Zonnebrandcrème die goed is voor jou én de planeet, het kan!

Denk je er al een tijdje over na om over te stappen op een natuurlijke zonnebrandcrème? Of je nu op zoek bent naar de meest veilige zonnebrand producten voor baby’s en kinderen, of voor jouw gevoelige huid… of je wil gewoon weten wat er nu eigenlijk allemaal van waar is, we beantwoorden graag al je vragen.

Wat maakt een natuurlijke zonnebrandcrème natuurlijk?

We kunnen je hier met een ellenlange wetenschappelijke uitleg vervelen, maar we houden het graag kort. Natuurlijke zonnebrand bevat geen synthetische chemicaliën, maar wel natuurlijke ingrediënten. In plaats van chemische stoffen als oxybenzone of octinoxaat, worden in minerale zonnebrandcrème zinkoxide, titaniumdioxide of een andere natuurlijke zonnebescherming gebruikt. Natuurlijke merken bevatten doorgaans ook geen parabenen, ftalaten of bewaarmiddelen.

Is natuurlijke zonnebrand ook veilig?

In Nederland dienen zonnebrandcrèmes, net als alle andere cosmeticaproducten, te voldoen aan strenge veiligheidseisen. De Europese EWG (Environmental Working Group) raadt aan om zo veel mogelijk ingrediënten, zoals oxybenzone, te vermijden. Oxybenzone is een gekend allergeen dat een invloed kan hebben op onze hormonenhuishouding. Octinoxaat bootst dan weer oestrogeen na, wat onze hormonen ontregelt, naast andere niet zo fijne bijwerkingen. Dit soort synthetische stoffen in cosmetica worden makkelijk geabsorbeerd door ons lichaam en komen ook terecht in bv. moedermelk. Het meest gekende, en meest zichtbare effect van deze synthetische ingrediënten in cosmetica, is dat het de huid (enorm) kan irriteren.

Kortom: het is zeker veilig om te kiezen voor minerale zonnebescherming. Meer zelfs, het is een aanrader als je een gevoelige huid hebt, zwanger bent of zonnebrand koopt voor baby’s of kinderen. En niet te vergeten: als je duurzame cosmetica wil gebruiken.

Mag ik minerale zonnebrand gebruiken als ik last heb van eczeem of een gevoelige huid heb?

Klassieke zonnebrandproducten versterken eczeem en andere huidaandoeningen in tegenstelling tot natuurlijke zonnebrand. Heb je een gevoelige huid, of ben je verbrand? Trekt je huid? kies dan voor een minerale zonnebescherming zonder parfum.

De parfumvrije Sun Lotion van Green People heeft een SPF 30, is zacht voor de huid en bevat heel wat antioxidanten en huidvriendelijke ingrediënten, zoals olijfolie en extract van groene thee.

Is een minerale zonnebrandcrème ook milieuvriendelijk?

Over het algemeen, ja. Merken die ervoor kiezen om natuurlijke zonnebescherming te maken, vermijden, waar mogelijk, ingrediënten die een negatieve invloed hebben op de natuur. Zo gebruiken ze geen oxybenzone, die schade toebrengt aan de koraalriffen en het zeeleven. Minerale zonnebrandcrème is daarnaast ook niet getest op dieren en vegetarisch.

 Alle merken die bij Big Green Smile verkrijgbaar zijn, moeten voldoen aan strikte ethische en ecologische criteria. Zo mogen zij absoluut niet getest zijn op dieren en mogen ze geen palmolie bevatten die niet op een duurzame manier werd verkregen. Sommige van de merken in het assortiment hebben nog hogere ecologische standaarden.

Waarom specifiek de koraalriffen? We spraken eerder al over oxybenzone en octinoxaat, twee niet biologisch afbreekbare bestanddelen in klassieke zonneproducten. Zij dienen als filter tegen schadelijke UV-stralen in zonnebrand. Bij het gebruik van deze klassieke zonnebrandcrèmes komen deze producten in de zee terecht. Ook als je niet gaat zwemmen, want je wast je wel en dan komt het alsnog in de oceaan terecht. Deze producten tasten het koraal aan en laten deze verbleken, waardoor de koraalriffen uiteindelijk afsterven. Dit effect wordt versterkt door de opwarming van de aarde.

 Of we jou een product assortiment van zonnebrand kunnen aanraden dat niet schadelijk is voor de koraalriffen? Check dan zeker de Suntribe producten, natuurlijke en effectieve minerale zonnebescherming voor heel het gezin. Ja, ook voor kinderen. De producten van Suntribe bevatten geen chemische zonnebescherming, geen bewaarmiddelen en geen synthetische parfums. Deze producten zijn veilig voor onze huid, voor onze mooie planeet en de koraalriffen. En last, but not least: niet getest op dieren. 

Plasticvrije zonnebrand

Wist je dat 72% van de klassieke zonnebrand plastic bevatten? Deze zogenaamde microplastics worden vaak aan zonnebrandproducten toegevoegd zodat ze waterafstotend worden en beter uitsmeren. Waarom geen alternatief product dat beter is voor ons en de natuur? Plastic is simpelweg het goedkoopste product met deze eigenschappen.

Uiteraard komen deze microplastics in de natuur terecht en hebben zij een negatieve invloed op het zeeleven en onze planeet. Gelukkig zijn er alternatieven. Alle producten, dus ook de zonnebrand, die we bij Big Green Smile verkopen is vrij van microplastics.

Naast microplastics in de producten, kan ook de verpakking plasticvrij zijn. Een mooi voorbeeld hiervan zijn er de plasticvrije zonnebrand sticks van Attitude. Deze hoogwaardige zonnebrand sticks zijn aangenaam in gebruik. Dat ze daarbij een minimale impact hebben op het milieu en op onze gezondheid, is extra mooi meegenomen.

Wil jij op een milieubewuste manier smeren, je familie en jezelf beschermen tegen de zon? Bekijk dan zeker ons aanbod aan zero waste zonnebrand.

Wat is nu het beste natuurlijke zonnebrand product?

Wel, dat is voor iedereen anders en helemaal afhankelijk van wat je precies zoekt… 

Natuurlijke zonnebescherming voor dagelijks gebruik

Ben je op zoek naar een niet-toxische natuurlijke zonnebrandcrème met SPF15? Probeer dan zeker de Natural Edelweiss Sun Lotion SPF 15 van Green People, met snelbruiner. Het levert niet alleen breedspectrum bescherming, het hydrateert ook je huid en zit boordevol antioxidanten. De snelbruiner zorgt voor een langdurige, intense bruine kleur. Wist je trouwens dat deze zonnebrand verkozen is tot “Beste zonnebescherming” door Natural Health & Beauty magazine.

Bescherming voor het hele gezin

Zorgeloos met het hele gezin van de zon genieten, volledig beschermd dankzij de Jason Sunbrellas Family Sun Block SPF45. Deze waterresistente formule voelt niet vet aan en prikt niet in de ogen. Het biedt bescherming tegen UVA en UVB stralen. Deze sunblock zonnecrème bevat sheaboter, antioxidanten, vitamine E en extracten van groene thee.

Zonnebescherming voor de allerkleinsten

De huid van onze baby’s en kinderen is heel kwetsbaar. Naïf is een van de natuurlijke zonnebrand merken die de teerste babyhuidjes verzorgt. De Naïf Baby & Kids zonnebrandcrème met SPF 50 is daar een ideaal voorbeeld van. Het is geschikt voor elk huidtype. Dus niet alleen voor jouw liefste schatten, maar ook voor jezelf. 

Verfrissende, natuurlijke aftersun

Munt en komkommer, je zou er een heerlijke cocktail mee kunnen maken. Wij stellen je graag een verfrissende cocktail voor je huid voor: de Attitude Aftersun Gel met munt & komkommer verzorgt niet enkel je verbrande, trekkerige huid. De heerlijke geltextuur zorgt voor een aangename verfrissing van je huid en hydrateert ze. Bovendien kan ze worden gebruikt voor de meest gevoelige huid.

De must-have natuurlijke zelfbruiner

Zin in een zomers kleurtje, maar ben je geen zonneklopper? Dan is de Lavera Self-Tanning Lotion de oplossing. Deze zelfbruiner geeft je huid een natuurlijk, bruin kleurtje binnen enkele uren, en dat helemaal zonder strepen. De lotion is ecologisch en bevat tal van ingrediënten waar je huid dol op zal zijn, zoals sheaboter en macademia olie.

Ben je helemaal overtuigd van natuurlijke zonnebrand producten? Check ons volledige assortiment hier en wees helemaal voorbereid op een heerlijke zomer.