Een antwoord op al je vragen over biologisch afbreekbare zakjes.

biologisch afbreekbaar, composteerbaar of recyclebaarZijn biologisch afbreekbare zakjes een duurzame oplossing? En wat is het verschil met composteerbare zakjes? Zijn er ecologische alternatieven voor grotere vuilnisbakken? We nemen het assortiment biologisch afbreekbare zakjes onder de loep en zoeken een antwoord op al je vragen.

Hoe lang duurt het voor biologisch afbreekbare zakjes helemaal afgebroken zijn?

Hoelang het duurt voor een biologisch afbreekbaar zakjes helemaal verdwenen is, is afhankelijk van de samenstelling en de omstandigheden waarin het wordt afgebroken. Warmte, licht en bepaalde bacteriën helpen de zakjes af te breken. De meeste zakjes zijn binnen de twee jaar volledig afgebroken terwijl een gewoon plastic zakje er volgens schattingen 10 tot 100 jaar over doet om te verdwijnen. Dan is het echter niet afgebroken in de natuur, maar uiteengevallen in microplastics die zoals we ondertussen weten ook een grote bedreiging vormen voor ons milieu. Een biologisch afbreekbaar zakje laat nooit microplastics achter in het milieu.


Waarvan worden biologisch afbreekbare zakjes gemaakt?

Biologisch afbreekbare zakjes worden meestal gemaakt van plant-based plastic. Dat is plastic gemaakt van bijvoorbeeld maïs of suiker. De vriezer zakjes en vuilniszakken van D2W zijn gemaakt van plastic op basis van restanten van olie uit de industrie. Door een additief toe te voegen tijdens de productie zijn de zakken biologisch afbreekbaar en laten ze dus geen microplastics achter in het milieu.

Wat is het verschil tussen biologisch afbreekbaar en composteerbaar?

Composteerbare zakjes zijn altijd gemaakt van 100% plantaardige materialen en breken makkelijk af bij warmte. Biologisch afbreekbare zakken zijn niet altijd composteerbaar en zullen dus niet makkelijk verdwijnen in je compost. Om keukenafval in te zamelen kan je dus best voor composteerbare zakjes kiezen zoals de zakjes van Maïstic of Biobag.

Een ander alternatief zijn de containerzakken van Composto. Composto zakken zijn biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Ze zijn gemaakt van kraftpapier, hebben een vlakke bodem en passen in je kliko container. Er zijn grote afvalzakken van 140L en 240L en kleine afvalzakjes voor je gft afval in de keuken in te zamelen die in een 10L klikobak passen. Composto zakken zijn binnen de 6 weken volledig afgebroken.

Wat met afvalzakken voor je restafval? 

Voor je restafval kan je perfect biologisch afbreekbare afvalzakken gebruiken van bijvoorbeeld D2W of Ecozone of je kan kiezen voor de recyclebare zakken van Droguerie ecologique die voor 80% gemaakt zijn uit plantaardig materiaal. 

Diepvrieszakje en zakjes om voedsel te bewaren

Om restjes te bewaren of in te vriezen kunnen plastic zakjes handig zijn. Gelukkig bestaan hier ook duurzame alternatieven voor. Er bestaan zowel biologisch afbreekbare als composteerbare zakjes om voedsel te bewaren in de koelkast of vriezer. Je kan ook kiezen voor een herbruikbaar alternatief uit siliconen. Lees zeker onze blog over plasticvrij bewaren van voedsel voor meer info over deze zero waste alternatieven.

Het assortiment plasticvrije oplossingen om voedsel te bewaren vind je hier terug.

Conclusie: Zijn biologisch afbreekbare zakjes een duurzaam alternatief?

Ja zeker, want dit type zakjes laat geen microplastics na zoals klassieke plastic tasjes. Composteerbare zakjes breken sneller af dan biologisch afbreekbare exemplaren maar zijn niet voor alle toepassingen geschikt. Voor je restafvalcontainer kan je beter voor biologisch afbreekbare afvalzakken kiezen. Voor groenafval kies je beter voor composteerbare zakjes. Om voedsel te bewaren heb je keuze tussen zowel biologisch afbreekbare, composteerbare als herbruikbare alternatieven.

Ontdek het volledige assortiment biologische afbreekbare en composteerbare zakken hier.