De voordelen van Lavendel in het huishouden en voor je persoonlijke verzorging

Misschien doet de geur van Lavendel je wel onmiddellijk wegdromen naar je vorige vakantie in het zonnige zuiden van Frankrijk. Vanaf half Juni tot midden Augustus staan de lavendelvelden immers in volle bloei en kan je genieten van de heerlijke geur en stralende paares kleur van deze wonderplant. Een wonderplant mag je het gerust noemen, want lavendel heeft veel gezondheidsvoordelen en toepassingen in huis en voor je persoonlijke verzorging. Vroeger werd lavendel ook wel eens “het blauwe goud” genoemd. Ontdek wat deze plant zo waardevol maakt.

De ontspannende werking van Lavendel

Het aroma van lavendel is kalmerend en rustgevend. Het helpt angst en stress te verminderen, helpt je beter slapen entisserand real calm kit kan hoofdpijn verlichten. De werking van lavendel gaat via de neus, je moet de lavendel dus echt kunnen ruiken om het kalmerende effect te ervaren. Daarom is lavendel olie ook één van de basisingrediënten van de producten uit de Tissenrand Real Calm kit. Deze kit bevat drie essentiële producten om je te helpen ontspannen en beter slapen. Ook in de Badger slaapwel balsem voor kinderen en Badger slaap rustig balsem vind je lavendel terug.

Ook bij Weleda kennen ze de ontspannende werking van Lavendel. In hun assortiment vind je onder meer een Lavendel ontspanningsolie terug die je kan gebruiken voor massage of huidverzorging. Lavendelolie helpt om gespannen spieren in je nek en schouders te verlichten. Een heerlijke massage met lavendelolie helpt dus om alle spanning en stress van de dag uit te wissen.

Lavendel voor de huid

Lavendelolie verzorgt de huid en heeft een ontsmettende, schimmelwerende en antibacteriële werking. Lavendel olie is dan ook een goede toevoeging aan je verbanddoos.

Zo kan je lavendel olie gebruiken om wondjes te ontsmetten. Heb je jezelf gesneden of heb je een schaafwondje, druppel dan enkele druppels lavendelolie op de pleister om de genezing te versnellen en ontstekingen te voorkomen.

Ook bij jeuk door irritaties of insectenbeten biedt lavendel verlichting. Je kan het rechtstreeks op de huid aanbrengen waar nodig.

Tip: Door de anti bacteriële werking kan lavendel ook acne helpen verminderen. Je kan enkele druppels lavendelolie mengen met jojobaolie en inmasseren voordat je gaat slapen.

Ook bij zonnebrand kan lavendel verlichting brengen. Je vind lavendel dan ook vaak terug in aftersun zoals in de badger balm aftersun balsem, maar bijvoorbeeld ook in de aftersun lotion van Green People die uitermate geschikt is bij een gevoelige huid en bij eczeem of psoriasis.

lavendel handzeep

Tip: Maak snel een verkoelende aftersun spray door drie druppels lavendel olie met 100ml koud water in een sprayflesje te mengen. Spray naar behoefte op je door de zon verbrande huid om te verkoelen. Bewaar het sprayflesjes in de koelkast voor een extra verkoelend effect

Naast de ontsmettende en antibacteriële werking zit lavendel ook boordevol anti-oxidanten die de huid beschermen en voeden. Kies dus gerust  wat vaker voor natuurlijke huidverzorging met lavendel zoals  bad-en doucheproducten met lavendel of handzeep met lavendelOok lavendel deodorant vind je terug in ons assortiment van The lekker company bijvoorbeeld. Zij maakten een natuurlijke en plasticvrije deodorant met lavendel.

 

Lavendel voor je haar en hoofdhuid

Lavendel verzacht jeuk, vermindert roos, stimuleert de haargroei en verzorgt droog haar. Green People maakt gebruik van lavendel in hun shampoo en conditioner tegen roos en jeukende hoofdhuid. Een verzorgende lavendel shampoo en conditioner voor droog haar vind je onder andere bij Petal Fresh terug. 

Lavendel om insecten te weren

Muggen en mieren houden niet van de geur van lavendel. Je kan lavendel dus gebruiken om muggen van je weg te houden door bijvoorbeeld lavendel te planten rondom je terras. Om mieren en fruitvliegjes uit de keuken te houden kan een allesreiniger met lavendelgeur een goed hulpmiddel zijn.  In ons assortiment natuurlijke allesreinigers vind je  Marcel’s Green Soap Allesreiniger met Lavendel & Rozemarijn of Method Allesreiniger Franse Lavendel.

Lavendel voor de was

Dat je lavendel vaak terugvindt in wasproducten is natuurlijk omwille van de zachte zomerse geur, maar ook omdat het zo zacht is voor de huid. Enkele druppels lavendel olie geven de was een frisse geur zonder de gevoelige huid te irriteren. In ons assortiment vind je wasproducten van verschillende merken terug met lavendel waaronder wasmiddel met lavendel en wasverzachter met lavendel. De natuurlijke wasmiddelen van de Ecover Essential reeks zijn allemaal geparfumeerd met lavendel etherische olie. De producten uit de Essential reeks van Ecover bevatten geen synthetische parfums en zijn extra zacht voor de huid. 

Je kan er ook voor kiezen de lavendelgeur toe te voegen als wasparfum. Dit kan puur, enkel voor de geur of je kan je eigen wasverzachter maken met lavendelolie en azijn.

Tip: Azijn en lavendelolie zijn een goede vervanger voor klassieke wasverzachter. Azijn maakt het textiel zacht en lavendel wasparfum zorgt voor een frisse geur. In ons assortiment vind je Greenhub lavendelolie voor de was en Waft wasparfum lavendel

Zoals je wel merkt is Lavendel een ideale partner voor je natuurlijke huidverzorging en haarverzorging, voor de schoonmaak en voor een heerlijk geurende en zachte was. Lavendel is zacht voor de huid en werkt ontsmettend en is antibacteriëel en reinigend. Lavendelolie wordt dan ook vaak gebruikt in natuurlijke producten voor je huis en persoonlijke verzorging. Ook in onze DIY vochtige doekjes maken we gebruik van lavendelolie.