Zero Waste tip: Maak je eigen, natuurlijke wc reiniger

Ben je op zoek naar een natuurlijke wc reiniger zonder chloor en andere schadelijke chemische ingrediënten en kies je liefst voor een plasticvrij alternatief, overweeg dan zeker om zelf aan de slag te gaan en deze zero waste wcreiniger te maken. Deze ontkalkende en reinigende wc bruistabletten maak je in 5 minuten!

Welke ingrediënten heb je nodig om de wc-reiniger te maken?

Je maakt dit zero waste alternatief voor je gebruikelijke toiletreinger met slecht enkele basis ingrediënten:

Natrium bicarbonaat

Natriumbicarbonaat of zuiveringszout is een natuurlijke mineraal dat voorkomt in gesteenten en heeft vele toepassingen als natuurlijk schoonmaakmiddel. Natriumbicarbonaat reinigt, ontvet, neemt geurtjes weg, ontvlekt en kan je als schuurmiddel gebruiken. Bovendien wordt het ook vaak gebruikt in natuurlijke deodoranten en zelfs tandpasta!

Citroenzuur

Citroenzuur is het tweede hoofdingrediënt van dit diy recept. Citroenzuur is een krachtige ontkalker, verwijdert zeepresten en watervlekken en doodt bacteriën en schimmels.  Net wat je verwacht van een wc reiniger! Citroenzuur wordt in erg veel schoonmaakproducten, maar ook in voedingsmiddelen gebruikt. Je vindt het ook terug in bruisballen voor in bad. Door de combinatie van citroenzuur en natriumbicarbonaat verkrijg je namelijk het bruisende effect.

Etherische oliën van citroen en grapefruit

Etherische oliën hebben allerlei toepassingen en elke olie heeft zijn eigen nuttige eigenschappen. Net zoals citroensap en citroenzuur werkt etherische olie van citroen ook schimmel- en bacteriedodend. Grapefruit heeft een gelijkaardige werking en is ook goede geurverdrijver. Uiteraard geven deze oliën je toiletreiniger ook een extra frisse geur.

Verder kan je ook nog geraspte limoen- of citroenschil toevoegen. Dit ziet er mooi uit, geeft een extra frisse geur en is de ideale manier om je schillen van citrusvruchten die je anders zou weggooien toch nog nuttig te gebruiken. Je kan ook sinaasappel schillen gebruiken en etherische olie van sinaasappel toevoegen aan je bruisballen. Alle citrusvruchten zijn geschikt hiervoor, dus experimenteren maar! 

Het recept

zelfgemaakte wc reiniger bruistablettenMeng het natriumcarbonaat met het citroenzuur in een kom. Voeg de etherische oliën toe en eventueel de rasp van limoenschil en kneed met je handen (bij gevoelige huid, kan je best handschoenen gebruiken). Voeg enkele druppels of spray’s water toe zodat het geheel wat meer samen gaat plakken. Voeg niet te veel water in één keer toe want dan gaat het mengsel al bruisen. Vul je siliconen vormpjes of wc blok houder en druk goed aan. Laat enkele uren drogen en klaar!

Bewaar deze bruisende wc blokjes in een afgesloten glazen pot. Je kan ze tot 3 maanden bewaren. Heb je huisgenoten, label dan je bokaal, zodat je huisgenoten ook weten dat deze bruisballen in het wc horen en niet in bad!

 

Hoe werkt deze natuurlijke en zelfgemaakte wc reiniger?

Gooi één of meerdere van je zelfgemaakte bruistabletten in het toilet of hang je zelfgemaakte wcblok in je toilet. Door de combi van natriumbicarbonaat en citroenzuur gaat het onmiddellijk bruisen in contact met water. Hoe minder water je hebt toegevoegd hoe langer het tablet of de bal blijft bruisen. Door het bruisen wordt de ontkalkende werking versterkt en kan de reiniger goed inwerken.

De diy basics om zelf schoonmaakproducten te maken, vind je bij Droguerie Ecologique en Ecodoo. Wil je andere etherische oliën gebruiken, neem dan een kijkje in het Tisserand assortiment.