Mondhygiëne – Het kan duurzamer en gezonder!

We dragen allemaal onze steentjes bij aan een duurzamere wereld. En dit doe je al heel snel; namelijk door op een bewuste manier je tanden te poetsen. Oftewel: je mondhygiëne. We gaan je in deze blog precies vertellen hoe kleine, dagelijkse gewoontes kunnen leiden tot duurzame rituelen. Beter voor jou, en beter voor de planeet.

Ook kom je te weten wat de meest optimale mondhygiëne is voor jou. Wat wil je nog meer? Niet voor niets wordt de mond ook wel als graadmeter gezien voor de gezondheid van een persoon. Over het algemeen is het namelijk zo: hoe gezonder de mond, hoe gezonder de persoon. Je tandvlees is natuurlijk ook verbonden met je bloedbaan en bestaat uit bloedvaatjes, waardoor bijvoorbeeld een forse tandvleesontsteking ook andere organen kan beïnvloeden.

Klinkt het al interessant? Het wordt nog veel boeiender. Laten we beginnen!

Tandenborstels en (micro)plastic: honderden jaren later nog aanwezig!

Elk jaar gooi je, als het goed is, meerdere keren je oude tandenborstel weg. Als iedereen op de wereld die zijn tanden poetst dit doet, gooien we gezamenlijk 23 miljard aan tandenborstels per jaar weg. En al deze tandenborstels blijven honderden jaren later nog steeds rondzwerven in oceanen of op vuilstortplaatsen. Wacht, wat? Hoe kan dat? Dat is omdat ze zeer lastig verteren. Sterker nog, ze zijn onverwoestbaar.

Plastic tandenborstels zijn namelijk gemaakt van zogenaamd polypropyleen plastic. Deze vorm van plastic komt uit niet-hernieuwbare fossiele brandstoffen, wat het dus zo goed als onschadelijk maakt. Plastic tandenborstels zijn dan ook niet te recyclen. Doordat het materiaal niet afgebroken kan worden, is het niet recyclebaar of herbruikbaar. De tandenborstels belanden vervolgens in de zee, oceaan, rivier, op het strand, en tal van andere plekken. Het effect op het milieu en de gezondheid van onze aarde is dus gigantisch!

Moet je ten eerste nagaan hoe groot een afvalberg aan tandenborstels zou zijn, die zich vervolgens verspreidt over talloze plekken op aarde. Ten tweede, jouw oude tandenborstel zal hoogstwaarschijnlijk honderden jaren later nog steeds voor gevolgen kunnen zorgen. Zoals gezegd hebben kleine, dagelijkse gewoontes wellicht een veel grotere impact dan je denkt. En door op een bewustere manier te gaan leven, kunnen we onze toekomstige wereld beschermen.

Betere alternatieven voor plastic tandenborstels

Doe de (toekomstige) wereld een plezier, en gebruik voor je mondhygiëne geen plastic tandenborstels. Zoals je nu weet zijn deze namelijk onverwoestbaar. Het materiaal zal honderden jaren later nog steeds voor gevolgen zorgen op talloze plekken op aarde. Kies in plaats daarvan liever voor alternatieven, zoals:

Kunnen borstelharen ook duurzamer?

Waar zit hem nu met name het probleem in? Dit is voornamelijk in het plastic, en niet in de borstelharen. Daarom is het vooral de kunst om dit schadelijke plastic te vervangen door een natuurlijk alternatief. Bamboe is hier zeer geschikt voor (zoals we net naar verwezen).

Als het gaat om borstelharen, zijn deze natuurlijk belangrijk om je tanden goed te kunnen reinigen. Vrijwel alle borstelharen zijn gemaakt van kunststof. Een natuurlijk alternatief hiervoor zijn varkensharen. Maar achter dat soort producten staan wij als Big Green Smile niet. Hoe kan je dan wel kiezen voor een duurzaam alternatief, wat wel net zo goed je tanden zal reinigen?

Bamboe tandenborstels

Allereerst heb je dus de bamboe tandenborstels. In ons assortiment zijn de bamboe tandenborstels allemaal gemaakt van panda-vriendelijk bamboe. Misschien heb je hier niet eerder van gehoord. Maar deze bamboe, genaamd MOSO-bamboe, is een erg snel groeiende soort bamboe die panda’s niet lusten. Daarom heeft het geen negatieve impact op de fauna (panda’s) in de omgeving. Uitstekende bamboe tandenborstels vind je bij zoals genoemd bij Hydrophil, The Humble Company, en Nordics.

Goed om te weten is dat tandenborstels dan ook klimaatneutraal kunnen zijn, zoals het geval is bij Hydrophil. De gebruikte bamboe hoeft niet kunstmatig geïrrigeerd te worden, en zelfs de natuurlijke verfjes worden zonder minerale oliën of chemische toevoegingen gemaakt.

Duurzame borstelharen

Ten tweede maken de meeste merken in ons assortiment de borstelharen van biobased nylon, wat gemaakt is van rinicusolie (castorolie) en geen minerale olie. Dit is onder andere het geval bij Hydrophil, Yaweco, en Lamazuna. Dit is een duurzamer alternatief voor kunststof. Daarnaast kiezen sommige merken ook voor recycled nylon. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de kindertandenborstels van Jack ‘n Jill. De handgreep van deze tandenborstels is zelfs gemaakt van maïszetmeel, waardoor het volledig biologisch afbreekbaar is!

Ieder merk heeft zijn eigen toegevoegde waarde

Het leuke is dat ieder merk in ons assortiment zijn eigen unieke, toegevoegde waarde heeft. Zo heeft Yaweco bijvoorbeeld een borstelkopje dat vervangen kan worden, en een handvat die je als tongschraper kunt gebruiken. De Yaweco tandenborstels worden volledig geproduceerd in Duitsland (het zwarte woud). Het is een zeer duurzaam alternatief dankzij de korte keten en vervangbare borstels. 

En wat als je elektrisch poetst? Dan komt het mooie merk TIO bijvoorbeeld om de hoek kijken. Het harde deel van deze borstels zijn gemaakt van plastic op basis van suikerriet, en de haren van nylon op basis van rinicusolie (castorolie)

Wist je dat deze olie wordt gewonnen uit de zaden van de snelgroeiende ‘’wonderboom’’? Ricinusolie is een volledig hernieuwbare grondstof waarvoor geen grote hoeveelheden water nodig zijn. Ook is er slechts een klein stuk landbouwgrond nodig om deze boom te laten groeien. Daarom is deze dan ook perfect geschikt voor een toekomst van duurzame landbouw.

Je tandenborstel weggooien - Enkele duurzame tips

Oké, je wilt graag een duurzame tandenborstel gebruiken. Maar hoe zit het dan precies als je deze wilt weggooien? En stel, je gebruikt nog geen duurzame tandenborstel. Wat kun je in beide gevallen het beste doen?

  1. Hergebruik of upcycle de tandenborstel. Yaweco biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om enkel de borstelkop te vervangen. Upcycling houdt trouwens in dat oud materiaal wordt gebruikt voor iets nieuws;
  2. Trek de borstelharen eruit met een tang en gooi ze weg bij het restafval;
  3. Als je een bamboe handvat hebt: Liefst recyclen bij het houtafval, anders composteren via de gft-bak, in de grond, of op de composthoop.

Meer makkelijke tips om beter en duurzamer te poetsen

Tijdens het poetsen kun je het ook een stuk duurzamer maken door te letten op de volgende dingen:

  • Draai altijd de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen;
  • Gebruik niet te veel tandpasta;
  • Gebruik houten tandenstokers of biologisch afbreekbaar flosdraad;
  • Gebruik een tongschraper om nog meer bacteriën uit je mond te verwijderen;
  • Vervang je tandenborstel regelmatig. Om de 3 maanden is aan te raden. Zelfs als de borstelkop er niet ‘’versleten’’ uit ziet, zitten er nog steeds behoorlijk veel bacteriën op.

Fluoride of niet?

Fluoride is hét ingrediënt wat tegenwoordig in tandpasta niet meer is weg te denken. En begrijpelijk, want fluoride voorkomt tandbederf en beschermt het glazuur. Hierdoor ontstaan veel minder snel gaatjes. Is het dan zo dat je niet zonder fluoride kunt? Dat is niet zo. Kiezen voor een tandpasta met of zonder fluoride is een persoonlijke keuze.

Een internationaal onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat fluoride een neurotoxine is. Dit is een gifstof die schadelijk is voor je zenuwstelsel. Fluoride wordt opgenomen door de slijmvliezen tijdens het tandenpoetsen. Is fluoride dan gevaarlijk? Gezondheidsrisico’s treden pas op wanneer men teveel aan fluoride binnenkrijgt. Gelukkig zit er in een tandpasta gemiddeld maar 1 tot 1,5 milligram aan fluoride per gram tandpasta. En vele onderzoeken geven aan dat er bij de aanbevolen dosering geen bijwerkingen optreden.

Het is dus niet per se noodzakelijk om fluoride te vermijden. Als je dit wilt, zijn er wel alternatieven en andere ingrediënten die de tanden en het tandvlees vrijwel net zo goed beschermen tegen gaatjes. In ieder geval vind je in ons uitgebreide assortiment aan tandpasta’s zowel tandpasta’s met als zonder fluoride. Verder zitten er in onze natuurlijke tandpasta geen microplastics of chemische ingrediënten die de natuur, het waterleven, of je gezondheid kunnen schaden.

Onze tandpasta's met fluoride vind je hier:  https://www.biggreensmile.nl/tags/tandpasta-met-fluoride.aspx?tag=Tandpasta+met+fluoride

Hier staan de tandpasta's zonder fluoride: https://www.biggreensmile.nl/tags/tandpasta-zonder-fluoride.aspx?tag=Tandpasta+zonder+fluoride

Wat is fluoride?

Voordat we fluoride weer achter ons laten, willen we er nog even dieper op inzoomen. Wat is het nu precies? Ondanks dat het schadelijk lijkt (als het niet in de aanbevolen hoeveelheid wordt gebruikt), is het wel een natuurlijk materiaal dat in de zee en grond voorkomt. Fluoride beschermt je tanden en verstevigt je botten. Klinkt goed, maar fluoride is ook omstreden. Er wordt vaak beweerd dat fluoride je zenuwen, nieren, botten, en spieren kan aantasten. Echter, er is hier geen wetenschappelijk bewijs voor.

Daarnaast wordt fluoride vaak verward met fluor. Fluor is inderdaad giftig, maar fluoride is een verbinding met een andere stof zoals natrium of calcium. Deze heeft dan ook geheel andere eigenschappen. Feit blijft natuurlijk dat je bij het tandenpoetsen altijd een kleine hoeveelheid fluoride binnenkrijgt. Maar dit zijn altijd zeer kleine hoeveelheden (zorg er dus voor dat je je tandpasta goed uitspuugt en zo min mogelijk doorslikt, zoals meestal ook achterop de verpakkingen staat).

Er zijn dus mensen die om die reden het zekere voor het onzekere nemen. En als jij dat ook wil, willen we je graag helpen bij alternatieven. Deze alternatieven maken je tanden net zo goed schoon, en bieden de bescherming die je nodig hebt. En dat allemaal zonder fluoride!

Denk bijvoorbeeld aan:

Een goede mondhygiëne hangt samen met levensstijl en voeding

Voor een goede mondhygiëne moet je je niet alleen richten op het tandenpoetsen, of alles wat met je mond- en gebitsreiniging te maken heeft. Ook je levensstijl en voeding spelen een hele grote rol. Wat je eet, beïnvloedt de mate waarin je gebit is beschermd.

Vermijd zoveel mogelijk (onnatuurlijke) suiker. Vooral het vermijden van suikerrijke drankjes is belangrijk. Dit komt makkelijk op en tussen de tanden. Wellicht smaakt het lekker, maar voor je gebit is dit een ware aanval. Verder kunnen erg zure dingen je tandglazuur aantasten.

Tip: Spoel je mond met water wanneer je iets zuurs hebt gegeten. Denk bijvoorbeeld aan een citroen. Hierdoor zorg je ervoor dat het meeste zuur van je tanden af is. Belangrijk: Poets nooit je tanden direct na het eten van iets zuurs! Hierdoor zorg je al helemaal voor problemen voor je glazuur. Als je je tanden poetst terwijl er zuur op zit, poets je letterlijk je glazuur makkelijk weg.

Verder blijft het in elk geval de norm om elke dag minstens twee maal je tanden te poetsen. Het maakt niet uit of je hierbij met of zonder fluoride poetst.

Is mondwater nuttig?

We kunnen de blog natuurlijk niet afsluiten voordat we ook een veel gestelde vraag behandelen. Is het gebruik van mondwater nuttig, of noodzakelijk? Kort gezegd is hier ook tweestrijd in. Mondwater is een makkelijk hulpmiddel om nog meer bacteriën in je mond te doden. Ook komt het natuurlijk makkelijker op de plekjes die je slecht kunt bereiken met de tandenborstel. En als je (snel) tandvleesproblemen hebt, kan mondwater ook nog verlichting bieden. Verder geeft mondwater natuurlijk een frisse adem. Dat klinkt allemaal erg voordelig.

Echter zitten er ook nadelen aan mondwater. Mondwater doodt ook de goede bacteriën in je mond, en deze wil je juist in stand houden. Goede bacteriën in je mond doden de slechte bacteriën en zetten zuren om naar neutrale moleculen (waardoor ze minder schadelijk zijn voor je glazuur).

Verder zitten er vaak in mondwater schadelijke en ongezonde ingrediënten (mits je een natuurlijk alternatief gebruikt, wat we je zo laten zien). Denk hierbij aan ingrediënten als triclosan en parabenen. Deze ingrediënten hebben wij zelfs op onze lijst met verboden ingrediënten staan.

Belangrijk bij het kiezen van mondwater

Dit laat dus ook weer zien dat het belangrijk is om voor een goed, natuurlijk product te kiezen. Met verantwoorde mondwater kan het jou de extra bescherming geven bovenop je normale tandpasta, zonder dat je ongezonde en schadelijke ingrediënten in je mond krijgt. Voor gevoelige tanden en tandvlees is het plasticvrij verpakte mondwater van Ben & Anna een echte aanrader.

Voor wie is mondwater het meest geschikt? In de onderstaande gevallen is mondwater een goede aanvulling voor je mondhygiëne:

  • Kinderen of volwassenen met een vaste beugel;
  • Mensen met afwijkingen in de glazuuropbouw of met beginnende gaatjes;
  • Mensen met gevoelige tanden (als het tandvlees is teruggetrokken);
  • Om gaatjes in de tandwortel (wortelcariës) te voorkomen.

Als je last hebt van een slechte adem, is het ook verstandig om een tandarts te raadplegen. Een slechte adem kan namelijk ook voortkomen uit de opgehoopte bacteriën in je mond en een tandvleesontsteking.

Zo zie je maar weer dat het belangrijk is om je tanden minstens twee keer per dag goed te reinigen. Je tandvlees kan ontstoken zijn zonder dat je het voelt. Als je hier niet snel genoeg op acteert, worden de problemen (waaronder een slechte adem) alleen maar erger.

Alcohol in mondwater, of niet?

Is het verstandig om alcohol in mondwater te gebruiken? Ook hier zijn discussies over. Enerzijds doodt het de bacteriën, maar anderzijds heeft het een uitdrogend effect. Ook hier zijn alternatieven voor. In ons assortiment zijn er verschillende types mondwater zonder alcohol te vinden zoals het mondwater van Jason Natural.

Tip: mondwater bestaat ook in tabs. Deze zijn plasticvrij en kun je makkelijk meenemen op reis. Je kan ze bovendien ook gebruiken om je losse beugel te spoelen, zodat deze schoon en fris blijft. Mondwater tabletten vind je onder andere bij Eco Living.

Van mondhygiëne naar handhygiëne

Naast dat je mond een grove schets kan geven van jouw gezondheid, is het ook erg belangrijk om niet je handen te vergeten. Via je handen kom je namelijk ook makkelijk in je mond, ogen, of neus. En er kunnen zo miljoenen bacteriën op je handen terecht komen.

Wil je weten hoe je ook je gezondheid kan versterken met de juiste handhygiëne? Lees dan deze blog: https://www.biggreensmile.nl/article/een-goede-handhygiene-versterkt-je-gezondheid.aspx