Juli Plasticvrij Challenge: Ontdek onze tips voor minder plastic

dagelijks leven met minder plasticJuli is de Internationale Plasticvrije maand dus helpen we je graag op weg naar een leven met minder plastic. Ons Zero Waste assortiment telt ondertussen meer dan 900 plasticvrije producten. Ontdek hieronder onze tips voor plasticvrij schoonmaken, een plasticvrije keuken en een plasticvrije badkamer en ga de challenge aan!

Weg met vershoudfolie en plastic zakken!

Katoenen Wraps

Vershoudfolie is moeilijk te recyclen en bevat ingrediënten zoals ftalaten die in voedsel kunnen lekken. Als je houdt van het gemak van huishoudfolie, maar niet van het afval, stap dan over op een duurzaam en herbruikbaar alternatief, zoals de katoenen wrap’s van Bee's Wrap,  Superbee of WaxWrap. Ze zijn gemaakt van biologisch textiel, bijenwas of vegan was (deze vind je bij Bee’s Wrap en ook bij Eco Living) en andere natuurlijke ingrediënten. Ze sluiten perfect aan rond alles wat je wilt bedekken. Je kan ze gebruiken om potjes en schalen mee af te dekken en om van alles in te rollen, van groenten tot boterhammen. Na gebruik kan je ze eenvoudig schoonspoelen met koud water.

Siliconen tasjes en dekseltjes

Een ander alternatief om je lunch mee te nemen zijn de siliconen tasjes van bijvoorbeeld FoodHuggers en Stasher. Siliconen zijn een duurzaam alternatief op plastic. Er zijn geen chemische weekmakers nodig en wordt gemaakt van een veel voorkomend natuurlijk materiaal, namelijk silicium of kwarts, wat ook het hoofdbestanddeel is van zand. Siliconen tasjes kan je invriezen, in de vaatwasser stoppen, uitkoken, meenemen,… Het is een onverwoestbaar materiaal dat heel erg lang meegaat. Enkel door er in te snijden krijg je een siliconen opbergtasje stuk. 

Bij Foodhugger vind je hiernaast ook nog flexibele siliconen dekseltjes die passen op alle soorten groenten en fruit, zodat ze langer vers blijven nadat je ze hebt aangesneden. Deze handige kleine helpers passen op komkommer, ui, avocado, citroen, tomaat, enz.

plasticvrije groentezakjesNaar de supermarkt zonder plastic zakken

Als je boodschappen gaat doen wordt je overrompeld door plastic verpakkingen, schaaltje met groenten en fruit en zelf broodzakken met plastic. Door je groenten te kopen in een winkel waar ze onverpakt zijn, kan je veel plastic vermijden. Gebruik hiervoor katoenen groenten zakjes die je telkens opnieuw kan gebruiken zoals de zakjes van Bag-AgainAH!Table! of Maïstic

 

Plasticvrij schoonmaken

Over doekjes en sponzen

De meeste conventionele sponzen en vaatdoeken worden gemaakt van plastic. Telkens als je ze gebruikt komen er micro plastic deeltjes in het water terecht. Deze microplastics zijn een groot probleem omdat ze zo klein zijn dat ze moeilijk terug uit het water gefilterd kunnen worden en dus massaal in onze oceanen terecht komen. Gelukkig zijn er steeds meer plasticvrije alternatieven zoals bijvoorbeeld de sponzen en schuurborsteltjes van LoofCo. Ze worden gemaakt van Loofah, een soort komkommerplant, en kokosnoot. Een ander alternatief vind je bij Maïstic die eveneens een groot aanbod aan plasticvrije sponzen en schoonmaakdoeken hebben. 

Plasticvrije schoonmaakmiddelen

Er is een grote keuze aan ecologische schoonmaakmiddelen die allemaal vele voordelen hebben ten opzichte van deplasticvrij schoonmaken klassieke chemische producten. Wil je echter een stapje verder gaan en volledig plasticvij schoonmaken, dan kan je kiezen voor schoonmaak pods of tabletten die je zelf oplost in water. We hebben verschillende merken plasticvrije schoonmaakmiddelen in ons assortiment zoals Ecopods, YouSea en Biobaula schoonmaak tabletten.

Je kan ook overwegen om voor sommige schoonmaakmiddelen een DIY variant te maken. Dit kan meestal met eenvoudige natuurlijke ingrediënten zoals azijn, natrium bicarbonaat, citroenzuur en marseille zeepvlokken. Ingrediënten die je onder andere terugvind in het assortiment van Droguerie Ecologique en Ecodoo. Ontdek hier alvast onze blog om je eigen WC reiniger te maken

Kies je toch liever voor een kant-en klaar oplossing, overweeg dan om refills te kopen. Hiermee kan je heel veel plastic flessen voor éénmalig gebruik uitsparen en het is ook voordelig voor je portemonnee. Onder ander Ecover,  Bio-D en Ecodoo bieden grootverpakkingen aan van hun schoonmaakproducten.

Plasticvrij wassen

Een eenvoudige manier om minder plastic flessen te verbruiken voor de was is overschakelen op waspoeders. Deze zitten vaak gewoon in een kartonnen doos en kan je in grote verpakkingen kopen. Het nadeel van waspoeder is dat door het schurende effect sommige stoffen iets sneller slijten. Daarom kiezen veel mensen toch voor een vloeibaar wasmiddel. Ook hier zijn er plasticvrije varianten beschikbaar, zoals de wasmiddelen van Clothes Doctor die verpakt zijn in aluminium flessen.

seepje wasnotenHiernaast zijn er echter nog talrijke alternatieven om plasticvrij en ecologisch te wassen, zoals wasnoten. Deze schillen van de Sapindus Mukorossi boom hebben een natuurlijke reinigende werking. Onder andere Seepje en Ecozone verkoopt wasnoten. Een ander opvallend alternatief is de Hexawash van Superbee waarbij gebruik gemaakt wordt van Magnesium als wasmiddel. 

Ook TruEarth biedt een alternatief om plasticvrij te wassen. De wasstrips van TruEarth zijn zero waste en ook erg handig in gebruik. Eén strip = één wasbeurt. Bovendien is het wasmiddel vegan en hypoallergeen.

Wil je vermijden dat er microplastics van synthetische kleding zoals fleece in het water terechtkomen dan ken je de Guppyfriend wastas gebruiken die als een filter werkt tegen de microvezels van je wasgoed.

Plasticvrije verzorgingsproducten

Ook voor verzorgingsproducten zijn er vele en makkelijke plasticvrije alternatieven beschikbaar. We noemen er hier kort een aantal op. Voor een meer uitgebreide bespreking kan je onze blog over een plasticvrije badkamer lezen. 

Zeepbars

Meer en meer cosmeticamerken voegen zeepbars toe aan hun assortiment. Door zeepbars te gebruiken in plaats van vloeibare producten, kan je heel wat plastic flessen uitsparen. Er zijn zeepbars voor onder de douche en je handen te wassen en ook shampoo-en conditionerbars.

Ook voor andere verzorgingsproducten bestaan er plasticvrije alternatieven in vaste vorm zoals bijvoorbeeld plasticvrije deodoranten en plasticvrije bodybutter als alternatief op bodylotion.

Plasticvrij tandenpoetsen

Ook om je tanden te poetsen zijn er eenvoudige alternatieven zoals bamboe tandenborstels, tandpasta in glazen potjes of tandpasta tabletten.

Ben je helemaal overtuigd? Ontdek dan snel ons volledige assortiment aan Plasticvrije producten.