Waarom je dagelijks natuurlijke zonnebrand zou moeten gebruiken

We spreken al snel over zonnebrand, wanneer het gaat om het beschermen tegen de zon. Maar heb je ook al eens nagedacht over natuurlijke zonnebrand? Deze zonnebrand is gezonder voor jouw lichaam, maar ook voor de natuur.

Daarnaast kan de term zonnebrand verwarrend zijn. Want zeg nu eens eerlijk, denk jij er aan om dagelijks zonnebrand te gebruiken, ook wanneer het bewolkt is? Als dit niet zo is, ben je niet de enige – en heel begrijpelijk. Zonnebrand is immers toch alleen voor in de zomer, wanneer de zon schijnt? Uiteraard, dan gebruik je zonnebrand om te voorkomen dat je verbrandt. Zeker tijdens de mooie zomerdagen is de kans groot dat je huid voor een groot deel van de dag in de zon is.

Het grootste deel van de mensen beschermt zich alleen in de zomer, of wanneer de zon schijnt. Maar in dit artikel gaan we je vertellen waarom het júist zo belangrijk is om ook buiten die mooie, zonnige dagen zonnebrand te gebruiken. Het biedt je veel interessante gezondheidsvoordelen. En het wordt al helemaal interessant wanneer je je op natuurlijke zonnebrand richt.

In dit artikel nemen we je mee in de volgende onderwerpen:

  • Minerale vs chemische zonnebrand
  • Titaniumoxide vs zinkoxide
  • Waar SPF tegen beschermt
  • De effecten van UVA en UVB straling
  • Welke zonnebrand is het beste?

Het verschil tussen minerale en chemische zonnebrand

Natuurlijke zonnebrand wordt ook wel minerale of fysieke zonnebrand genoemd. Minerale zonnebrand omdat het gebruik maakt van minerale UV filters, en fysieke zonnebrand omdat de fysische zonnefilter een fysieke beschermlaag op je huid legt. Chemische zonnebrand wordt ook wel synthetische zonnebrand genoemd.

Binnen de wereld van zonnebrand is het heel zwart-wit: of je gebruikt minerale, of chemische zonnebrand. Maar wat is nu precies het verschil? En waarom is minerale zonnebrand gezonder voor jou, de natuur, en het milieu?

Chemische zonnebrand

Chemische zonnebrand bevat chemische UV filters, waaronder oxybenzone en octinoxate. Dit zijn de meest bekende – maar ook al snel de meest gevaarlijke. Samen met andere chemische UV filters dringen ze diep in de huid door. Sterker nog, deze stoffen zijn zelfs gevonden in het bloed van mensen, tot zelfs een week na het gebruik ervan. Ondanks dat, is de Europese Commissie van mening dat er nog onvoldoende bewijs is voor de schadelijke effecten van oxybenzone en octinoxate. Deze chemische zonnefilters worden nog steeds breed gebruikt in allerlei chemische zonnebrandproducten. Toch is het wellicht geen fijn gevoel dat chemische filters zo diep doordringen.

Wat al wel bewezen is, is dat chemische UV filters zoals oxybenzone allergische reacties op de huid kunnen veroorzaken zoals jeuk en eczeem, en dat ze de ogen kunnen irriteren. Verder heeft laboratoriumonderzoek met dieren en menselijke cellen aangetoond dat oxybenzone de werking van sommige hormonen kan verstoren. Hierbij wordt voornamelijk de oestrogeenproductie bij vrouwen en de testosteronproductie bij mannen beïnvloedt.

Verder dringt de chemische zonnefilter octinoxate zo makkelijk door, dat het eenvoudig andere chemische stoffen met zich meeneemt. Daardoor komen deze ook in je bloedbaan terecht. Octinoxate is zelfs gevonden in menselijk urine, bloed, en borstmelk.

Chemische zonnebrand is verboden in verschillende landen/regio’s

Wist je dat chemische zonnebrand verboden is in Hawaii, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Key West, Bonaire, Aruba, en Palau? Dit komt omdat chemische zonnebrand mogelijk schadelijk is voor koraalriffen – zelfs in hele lage concentraties. Zo kan het leiden tot koraalverbleking, permanente DNA schade aan het koraal, of abnormale groei en misvormingen. In ons assortiment vind je een breed aanbod aan koraalvriendelijke zonnebrand.

Minerale zonnebrand

Bij minerale zonnebrand wordt er gebruik gemaakt van zinkoxide en/of titaniumdioxide. En vaak is dit in combinatie met andere bestanddelen die de huid verzorgen (geen verdere UV filters). Deze natuurlijke zonnefilters zorgen ervoor dat het zonlicht wordt weerkaatst. Het werkt als een laagje op je huid, in plaats van dat het diep in de huid door dringt zoals met chemische zonnebrand. En wat een groot voordeel is: minerale zonnebrand werkt per direct! Zodra je je ermee insmeert, ben je beschermd. Is dit geen geruststellend gevoel?

Omdat minerale zonnebrand voor een laagje op je huid zorgt, kan het zijn dat er een licht witte glans ontstaat. Deze witte glans kan even wennen zijn wanneer je overstapt naar natuurlijke zonnebrand. Wanneer je dit toch niet prettig vindt, hebben we goed nieuws: de nieuwste generatie van minerale zonnebrand zoals de zonnebrandcréme van Mádara is licht getint, waardoor je deze witte glans of bleke uitstraling voorkomt.

Titaniumoxide vs zinkoxide

Twijfel je tussen minerale zonnebrand met zinkoxide of titaniumdioxide? Het zijn beide uitstekende, natuurlijke zonnefilters. Wel is het zo dat zonnefilters met zinkoxide een klein voordeel hebben ten opzichte van titaniumoxide. Dit komt omdat titaniumdioxide minder effectief is bij het blokkeren van lange UVA stralen.

Nanodeeltjes

Zonnebrand kan diep in de huid doordringen door het gebruik van nanodeeltjes. Deze kunnen zowel bij chemische als minerale zonnebrand bestaan. Dermatologen zijn het erover eens dat minerale zonnebrand het veiligste is voor de huid – ook al zitten er nanodeeltjes in. Wil je deze liever mijden, dan kun je het beste op zoek gaan naar zonnefilters op basis van non-nano zinkoxide en non-nano titaniumoxide. Het grootste deel van ons assortiment bevat dit type zonnefilters, zoals Attitude, Naïf, en Suntribe.

Over SPF en UVA en UVB straling

Waarom is het zo dat je zonnebrandcrème niet alleen ’s zomers moet gebruiken, of enkel wanneer de zon schijnt? Daar gaan we nu dieper op in. Vanaf maart tot oktober is het aan te raden zonnebrandcrème te gebruiken als je een langere periode buiten bent. Maar wees ook alert buiten deze periode. Ook dan kan de zon krachtig genoeg zijn om je huid te verbranden, en zijn de UVA stralen alsnog aanwezig. Tussen 12u en 15u is de zon het schadelijkst, waardoor je deze periode in de zomer het beste kunt vermijden of ervoor zorgen dat je jezelf zoveel mogelijk bedekt met kleding, een pet of een hoedje.

Veel dermatologen zijn het erover eens dat je het beste het hele jaar door kunt smeren. Dit komt omdat, wanneer je geen zonnestralen op je huid krijgt, er nog steeds UVA stralen aanwezig zijn die in de diepere huidlagen doordringen en een aantal negatieve dingen veroorzaken – zelfs wanneer het bewolkt is! Dit komt omdat de wolken slechts een deel van de UVA straling tegenhouden.

UVA en UVB straling

Hieronder vindt je de verschillen tussen UVA en UVB straling.

UV = ultraviolet, het gaat dus over de ultraviolet stralen van de zon

UVA : de A staat voor Aging

  • Dringt door tot in de diepere huidlagen
  • Verantwoordelijk voor voortijdige veroudering
  • Veroorzaakt rimpels en huidvlekjes (en ook zonnebrand)
  • Speelt grote rol bij het krijgen van huidkanker
  • Veroorzaakt vorming van vrije radicalen
  • Zorgen voor het onmiddellijk bruine effect, maar dat gaat snel weer weg
  • Is heel de dag aanwezig, zolang de zon schijnt

UVB: de B staat voor Burn

  • Dringt niet door in de diepere huidlagen
  • Doet de huid traag bruinen, langer behoudt van kleur
  • Veroorzaakt verbranding
  • Speelt grote rol bij het krijgen van huidkanker
  • Veroorzaakt DNA schade
  • Vooral aanwezig in de zomer tussen 12u en 15u

Wist je dat zonlicht voor 95% uit UVA stralen bestaat en slechts voor 5% uit UVB stralen? Zoals je ziet zorgen UVA stralen voor huidveroudering, en dringen zij dieper door in de huid dan UVB straling. Ook worden UVA stralen niet tegengehouden door wolken of glas. Daarom is het, wanneer je de negatieve effecten van UVA straling op de huid wil tegengaan, sterk aan te raden om regelmatig zonnebrand te gebruiken.

UVB stralen zijn wel krachtiger dan UVA stralen. Daardoor veroorzaken UVB stralen DNA-schade en zijn ze ervoor verantwoordelijk dat de huid verbrandt. Naast UVA en UVB stralen zijn er ook nog UVC stralen. Deze worden echter door de ozonlaag tegengehouden.

Wat is de UV index?

De UV index geeft aan wat de mate is van UV straling die de aarde bereikt. Je kunt het ook noemen als de zonnekracht. Deze waarde ligt tussen de 0 en 16. Hoe hoger deze waarde, hoe hoger de zon staat. Bij zware, donkere wolken is de UV index altijd laag, maar bij lichte bewolking kan de UV index zelfs hoger zijn dan op een onbewolkte dag. Dit komt doordat de wolkenranden slechts een deel van de straling weerkaatsen. Zorg er daarom voor dat je tijdens de zomermaanden ook je huid beschermt wanneer het bewolkt is.

Wat doet SPF?

Belangrijk: SPF beschermd alleen tegen UVB straling. Het staat voor Sun Protection Factor. Om volledig beschermd te zijn, zul je dus gebruik moeten maken van een breed spectrum zonnebrand. Dit staat op de verpakking aangegeven, of dat het ook beschermd tegen UVA stralen. Wanneer er (non-nano) zinkoxide of titaniumoxide in het product zit, weet je automatisch dat het een breed spectrum bescherming heeft.

In ons assortiment vind je een ruim aanbod aan dagcrèmes, die uiteraard jouw huid niet onnodig belasten met chemische stoffen. Dagcrèmes kunnen ook een SPF bevatten, of zelfs breed spectrum bescherming zoals de dagcréme van Suntribe. Deze dagcréme maakt gebruik van non-nano zinkoxide, en heeft als voordeel dat het getint is waardoor je geen witte glans over je gezicht krijgt. Het lijkt alsof je een foundation aanbrengt, maar dan is het een niet-vette, verzorgende crème op basis van plantaardige en biologische ingrediënten.

Veel van de dagcrèmes op de markt bieden SPF, maar dit beschermd dus niet tegen UVA stralen. Ook is het zo dat deze SPF over het algemeen vrij laag is, aangezien anders de substantie van ingrediënten wordt aangetast. Immers, een hogere SPF in een dagcrème betekent veelal het opofferen van andere stoffen. Daarom is ook ons advies om naast je dagcrème een natuurlijke zonnebrandcrème te gebruiken, zodat je huid zowel gevoed is als breed beschermd tegen UVA en UVB stralen.

Welke natuurlijke zonnebrand is het beste?

Wat is nu de beste natuurlijke zonnebrand, of SPF, om te gebruiken? SPF 30 of SPF 50 lijkt een groot verschil, maar het verschil in straling dat het tegenhoudt is zeer klein. SPF 30 houdt namelijk 97% van de straling tegen, en SPF 50 houdt 98% tegen. Daarom hebben de meeste zonnebrandcrèmes SPF 30. Zorg er wel voor dat je altijd een voldoende dikke laag gebruikt en je regelmatig in te smeren (om de 2 uur), zeker wanneer je uit het water komt of hard gezweet hebt. Wanneer je je niet regelmatig of onvoldoende insmeert, is de beschermfactor van je zonnecrème minder hoog dan de verpakking aangeeft, en kun je alsnog de negatieve effecten krijgen.

Waterbestendige natuurlijke zonnebrand

Dit geldt ook voor zonnebrand dat waterbestendig is. Deze beschermd meestal wel tijdens het watersporten, maar na het afdrogen moet je nog steeds een nieuwe laag aanbrengen. Zonnebrand die speciaal voor (water)sporters ontwikkeld is, is Suntribe. Bij de klassieke Suntribe zonnecrème in blik en de zonnebrandsticks geldt: als je de zonnebrand niet meer ziet, moet je opnieuw smeren. Om dit goed te kunnen zien hebben ze ook gekleurde zonnebrandsticks ontworpen.

Deze zonnebrand van Suntribe is slechts samengesteld uit 3 ingrediënten - kokosnootolie, bijenwas en non-nano zinoxide-  en heeft een dikkere structuur. Hierdoor kan je makkelijk enkele uren verder voordat je opnieuw moet smeren. Ideaal dus!

Onzichtbare natuurlijke zonnebrand

Als je benieuwd bent naar meer mogelijkheden voor onzichtbare natuurlijke zonnebrand, neem dan een kijkje bij Naïf. Het assortiment zonnebrand van Naïf bevat crèmes voor baby’s, kinderen en volwassenen en zowel vettere crèmes, als lichte lotions.

Verder heeft Attitude een groot assortiment aan plasticvrije zonnebrandsticks die eveneens (bijna) geen witte waas achter laten.

En heb je een zeer gevoelige huid? Dan kun je voor de Green People zonnebrand kiezen.

Ontdek hier het volledige assortiment zonnebescherming.

Tip: toch verbrand door de zon? Dan biedt een aftersun uitkomst en snel herstel van je verbrande huid. Zorg er wel voor dat je geen vette crèmes op oliebasis gebruikt, want die houden de warmte in de huid vast. Hierdoor kan het branderig gevoel dus erger worden. Kies daarom voor een aftersun die verkoelende ingrediënten bevat, zoals komkommer en munt.