Vochtige doekjes voor de schoonmaak en baby billendoekjes maak je helemaal zelf!

Vochtige doekjes zijn vaak heel handig. Zo zijn er onder andere doekjes voor de schoonmaak, antibacteriële doekjes en billendoekjes voor je baby. Maar wist je dat je ze ook eenvoudig zelf kan maken? Ontdek hier hoe je schoonmaakdoekjes en babydoekjes zonder plastic kan maken met 100% natuurlijke ingrediënten.

Multi Reinigingsdoekjes

Deze doekjes kan je voor alle snelle schoonmaakklussen gebruiken. Erg handig dus om altijd bij de hand te hebben.

Wat heb je nodig?

Om te beginnen heb je natuurlijk doekjes nodig. Je kan hiervoor stevig keukenpapier nemen zoals keukenrol van gerecycled papier van Danke of Ecodoo keukenrol die je in halve velletjes kan scheuren voor kleinere doekjes. Als je de doekjes zero waste wil maken, kan je kiezen voor een wasbaar alternatief zoals Eco Egg herbruikbare Bamboe keukenrol

Ten tweede heb je ook een goed hersluitbare voorraadpot of bokaal nodig. Een klassieke inmaakbokaal is hier ideaal voor omdat deze luchtdicht afsluit. Een ander onmisbaar basisingrediënt is (gedestilleerd) water. 

Voor 12 doekjes heb je verder volgende ingrediënten nodig:

Zo ga je te werk

Meng de azijn met 500ml (gedestilleerd) water en de etherische oliën. Stop de op maat geknipte doekjes in een goed afsluitbare pot en giet het azijnmengsel er over. Sluit de pot goed af en schud zodat alle doekjes de vloeistof goed opnemen. Giet het teveel aan vloeistof weg. Klaar!

Als je de doekjes gaat gebruiken kan het zijn dat je ze eerst even moet uitwringen, zeker als je ze net gemaakt hebt.

De goede eigenschappen van deze doekjes

Het recept is zo simpel dat je je kan afvragen of je niet even goed gewoon met water kan poetsen. Daarom vertellen we je graag wat meer over de goede eigenschappen van de ingrediënten die hier gebruikt worden:

  • Azijn is ontvettend, reinigend en ontsmettend

  • Lavendel olie heeft een antibacteriële en schimmeldodende werking en is toch zacht voor de huid

  • Citroen olie heeft een antibacteriële en antivirale werking

Antibacteriële doekjes

Wil je graag echt antibacteriële doekjes dan heb je een hoger alcoholpercentage nodig dan je enkel met azijn kan verkrijgen. Dit kan je doen door wodka of ontsmettingsalcohol te gebruiken in je recept en het water weg te laten. Je kan nog steeds lavendel en citroen olie gebruiken of kiezen voor een krachtigere ontsmettende werking met Tea Tree olie en pepermuntolie. De samenstelling voor antibacteriele doekjes vind je hieronder.

Ingrediënten antibacteriële doekjes

antibacteriele doekjes met miunt en tea treeVoor 12 antibacteriële doekjes kan je de volgende samenstelling gebruiken:

60ml natuurazijn

5 druppels etherische olie van tea tree

De methode om de doekjes te maken is hetzelfde: Je mengt de ingrediënten, doet de doekjes (opgerold) in een goed afsluitbare glazen pot en giet het mengsel er over. Goed schudden, het teveel aan vocht weggieten en je plasticvrije hygiënische doekjes zijn klaar. 

 

Werking en gebruik van de antibacteriële doekjes

Uiteraard is de ontsmettende werking voor een groot deel te danken aan de alcohol, maar ook Tea tree heeft een sterke antibacteriële werking en is bovendien ook ontvettend. Ook pepermunt olie werkt ontsmettend en geeft de doekjes gelijk ook een frisse geur.

Om goed te ontsmetten mag je de doekjes behoorlijk nat gebruiken en laat je de vloeistof even inwerken op het oppervlak zonder droog te vegen.

Vochtige billendoekjes

Ook babydoekjes kan je vervangen door een zelfgemaakte variant. Hiervoor gebruik je best iets dikkere doekjes waar je goed mee kan vegen. Je kan hiervoor een oude tetradoek gebruiken of een stuk flanel waar je zelf doekjes uit knipt (en eventueel even omboord met de naaimachine) of je kan kiezen voor kant-en klare doekjes zoals de multifunctionele doeken van Tabita Eve.Voor de gevoelige babyhuid kiezen we uiteraard voor zachte en verzorgende ingrediënten zoals kamille thee.

De voordelen van kamillethee

kamille thee is erg goed voor de huid

Kamille thee is niet enkel heerlijk om te drinken en gezond voor je spijsvertering, het heeft ook heilzame effecten voor je huid en de babyhuid. Kamille is antibacterieel en werk licht ontsmettend. Hierdoor helpt het bij huiduitslag zoals eczeem en luieruitslag. Kamille stilt ook jeuk en verzorgt de droge huid.

Voor natuurlijke billendoekjes is kamille thee dus erg geschikt. We geven je dan ook graag dit zachte recept mee op basis van kokosolie en kamille thee. 

Dit heb je nodig voor zero waste babydoekjes

  • 200ml gekookt water

  • 1 el kokosolie

  • 1 druppel lavendel etherische olie

  • Een builtje Kamille thee

Het recept

Kook het water en maak een thee met de kamille. Doe de kokosolie in het nog warme water samen met het druppeltje lavendel olie. Roer totdat de kokosolie gesmolten is. Doe de doekjes één voor één in het water, laat even trekken en wring ze uit. Bewaar de doekjes in een luchtdicht bakje of glazen bokaal. Maak regelmatig een nieuwe voorraad doekjes, liefst elke dag, zodat ze niet kunnen gaan schimmelen. (Je kan tijdens het doekjes maken ook zelf even een kopje thee drinken.)

Ook een siliconen tasje zoals een Stasher bag is handig om de doekjes in te bewaren en mee te nemen voor onderweg. De tasjes van Stasher zijn lekvrij en kunnen makkelijk gereinigd worden in de vaatwasser of door ze af te koken.

Tip: Je kan de doekjes ook droog laten en het mengsel in een sprayflesje doen. Dat kan handig zijn voor onderweg en je kan de doekjes ook nog droog gebruiken. Je kan de spray ook langer bewaren. Om ervoor te zorgen dat de olie en het water gemengd blijven en het sprayflesje niet verstopt, voeg je een extra druppeltje baby wasgel toe. We hebben een heleboel wasgels in ons assortiment zoals een parfumvrije wasgel van Green People, de milde wasgel van Naïf of de baby wasgel van Douce Nature met Calendula en Kamille.

Heb je geen tijd of geen zin om altijd zelf je doekjes te maken? In ons assortiment vind je plasticvrije vochtige doekjes voor de schoonmaak en vochtige gezichtsdoekjes van verschillende merken. In ons baby assortiment kan je billendoekjes vinden die zacht zijn voor de babyhuid en voor de planeet.