Hoe kies je de beste plasticvrije deodorant voor jou?

Heb je besloten om je plastic gebruik te minderen? Een plasticvrije deodorant is een goede plek om te starten. Maar wat is een goede natuurlijke deodorant voor jou? Het aanbod is groot, van balsem tot poeder. We namen 5 verschillende soorten natuurlijke en plasticvrije deodoranten onder de loep om je te helpen bij je keuze.

Hoe werkt een natuurlijke deodorant

Een natuurlijke deodorant bevat uiteraard natuurlijke ingrediënten en is vrij van schadelijke chemische ingrediënten. Natuurlijke deodorants zijn aluminiumvrije en  bevatten geen parabenen en geen triclosan.

Deodorant zonder aluminium

Klassieke deodoranten bevatten aluminium om het zweten tegen te gaan. Aluminium voorkomt zweten door de zweetklieren te blokkeren en de poriën te vernauwen. Hierdoor ga je wel minder zweten, maar je poriën raken ook verstopt met afvalstoffen. En doordat je minder zweet kan je lichaam zichzelf niet meer zo efficiënt afkoelen.

Zweten is immers een natuurlijke reactie van het lichaam om overhitting tegen te gaan. Het is niet goed om dit tegen te gaan. Wat je wel kan doen is ervoor zorgen dat je zweet geen onaangename geur heeft. Zweetluchtjes ontstaan door de bacteriën op je huid en verstoring van de zuurbalans(te zure omgeving). Een natuurlijke deodorant stopt het zweten niet, maar bestrijdt deze bacteriën of neutraliseert de geur die ze veroorzaken.

Deodoranten met natuurlijke ingrediënten

In de natuur zijn er verschillende ingrediënten te vinden die een antibacteriële werking hebben of op een andere manier zweetgeuren voorkomen. We zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje:

Zuiveringszout of natriumbicarbonaat

Dit is waarschijnlijk het meest gebruikte actieve ingrediënt in natuurlijke deodoranten. Natriumbicarbonaat absorbeert vervelende geurtjes en maakt de huid minder zuur. Veel mensen hebben immers last van verzuring. Natriumbicarbonaat verhoogt de PH-waarde van het zweet onder je oksels. Hierdoor wordt het zuur geneutraliseerd en voorkom je een onaangename zweetgeur.

Sommige mensen reageren echter overgevoelig op natriumbicarbonaat, ook wel baking soda genoemd. Dit komt omdat de zuurtegraad van onze huid dagdagelijks al “aangevallen” wordt door basische ingrediënten in zepen. Hierdoor kan baking soda de zuurtegraad te erg beïnvloeden  wat kan leiden tot droge schilferige huid en irritatie. Iedereen zijn huid is anders, bij sommige ervaart de huid geen problemen om in balans te blijven, bij andere mensen wel in mindere of meerdere maten.

Voor heel veel mensen is een deodorant op basis van natriumbicarbonaat, al dan niet gecombineerd met andere geur remmende ingrediënten een goed natuurlijk alternatief. Reageert jouw huid echter overgevoelig op zuiveringszout, kies dan voor een deodorant voor de gevoelige huid.

Tip: Heb je last van een branderig of jeukend gevoel nadat je meerdere malen een deodorant met baking soda gebruikte, dep je oksels dan met een mengsel van azijn en water om de zuurbalans te herstellen. Om je huid te beschermen en herstellen kan je ook aloë vera gebruiken. Nog steeds last of al onmiddellijk last bij het eerste gebruik, dan ben je mogelijk allergisch aan één van de andere ingrediënten van de deodorant.

Pottasium Alum

Pottasium Alum of Aluisteen is een natuurlijk mineraal zout met een antibacteriële werking. Een chemische benaming van aluinsteen is potassium aluminium sulfaat. De term aluminium hierin kan je misschien afschrikken.De moleculen van van dit natuurlijke mineraalzout zijn echter zo groot dat ze niet geabsorbeerd kunnen worden door de huid. In plaats daarvan leggen ze een dun beschermend laagje op je huid. (Het aluminium dat je wil vermijden is aluminium chlorohydrate.) De minerale zouten van Aluinsteen zijn oplosbaar in water. Op deze manier wordt het overgebracht op de huid. Pottasium Alum is het basisingrediënt van de deodoranten van Salt of the Earth. Ook de crystal deodoranten van Urtekram bevatten aluin.

Magnesium Hydroxide

Magnesium hydroxide wordt vaak gebruikt als alternatief voor natriumbicarbonaat. Hoewel het op zich ook een sterk basisch product is, reageert de gevoelige huid hier minder sterk op. Magnesium hydroxide absorbeert eveneens zweetluchtjes en beïnvloedt de PH waarde Daarnaast is het echter ook verzachtend en beschermend voor de gevoelige en droge huid. Je vindt dit ingrediënt dan ook vaak terug in deodoranten voor de gevoelige huid,  onder andere in de baksodavrije deodoranten van Attitude, de deodorant sticks van Raw Nature en de deodorant balsems van Fruu.

Zink ricinolaat

Zink Ricinolaat is eveneens een veelgebruikt alternatief bij natuurlijke deodoranten voor de gevoelige huid. Het is een ingrediënt dat voorkomt in castor olie of ricinuszaadolie, een olie gewonnen uit de ricinus communis plant. Zink ricinolaat vangt de geurmoleculen en absorbeert ze. Het beïnvloedt de PH waarde van je huid dus niet en heeft geen anti bacteriële werking. Het is één van de ingrediënten van Wild Cosmetics deodoranten,  Ben & Anna deodorant sticks voor de gevoelige huid en The Lekker Company soft bamboo deodorant balsem.

Zilver

Zilver is een natuurlijk antibacterieel ingrediënt. In de natuurlijke deodorant van Nuud vind je het terug in de vorm van microzilver. Ook hier zijn de zilverdeeltjes groot genoeg om niet door te dringen in de huid, maar er een laagje bovenop te leggen. Ook in de natuurlijke deodorant voor mannen van Kaerel wordt gebruik gemaakt van zilver.

Etherische oliën

Vaak worden etherische oliën aan deodoranten toegevoegd enkel voor de geur, maar er zijn ook oliën met een bewezen antibacteriële werking zoals tea tree olie, salie olie en dennenolie. Onder meer Lamazuna maakt gebruik van de eigenschappen van etherische oliën in hun deodoranten. Ook in de deodorant poeders van The Ohm collection vind je antibacteriële etherische oliën terug.

Uitgelicht: 5 natuurlijke en plasticvrije deodoranten

Als je een deodorant gaat kiezen, moet je ten eerste je keuze maken tussen de werkzame stoffen die het best passen bij je huidtype en ten tweede welk type deodorant je het makkelijkste vindt in gebruik. Om je hierbij te helpen selecteerden we 5 verschillende types deodoranten. We kozen voor een mix van universele deodoranten en deodoranten voor de gevoelige huid in verschillende fris zomerse geuren.

1 Ben & Anna deodorant stick Coco Mania

Ben & Anna behoort als merk tot de voorlopers op het gebied van natuurlijke en plasticvrije deodoranten en verdient dan ook een plaatsje in dit overzicht. De Ben & Anna deodorant sticks in kartonnen verpakking zijn vegan, cruelty free en vrij van aluminium en andere schadelijke toevoegingen. We selecteerde deze Coco Mania deodorant, een zomers geur in een frisse verpakking.

 • Werkzame stoffen: Natriumbicarbonaat
 • Huidtype: Voor normale huid
 • Hoe te gebruiken: Duw de stick uit de koker en laat eventueel even opwarmen onder je oksel. Wrijf enkele keren om een laagje deo aan te brengen.
 • Bevindingen: De deodorant smeert vlot uit, ondanks dat het een vast stick is. De nieuwe verbeterde formule van de Ben & Anna deodoranten zorgt ervoor dat ze minder kruimelen zonder vet te gaan aanvoelen. Als het erg warm is wordt de deodorant wel zachter en kan het beter zijn hem in de koelkast te bewaren en voor gebruik even opwarmen tegen de huid.
 • Criteria: Vegan, Peta certified cruelty free, Natrue gecertificeerd, zero waste
 • Geur:Je ruikt de kokosgeur al doorheen de verpakking, maar deze is niet te overheersend. De geur is vrij zoet, maar heeft een frisse toets door de ananas.

2 The Lekker Company deodorant met mandarijn en citroen

The Lekker Company is een Nederlands merk opgestart in 2014. Ze maken voornamelijk deodoranten en willen vooral heel open zijn over de ingrediënten die ze gebruiken. Ze vertalen daarom graag de chemische benamingen in begrijpbare termen zodat je weet wat je smeert. Dit kleine Nederlandse merk met grootse ambities lichten we graag voor je uit.

 • Werkzame stoffen: Natriumbicarbonaat
 • Huidtype: Voor normale huid
 • Hoe te gebruiken:Breng bij voorkeur ‘s ochtends na het douche een kleine hoeveelheid deodorant aan met je vingertoppen. De grootte van een erwtje per oksel is ruim voldoende voor een hele dag frisheid.
 • Bevindingen: Je ziet het niet, maar voelt wel dat er een laagje deodorant aan je vingers blijft plakken als je over de crème in het potje gaat. Het is niet echt een romige crème, maar eerder vast en boterig, vergelijkbaar met een stick. Als je wat druk uitoefent kan je je vinger wel  in het product duwen. Voordeel van een potje ten opzichte van een stick is dat  je niet het risico loopt dat de deodorant afbreekt en op de grond valt. Het kleine potje is ook erg handig om mee te nemen, maar ook hier geldt dat het product kan smelten bij hoge temperaturen. Nadien is de deodorant nog bruikbaar, maar kan wat korrelig aanvoelen.
 • Criteria: vegan, cruelty free, made in NL
 • Geur: De geur is subtiel, maar duidelijk een citrusgeur. Citrus is een activerende geur, dus zeker geen slechte keuze voor een deodorant. Vooral de mandarijn geur blijft hangen.

3 Salt of the Earth crystal deodorant plasticvrij

Het assortiment van Salt of the Earth is erg uitgebreid met zowel spray’s als balsems en sticks. We selecteerde echter de klassieker onder de deodoranten om hier op te nemen, namelijk de zuivere aluinsteen. Dit is letterlijk een stuk minerale zoutsteen, gevormd om makkelijk in de hand te liggen en te gebruiken.

 • Werkzame stoffen: 100% Potassium Alum
 • Huidtype: voor elk huidtype, ook de gevoelige huid
 • Hoe te gebruiken: Wrijf de steen onder je oksels vlak na het douchen als je huid nog klam aanvoelt of maak de steen nat voor gebruik. Om een laagje af te geven is er vocht nodig.
 • Bevindingen: Erg eenvoudig in gebruik, maar let op dat je de steen niet laat vallen. Na gebruik moet de aluinsteen volledig opgedroogd zijn voordat je hem in een doosje of dergelijk stopt om te bewaren. Voordeel hiervan is dat de steen niet gevoelig is voor buitentemperatuur, lees niet zal smelten. De aluinsteen gaat ook erg lang mee.
 • Criteria: vegan, cruelty free, parfumvrij
 • Geur: Geen - parfumvrij

4 Lamazuna solide deodorant blok Zilte Zee

Lamazuna kiest resoluut voor plasticvrije en zero waste oplossingen voor je dagelijkse verzorging, ook voor hun deodoranten. Lamazuna deodoranten zitten niet in een koker of potje, maar worden enkel in een kartonnen omdoosje geleverd. De deodorant blok is vast genoeg om zo vast te houden en te gebruiken. We kozen voor deze test voor een variant die geschikt is voor de gevoelige huid.

 • Werkzame stoffen: zink ricinolaat ( non nano) en absorberende diatomeeënaarde
 • Huidtype: Gevoelige huid
 • Hoe te gebruiken: Breng aan op de nog vochtige huid onmiddelijk na het douchen of maak het blokje nat met koud water voor het aanbrengen.
 • Bevindingen: Als je het blokje bij kamertemperatuur in je handen neemt, voelt het een beetje zacht aan, als klei. Eens nat merk je niet dat er een laagje deodorant op je huid terechtkomt. Het voelt niet plakkerig aan. Voor grotere handen is het kleine blokje misschien wel een uitdaging, om mee te nemen is het dan weer wel praktisch. Dit kleine blokje gaat zo’n 3 maanden mee. De deodorant zal niet smelten bij warme omgevingstemperaturen ( beneden 50 graden celsius), maar kan zelf wat gaan zweten door de oliën in het product. Als het blokje nat is moet je het laten opdrogen voordat je het opbergt.
 • Criteria: vegan, cosmos organic, cruelty free, made in Frankrijk
 • Geur: De deodorant heeft een zeer zachte geur. Na het aanbrengen ruik je vooral de kokosnoot olie, wat één van de hoofdingrediënten is.Als je rechtstreeks aan het blokje ruikt, komt de zilte geur wel naar boven, maar zeker niet uitgesproken. Vooral geschikt als je op zoek bent naar een deodorant met een eerder neutrale geur.

5 The Ohm Collection deodorant poeder Gardenia

The Ohm collection kiest als merk voor ethisch verantwoorde producten die zacht zijn voor ons en de planeet waarop we leven. De deodoranten zijn eerder uniek in hun soort. Het is een poeder in een strooiblikje dat je 24u bescherming biedt tegen zweetgeuren, ook tijdens het sporten. Het deodorant poeder is verkrijgbaar in 10 verschillende geuren voor zowel mannen als vrouwen. We kozen hier voor de bloemige gardenia geur.

 • Werkzame stoffen: Sodium Bicarbonaat en etherische olie van cedar en tea tree
 • Huidtype: Voor de normale huid
 • Hoe te gebruiken: Open het blikje en schud een kleine hoeveelheid poeder op je hand. Breng zachtjes aan met je vingertoppen zonder te hard te wrijven. Je hebt slecht een heel kleine hoeveelheid poeder nodig.
 • Bevindingen: Het metalen blikje is handig in gebruik. Er zit slecht één gaatje in de bovenkant van het potje, waardoor je het poeder makkelijk kan doseren. Het deodorant poeder voelt heerlijk zacht aan op de huid. Ook deze deodorant is handig in de zomer omdat het niet kan gaan smelten. Je moet wel opletten om het poeder niet in een te vochtige ruimte te bewaren, dus beter in de slaapkamer dan de badkamer. Een kleine verpakking van 50gr gaat zo’n 4 maanden mee.
 • Criteria: vegan, cruelty free, zero waste
 • Geur:De zacht bloemige geur is afkomstig van natuurlijke oliën en niet overheersend. Hoewel het een bloemengeur is, is ze ook wel wat pittig en niet te zoet. Je ruikt ook de houtachtige geuren erdoor afkomstig van de cederhout  en sandelhout olie

In ons assortiment natuurlijke deodoranten heb je de keuze tussen meer dan 200 producten in verschillende uitvoeringen, geuren en prijsklassen. Rond de 80 daarvan zijn ook plasticvrij. Sta je aan het begin van je zoektocht, dan kan dit een hele uitdaging zijn. Met dit artikel probeerden we je alvast op weg te helpen. Zo kan jij zorgeoos genieten van de zomerse dagen.