten van de natuur en de buitenlucht! Iets minder leuk zijn de vuile voetjes en de modderpootjes op de vloer. Maar geen nood: met onze tips krijg je de vloer in geen tijd weer proper, met natuurlijke schoonmaakmiddelen.

Hoe pakken we die vuile vloeren aan?

 Alles aan de kant en die vloer is zo weer stralend proper. Vooraf vegen of met de stofzuiger door de kamer gaan, is niet meer nodig. Met de e-cloth flexi-edge muur- en stofdoek bereid je de vloer voor op het dweilen. Het is een heel flexibele en makkelijk te hanteren stofdoek, waarmee je moeiteloos vloeren en plinten stofvrij maakt. Stofnetten of spinnenwebben onder kasten, op muren of aan plafonds hebben ook geen schijn van kans, dankzij het verstelbare handvat.

Je kan de stofdoek makkelijk afnemen om te reinigen in de wasmachine. Zo heb je geen last meer van vuile borstels die je niet meer proper krijgt of een verstopte stofzuiger.

Een reiniger die voor alle vloeren goed is, is de Method vloerreiniger met citroen en gember. Dit vegan schoonmaakmiddel voor de vloer geurt niet alleen fris, je verbruikt er veel minder water mee dan bij andere vloerreinigers.

Help, ik wil of mag geen schoonmaakmiddel gebruiken.

Ben je allergisch of gevoelig aan chemische schoonmaakproducten? Heb je astma, of gebruik je liever geen schoonmaakmiddel op je vloer? Dan is de e-cloth deep clean mop de ideale schoonmaakmop voor jou. Het enige wat je extra nodig hebt, is water.

Je kan de deep clean mop gebruiken op parket, hout, marmer, graniet, laminaat, vinyl en PVC. Het geheim van de mop zit in de miljoenen kleine, slimme vezels. Deze vangen en absorberen vet en vuil en breken het af. Het pas gepoetste oppervlak is schoner dan met een ander schoonmaakmiddel, doordat de mop een laag bacteriën verwijdert.

Dankzij de klittenband, kan je de mop makkelijk afnemen en heet wassen om daarna opnieuw te gebruiken. Je kan de mop meer dan 300x wassen, ofwel 2 tot 3 jaar gebruiken. Zo verminder je het gebruik van chemische schoonmaakproducten met maar liefst 80 à 90%.

Gouden tip: of je nu poetst met de deep clean mop of met een (natuurlijk) schoonmaakmiddel: maak vloeren schoon met lauw-warm water, dat is minder hard voor de vloer dan heet water. Het reinigt bovendien grondiger dan koud water.

Schoonmaken zonder extra afval én plasticvrij. 

Schoonmaken zonder extra (plastic) afval te creëeren, het kan. De Ecopods hebben een fijne zoete appelgeur en zijn helemaal zero-waste. Doe een capsule in een emmer water en je kan aan de slag. Wel niet vergeten: neem de capsule met droge handen, anders gaan ze gelijk oplossen. Deze pods zijn ook geschikt voor meer delicate vloeren uit natuursteen of hout.

Nog eentje dat je vloeren helemaal doet stralen en waarmee je de wereld een beetje mooier en leuker maakt: de YouSea eco schoonmaak tabs voor de vloer. Na het poetsen waan je je in de Provence dankzij de lavendel in deze tabs.

In heel wat dweilen zit plastic verwerkt. Een meer dan waardig alternatief? De Maistic Vloerdoek. Deze dweil is supersterk en verkruimelt niet tijdens het schoonmaken. Je poetst je vloer met 100% natuurlijke viscose op basis van hout. Het is 100% plasticvrij en gaat heel lang mee. Na gebruik was je de vloerdoek op 60°C en is het wel helemaal klaar voor gebruik.

Vloer in laminaat

Vloeren uit laminaat vragen wat extra aandacht. Ze zijn namelijk gevoeliger voor strepen. Je gebruikt best niet te veel schoonmaakmiddel en je dweil is best niet te nat. We hebben 3 tips om makkelijk laminaat schoon te maken:

-   Snel en eenvoudig laminaat poetsen, doe je met natuurazijn. Natuurazijn is een echte multitasker in het huishouden. Met slechts 1 product, kan je het hele huis weer stralend proper maken.

-   Wist je dat je ook simpelweg afwasmiddel kan gebruiken om jouw laminaat te reinigen, zonder strepen na te laten?

-  Toch nog een streep ontdekt? Verwijder ze onmiddellijk door nog eens met een microvezeldoek of de e-cloth deep clean mop over de vloer te gaan.

Natuursteen vloer en tegels

Vloer uit natuursteen of vloertegels zijn prachtig en makkelijk te onderhouden. Het ideale schoonmaakmiddel voor dit type vloer is zwarte zeep van Etamine du Lys. Ze is gemaakt van biologische lijn- en olijfolie. Deze multifunctionele zwarte zeep is niet enkel ecologisch en goed voor elk type vloer, je kan deze ook puur gebruiken tegen vlekken op oppervlakken. 

De Ecover vloerreiniger is ook een goede keuze voor poreuze oppervlakken, zoals natuursteen en vloertegels. Laat je vloeren glanzen en kies voor het best mogelijke onderhoud, dankzij de voedende en beschermende werking van onder meer natuurlijke lijnzaadolie.

Houten vloeren

Heb je een houten vloer? Zorg dan dat je zeker weet uit welk type hout deze werd gemaakt en of deze al dan niet speciaal behandeld is. De meeste moderne vloeren zijn namelijk vernist en vragen enkel om een mild schoonmaakmiddel. Onbehandeld hout vraagt om een meer specifieke aanpak. Gebruik in ieder geval niet te veel water, houten vloeren houden niet van te veel nattigheid.

Een krachtig, natuurlijk schoonmaakmiddel voor houten vloeren en oppervlakken, zelfs met open poriën, is Sodasan Vloerreiniger met Sandelhout. Deze biologische en plantaardige zeep wordt gemaakt van zonnebloemolie, olijfolie en andere zorgvuldig geselecteerde ingrediënten. De geur van sandelhout zorgt voor een natuurlijke, aangenaam frisse geur na het poetsen.

Ken je carnauba? Carnauba is een plantaardige was gemaakt uit het extract van verschillende palmbomen uit Brazilië. Deze was wordt gebruikt in de Carnauba wasmelk van la Droguerie Ecologique. Hij reinigt en beschermt de meeste oppervlakken, en is ontzettend aan te raden voor houten vloeren. Na het drogen, stoot de gepoetste oppervlakte namelijk water en vuiligheid af. Door even te boenen (geen extra boenwas nodig!):

-   bescherm je deze nog extra,

-   is er geen statische elektriciteit meer,

-   herstelt en ademt de houten vloer, zodat deze op z’n best is.

En dat allemaal dankzij de carnauba laag.

En wat met tapijten?

Voor we het vergeten, die voetjes en pootjes hebben niet enkel enthousiast de vloer onder de modder besmeurd, maar ook het tapijt. Geen paniek! De Ecozone Tapijt Shampoo snelt te hulp. Dit natuurlijke schoonmaakmiddel, speciaal voor tapijten, is ook geschikt voor kleine oppervlakken en kan zowel ingezet worden tijdens een handwas als in de machine en is eveneens geschikt voor de meeste tapijtreinigers. De geur van versgewassen katoen zorgt voor een frisse geur in de ruimte.

Geniet volop van de herfst en de lange, speelse wandelingen en trektochten in het bos. Dankzij de natuurlijke schoonmaakmiddelen bij BigGreenSmile is ook het schoonmaken achteraf een fluitje van een cent.

Tip : Neem zeker regelmatig een kijkje bij onze aanbiedingen om de beste promo's op schoonmaakmiddelen te ontdekkken.