Jouw terras en ramen helemaal klaar voor zonnige dagen

We kunnen tegenwoordig weer genieten van (meestal) zonovergoten dagen. Dat doet ons al mijmeren naar barbecues, tuinfeestjes of gewoon een goed boek op het terras. Er staan ons maar 2 dingen in de weg: het schoonmaken van ons terras en onze ramen. Misschien sta je te popelen om ermee te starten of misschien heb je al allerlei excuses gevonden om het uit te stellen. Wij bezorgen jou dé tips om jouw terras schoon en groenvrij te maken én om je ramen streeploos te poetsen. We doen er nog een schepje bovenop: we maken alles schoon op een milieuvriendelijke manier.

Laten we beginnen met het terras

Ja, we weten het - het is echt geen fijn werkje. Maar geef toe, echt genieten van een barbecue op een smerig terras lukt ook niet. Met deze do’s en don’ts krijg je jouw terras in een mum van tijd brandschoon, zonder een spoortje groen.

Laten we beginnen bij het begin: veeg alle blaadjes en vuil bij elkaar en doe deze in de desbetreffende vuilnisbak of het groenafval. Mos en onkruid tussen de stenen kan je makkelijk losmaken met een schroevendraaier of een krabber. Zo, jouw terras ziet er nu al stukken beter uit. Nu hoef je enkel nog die vervelende groene aanslag en andere vlekken, denk maar aan kalk, olie of roest, te verwijderen.

Do’s Don’ts

Hét wondermiddel bij uitstek om jouw terras schoon te maken: groene zeep! Het is niet alleen super makkelijk, het gaat ook nog eens snel.

Meng gewoonweg 10 el vloeibare of zachte groene zeep met 10 l warm water. Giet over je terras en schuur goed op met een harde borstel. Laat een half uurtje inwerken en spoel na. 
Gebruik geen hogedrukreiniger. Deze verwijdert namelijk het voegzand tussen je tegels. Hierdoor kunnen de tegels verzakken. 
Gebruik gespecialiseerde producten om jouw terras veilig en milieuvriendelijke  schoon te maken. Zo kan de terras- en steenreiniger van Delphis Eco ook gebruikt worden op poreuze materialen en zorgt de Huis en Tuin cleaner van Bio D ervoor dat de biofilm waar bacteriën zich ophopen en vermenigvuldigen op een ecologische manier worden weggewerkt.  Bleekmiddel (of javel) gebruiken. Dit is schadelijk voor de planten en dieren op je terras, ook voor niet-onkruid en huisdieren. Bovendien zal jouw lichaam dit ook niet zo fijn vinden, zeker niet als je een gevoelige huid hebt, ook al draag je bescherming.  
Ook een ecologische allesreiniger doet het zware werk voor jou. Het is niet meteen effectief bij groene aanslag, maar maakt wel je terras grondig schoon als het na de winter of doorheen de zomer een opfrisbeurt kan gebruiken.  Azijn gebruiken. Azijn heeft een hele hoge zuurtegraad, waardoor je terrasplanten kapot kunnen gaan. Ook beschadigt het bepaalde materialen die op een terras worden gebruikt, zoals hout of natuursteen.
Zand! Als je kinderen hebt, brengen ze het ongetwijfeld in grote getale mee uit de zandbak. Maak die schoentjes dus gerust leeg boven het terras en schuren maar! Zo verwijder je kleine algen voordat ze groene aanslag kunnen vormen. Daarna met de groene zeep aan de slag en klaar!  
Heb je hout of natuursteen verwerkt in je terras? Dan is het beter om voor deze gevoelige materialen voor zwarte zeep te kiezen.  

Tip: gebruik groene zeep ook om je barbecue schoon te maken. Smeer het rooster in met groene zeep en laat het een nachtje inwerken. De dag erna veeg je alle resten zonder probleem van het rooster.

Is er ook een manier om groene aanslag op je terras te voorkomen?

Helemaal geen groene aanslag, dat is niet zo realistisch om dat te verwachten. Maar hierbij delen we graag enkele tips om groene aanslag op je terras of tuintegels te verminderen. Als je weet dat mos houdt van schaduwrijke, vochtige plaatsen:

  • Houd je terras droog. Als water blijft staan op je terras, krijg je sowieso groene aanslag. Herstel dus verzakkingen en zorg dat je terras lichtjes naar beneden helt. Zo vloeit regenwater weg en blijft het niet staan.
  • Leg je terras aan met waterdoorlatende tegels.
  • Kies voor een zonneterras, dat is leuk als je graag veel van de zon geniet en het voorkomt dat mos op je terras gaat groeien.

Laat je ramen stralen zonder strepen.

Een tweede werkje dat typisch bij de lente hoort, is het schoonmaken van de ramen. Zo kan je van binnen genieten van de omgeving die ontwaakt. En wij gaan je vandaag vertellen hoe je dat snel, en zonder strepen doet. Het lentezonnetje is er klaar voor, de temperaturen ook, op naar buiten … of wacht… lees eerst nog even deze tips:

  • Poets je ramen als het niet vriest of als de zon niet rechtstreeks op het raam staat, anders krijg je sneller strepen.

Je ramen langs binnen poetsen:

  • Een goede voorbereiding is het halve werk. Poets je je ramen langs binnen, leg dan een dweil onder je ramen, zodat het water dat naar beneden loopt opgevangen kan worden.
  • Ergonomisch werken: check. Zet de emmer op een krukje, zodat je niets steeds diep hoeft te bukken en gebruik een trapladdertje voor de hoogste punten. Als we straks naar buiten kijken, willen we dat niet doen met een stijve nek of rug.
  • Poets eerst de omlijsting en dan pas het glas van het raam. Droog na het poetsen zeker de omlijsting ook even met een niet-pluizend doekje.

Je ramen langs buiten poetsen:

  • Veeg eerst het stof en het zand weg met een zachte borstel. Je kan ook je ramen even met wat water uit de tuinslang onder handen nemen om het eerste vuil weg te spoelen. Zand kan namelijk krassen veroorzaken als je onmiddellijk met spray en spons aan de slag gaat.
  • Werk je graag met een spons? Dan is de grote all-round spons van Seep een heel fijn werkinstrument, dat bovendien makkelijk wasbaar, composteerbaar en vegan is.
  • Wil je geen strepen, gebruik dan lauw water om de ramen schoon te maken en werk steeds van boven naar beneden.
  • Gebruik een goede ruitenreiniger, zonder chemicaliën die schade kunnen toebrengen aan je ramen of omlijsting.
  • Wil je extra zekerheid om geen strepen te hebben? Dan raden we het e-cloth ruitenpakket aan. We spreken uit ervaring :) 
  • Gebruik geen ammoniak. Het is niet alleen schadelijk voor jouw huid, ogen en het milieu. Het kan ook je raamomlijsting beschadigen.

Wil je graag een handige DIY tip? Lees dan zeker ook onze blog over hoe je je badkamer schoonmaakt, met daarin een doe-het-zelf recept voor een heel efficiënt, ecologisch schoonmaakmiddel voor ramen.