5 manieren om azijn te gebruiken in het huishouden

Natuurazijn is een basisproduct in je keukenkast. Het heeft een heleboel nuttige toepassingen in het huishouden. Azijn is antibacterieel, ontvettend en heeft reinigende eigenschappen. Bovendien is het een heel mild zuur en dus makkelijk biologisch afbreekbaar. Ontdek waarvoor je azijn allemaal kan gebruiken.

1 - Spiegel-en ruitenreiniger

Waarschijnlijk wist je al wel dat natuurazijn perfect is om glazen oppervlakken mee schoon te maken. Maar voor streeploze en glanzend schone spiegels en ramen is volgende reinigingsspray op basis van witte azijn nog beter. Je hebt maar 3 ingrediënten nodig:

  • 60 ml gedenatureerde alcohol

  • 60 ml witte azijn 

  • 15gr maïszetmeel

Meng deze drie ingrediënten met 500 ml lauw water en giet het mengsel in een sprayfles. En je bent klaar om je ramen streeploos schoon te maken!

2 - Reiniger voor de oven en kookplaatazijn en natriumbicarbonaat

Met een azijn spray zoals de Ecodoo spray azijn Framboos en natriumbicarbonaat is je oven en kookplaat zo weer ontvet.

Voor de over: Verwarm je oven voor op 130°C. Verstuif de azijn en verdeel het zuiveringszout er over. Laat enkele minuten inwerken en zet dan de oven uit. Als de oven afgekoeld is, neem je af met een vochtige doek of spons.

Voor de kookplaat: Deze hoef je niet te verwarmen. Je kan er gewoonweg de azijn over verstuiven en de natriumbicarbonaat op doen. Na enkele minuten inwerken veeg je de kookplaat af met een vochtige doek of spons.

3 - Je magnetron natuurlijk schoonmaken met azijn

Ook je magnetron kan je schoonmaken met natuurazijn. Hiervoor doe je 100 ml witte alcohol azijn in een schaaltje dat in de magnetron mag en voeg je twee eetlepels citroensap toe. Zet het schaaltje in de magnetron en verwarm 2 minuten. Laat even inwerken en veeg schoon.

4 - Natuurlijke reiniger voor laminaat vloeren

Witte azijn is het perfecte middel om je laminaat vloeren weer te laten glanzen. Hiervoor meng je één deel alcohol azijn met één deel lauw water in een emmer en voeg je enkele druppels etherische olie van Eucalyptus toe. Maak vervolgens je laminaat vloer schoon met een dweil.

Let op: Je mag geen azijn gebruiken om volhouten vloeren schoon te maken.

5 - Azijn als wasverzachter

Met azijn is je wasgoed zachter dan ooit te voren zonder overbodige chemicaliën of synthetische geurstoffen. Bovendien is een scheutje azijn in het wasverzachter bakje gelijk ook goed om de leidingen en trommel van je wasmachine schoon en kalkvrij te houden. Je kan zuivere natuurazijn gebruiken of er etherische olie van Lavendel of een wasparfum aan toevoegen. Hierdoor wordt je was niet enkel zacht maar ruikt het wasgoed ook heerlijk. Meng de azijn en de etherische olie of het wasparfum rechtstreeks in het wasverzachter bakje van je wasmachine of voeg op voorhand al etherische olie toe aan je azijn zodat je maar één fles nodig hebt. 10 druppels etherisch olie op 1 liter azijn is voldoende.

Extra tip

Gebruik azijn niet om je tv, computerscherm of smartphone schoon te maken. Hiermee verwijder je het vetafstotende laagje dat vingerafdrukken helpt voorkomen. Gebruik hiervoor gedenatureerde alcohol die je verdunt met gedestilleerd water en een microvezel doekje.

Ben je ook overtuigd van de kracht van azijn? 

Ook onze schoonmaak merken kennen de voordelen ervan en sommige verwerken ook azijn in hun producten. Ontdek bijvoorbeeld deze Sodasan azijnreiniger.

Ga je graag zelf aan de slag met azijn dan is de grootverpakking Ecodoo witte azijn van 5L  zeker iets voor jouw!

Ontdek zeker ook onze blog over hoe je zelf vochtige reinigingsdoekjes kan maken op basis van azijn.