Cadeautjes ecologisch inpakken doe je zo!

Zeker nu we richting de kerst gaan, zul je ongetwijfeld de komende maanden naar cadeautjes gaan kijken. En bij cadeautjes hoort inpakpapier, toch? Cadeaupapier zorgt namelijk voor een verassingseffect: de ontvanger weet namelijk niet wat erin zit, en het kan voor een leuk raadselspelletje zorgen. Waarschijnlijk vind je het zelf ook leuker als je cadeautjes ingepakt zijn. Het houdt je enthousiasme hoog: ‘’Wat zal er voor mij in zitten?’’.

Cadeaupapier is dus belangrijk. Sterker nog, het is een traditie. Het is tegenwoordig dan ook niet meer weg te denken. En waarschijnlijk voelde je dit al aankomen: we gaan cadeaupapier eens goed onder de loep nemen. Standaard cadeaupapier is namelijk niet bepaald ecologisch of milieuvriendelijk.

Betekent het dan dat je moet stoppen met cadeaupapier gebruiken? Zeker niet. Er zijn leuke, creatieve alternatieven voor te vinden. Hierdoor blijven de cadeautjes even leuk, en draag je je goede steentje bij aan onze planeet. En hier gaan we je bij helpen!

Waarom is cadeaupapier niet ecologisch?

In cadeaupapier worden over het algemeen kleurstoffen gebruikt, die vaak schadelijk zijn voor het milieu. Daarnaast zorgen cadeautjes ook voor extra microplastics. Denk maar aan plakband, strikken, glitters, en linten. Verder heb je ook nog het probleem dat al dat papier niet altijd gerecycled kan worden. Dit is vooral het geval wanneer cadeaupapier een gelamineerd plastic laagje heeft. Dit laagje zorgt ervoor dat je het niet makkelijk kan scheuren.

Cadeaupapier draagt dus bij aan de grote afvalbergen die wij over de wereld heen creëren. Sterker nog, het speelt een zeer grote rol wereldwijd. Kijk maar eens naar deze getallen:

  • In Amerika wordt er per jaar zo’n 4 miljoen kilo cadeaupapier weggegooid
  • De Denen gooien 800.000 kilo aan cadeaupapier weg
  • In Canada is dit ongeveer 540.000 kilo

Wat een gewicht, vind je ook niet? Als je dit zou omrekenen naar het aantal olifanten, dan kun je dit vergelijken met ongeveer 800 olifanten in het geval van Amerika.

Hoe kun je dan wel ecologisch inpakken?

Als standaard cadeaupapier niet ecologisch is, hoe moet je dan je cadeautjes inpakken? Waarschijnlijk zit je al met vraagtekens hoe je dat leuke rode cadeaupapier met die kerstmannetjes kunt gaan vervangen voor iets anders. We gaan heel eerlijk met je zijn: een ecologisch alternatief kan wat meer moeite vragen, maar het is het dubbel en dwars waard. Daarnaast, geef je dan niet een cadeau wat hierdoor extra uniek wordt. Je kunt zo ook aan je familie en/of vrienden laten zien dat jij bewust met het milieu bezig bent. Ze zullen je creativiteit als het goed is alleen maar waarderen. 

Hieronder vind je 5 manieren op je cadeautjes ecologisch in te pakken.

1.     De Furoshiki methode

Voor de eerste methode duiken we even in een methode die al vanaf 710 wordt gebruikt in Japan: de Furoshiki methode. Het is dus een eeuwenoude traditie die oorspronkelijk begon tijdens de zogeheten Nara-periode. Furoshiki was een hele handige manier om kleding te bundelen, om zodoende te voorkomen dat je niet de kleding van je buurman aantrekt bij een badplaats. ‘Furo’ betekent letterlijk bad, en ‘Shiki’ komt van het woord ‘neerleggen’ of ‘spreiden’.

Later werden er geschenken mee vervoerd en beschermd. Dit was vooral gaande wanneer de Japanse economie aantrok en er veel handelaren naar Japan werden getrokken. Inmiddels is deze eeuwenoude traditie uitgegroeid tot een leuke, creatieve manier om ecologisch ceadeautjes in te pakken. Sterker nog, het is een kunst geworden!

In ons assortiment hebben we ook een aantal Furoshiki producten opgenomen, zoals die van Avril en Fair zone.

Wat is Furoshiki dan precies? Dit zijn vierkante doeken die kunnen bestaan uit verschillende stoffen. Denk aan:

  • Katoen
  • Gerecycled plastic of nylon
  • Rayon

De doeken kunnen uit allerlei maten bestaan. Meest voorkomend zijn 40 x 40 cm, 68 x 72 cm of 100 x 100 cm. De Furoshiki methode is steeds populairder aan het worden, doordat tegenwoordig gelukkig de keuze steeds vaker valt voor duurzame materialen.

2.     De verpakking als deel van je cadeau!

Dit is een creatief idee wat de ontvanger van je cadeautje waarschijnlijk niet snel zal verwachten. Het cadeau zelf is al een cadeau! Dit doe je door een verpakking te kiezen in de vorm van een handdoek. Denk bijvoorbeeld aan Wild&Stone of Smart, of een herbruikbaar groentetasje van Tabitha Eve of mooie katoenen totebag.

TIP: ook jute tasjes kunnen een leuke cadeauverpakking vormen zoals deze van AhTable.

3.     Upcyclen

Heb je weleens aan upcyclen gedaan? Hiermee maak je met spullen die niet meer worden gebruikt, iets nieuws wat weer een (betere) functie heeft. Dit kan natuurlijk ook voor cadeautjes! Denk bijvoorbeeld aan mooie doosjes, blikjes, of glazen bokalen die je zoal in een kringloopwinkel kunt vinden. Ook vind je hier vaak leuke, oude koekentrommels terug. Wellicht heb je ook nog ergens een metalen cadeaudoos die niet meer gebruikt wordt.

Wat je ook heel makkelijk kunt hergebruiken is een kartonnen doosje. En deze doosjes vind je al heel snel. Denk bijvoorbeeld aan een theedoosje. Deze kun je bijvoorbeeld omgekeerd plooien, met de geprinte zijde aan de binnenkant. Maak de gelijmde zijde van het doosje voorzichtig los, plooi het omgekeerd, en maak gebruik van een lijmstift om het terug te kleven. Je kan je mooie witte doosje nu naar eigen smaak decoreren door er op te tekenen, stempelen, of gebruik te maken van een lint.

Straks hoor je nog meer over ecologische alternatieven voor lint, wanneer we vertellen hoe je je cadeautje het beste kunt versieren.  

Dit zijn slechts enkele creatieve ideeën waarmee je met upcycling je cadeautjes ecologisch kunt inpakken. Niet alleen maakt dit een cadeautje maken nog leuker (doordat je op zoek gaat naar deze spulletjes), het maakt je cadeautje ook extra bijzonder.

4.     Papier, maar dan anders

Deze tip werkt vooral goed als je weet dat de ontvanger van je cadeautje het leuk vindt om papier (snel) te verscheuren. Maak dan bijvoorbeeld gebruik van krantpapier, tijdschriften, of zelfs tekeningen. Hierdoor heb je zeer eenvoudig een ecologische manier van inpakken te pakken! Daarnaast kun je dankzij dit papier gave effecten creëren op je cadeau, en het een persoonlijke touch geven.

Lees je geen papieren tijdschriften meer? Ga dan bijvoorbeeld op zoek naar oude boeken met mooie afbeeldingen. Ook hier komt die zolder en kringloopwinkel weer goed van pas!

Koop je wel eens het leuke wc papier van The Good Roll? Top, dan steun je niet enkel hun mooie projecten voor meer sanitaire voorzieningen in ontwikkelingslanden. Je hebt dankzij deze producten ook meteen een stapeltje van leuke wikkels waarin hun toiletpapier en keukenrol verpakt zit. Deze kun je ideaal als kleurrijk en origineel cadeaupapier hergebruiken.

TIP: Misschien heb je nog ergens oude papieren wegenkaarten liggen? Ook dit is erg mooi om je cadeau te verpakken. Zeker wanneer iemand in je familie of vriendenkring een echte reiziger is.

5.     Helemaal zelf gemaakt

Je kunt je inpakmateriaal natuurlijk ook volledig zelf maken. Dit is vooral leuk voor degenen die handig zijn, of van handwerk houden. Overweeg dan eens om zelf je tasje te naaien van stofjes of oude kleding. Van een oud T-shirt maak je bijvoorbeeld al snel een tas. Dit kan zelfs zonder te naaien. Even Googelen, en je weet het. Daarnaast kun je ook gaan haken. En wat denk je van een zelfgemaakt houten doosje? Vooral leuk van degenen die kunnen timmeren, of het leuk vinden om dit te doen.

Ecologische manieren om je cadeautje te decoreren

Nu heb je al enkele tips in de pocket om je cadeautje op een leuke, ecologische manier te verpakken. Dit zijn natuurlijk niet alle mogelijkheden. Er zijn veel meer opties zelf te bedenken, en hopelijk heeft dit je aan het denken gezet.

Maar hoe kun je vervolgens je cadeautje op een ecologische manier versieren?

Voor de meeste ecologische inpaktechnieken heb je geen plastic nodig. Dit is natuurlijk erg prettig voor het milieu. Toch vind je het waarschijnlijk wel zo leuk om er nog een lintje omheen te doen. En gelukkig zijn zelfs hier prima alternatieven voor te vinden.

Ecologisch lint

Denk bijvoorbeeld aan raffia, wat gemaakt is van bladeren van de raphiapalm. Of flax koord, wat gemaakt is van jute. Of verschillende soorten touw van natuurlijke materialen zoals bamboe, hennep, maïs, of gewoon katoen.

Een klassieker dat je mogelijk al in huis hebt liggen, is het traditionele katoenen keukentouw wat vaak wordt gebruikt voor het bereiden van vlees of gevogelte. Dit keukentouw is meestal in wit/rood, maar soms ook verkrijgbaar in andere kleuren zoals wit/groen of wit/blauw. En is dit niet meteen een leuk lint voor je cadeautje?

Tip: je kan zelf ook linten knippen van oude stof. Wil je rafelen tegengaan, gebruik dan een kartelschaar.

 

Ecologische tape

Denk je toch tape nodig te hebben om je cadeautje netjes samen te houden? Kies dan voor een mooie washi tape. Dan heb je meteen een mooie decoratie te pakken. Traditionele washi tape wordt gemaakt van rijstvezels of bamboe. Goedkopere alternatieven bevatten soms wel een deel plastic, deze kan je beter vermijden. Let in elk geval op met glitter en metallic laagjes, aangezien bijna altijd wel plastic bevatten.

Nog meer ecologische decoratie voor je cadeau

Verder kan je je cadeautje zelfs aankleden met natuurlijke materialen zoals gedroogde sinaasappel, een takje hulst, een (kleine) dennenappel, of gedroogde bloemen. Oude knopen zijn ook erg leuk als decoratie van je cadeautjes. Of denk aan het maken van je eigen stempel.

Als kers op de taart, hebben we nog een laatste tip voor je. Als je helemaal aan het knutselen bent geslagen, kun je zelfs nog denken aan je eigen cadeaulabel. Houd daarvoor kleine restjes karton of stof aan de kant.

Zoals je ziet zijn er dus inpakideeën genoeg, maar mogelijk heb je nog geen inspiratie over wat er in het cadeautje moet zitten. Dit is ook vaak het moeilijkste: ‘’Wat ga ik dit jaar geven?’’. Ontdek dan hier onze ecologische cadeau ideeën https://www.biggreensmile.nl/departments/cadeau.aspx?deptid=B1. Misschien zit er een leuk geschenkpakket bij!