Je badkamer en wc brandschoon zonder giftige chemicaliën

Bleekmiddel, triclosan en ammoniak zijn drie ingrediënten die je vaak in schoonmaakmiddelen terugvindt. Bijvoorbeeld om je badkamer en toilet helemaal schoon te krijgen. Het zijn erg agressieve, giftige chemicaliën. Ze zijn schadelijk voor de natuur, en dan hebben we het niet enkel over het waterleven. Ze zijn ook schadelijk voor ons. Onze huid kan er van gaan irriteren en de giftige gassen doen ons ook geen deugd. Zeker in de winter, wanneer we met gesloten ramen en deuren binnenzitten. We mogen er ook niet aan denken dat kinderen ze zouden inslikken… Gelukkig kan het ook anders!

Nee tegen bleekmiddel

BigGreenSmile zegt ronduit nee tegen bleek. Je zal het in geen enkele van onze producten terugvinden. Hoe maak je je toilet en badkamer dan schoon, hoor ik je denken? Er zijn waardige, natuurlijke alternatieven. Ze doen het harde werk maar zijn veilig voor ons en de natuur. Win-win, toch?

Wat zijn de alternatieven?

  • Azijn: Witte azijn kan je op verschillende manieren inzetten bij het schoonmaken. Het verwijdert kalkaanslag, ontsmet en reinigt ook oppervlakken. Bovendien is het ook superhandig om je ramen zonder strepen schoon te maken.
  • Citroenzuur: Citroenzuur beschermt en ontkalkt. Het is ook efficiënt voor hardnekkige vlekken, zoals bijvoorbeeld roest. Enkel opletten met email, marmer of aluminium. Zij houden niet zo van citroenzuur.
  • Natriumbicarbonaat: Het is doeltreffend, ruim inzetbaar en niet duur. Perfect dus om badkamer en toilet mee schoon te maken. Een greep uit de mogelijkheden: gebruik het als reinigingsmiddel, waterontharder, schuurmiddel, pH-regulator, luchtverfrisser, antikalkmiddel,…
  • Kristalsoda: Nog sterker dan gewone soda, is kristalsoda. Deze kan je perfect als ontstopper van wastafel, bad en douche gebruiken. Je sanitair ziet er in geen tijd weer stralend uit, met wat onverdunde kristalsoda. Trouwens, het verwijdert gelijk ook die onaangename geurtjes. Let op, dit gebruik je beter niet op zink of aluminium.

Je kan bovenstaande alternatieven apart gebruiken, maar ondertussen zijn er ook wat handige, natuurlijke basisproducten op de markt om badkamer en toilet te reinigen. Zo heb je de toiletreinigers van Sonett en Ecover. Ook de badkamerreiniger van Method, met heerlijke munt-eucalyptus geur is een aanrader. En hardnekkig vuil in de badkamer, dat kan je met de nodige Attitude verwijderen.

Tip: een badkamerreiniger, kalkreiniger of WC-reiniger zijn hele zure producten. Dat is namelijk nodig om kalkaanslag op een efficiënte manier tegen te gaan. Maar hoe weet je nu of een product niet te veel zuren bevat? Check simpelweg of een product geschikt is voor de septische tank. Zo weet je ook gelijk dat er geen ongezonde dampen vrijkomen bij het gebruik ervan.

Oh nee, de afvoer zit verstopt! Wat nu? Het is zeker en vast niet nodig om naar zware chemische middelen te grijpen. De Delphis enzyme ontstopper is een volwaardig alternatief dat zware verstoppingen de wereld uit helpt. Ook de houten afvoerreinigende staafjes van TwistOut zijn een ware hulp. En niet te vergeten, de meest simpele doe-het-zelf manier: Strooi enkele eetlepels natriumbicarbonaat in de verstopte afvoer en overgiet met azijn. Laat 15 minuten inwerken. Giet er dan anderhalve liter kokend water over. Nog wat naspelen met koud water en klaar is Kees.

Weg met ammoniak

Ammoniak wordt vaak gebruikt om vloeren degelijk te reinigen of om ramen te poetsen. Toch vind je bij Big Green Smile geen enkel product met ammoniak. Het is gevaarlijk voor het milieu en bijtend. Het veroorzaakt huid-, slijmvlies- en oogirritatie, en zo kunnen we nog wel even verdergaan. Wij kijken liever naar de goede, natuurlijke alternatieven die ook effectief zijn.

Voor de ramen bijvoorbeeld. Zeker in de badkamer krijgen die het hard te verduren. Meng simpelweg 60ml azijn met 15g maïszetmeel. Voeg daarbij 60 ml gedenatureerde alcohol. Doe het mengsel in een sprayfles en leng aan met 500 ml water. En je hebt je eigen efficiënte raamreiniger gemaakt. 

Liever toch iets kant-en-klaar? Dan raden wij de glasreinigers van Sodasan en Method aan of de Ecodoo ruitenreiniger.

Tip: Gebruik regenwater om je ramen schoon te maken. In regenwater zit geen kalk en zo kan je dus ook geen strepen krijgen.

Bacteriën weg zonder triclosan

Triclo-wat? Triclosan is een antisepticum, of beter gezegd, het doodt bacteriën. We begrijpen dat mensen bacteriën helemaal weg willen. Een goede hygiëne is enorm belangrijk om ziektekiemen en slechte bacteriën weg te houden. Triclosan, en andere antiseptica doden echter ook de goede bacteriën. En dat is een probleem: sommige bacteriën hebben we net nodig om ons en de natuur te beschermen tegen schadelijke ziekteverwekkers.

In recente studies op dieren werd aangetoond dat triclosan de hormoonwerking verstoort. Dit is nog niet aangetoond bij mensen, maar dat wil niet zeggen dat het volkomen veilig is. Daarnaast zijn bacteriën ook heel erg slim. Als ze resistent worden voor een product als triclosan, kunnen ze ook resistent worden tegen bepaalde antibiotica. Dat kan dan betekenen dat levensreddende medicatie minder effectief wordt.

Wij kiezen er dan ook voor om dit product volledig uit ons assortiment te bannen. Geen handzeep met triclosan of andere antibacteriële middelen bij ons, maar wel volledig natuurlijke en uiterst efficiënte alternatieven.

Triclosan wordt ook gebruikt in hygiënische reinigingsmiddelen. Ook daar zijn sterke alternatieven voor, denk maar aan reinigers met alcohol of waterstofperoxide om bacteriën te doden.

Meer lezen? Ook in deze blogs vind je natuurlijke schoonmaaktips:

DIY: maak je eigen wc reiniger

Waar kan je natuurazijn allemaal voor gebruiken?