De gevoelige huid van je baby optimaal beschermen.

Elke ouder wil enkel maar het beste voor zijn kind en het de best mogelijke toekomst geven. De huid van een pasgeboren baby is nog erg gevoelig. Wist je dat de huid van een (pasgeboren) baby ongeveer 3x gevoeliger is dan die van de gemiddelde volwassene? Hij is bovendien ook 5x dunner. Hierdoor kunnen babyhuidjes sneller roodheid vormen. Dit betert meestal wanneer het kind ongeveer 4 jaar oud is. Op dat moment is de opperhuid volledig ontwikkeld.

Kies dus voor verzorgingsproducten die zacht zijn voor de huid, met natuurlijke ingrediënten. Zo verminder je de kans op roodheid enorm. Bovendien bescherm je ook de toekomst van je baby, door voluit voor duurzaam en natuurlijk te kiezen. Zo bouw je mee aan een gezonde leefomgeving voor als je kind volwassen zal zijn en geef je het belang en de impact ervan mee tijdens de opvoeding.

Maar nu horen we je denken: waar moet ik beginnen? Hoe pak ik dit aan? Wij zetten enkele tips voor jou op een rijtje.

Hoe voorkom je luieruitslag bij baby’s?

Het constant dragen van een luier zorgt soms voor rode billetjes bij je baby. Het is lastig, schuurt en is pijnlijk. En dat wil niemand voor zijn kind. Er zijn manieren waarop je dit kan voorkomen.

Kiezen voor natuurlijke luiers

Gewone luiers bieden wel bescherming tegen vuile kleertjes, maar vaak ten koste van het babyhuidje en het comfort van de baby. Tegenwoordig bieden ook heel wat merken al natuurlijke luiers aan, zoals Naty, Bambo Nature en Attitude.

Natuurlijke luiers bieden de bescherming die je kind nodig heeft om lekken te voorkomen door een goede pasvorm en voldoende absorptievermogen. Ze zorgen er ook voor dat de gevoelige babyhuid kan ademen. Er worden geen parfums of lotions gebruikt om vieze geurtjes te vermijden. Naty kiest er ook bewust voor om geen plastic op oliebasis te gebruiken op de babyhuid.

Natuurlijke luiers zijn ook ecologisch natuurlijk. Als je weet dat een baby gemiddeld 7.300 luiers verbruikt van geboorte tot peutertijd… weet je meteen wat voor een impact dit heeft.

Sommige gemeenten in België en Nederland bieden zelfs speciale luierzakken aan om de gebruikte luiers op een andere manier te verwerken. Kies je voor ecologische luiers, dan ga je nog een stapje verder om de toekomst van je kind te beschermen. Door de absorberende kern van natuurlijke cellulose, door voor milieulabels als Nordic Swan, het EU-ecolabel en het FSC-keurmerk te kiezen en door de zekerheid dat er geen aardolieproducten of chemische stoffen worden gebruikt, zorg je voor minder CO2 uitstoot en een betere bescherming van de gevoelige huid van je kind en de natuur.

Extra verzorging wanneer je je baby verschoont.

Niet enkel het dragen van een luier veroorzaakt roodheid, ook de producten en doekjes die je gebruikt om je baby schoon te vegen en te beschermen kunnen voor roodheid zorgen. De Liniment reinigingsmelk van Weleda is een goed alternatief voor vochtige doekjes. De reinigingsmelk laat een beschermend laagje achter na het verschonen, zo hoef je de billetjes niet nog extra na te drogen.

Kies je onderweg toch liever voor vochtige billendoekjes? Kies dan voor een plasticvrije variant zonder parfum en alcohol. Ja hoor, er zit helaas plastic verwerkt in vochtige babydoekjes. Gelukkig niet in de ecologische billendoekjes

Tip: maak zelf billendoekjes voor onderweg. Hoe je dat doet vind je in dit artikel.

Helemaal ga je rode billetjes bij je baby nooit kunnen vermijden. Als baby’s extra verzorging nodig hebben, dan brengt een goede luierzalf meteen comfort. Onze favorieten? De Attitude Baby Leaves luiercrème, de billenbalsem van Weleda met goudsbloem, kamille en zoete amandelolie en, niet te vergeten, de milde luiercrème van Naïf. De Cream to Powder van Burt’s Bees combineert dan weer het beste van talkpoeder en luiercrème.

Een zachte, verzorgde babyhuid

Als je op zoek bent naar goede natuurlijke babyverzorgingsproducten hoef je niet ver te zoeken. Het Nederlandse merk Naïf werd in 2003 opgericht door 2 jonge papa’s: Jochem en Sjoerd. Ze wilden namelijk hun baby’s verzorgen met producten zonder chemische toevoegingen. Hun doel: babyproducten die goed zijn voor baby en planeet. Ze voldoen aan de nodige eisen voor een B-corp certificaat. Dit garandeert jonge mama’s en papa’s die kiezen voor Naïf dat het bedrijf zich effectief inzet voor een betere wereld. Ze doen dit niet enkel door te kiezen voor de juiste grondstoffen, maar ook door duurzaam om te gaan met het sociale aspect van ondernemen.

Ook Weleda is B-corp gecertificeerd. De babyverzorging van het merk bevat de verzorgende goudsbloem en kaasjeskruid, en is 100% natuurlijk.

Met baby op (uit)stap

Wat is er leuker dan met je baby te genieten van het mooie weer? Ga samen naar buiten en ga samen de wereld ontdekken. Vergeet niet om het tere huidje van je baby te beschermen tegen de zon.

We lichten graag enkele producten voor jou uit:

Ook in de winter kan je zonder zorgen eropuit trekken met je baby en kids. Om de tere huid extra te beschermen tegen koude en wind kunnen we Weleda Baby Calendula Weer en Wind balsem aanraden. Wist je dat je deze crème ook als volwassenen kan gebruiken om je huid en handen te beschermen bij guur weer? Ideaal als je vaak met de fiets onderweg bent of tijdens een winterse vakantie.

Heb je graag een alles-in-één product dat zowel de babyhuid beschermt als verzorgt? Weleda Baby Calendula Alles-in-één Balsem is zo'n product. Dit kleine blikje zit boordevol natuurlijke en vegan ingrediënten om de huid te beschermen en voeden. En het past zonder problemen in elke luiertas, handtas of rugzak.

Na zo een dag vol avontuur is het tijd voor baby om in bad te gaan. Er zijn heel wat leuke, natuurlijke badproducten voor de zachte babyhuid. Het spelen en ontdekken gaat gewoon verder, met het heerlijke badschuim van Attitude. Veilig en leuk om samen mee in bad te spelen en het verzorgt de babyhuid.

Heel veel leuke indrukken, kunnen ervoor zorgen dat baby nog niet veel zin heeft om te gaan slapen. In de Weleda Welterusten Badmelk zit tijm verwerkt waardoor je baby tot rust komt. Slaapzacht lieve schat.

Heeft je baby een droge huid? Dan is de badolie van Naïf een zachte verzorging die de huid voedt. Ook mama’s en papa’s kunnen deze gebruiken.

Wist je trouwens dat onze vingers en tenen rimpelig worden in water, zodat we dingen beter zouden kunnen vastnemen. Leuk badspeelgoed hoort daar ook bij.